proefnotities Jan van Lissum
- Lombardia: Tenuti di Caseo (Oltrepo)
- Toscana: Casisano (Montalcino) en Poggio al Tufo (Maremma)
- Umbria: domein in ontwikkeling, aangekocht in 2019 (Orvieto)
- Puglia: Masseria Surani (Manduria)
- Basilicata: Paternoster (Vulture)
- Sicilia: domein in ontwikkeling, aangekocht in 2022 (Etna)
Casisano
Het domein Casisano in Montalcino dateert uit 1990 en maakt sinds 2015 deel uit van het Tommasi Family Estates project. Het landgoed omvat 53 hectare, waarvan 12 met olijfbomen en 22 beplant met sangiovese-stokken. 9 hectare is bestemd voor de productie van brunello, 7 hectare voor rosso en 6 voor sant’antimo.
De Buris
In 2000 werd de familie Tommasi eigenaar van de villa De Buris, het oudste domein van het Valpolicella-gebied. Naast het landhuis ligt de 10 hectare grote wijngaard La Groletta, de beste valpolicella-wijngaard. Hij is gelegen op zo’n 250 meter hoogte, heeft een zuidwestelijke oriëntatie, waardoor hij profiteert van verkoelende wind vanaf het Gardameer, en wordt in het noorden beschut door het Lessini-gebergte. Het hoogste deel van deze wijngaard, 1,9 hectare op 300 meter, wordt sinds 2018 gereserveerd voor het speciale De Buris-project. Het leverde inmiddels enkele in kleine volumes geproduceerde, iconische amarones op, met iets langer gedroogde druiven, en sinds kort ook een valpolicella calssico superiore.
Proefnotities
**
Le Rosse Pinot Grigio, Tommasi, IGP delle Venezie, Italië 2022
Pinot grigio, 10 dagen fermentatie en 4 maanden rijping op rvs; lichte kleur, fris en fruitig in geur en smaak, toegankelijke aroma’s, goed sappig, mooie inhoud en balans, licht kruidige ondertoon, doordrinkbare wijn (12%) € 16,95
***
Le Fornaci Riserva, Tommasi, Lugana, Italië 2021
Turbiana, 10-12 dagen fermentatie op rvs, 18 maanden rijping op rvs (75%) en barrique (25%), 6 maanden flesrijping; lichtgele kleur, duidelijke houtinvloed, vullende geuraroma’s, mooi rijp wit fruit, rijk aan smaak, geur- en smaakaroma’s komen overeen, vullend, fijne kruidige toets, correcte zuren, houtinvloed is goed geïntegreerd, goede lengte, prima inzetbaar (13,5%) € 27,95
****
Casisano, Tommasi, Brunello di Montalcino, Italië 2017
Sangiovese, 25 dagen maceratie, 3 jaar rijping in Slavonische eiken vaten; licht ontwikkelde kleur, mooie geurwaaier, goed gerijpt, evenwichtig en versmolten, herkenbare aroma’s van de druif, rijk en goed uitgewaaierd smaakpalet, veel lengte, perfect op dronk voor de feestdagen (14%) € 38,95
****
De Buris, Tommasi, Valpolicella Classico Superiore, Italië 2017
65% corvina, 15% corvinone, 15% rondinella, 5% oseleta, 3 jaar rijping in Slavonische eiken vaten van 30 hl, 2 jaar rijping op rvs; vrij hechte kleur met ontwikkelde rand, herkenbaar geurpalet, maar nog wel wat gesloten, opeengepakte aroma’s, zachte aanzet, geur- en smaak komen overeen, wulpse kruidige tonen, krachtig middenrif, vrij stevige tannine, moet even openstaan, goede lengte, maaltijdwijn (14%) € 74,95
****
Tommasi, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 2019
Corvina, corvinone, rondinella, oseleta, 3 maanden drogen op bamboerekken, 25 dagen fermentatie op rvs bij 25-30 graden, 3 jaar rijping in Slavonische eiken vaten van 35 en 65 hl, 12 maanden flesrijping; roodbruine kleur, in eerste instantie nog wat gesloten, hecht en compact in geur en smaak, redelijk sappige aanzet, na openstaan waaieren de aroma’s mooi uit, goed ontwikkeld fruit, aangename zuren en kruiden, goed geïntegreerde tannine, pikant toontje in de finale, veel souplesse en lengte, rijke gastronomische wijn (15%) € 42,95
***
Fiorato, Tommasi, Recioto delle Valpolicella Classico, Italië 2020
65% corvina, 30% rondinella, 5% molinara, 3 maanden drogen op bamboerekken, fermentatie op rvs, 12 maanden barriquerijping; diepe, donkere kleur paarszwart, geur in eerste instantie gesloten, evenwichtige aanzet, combinatie van rijp donker fruit, zuren en mooie kruidigheid, zacht en mals mondcontact, fraai uitgebalanceerde zoetheid, warme gloed neemt de overhand, mooie concentratie en balans, veel lengte (13%) € 27,75