Obac
Importeur Prioratwines verzorgde bij Badcuyp Amsterdam een masterclass gewijd aan Clos de l’Obac. De wijnen werden toegelicht door Guillem Pastrana, CEO en wijnmaker van het domein, en zoon van oprichters Carles Pastrana en Mariona Jarque.
proefnotities Jan van Lissum
Los Nuevos Priorat, het project dat journalist Carles Pastrana, eind jaren zeventig in gang zette, samen met zijn vrouw, oenoloog Mariona Jarque, en wijnmaker René Barbier, vormde het begin van een ware wijnrevolutie in het gebied Priorat. Van de 12e tot halverwege de 19e eeuw waren de steile wijngaarden het werkterrein geweest van monniken van de Priorij van Escaladei. Na de phylloxeroplaag van rond 1900 duurde het tot de jaren vijftig voordat er weer wijnstokken werden aangeplant in dit onherbergzame gebied. Deze werden voornamelijk gebruikt voor de productie van bulkwijn.
Samen met een groep gelijkgestemden, onder wie de familie Palacios, begon het drietal met het aanplanten van nieuwe wijnstokken en het opknappen van oude, verwaarloosde wijngaarden. Het kostte twaalf jaar aan research, hard werken en veel investeren in nieuwe technieken voordat in 1991 de eerste jaargang van Clos de l’Obac op de markt kwam. Met deze eerste wijn werd de nieuwe stijl Priorat internationaal op de kaart gezet.
Het succes van de eerste jaargang leidde mede tot het uiteenvallen van de oorspronkelijke groep pioniers: veel van hen begonnen hun eigen Clos-winery, met individuele idealen en doelstellingen als uitgangspunten. Bijna 200 nieuwe winery’s zijn er sindsdien opgezet in de regio en de wijnen worden wereldwijd gerekend tot de beste van Spanje.
Het terroir staat daarbij steeds meer voorop. Zo was Priorat in 2007 de eerste Spaanse wijnstreek waar het begrip Vi de Vila – dorpswijn – werd ingevoerd. De term vormde het begin van een nieuw classificatiesysteem waaraan inmiddels 51 producenten deelnemen. Het is te vergelijken met het systeem van de Bourgogne, met als volgende kwaliteitsniveaus: Vi de Paratge (‘lieu-dit’), Vinya Classificada (1er cru), Gran Vinya Classificada (grand cru) en Velles Vinyes (vieilles vignes).
Guillem en JvL
Guillem Pastrana en Jan van Lissum

Eigen stijl

Veel priorat-wijnen worden gekenmerkt door concentratie, rijp fruit, power en potentieel. Bij Clos de l’Obac worden deze eigenschappen van het begin af aan gecombineerd met elegantie en mineraliteit. Opmerkelijk is dat de oercuvée Clos de l’Obac ieder jaar wordt gemaakt van exact dezelfde blend.
Het wijnhuis bezit in totaal 45 hectare aan wijngaarden, inclusief percelen met 80 jaar oude stokken, en produceert 60.000 tot 70.000 flessen per jaar.

Prioratwines, Heerlen, 088 – 932 74 44
wijnen l'Obac
Proefnotities

***

Kyrie, Clos de l’Obac – Costers del Siurana, Priorat, Spanje 2023
35% garnacha blanca, 30% macabeu, 30% xarel-lo, 5% muscat d’alexandria, 6 maanden nieuw Frans eiken; herkenbare aroma’s, vullende tonen, muscat is gedoseerd opgenomen, mooi houtgebruik, prima lengte (13,5%) € 92,95

***

Miserere, Clos de l’Obac – Costers del Siurana, Priorat, Spanje 2014
27% cabernet sauvignon, 27% garnacha, 26% tempranillo, 10% cariñena, 10% merlot, oude stokken, 12 maanden houtrijping; veel kleur, levendig schoon fruit, goede kruidigheid, pittig, tannine, goede frisse tonen, lengte (15%) € 92,95

****

Clos de l’Obac – Costers del Siurana, Priorat, Spanje 2014
35% cabernet sauvignon, 35% garnacha, 10% cariñena, 10% merlot, 10% syrah, 15 maanden houtrijping; elegante geur en smaak, nog jong, versmolten, zeer kruidig, goed sap, lengte (15%) € 92,95

***

Dolç de l’Obac, Clos de l’Obac – Costers del Siurana, Priorat, Spanje 2013
Garnacha, cabernet sauvignon, syrah, 12 maanden houtrijping; hint van pruimen, aromatisch, frisse zuren, rijp fruit, lichte evolutie, goede lengte (16%) ca. € 88,00