Er zijn in het assortiment van Anfors Imperial inmiddels ook vele fraaie wijnen te vinden uit Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Hongarije en Duitsland, maar Italië is het land waar het voor importeur Hans Bijvoets 17 jaar geleden allemaal begon.
proefnotities Jan van Lissum

Ronco del Gelso

Ronco del Gelso, Friuli

Italië is en blijft zijn Primo Amore, en daarom organiseerde hij onlangs in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel een uitgebreide Italiaanse proeverij met meer dan 100 wijnen, waaronder de echte Anfors-klassiekers, maar ook allerlei aantrekkelijke nieuwe vondsten. Hieronder onze ProefKrant-selectie.

Anfors Imperial, Rotterdam, 06-15234087

Parusso, Piëmonte

Vier generaties geleden bezat de familie Parusso een gemengd landbouwbedrijf in het hart van de Barolostreek en kochten ze hun eerste wijngaard. Anno staan de Parusso’s vooral bekend als een vooraansstaande wijnproducent. Marco Parusso, de huidige eigenaar-wijnmaker, gaat zijn eigen weg en heeft de afgelopen decennia bewezen te beschikken over een geheel eigen stijl en een doordachte visie. Internationaal heeft hij naam gemaakt met soepele, rijke barolo’s met een uitstekende terroirexpressie. Hij beschikt inmiddels over 22 hectare aan wijngaarden waaronder percelen in de beroemde cru’s Bussia, Mosconi en Mariondino. Naast een zevental barolo’s produceert Parusso een Langhe nebbiolo, twee barbera’s, een dolcetto, een spumante en twee sauvignon blancs. Marco was zelf in Nederland om zijn wijnen toe te lichten en zal ook tijdens Wine Professional (7-9 januari, RAI Amsterdam) acte de présence geven.

Marco en Tiziana Parusso

Marco en Tiziana Parusso

Proefnotities

8

Metodo Classico Brut, Parusso, Piëmonte, Italië 2013
Nebbiolo; lichtoranje, mooie balans, fris fruit, hoge zuren, heel verteerbaar, plezierig als aperitief (12,5%) € 38,00

8-

Bianco, Parusso, Piëmonte, Italië 2017
Sauvignon blanc, vinificatie op rvs met eigen gisten; totaal andere sauvignon blanc, veel aroma’s, dik, bijna vettig, inzetbaarbaar bij een goede maaltijd (13,5%) € 14,95

8

Rovella, Paruso, Langhe, Italië 2016
Sauvignon blanc, vinificatie met eigen gisten in kleine eiken vaten; ook atypisch maar anders van beleving, fijn, goede rondeur, sereen, finesse, mooi gedoseerd, veel smaak, rijp, veel lengte (13,5%) € 30,95

8,5

Testone Sauvignon, Parusso, VdT, Italië 2012
Sauvignon blanc, krijgt hetzelfde vinificatieproces als rode wijn, lange inweking, vergisting met schillen en stelen, 12-15 maanden barriquerijping sur lie; oranje uiterlijk, meer kleurschakering, vleugje mandarijn, veel rijping, rijk, veel finesse, verrassende wijn met beetje tannine, gaat sommigen misschien een beetje te ver, maar deze wijn verdient aandacht, vergeet alle associaties met sauvignon blanc, dit is een bijzonder eigenzinnige wijn voor de topgastronomie (13%) € 39,90

8

44a Etichetta Blu, Parusso, Barolo, Italië 2014
Nebbiolo, blend van nebbiolo-druiven afkomstig van de cru-wijngaarden, alleen geproduceerd in de beste oogstjaren, minimaal 18 maanden rijping met eigen gisten in kleine eiken vaten; fraaie kleurontwikkeling, mooi gedoseerd, evenwichtig, goed fruit, zuren en kruidigheid, fijne stijl (13,5%) € 43,95

8

Mariondino, Parusso, Barolo, Italië 2013
Nebbiolo, 20-40 jaar oude stokken, mergel/klei/zand, minimaal 18 maanden rijping met eigen gisten in kleine eiken vaten; floraal en fruitig in geur en smaak, mooie zuren naast gerijpte vulling, goed ontwikkeld, fraîcheur (14%) € 52,50

Massa Vecchia, Toscane

Een chemicus die natuurwijnen produceert. Fabrizio Niccolaini, die sinds 1985 in de Colline Metallifere in Maremma, zo’n 4 hectare wijnstokken verzorgt, stoort zich niet of nauwelijks aan de wijnwetten van de streek, maar maakt wijnen waarin de natuur allesbepalend is. In de kelder worden uitsluitend eigen gisten gebruikt, de fermentatie vindt plaats zonder temperatuurcontrole, schilinweking speelt ook bij de witte wijnen een rol, er wordt geen sulfiet toegevoegd en de wijn wordt niet geklaard of gefilterd. Fermentatie en rijping vinden plaats in eiken-, kersen- en kastanjehouten vaten. Het resulteert in veelgeprezen stijlvolle, elegante terroirwijnen met een groot rijpingspotentieel. Fabrizio wordt bijgestaan door zijn vrouw Patrizia, en sinds enige tijd zijn hun dochter en partner ook werkzaam in het bedrijf.

Massa Vecchia

Patrizia en Fabrizio Niccolaini in 1994

Proefnotities

9

Ariento Vermentino, Massa Vecchia, IGP Maremma Toscana, Italië 2015
Vermentino; oranje, intense geuraroma’s, floraal, zacht mondcontact, fijne tonen, mooie zuurgraad, wijn die blijft intrigeren, evenwichtig, voor de liefhebber, perfecte uitvoering van de druif (12%) € 38,95

8,5

Sangiovese, Massa Vecchia, IGP Toscana, Italië 2015
Sangiovese, fermentatie en minimaal 12 maanden rijping in kastanjehouten vaten, vervolgens 6-12 maanden flesrijping; elegante kleurschakering, rustige geur, mooi gedoseerd, zuren vallen duidelijk op, naast goed gedoseerde fruittonen die mooi ontwikkeld zijn, veel lengte (13%) € 43,50

Pietroso, Toscane

Het begon in de jaren zeventig met een wijngaard van 1 hectare en een wijn gemaakt voor vrienden. Hun enthousiasme over het eindresultaat voedde de ambitie van Domenico Berni en maakte van zijn hobby zijn werk. Inmiddels zijn we twee generaties verder en beschikt Pietroso over 13 hectare sangiovese waarvan 5 bestemd voor de productie van brunello di Montalcino, verdeeld over de Montalcino-zones Pietroso, Fornello en Colombaiolo. Het domein, dat op een halve kilometer van het centrum van Montalcino ligt, wordt nu gerund door Gianni Pignattai, een neef van Berni, zijn vrouw Cecilia en hun kinderen Andrea en Gloria. Onder auspiciën van oenoloog Alessandro Dondi en landbouwingenieur Federico Becarelli produceren ze smaakvolle, toegankelijke sangiovese-wijnen.

Familie Pignattai

Gianni Pignattai, zijn vrouw Cecilia en hun kinderen Andrea en Gloria

Proefnotities

8,5

Pietroso, Brunello di Montalcino, Italië 2013
Sangiovese, rijping: 6 maanden in eiken vaten van 500 liter, 30 maanden in 3000-litervaten van Slavonisch eikenhout en tot slot zes maanden rijping op de fles; regelmatige aroma’s, mooi ontwikkeld, fijn van smaak, fruitrijk in geur en smaak met passende zuren (14%) € 45,50

8-

Pietroso, Rosso di Montalcino, Italië 2016
Sangiovese, 12 maanden in 3000-litervaten van Slavonisch eikenhout; intense geur en smaak, floraal, fruitig, goede balans, fijn van snit, plezierig, toegankelijk (14,5%) € 21,50

Monte Dall’Ora, Veneto

Carlo en Alessandra Venturini, beiden opgegroeid in locale wijnbouwfamilies in San Pietro, in het westen van Valpolicella, kochten in 1995 Monte dall’Ora, een vervallen domein waar ooit recioto geproduceerd werd. Ze knapten de 6,5 ha grote wijngaard op, herstelden de oorspronkelijke biodiversiteit en werkten van het begin af aan biologisch. Sinds 2009 is het bedrijf biodynamisch gecertificeerd en werken ze samen met de Franse agronoom Michel Barbaud. Hoewel het westelijke deel van Valpolicella bekendstaat om zijn stevige wijnen, slaagt Carlo erin om juist de finesse en elegantie van de inheemse druiven te benadrukken.

 familie Venturini

Carlo en Alessandra Venturini en hun kinderen

Proefnotities

9-

Stropa, Monte Dall’Ora, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 2010
50% corvina, 20% corvinone, 20% rondinella, 10% dindarella en molinara, 48 maanden rijping in foeders van 1000 liter, 12 maanden flesrijping; mooi ontwikkeld, velours mondcontact, rijp, aristocratisch, complex, veel lengte (16%) € 89,50

8,5

Sausto, Monte Dall’Ora, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italië 2015
40% corvina, 30% corvinone, 20% rondinella, 10% molinara en oseleta, 6 maanden rijping in eiken vaten van 25 hl, 8 maanden flesrijping; rustige aroma’s in geur en smaak, onder andere lichte toets van cederhout, mooi beklede tannine, veel fruit, levendige zuren (14%) € 26,95

Proefnotities overige producenten

Nicodemi, Abruzzo

8+

Notari, Nicodemi, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2015
Montepulciano, 12 maanden rijping in gebruikte Franse barriques, 6 maanden flesrijping; veel sappig fruit, mooie zuren, levendige ondertoon, goede balans, rijke vulling, passende tannine, knappe lengte (14%) € 19,50

8,5

Neromoro, Nicodemi, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2013
Montepulciano, 16 maanden rijping in nieuwe en gebruikte Franse barriques, 6 maanden flesrijping; strakke geur, rijpe tonen, veel vulling, goed sap, veel inhoud, smaakvol, van alles een beetje rijker, homogeen, mooi ontwikkeld, veel lengte (13%) € 34,50

La Serena, Toscane

8-

La Serena, Brunello di Montalicino, Italië 2016
Sangiovese; rustige klassieke aroma’s in geur en smaak, sappig middenpalet, evenwichtig, frisse zuren(14,5%) € 44,95

8-

La Serena, Rosso di Montalcino, Italië 2016
Sangiovese; intense geur en smaak, floraal en fruitig, goede balans (14,5%) € 19,95

Suavia, Veneto

8-

Massifitti, Suavia, IGP Bianco Veronese, Italië 2016
Trebbiano di soave, 15 maanden rijping sur lie op rvs, 12 maanden flesrijping; toegankelijk, goede balans, fruitig, sappig, prettig glas (12,5%) € 16,50

8-

Monte Carbonare, Suavia, Soave Classico, Italië 2016
Garganega, 15 maanden rijping sur lie op rvs, 5 maanden flesrijping; balans, fruitig, zuren, schoon van smaak, goede doordrinkbaarheidsfactor, meer lengte (13%) € 17,80

8+

Le Rive, Suavia, IGP Bianco Veronese, Italië 2015
Garganega, 15 maanden rijping sur lie, 30% op eiken, 70% op rvs, gevolgd door assemblage en 15 maanden rijping op rvs; mooie balans, redelijk slank, levendige spanning, meer differentiatie, aroma’s van de druif komen mooi over, eigen stijl (13,8%) € 26,95

Ronco del Gelso, Friuli

8

Sottomonte, Ronco del Gelso, Friuli Isonzo, Italië 2016
Sauvignon blanc, 12 maanden rijping met droesem in ovale eiken vaten van 2500 liter; duidelijk floraal, rijp fruit, mooi spanningsveld, hoge zuren, prima lengte (14,5%) € 19,95

Enzo Boglietti, Piëmonte

8+

Casa Nere, Enzo Boglietti, Barolo, Italië 2013 (magnum)
Nebbiolo, 1 jaar barriquerijping, 1 jaar in groot eiken vat, 10 maanden rvs; zachte aroma’s, rijp zacht fruit, mals, meer klassiek qua ervaring, fijne kruidigheid, evenwichtig, veel lengte (14%) € 160,00

8+

Brunate, Enzo Boglietti, Barolo, Italië 2013
Nebbiolo, 15 maanden barriquerijping, 15 maanden grote foeders, 12 maanden flesrijping; fijn van snit, klassiek getooid, mooie vulling, rijp, zeer goede evolutie, evenwichtig, veel lengte (14,5%) € 77,50