De actieve Hamburgse uitgever Karl Lietz organiseerde in jeneverstad Schiedam de Savoir Vivre Benelux Wine Trophy. Met deze juryproeverij wil hij onbekende, veelal kleine, kwaliteitswijnboeren uit Duitsland en Oostenrijk voor het voetlicht brengen.
tekst Albert de Jong, foto’s Eelco van Wieringen
de juryleden aan het werk

De juryleden geconcentreerd aan het werk

Het verontrustte hem dat veel van deze kleintjes zwaar getroffen waren door de huidige corona-pandemie. Zij verkopen hun wijn voornamelijk via wijnfeesten en vergelijkbare evenementen aan toeristen en consumenten die een beurs bezoeken.
In wijnbar Wijning van Linda en Herbert Herreur werden ruim 125 wijnen, van de druivenrassen riesling, silvaner, müller thurgau, weissburgunder, grauburgunder, spätburgunder en dornfelder, door een negenkoppige jury beoordeeld. Deze vakjury bestond uit de Belgische wijnschrijvers Marc Gilles, Gerd Brabant en Marc Roovers, en voor Nederland waren Eelco van Wieringen, Magda van de Rijst, Kok Chan, Teide Schepers, Klazien Vermeer en Paul Op ten Berg aanwezig.
Teide Schepers

Teide Schepers (sommelier Ciel Bleu)

De jury deelde in een drietal categorieën – Grosses Gold, Gold en Silber – medailles uit. Het kwaliteitsniveau van alle inzendingen was uitstekend en men ziet duidelijk dat vandaag de dag alle wijnen, ook bij de kleine onbekende wijnboeren, smaak- en vinificatietechnisch aan alle eisen voldoen. Zo roemde Teide Schepers, winnaar van de laatste Junior Sommelier Award Duitse Wijn, de grote gastronomische inzetbaarheid van veel exemplaren.
Teamfoto

V.l.n.r. Marc Gilles, Marc Roovers, Klazien Vermeer, Linda Herreur, Eelco van Wieringen, Gerd Brabant, Magda van de Rijst, Teide Schepers, Kok Chan, Herbert Herreur, Albert de Jong en Paul Op ten Berg

Naast de veelal onbekende adressen waren er ook enkele beroemde wijngoederen onder de deelnemers: Reichsgraf von Kesselstatt, Maximin Grunhäus en Peffngen-Eymael. Zij maakten hun VDP-reputatie geheel waar.
De regio’s Rheinhessen en Pfalz scoorden het meeste eremetaal. De nieuwe namen die hier te onthouden zijn: Bernard Koch, Kirchner, Hammel & Cie, Ernst Bretz en het Cisterzienser Weingut.
Vanzelfsprekend werd alles blind geproefd en na het demasqué bleek dat veel gedecoreerde wijnen in Duitsland een consumentenprijs hebben van onder de tien euro. Zodoende kan men vaststellen dat Duitsland een waar paradijs is voor betaalbare, karaktervolle en spannende wijnen!