Zuiver Wijnen is een samenwerking tussen Figo van Onna (sommelier restaurant Choux) en Dick Stegewerns (Yoigokochi Sake Importers).
proefnotities Jan van Lissum

Verschillende wijnmakers uit het portfolio van Zuiver Wijnen waren aanwezig bij een recente proeverij annex diner bij Choux. Hieronder de Proefkrant-selectie.

Choux

Restaurant Choux

Domaine Matassa, Roussillon

Domaine Matasse beschikt over 15 hectare verdeeld over kleine percelen met zeer oude stokken, te midden van garrigues. De wijngaarden worden biodynamisch bewerkt en de wijnen komen tot stand zonder toevoegingen, met uitzondering van wat sulfiet. Eigenaar-wijnmaker is de Zuid-Afrikaan Tom Lubbe, die zich hier vestigde in 2001.

Figo van Onna - Choux

Figo van Onna

Proefnotities

7,5

Coume de l’Olla Blanc, Domaine Matassa, Vin de France, Frankrijk 2017
60% muscat à petits grains, 40% macabeu, klei-kalkbodem, 8 maanden rijping in gebruikte bourgognevaten; atypische geurwaaier, schoon, zuren, strak, goed inzetbaar als aperitief (11%) € 12,70

8+

Marguerite, Domaine Matassa, Vin de France, Frankrijk 2017
33% macabeu, 33% muscat d’alexandrie, 33% muscat à petits grains, rendement 18 hl/ha, gisting met inheemse gisten in barriques, demi-muids en foeders, 10 maanden rijping sur lie; lekker fris, levendig, spanning, ragfijne zuren, verteerbaar, heel delicaat € 16,10

8+

Blanc, Domaine Matassa, Vin de France, Frankrijk 2015
60% grenache gris, 40% macabeu, schistes te midden van garrigues, rendement 15 hl/ha, 18 maanden rijping in foeders van 2000 liter en demi-muids; breed geurpalet, fraaie aroma’s, fris, zeer levendig, rijk, complex, veel lengte € 19,20

8+

Cuvée Alexandria, Domaine Matassa, Vin de France, Frankrijk 2017
Muscat d’alexandrie, oude stokken, grijze schistes en klei-kalkgrond, rendement 20 hl/ha, 35 dagen maceratie van hele druiven, persing na malo-fermentatie, 11 maanden rijping in demi-muids, orange wine; minder parfumé, delicaat, grip, bite, levendig, mooi drogend € 15,20

8-

Coume de l’Olla, Domaine Matassa, Vin de France, Frankrijk 2017
Grenache noir, grenache gris, macabeu, 7 maanden rijping in beton; schoon, puur, hoge zuren, transparant, levendig, mooi fruit € 12,70

7,5

El Sarrat, Domaine Matassa, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2017
Syrah, monastrell, 14 maanden rijping in demi-muids; regelmatige geur, balans, transparant, scherp fruit, hoge zuren, mooie tannine € 18,10

8

Romanissa Casot, Domaine Matassa, Vin de France, Frankrijk 2017
Grenache, oude stokken, 15 maanden rijping in demi-muids; veel ronding, mooie aardbei en framboostonen, fris, aromatisch, aangenaam, veel lengte € 20,80

8,5

Rouge, Domaine Matassa, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2010
60% Carignan noir, carignan gris, carignan blanc; mooie neus, goede balans, rijk, aromatisch, breed, maaltijdwijn € 22,20

Lamoresca, Sicilia

Lamoresca ligt in het uiterste zuiden van de provincie Catania en wordt gerund door Filippo Rizzo, voorheen restauranteigenaar in België, en zijn vrouw Nancy. Ze hebben vanaf 2000 grond aangekocht en beschikken momenteel over 11 hectare, gelegen op 430 meter boven zeeniveau. De helft is beplant met wijnstokken en de andere helft met olijfbomen (van het ras moresca – vandaar de naam van het domein, dat ook olijfolie produceert). De veelal oude wijnstokken, met een leeftijd tot zo’n 60 jaar, staan aangeplant in compacte grond samengesteld uit zandsteen en ijzer- en kalkrijke klei en worden biologisch bewerkt. De druivenrassen zijn nero d’avola, nerello mascalese, grenache, frappato, vermentino corso en roussanne. In de kelder worden volledig rijpe druiven ontsteeld, waarna ze in open vaten spontane gisting ondergaan, zonder temperatuurcontrole. De rode wijnen ondergaan een lange maceratie met de schillen. Oudering vindt plaats in een combinatie van oude houten vaten en betonnen en plastic tanks.

Proefnotities

8

Bianco, Lamoresca, IGP Terre Siciliane, Italië 2016
Vermentino, fermentatie in verticale plastic ‘tini’, 2 dagen maceratie, natuurlijke malolactische gisting, rijping in beton en oude houten vaten; sappig, fruitig, klein bittertje, aromatisch, mooie balans, goede lengte, plezierige wijn € 14,10

8

Mascalisi, Lamoresca, IGP Terre Siciliane, Italië 2016
Nerello mascalese, frappato, aanplant uit 2011, fermentatie in verticale plastic ‘tini’, 4 weken maceratie, natuurlijke malolactische gisting, rijping in beton; elegante stijl, puur, fijn, toegankelijk, goede balans, doordrinkbaar, elegant € 13,80

8

Rosso, Lamoresca, IGP Terre Siciliane, Italië 2017
Nero d’avola, frappato, grenache, fermentatie in verticale plastic ‘tini’, 4 weken maceratie, natuurlijke malolactische gisting, maximaal 12 maanden rijping in beton; elegant en fijn, evenwichtig, goed verteerbaar, mooie fraîcheur € 14,10

lamoresca etiket

Daniele Portinari, Veneto

Klein familiebedrijf daterend uit de jaren zestig, in het zuidwesten van de Colli Berici. Sinds 2008 produceert Daniele, bijgestaan door zijn vader, wijnen onder eigen naam. De aanplant van merlot, cabernet sauvignon, pinot bianco, garganega en tai bianco dateert uit eind jaren tachtig, begin jaren negentig. In 2009 zijn er bovendien percelen met tai rosso aangeplant. Tai bianco is de regionale naam voor de druif die inmiddels niet meer tocai/tokay genoemd mag worden, en in Friuli bekend is onder de naam friulano. Tai rosso is een autochtone druif uit de Colli Berici die verwant is aan de garnacha/grenache en de cannonau. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. Daniele Portinari is aangesloten bij Vinnatur.

Proefnotities

7,5

Pietrobianco, Daniele Portinari, IGP Veneto, Italië 2017
Pinot bianco, tai bianco, spontane gisting, rijping in rvs, ongefilterd; transparant, fris, fruitig, goede zuren, levendig, mooi schoon glas (12%) € 9,80

7,5

Gargenega, Daniele Portinari, IGP Veneto, Italië 2015
Garganega, rijping in rvs, ongefilterd; heeft wat lucht nodig, transparant, vullend, typische aroma’s van de druif, fruitig, goede zuren, evenwichtig, goed ontwikkeld € 10,90

8-

Tai Rosso, Daniele Portinari, IGP Veneto, Italië 2016
Tai rosso, rijping in gebruikte eiken vaten, ongefilterd; veel ronding, goede balans, versmolten, mooie inhoud € 11,40

Daniele Portinari

Daniele Portinari bij Choux

Les Vignes de l’Ange Vin (Jean-Pierre Robinot), Loire

‘Cuvée TGV’ noemde hij in 2002 gekscherend zijn allereerste cuvée. Jean-Pierre Robinot reisde toen nog wekelijks per sneltrein vanuit Parijs naar zijn pas opgerichte domaine in Chahaignes in de Loirestreek. In Parijs runde hij al 12 jaar L’Ange Vin, een van de eerste wijnbars gespecialiseerd in vin nature. Bovendien gaf hij samen met Michel Bettane al lange tijd het vin nature-magazine ‘Le Rouge et Blanc’ uit. Rond de eeuwwisseling besloot hij terug te gaan naar zijn geboortestreek om zelf natuurwijn te maken. Na de eerste oogst sloot hij zijn wijnbar en verhuisde hij definitief. Rondom zijn huis kocht hij percelen land en plantte hij chenin, gamay en pineau d’aunis. Inmiddels bezit hij 10 hectare in de Coteaux du Loir en 6,5 ha in de Coteaux du Loir Jasnières. Uiteraard bewerkt hij zijn wijngaarden op biologische wijze en ook in de kelders laat hij de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan, via een langdurige, natuurlijke gisting in oude eiken vaten.

Proefnotities

7,5

Fêtembulles, Les Vignes de l’Ange Vin, Vin de France, Frankrijk 2017
Chenin blanc, fermentatie op rvs; zeer hoge zuren, scherp fruit, spannende mousserende wijn, opwekkend, energiek ca. € 20,00

8

Bistrologie, Les Vignes de l’Ange Vin, Vin de France, Frankrijk 2015
Chenin blanc, fermentatie in eiken vaten met inheemse gisten, 14 maanden rijping sur lie; ruige chenin blanc, onstuimig en elegant, doordrinkbaar, goede spanning, heel slank ca. € 27,50

8

Charme, Les Vignes de l’Ange Vin, Vin de France, Frankrijk 2015
Chenin blanc, 40 jaar oude stokken, 14 maanden rijping sur lie in eiken vat; rijp, aromatisch, vullend, veel sap, mooie balans, goede invulling van het fruit, lange nagalm ca. € 31,50

8

L’Iris, Les Vignes de l’Ange Vin, Vin de France, Frankrijk 2014
Chenin blanc, 90 jaar oude stokken, rijping in kleine eiken vaten; strenge geur, veel fruit, luchtige zuren, verteerbaar, maakt smaakpalet goed schoon ca. € 41,00

8-

Lumière des Sens, Les Vignes de l’Ange Vin, Vin de France, Frankrijk 2014
Pineau d’aunis, 90 jaar oude stokken, rijping in barriques; naturel, rechtlijnig, sappig, schoon, fruitrijk, beetje stroef in de finale, aparte ervaring ca. € 31,50

8

Lumière des Sens, Les Vignes de l’Ange Vin, Vin de France, Frankrijk 2015
Pineau d’aunis, 90 jaar oude stokken, rijping in barriques; meer frisheid, fruitig en rond, blijft apart ca. € 32,50

Cuvee Bistrologie

Il CEO, Breganze

Vijf jaar oud bedrijf opgericht door Davide Andreatta. Beschikt over 2,5 hectare aan wijngaarden in de Colline di Breganze en de Colline di Asolo, waaraan met ingang van jaargang 2018 1,5 hectare aan oude stokken wordt toegevoegd. De aanplant bestaat uit vespaiola, groppella, pinot grigio, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Biodynamische teelt.

Zuiver Wijnen, Leiden, 06-46265930

Proefnotities

8-

Vespri Frizzante, Il CEO, IGP Veneto, Italië 2017
Vespaiola, vulkanische bodem met basalt; schoon, verteerbaar, transparant, doordrinkbaar, mooie vulling, lengte (12%) € 11,90

8-

Pigri, Il CEO, IGP Veneto, Italië 2017
Pinot grigio; sappig, rond, aromatisch, rijp fruit, goede balans € 14,40

7,5

Vespri Frizzante Orange, Il CEO, IGP Veneto, Italië 2017
Vespaiolo, orange wijn; schoon, doordrinkbaar, transparant, mooie vulling, lengte € 13,90

7,5

Merloq, Il CEO, IGP Veneto, Italië 2016
60% merlot, 40% cabernet sauvignon, 24 maanden rijping in oude barriques; stoffig, harde tannine, hoge zuren, ruige wijn voor de liefhebber (12,5%) € 16,80

8

Merloq, Il CEO, IGP Veneto, Italië 2015
60% merlot, 40% cabernet sauvignon, 24 maanden rijping in oude barriques; broeierig, klassiek, warm, aards, betere balans € 16,80

Davide Andreatta

Davide Andreatta bij Choux