Onlangs bezochten we een proeverij bij INAT Kantine in Amsterdam, georganiseerd door drie kleine, specialistische importeurs: MijnWijnPlein, The Taste of Croatia en GHvino. In dit verslag onze selectie van de eerste twee. De wijnen van GHvino komen aan bod in een artikel over Georgische wijnen.
proefnotities Jan van Lissum

Proeverij in de INAT Kantine

Proeverij in de INAT Kantine

Kroatië

Importeur: The Taste of Croatia, Amsterdam, 06-14044752

Enjingi, Kutjevo

De familie Enjingi houdt zich al sinds eind 19e eeuw bezig met wijnbouw in de regio Kutjevo, in het oosten van het bosrijke Slavonië. Ivan Enjingi, de vierde generatie, begon al in 1972 op kleine schaal zelf wijn te bottelen en te verkopen aan gerenommeerde restaurants in Zagreb. In 1980 werd de regel van maximaal 10 hectare privébezit afgeschaft en Ivan junior maakte daar direct gebruik van door het familiedomein uit te breiden met steile, soms verwaarloosde, maar kwalitatief veelbelovende percelen in de regio. Met in totaal zo’n 50 hectare aan wijngaarden is Enjingi inmiddels de grootste zelfstandige wijnmaker van het land. Sinds 1991 werkt hij geheel biologisch, met gebruik van natuurlijke gisten, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen en zo weinig mogelijk manipulatie bij de vinificatie. Het klimaat is hier continentaal met hete zomers, zeer koude winters, ruim voldoende zon en neerslag. De wijnstokken staan aangeplant in zanderige, leemachtige en rotsachtige grond. Dit alles in combinatie met de eigenzinnige benadering van Enjingi resulteert in karaktervolle, complexe terroirwijnen die wereldwijd hoge ogen gooien.

Ivan Enjingi

Ivan Enjingi

Proefnotities Enjingi

8+

Bijelo Venje Barrique, Enjingi, Kutjevo, Kroatië 2008
Welschriesling, riesling, sauvignon blanc, pinot gris, gewürztraminer, biologisch; nog jeugdig, mooi sap, evenwichtig, veel smaak en lengte, spannende wijn voor 2008 € 17,45

8+

Rajnski Rizling Late Harvest, Enjingi, Kutjevo, Kroatië 2012
Riesling, biologisch; stijlvolle geur, duidelijk rieslingaroma’s, pétillant, levendig, evenwichtig, lekker € 16,45

8+

Zweigelt, Enjingi, Kutjevo, Kroatië 2013
Zweigelt, barrique; smeuïg, zacht, gerijpt, versmolten tannine, veel smaak, hint van pruimen en dadels, goede lengte € 13,95

8

Crno Venje, Late Harvest, Enjingi, Kutjevo, Kroatië 2006
Cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, zweigelt, blaufränkisch, barrique; intens, evenwichtig, zacht, aromatisch, breed, veel smaak, mooi versmolten € 19,95

Kozlovic, Istrië

In 1904 beplantte de familie Kozlovic 1 hectare grond in de Valle vallei nabij Momjan, in het noorden van Istrië, met wijnstokken. Vanaf 1987 begonnen ze naam te maken met eigen wijnen, waarbij met name de malvazija opviel. Jaargang 1997 werd een jaar later in Kroatië uitgeroepen tot beste witte wijn van het land. Gianfranco en Antonella Kozlovic, de vierde generatie, die in die tijd de leiding overnamen, breidden het familiedomein geleidelijk uit met de aankoop van verschillende toppercelen tot de huidige 25 hectare. De wijnkelder werd vergroot, gemoderniseerd en verduurzaamd, en er verrees een mooi proeflokaal. Door traditie te combineren met innovatie staat Kozlovic anno nu garant voor spannende, levendige wijnen die tot ver over de landsgrenzen in de smaak vallen en in tal van toprestaurants op de kaart staan.

Gianfranco Kozlovic

Gianfranco Kozlovic

Proefnotities Kozlovic

8

Malvazija, Kozlovic, Istra, Kroatië 2017
Malvasia, 10-57 jaar oude stokken; vol, aromatisch, breed, vullend, veel mineralen en materie, goede balans € 15,95

8,5

Santa Lucia Noir, Kozlovic, Istra, Kroatië 2013
20% teran, 50% merlot, 30% cabernet sauvignon, single vineyard, 9-12 jaar oude stokken; prachtige kleur, rijpe tonen, aromatisch, vol, kruidig, fruitig, veel lengte, knap gemaakt € 34,95

Proefnotities overige producenten

7,5

Grasevina, Galic, Kutjevo, Kroatië 2017
Grasevina (welschriesling), 9 maanden houtrijping; meer body, breed, zuren, wat crispy, levendig € 12,95

8

Zlatan Plavac, Zlatan Otok, Hvar, Kroatië 2013
Plavac mali, 12 maanden rijping in grote houten vaten, 4 maanden flesrijping; rijp, aromatisch, zacht, breed, veel smaak, mooi versmolten € 16,45

Frankrijk

Importeur: MijnWijnPlein, Riel, 06-81188033

Domaine Jean-Paul Schmitt, Alsace

Jean-Paul Schmitt bewerkt zijn wijngaarden sinds 2015 geheel volgens de regels van de biodynamie. Hij bezit 8 hectare aan één stuk op een zuid-zuidoosthelling van de Rittersberg bij Scherwiller, in Bas-Rhin. Erboven uit torent de ruïne van het 13e-eeuwse kasteel Ortenbourg. De wijnstokken profiteren van een zeer warm en droog microklimaat en staan geworteld in een granietbodem met zand, grint en kiezels. De druiven worden met de hand geplukt en de opbrengst wordt beperkt tot 35 à 40 hl/ha, zodat de aromatische concentratie en de mineraalrijke terroirexpressie groot zijn. De wijnen komen tot stand via een natuurlijke, trage fermentatie met eigen gisten, en worden niet gechaptaliseerd en nauwelijks gefilterd. Het sulfietgehalte is bijzonder laag. De wijnen van Schmitt worden gekenmerkt door hun pure elegantie, hun herkenbare expressie van oogstjaar, druif en terroir en hun gastronomische inzetbaarheid.

Schmitt en Koppenhöfer

Jean-Paul Schmitt (wijnmaker) en Bernd Koppenhöfer (manager) (foto: Jean-Paul Krebs)

Proefnotities Jean-Paul Schmitt

8

Rittersberg Riesling Classique, Domaine Jean-Paul Schmitt, Alsace, Frankrijk 2012
Riesling, biologisch; rustige, evenwichtige wijn, smaakvol, goede bitters, rijp fruit, granietinvloed, goede lange zuren € 15,25

8-

Rittersberg Pinot Noir Réserve Personnelle, Domaine Jean-Paul Schmitt, Alsace, Frankrijk 2012
Pinot noir, biologisch; juteachtig, truffel, hint van aardbei, eigen stijl, pikant, ziltig € 23,50

Domaine Emile Beyer, Alsace

14 generaties, sinds 1580, houdt de familie Beyer zich al bezig met wijnbouw in en rond het stadje Eguisheim. De huidige eigenaren van het domein, Christian en Valérie Beyer, beschikken over in totaal 19 hectare aan percelen, onder meer in de twee grand cru’s Pfersigberg en Eichberg en de lieux-dits Hohrain, Saint-Jacques en Sundel. De wijngaarden worden biologisch bewerkt, de rendementen worden laag gehouden en in de in 2008 compleet nieuw ingerichte wijnkelder produceert Christian met zo weinig mogelijk ingrepen elegante, verfijnde terroirwijnen. Vrijwel alles gebeurt op rvs, alleen de pinot noirs krijgen nog houtrijping.

Christian en Valérie Beyer

Christian en Valérie Beyer

Proefnotities Emile Beyer

8

Pinot Blanc Tradition, Domaine Emile Beyer, Alsace, Frankrijk 2016
50% pinot blanc, 50% pinot auxerrois, biologisch; rustige geurwaaier, spritzig van smaak, zeer kruidig, levendig, schoon glas, goede finale € 13,25

8

Eguisheim Muscat, Domaine Emile Beyer, Alsace, Frankrijk 2017
Muscat d’Alsace, muscat ottonel, biologisch, mergel/zandsteen bodem; goed gedoseerd, goede balans, fijne kruidigheid € 23,25

Proefnotities overige producenten

7,5

Domaine Romanin, Macon-Villages, Frankrijk 2017
Chardonnay; veel smaak, heel licht parfumé, evenwichtig, goed sap, goed gemaakt, rijp en rijk € 12,25

7,5

Clef de Sol, Domaine Jolivet, Saint-Joseph, Frankrijk 2015
Marsanne, roussanne; vullend, aromatisch, smaakvol, sappig, veel lengte, gastronomische wijn€

8

L’Instinct, Joliver, Saint-Joseph, Frankrijk 2015
Syrah; donker van kleur, veel fruit, rijp, goede materie, balans, veel lengte € 26,50

8

Abouriou, Domaine Elian Da Ros, Côtes du Marmandais, Frankrijk 2015
Abouriou, biodynamisch; veel kleur, sappig, rijp fruit, goede materie, versmolten, kersenaroma’s, veel lengte € 18,00

8

Bel Canto, Prieuré La Chaume, IGP Val de Loire, Frankrijk 2015
Merlot, biologisch; al wat ontwikkeld, versmolten, aangenaam, hoge zuren, ziltig, verrassend € 16,50

8

Hector & Juliette, Domaine Sainte Marie Des Crozes, Corbières, Frankrijk 2016
90% grenache, 10% syrah; veel kleur, aardse tonen, aromatisch, veel inhoud, sappig, donker fruit, maaltijdwijn € 13,75