nine seconds

Clos de la Dioterie D
Clos de la Dioterie M

Clos de la Dioterie, Domaine Charles Joguet, Chinon, Frankrijk 2005

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem, 023-5312240
www.okhuysen.nl
Achtergrond
Na het overlijden van zijn vader neemt Charles Joguet in 1957 het familiedomein in Sazilly, ten oosten van Chinon, over. Zoals veel andere families hadden gedaan sinds de phylloxeraplaag hielden ook de Joguets zich tot dan toe bezig met gemengde landbouw. 14 hectare was al zeker sinds 1830 beplant geweest met cabernet franc. Van de Clos de la Dioterie stond vast dat er al vóór 1789 wijnstokken waren aangeplant. Daarnaast gelden ook de Clos du Chêne Vert en Les Varennes du Grand Clos als topwijngaarden in de regio.
Charles brengt de helft van de tijd door in Parijs, waar hij werkt als kunstschilder. De tijd die hij spendeert op het landgoed ontpopt hij zich als een vooruitziende en creatieve wijnmaker. Hij is zich bewust van het kwaliteitspotentieel van de wijngaarden, bestudeert de verschillen tussen de percelen en bedenkt allerlei, voor die tijd dikwijls baanbrekende, middelen om het karakter van het domein tot uitdrukking te brengen in zijn wijnen. Zo introduceert hij als eerste kleine bakjes voor de plukkers, zodat de druiven zonder enige schade de kelder bereiken. Belangrijker nog is het feit dat hij besluit de oogst van elk perceel afzonderlijk te vinifiëren. Elk perceel, elk microterroir krijgt zo zijn eigen karakteristieke wijn: de basis voor de perfecte blends en/of de mooiste afzonderlijke topcuvées.
In 1982 beplant hij 1 hectare met cabernet franc zonder Amerikaanse onderstokken. Het perceel levert eens in de zoveel tijd – alleen in de allerbeste oogstjaren – een wijn op die een indruk geeft hoe cabernet franc uit de regio Chinon moet hebben gesmaakt vóór de phylloxeraplaag: Les Varennes du Grand Clos Franc de Pied.

In 1985 wordt de familie Genet mede-eigenaar van het domein en in 1997 trekt Joguet zich helemaal terug uit het bedrijf om zich volledig te wijden aan de kunst. Jacques Genet breidt het bezit in de tussentijd uit van 14 tot 36 hectare, waaronder een klein aantal percelen beplant met chenin blanc in de appellatie Touraine.
In de jaren rond de millenniumwisseling loopt de kwaliteit wat terug, maar wanneer de ambitieuze Anne Charlotte Genet in 2006 de leiding overneemt, krijgt het domein een nieuwe kwaliteitsimpuls waarmee het tot grote hoogten zal stijgen.
Zelf gaat zij zich bezighouden met de zakelijke kant en de marketing van de wijnen. De wijngaarden en de vinficatie worden de verantwoordelijkheid van de getalenteerde wijnmaker Kevin Fontaine, die eerder onder andere werkte in Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het domein maakt de overstap naar biologische teelt en de biodiversiteit in de wijngaarden wordt hersteld.
Inmiddels produceert Domaine Charles Joguet circa 120.000 flessen per jaar, waaronder zeven cabernet francs, uiteenlopend van fruitige instapwijn tot karaktervolle terroirwijn, een droge en een lichtzoete chenin en een rosé.

Proefnotities
Eerste indrukken

Opvallend mooie, homogene kleur met belegen invloed. Hechte, dichte geur, heeft lucht nodig. Ontwikkelde aroma’s, vooral zwart rijp fruit, zeer kruidig en aards, impressie van sous-bois, sappig, goede vulling, terroirtoon, zeer veel lengte. Klassiek getooide, stijlvolle wijn met typische Loire-geur.

Na 3 uur

Ontwikkelde en aardse aroma’s in de smaak. Sous-bois, truffel. Rijk en complex, gastronomische wijn.

Na 6 uur

Geen terugval in kleur. Aardse aroma’s en florale tonen beheersen de geur en smaak. Veel sap in de aanzet, herkenbaar cabernet franc, vooral aards, aardappel, terroirtoets wordt sterker, duidelijk afkomstig uit de Loire. Klassieke stijl met typische geur- en smaakaroma’s van deze regio. Delicaat en evenwichtig, goede kruidigheid, stevige tannine.
De ontwikkeling in deze wijn komt traag op gang en verloopt zeer geleidelijk. Hij wordt beter en beter bij openstaan en blijft na een aantal uren stabiel qua presentatie. Na zes uur beginnen de vitaliteit en aromatische rijkdom langzaam af te nemen. Wijn met een lange adem.

Technische gegevens

Totale oppervlakte wijngaarden 36 hectare
Oppervlakte Clos de la Dioterie 2,1 hectare
Ligging vlak naast de wijnkelder, noordoostelijke expositie
Druivenras cabernet franc
Leeftijd stokken 70 tot meer dan 85 jaar oud
Bodemsamenstelling klei en kalksteen
Wijnteelt biologisch
Rendement 30 hl/ha
Vinificatie laatst geoogste wijngaard van het domein, handmatige pluk, strenge selectie rijpste druiven, 10 dagen koude maceratie, 4 weken fermentatie bij een temperatuur lager dan 21 graden op rvs, malolactische fermentatie in eiken vaten
Opvoeding 14 maanden rijping in eiken vaten van 228 en 400 liter, 10 maanden rvs
Alcohol 14%

Kevin Fontaine en Anne Charlotte Genet

Kevin Fontaine en Anne Charlotte Genet