Cape Cru
Cape Cru is in 2022 opgericht met een focus op Zuid-Afrikaanse wijnen, waarbij Smaragd Wijnen, Wijnkooperij de Lange, WineMatters en Benier Global Wines hun krachten hebben gebundeld. In mei vond de tweede editie plaats in de Amsterdamse Zuiderkerk, met drie nieuwe importeurs: Wijnkoperij Okhuysen, Noordman Wijnimport en Jislaaik Wines.
tekst Isabelle Chow
Bijna 400 wijnen van circa 40 verschillende wijnmakers waren te proeven tijdens deze proeverij. Daarnaast werden er boeiende masterclasses georganiseerd waarin verschillende jaargangen van Eben Sadie’s Palladius en Chris Alheit’s Cartology werden geproefd. In dit artikel (deel 1) worden enkele producenten en hun wijnen uitgelicht. Deel 2 bevat de proefnotities van de masterclass van Eben Sadie en Chris Alheit, samen met andere geproefde wijnen van geselecteerde wijnmakers.
Proefschrift sterrenwaardering
Proefschrift geeft geproefde wijnen een sterrenwaardering. In plaats van een rapportcijfer, zoals voorheen, krijgt iedere wijn nu een waardering van maximaal vijf sterren. Ook gerechten en wijn-spijscombinaties worden gewaardeerd met maximaal vijf sterren. Alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een competitie als het Proefschrift Wijnconcours) handhaven we de rapportcijfers.

***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)

A.A. Badenhorst Family Wines

Importeur: Wijnkooperij de Lange
De geschiedenis van het domein begint in 2008 toen Adi Badenhorst, samen met zijn neef Hein, een vervallen boerderij kocht genaamd Kalmoesfontein, gelegen in de Paardeberg-bergketen van Swartland. Deze boerderij omvat 60 hectare wijngaarden die dateren uit de jaren 1950 en 1960, met een breed scala aan bushvines die op een “baielogical” manier worden verbouwd. Adi Badenhorst, geboren in een wijnmakersfamilie in Constantia, waar zijn vader werkzaam was bij Buitenverwachting, raakte van jongs af aan vertrouwd met wijn. Hij besloot een wijnopleiding te volgen aan de Elsenburg University. Na zijn studie deed hij ervaring op bij gerenommeerde wijngaarden zoals Rustenberg en door middel van diverse stages in Bordeaux, de Rhônevallei en Nieuw-Zeeland.
Adi’s filosofie draait om minimale interventie, zowel in de wijngaard als in de wijnkelder, om wijnen te creëren die het terroir en de oorspronkelijke karakteristieken van de druiven weerspiegelen. Dit betekent bijvoorbeeld het gebruik van traditionele wijnbouwtechnieken, handmatige oogst, spontane vergisting met inheemse gisten en het gebruik van grote houten foeders en betonnen kuipen.
A.A. Badenhorst Family Wines staat vooral bekend om hun single-vineyard-wijnen van chenin blanc en Rhône-variëteiten zoals syrah, grenache en cinsault. Deze wijnen worden geproduceerd met een focus op natuurlijke processen en het behoud van biodiversiteit. Naast hun toewijding aan kwaliteitswijnbouw is de familie Badenhorst ook betrokken bij duurzaamheidsinitiatieven en het herstel van de natuurlijke omgeving van Kalmoesfontein.
Adi is ook de oprichter van de Swartland Revolution en Swartland Independent. Hij is echtgenoot van Cornelia, vader van Samuel Sunnyskies en Ana Kalander, toegewijd lid van het Cape Winemakers Guild, en blijft zich ontwikkelen als wijnmaker.

Badenhorst

Links op de foto: Adi Badenhorst

Proefnotities Badenhorst

****

Kelder Steen, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Chenin Blanc, afkomstig uit een wijngaard aangeplant in 1971 op granietbodem. Directe persing, spontante vergisting en houtrijping op 1200L-foeders.
Expressievere chenin in vergelijking met de Golden Slopes. Complex profiel van fijne rokerigheid, verse steenvruchten, iets gistachtigs en aangename romigheid, goed verweven houttoets, levendige zuren en ziltigheid, goede focus (12,5%) € 39,95.

****

Kalmoesfontein White Blend, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Blend van 10 verschillende druivenrassen: 23% grenache blanc, 22% chenin blanc, 14% roussanne, 10% viognier, 8% colombar, 5% clairette blanche, 5% palomino, 5% muscat blanc, 4% sémillon en 4% verdelho. De druiven zijn afkomstig van diverse wijngaarden op de Kalmoesfontein-boerderij en de omgeving van de Paardeberg. De oogst werd in verschillende fasen uitgevoerd om optimaal de zuren van de diverse rassen te behouden. De meeste druiven werden in hun geheel geperst. Het sap werd vervolgens overgebracht naar oude vaten voor co-fermentatie in 1200L-foeders en rijping in 3000L-foeders. Na een élevage van 10 maanden werden de wijnen samengevoegd en verder gerijpt op de droesem in een enkele betonnen tank voor nog eens 6 tot 8 maanden alvorens te bottelen.
Rijk en expressief, mooi aromatisch van citrus- en verse steenvruchten. Energieke zuren, mooi fruit, subtiele toets van hooi, ziltigheid en focus. Meest ‘open-for-business’ witte wijn van het rijtje. Goede prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 28,30.

***

The Golden Slopes Chenin Blanc, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Chenin Blanc, afkomstig uit een wijngaard met goudgele rotsformatie (genaamd “Golden Slopes”) aangeplant in 1966 op graniet- en kleirijke bodem. Directe persing, spontante vergisting en 15 maanden houtrijping op 1200L-foeders.
Herkenbare Zuid-Afrikaanse chenin met gulheid, rijpe appels en kweepeer en goed gedoseerde romigheid en specerijen. Levendige zuren, rondeur en een ziltige ruggengraat. De wijn begint zich te openen, hoewel de lengte en complexiteit nog verder kunnen ontwikkelen (13%) € 39,95.

***

Raaigras Grenache, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Grenache, afkomstig uit zeer kleine wijngaard (0,68 hectare, 12 rijen breed) aangeplant in 1952 op granietbodem. Het fruit werd volledig ontsteeld en vergist in betonnen tanks en hierna gerijpt in 500L-vaten gedurende 12 maanden. Hoewel de wijn momenteel nog wat gesloten is, zijn de puurheid en mooi fruit terug te proeven. Nog wat nerveus op het palet, jonge maar goede fijnkorrelige tannine, florale toets van rozenbottel en verleidelijke donker fruit, fraîcheur, ingepakte kruidigheid en ziltigheid. Complexiteit en lengte zijn nog in ontwikkeling (13,5%). € 49,95

***

Ramnasgras Cinsault, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2020
Cinsault, wijngaard aangeplant in 1954 op granietbodem. De wijn werd met hele trossen vergist in gebruikte vaten en hierna gerijpt in grote foeders gedurende 12 maanden. Serieuzere cinsault in vergelijking met Ringmuur. Verfijnd en expressief. Complexer profiel met bloemige en licht rokerige nuances. Mooi fruit, fraîcheur, hints van verse kruiden en speelse bite van lichte tannine (11,5%). € 28,30

**

Ringmuur Cinsault, A.A. Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Cinsault, wijngaard aangeplant in 1969, op granietbodem. Energieke wijn geproduceerd met maceration carbonique-techniek. Licht en sappig, krokant bessenfruit, lage, zachte tannine en fraîcheur. Aangenaam en geschikt als aperitief rood, 550 flessen geproduceerd (12%). € 39,95

Alheit Vineyards

Importeur: Benier Global Wines
Het echtpaar Alheit, Chris en Suzaan, begon hun wijnproject in 2010 en heeft sindsdien een solide reputatie opgebouwd met hun wijnhuis Alheit Vineyards in de Walker Bay-regio van de West-Kaap. Na elkaar ontmoet te hebben aan de Universiteit van Stellenbosch, reisden Chris en Suzaan Alheit de wereld rond (Californië, Australië, Duitsland, Frankrijk) om hun wijnmakersvaardigheden te ontwikkelen. Ze werkten samen met Eben Sadie, een van Zuid-Afrika’s vooraanstaande wijnmakers, om hun expertise verder te verfijnen. In 2010 verhuisde het echtpaar naar Hemelrand Farm, nabij Hermanus, met de ambitie om het potentieel van Zuid-Afrika’s oude chenin- en sémillon-wijngaarden te benutten.
Alheit beheert 21 hectare aan land, verdeeld over acht wijngaarden in de West-Kaap: Skurfberg, met rode klei- en zandgrond; Piekenierskloof; Paardeberg; Bottelary Hills, met steile granieten hellingen en leisteen; Tygerberg; Franschhoek, met kwartsrijke zandsteen en granietgrond; False Bay, met maritieme invloeden; en Hemel & Aarde Ridge. De meeste wijngaarden bestaan uit oude, ongeïrrigeerde bushvines van chenin blanc, en sommige ervan liggen op meer dan vijf uur rijden van de kelders. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun gevarieerde terroir en unieke erfgoed. Ook werkt het echtpaar met andere druivenrassen zoals sémillon en muscat de frontignan.
Geïnspireerd door wijnbouwmodellen in Europa, met name in Bourgogne, zijn de Alheits ervan overtuigd dat de kwaliteit en expressie van een wijn volledig uit het terroir komen. Daarom concentreren zij zich op een rigoureus beheer van hun wijngaarden. De wijnstokken worden gesnoeid in een gobletvorm en worden niet uitgedund of geïrrigeerd. De bodem wordt verzorgd door middel van mulchen en bemesten. Het vinificatieproces is minimalistisch, om elke wijn de expressie van zijn terroir te laten weerspiegelen. Fermentatie gebeurt met inheemse gisten en er wordt niets toegevoegd tijdens de vinificatie, behalve een beetje zwaveldioxide aan het einde. De druiven worden licht geperst om de complexiteit en zuiverheid van het fruit naar voren te brengen. Na het klaren wordt het sap overgebracht naar oude eiken vaten, zodat de wijnen niet te veel houtachtige tonen krijgen.
De Alheits blijven toegewijd aan het vinden en herstellen van oude wijngaarden in Zuid-Afrika, waarmee ze bijdragen aan het behoud van het wijnbouwerfgoed van het land.

Alheit

Links op de foto: Chris Alheit

Proefnotities Alheit

****

Cartology, Alheit Vineyards, Western Cape, Zuid-Afrika 2022
92% chenin blanc en 8% sémillon, gemiddeld 40-50 jaar oude stokken. Chenindruiven komen uit percelen in Skurfberg, Malmesbury, Perdeberg, Bottelary, Upper Blaauwklippen, False Bay en Tygerberg. De sémillon komt van het oude La Colline-perceel in Franschhoek. Cartology wordt gezien als de historische wijn van het landgoed en weerspiegelt de regionale identiteit van de Kaap, door het blenden van druiven van alle oude wijngaarden van het domein (eerste oogst was in 2011).
Spontane vergisting vond plaats in betonnen eieren, kleipotten, foeders en oude vaten van verschillende grootte. De wijn rijpte 12 maanden op de lies en rustte vervolgens 5 maanden in een tank op fijne lies, zonder klaring voor het bottelen.
De wijn is strak en gefocust, met levendige zuren en een geconcentreerde ziltigheid. Het middenpalet is fraai rond en textuurrijk, rijke maar tegelijkertijd pure expressie van fruit, aangevuld met lichte hints van hooi en kruidigheid. Veelbelovend, een grote wijn in ontwikkeling (13%). € 33,95
Proefnotities van oudere jaargangen komen aan bod in het volgende artikel.

****

Fire by Night, Alheit Vineyards, Swartland, Zuid-Afrika 2022
100% chenin blanc, afkomstig van Alheit’s landgoed Nuwedam in Paardeberg. De wijngaard ligt op 300-350 meter boven zeeniveau en de stokken zijn aangeplant tussen 1972 en 1985 op granietbodem. De druiven werden eerder geoogst vanwege een warmere jaargang. Spontane vergisting vond plaats in betonnen eieren, foeders en oude vaten van verschillende grootte. De wijn rijpte 12 maanden op de lies en rustte vervolgens 6 maanden in een tank op fijne lies, zonder klaring voor het bottelen.
Deze wijn is nog wat gesloten, maar de concentratie is al te proeven. Licht reductief, met gefocuste ziltigheid, enigszins nerveuze zuren, en umami. Fris (citrus-)fruit is aanwezig op de achtergrond, met een subtiele pikante afdronk. De wijn heeft het potentieel om zich tot een grote wijn te ontwikkelen en vraagt momenteel om geduld. (12,4%). € 43,95

****

Monument Sémillon, Alheit Vineyards, Franschhoek, Zuid-Afrika 2022
Sémillon, wijngaard aangeplant in 1936, 300 meter boven zeeniveau. De bodem is voornamelijk graniet met veel kwarts. Er groeien hier verschillende tinten sémillon samen: van smaragdgroen tot amber, roze en mauve. Deze genetische bijzonderheden zijn typerend voor de oudere sémillon-wijngaarden van de Kaap en lijken elders in de wereld uitgestorven te zijn.
De wijn onderging spontane vergisting in oude vaten en lie-rijping van anderhalf jaar. Elegante neus met florale nuance, ongebrande noten en ziltige ondertoon. Goed verpakte zuren en ziltigheid. Textuurrijk palet met aangename rondeur en diepgang (13%). € 64,95

****

Hemelrand Vine Garden, Alheit Vineyards, Hemel & Aarde Ridge, Zuid-Afrika 2022
31% chardonnay, 29% roussanne, 20% chenin blanc, 18% verdelho en 2% muscat blanc à petits grains. De wijngaard (aangeplant in 2010) ligt op de koude en winderige Hemel & Aarde Ridge, op 360 meter boven zeeniveau, op grindachtige klei en zandsteen. De wijn onderging dezelfde vinificatie als Nautical Dawn.
Elegant aromatisch, fruit-gedreven profiel van rijpe citrus tot verse exotische vruchten, met florale nuance. Gulle wijn met fraîcheur, levendige zuren en inhoud. Uitstekend prijs-kwaliteitverhouding. Deze wijn is de meest fruit-gedomineerde van het rijtje (14,4%) € 29,95

***

Hereafter Here, Alheit Vineyards, Western Cape, Zuid-Afrika 2022
100% chenin blanc, afkomstig van uitsluitend jonge wijnstokken van het landgoed, die te jong zijn om voor de cuvée Cartology te worden gebruikt. De wijn ondergaat spontane vergisting in oude vaten van verschillende grootte en rijpt vervolgens 1 jaar. Voor het bottelen rust de wijn nog 6 maanden in een tank op fijne lies, zonder klaring.
De wijn heeft een pure en frisse expressie, met tonen van frisse witte en gele vruchten, een subtiele groene kruidige toets, levendige zuren en een ziltige hint. Het middenpalet is rond en de afdronk is schoon. Uitstekend prijs-kwaliteitverhouding en inzetbaar bij diverse groentegerechten en lichtere witvisgerechten (13%). € 23,95

***

Nautical Dawn, Alheit Vineyards, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2022
100% chenin blanc, afkomstig van een wijngaard aangeplant in 1978 op de bovenste helling van een heuvel met granietbodem in het kustgebied van False Bay. Deze cuvée wordt sinds 2017 geproduceerd. De spontane vergisting vond plaats in foeders en oude vaten van verschillende grootte. De wijn rijpte 12 maanden op de lies en rustte vervolgens een half jaar in een tank op fijne lies, zonder klaring voor het bottelen.
De wijn heeft een strakke, zilte aanzet met hoge maar rijpe zuren. Het middenpalet is puur en rond, met tonen van vers geel fruit en een licht kruidige afdronk. Momenteel biedt de wijn iets meer comfort dan de cuvées Cartology en Fire by Night (13,5%). € 38,95

Mullineux & Leeu Family Wines

Importeur: WineMatters
Mullineux Winery in de Swartland-regio is opgericht in 2007 door Chris en Andrea Mullineux. Na een aantal succesvolle jaren ging het echtpaar in 2013 een partnerschap aan met Analjit Singh van Leeu Estates in Franschhoek, wat resulteerde in de naam Mullineux & Leeu Family Wines. De wijngaarden van Mullineux liggen voornamelijk in de graniet- (Paardenberg) en leisteenrijke bodems (Riebeek Kasteel-berg) van de Swartland-regio. Deze diversiteit in terroir stelt hen in staat om wijnen te produceren die de unieke kenmerken van de regio weerspiegelen. Ze focussen op druivenrassen zoals syrah en chenin blanc, die bijzonder goed gedijen in het klimaat van Swartland. Het wijnhuis staat bekend om zijn minimale interventie in de wijnkelder. Ze gebruiken spontane vergisting met een percentage hele trossen en voegen niets toe, behalve minimale hoeveelheden zwavel. Dit resulteert in wijnen die puur en expressief zijn, met een sterke nadruk op het terroir.

Chris Mullineux

Chris Mullineux

Proefnotities Mullineux & Leeu Family Wines

***

Kloof Street Old Vine Chenin Blanc, Mullineux & Leeu Family Wines , Swartland, Zuid-Afrika 2023
Chenin blanc, druiven afkomstig van drie verschillende wijngaarden met stenige, schist- en granietbodemtypes, en een gemiddelde leeftijd van 40+ jaar oud. 15% van de wijn onderging rijping in Franse eiken vaten en de rest in rvs-tanks.
Energieke en pure wijn. Zilte aanzet, levendige zuren. Krokant boomgaardfruit, florale toets van kamille, goede bitters. Aangenaam en ongecompliceerd. Goede prijs-kwaliteitverhouding van deze entry-level wijn van het wijnhuis.

***

Mullineux Old Vines White, Mullineux & Leeu Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2022
65,5% chenin blanc, 17,5% clairette blanche, 5,2% grenache blanc, 4% viognier, 4,7% sémillon gris en 3,1% verdelho. Druiven afkomstig van 8 percelen met stokken tot 66 jaar oud en drie terroirs; leisteen, ijzer en graniet. 10 maanden houtrijping in oude Franse eiken vaten van 500 liter en een nieuwe 2000L-foeder.
Ingetogen, serieus en gefocust. Ziltig, wit fruit, citrusschil/-olie en subtiele kruidigheid. Rijk en rond, met goede levendige zuren. Potentie voor verdere ontwikkeling (14%). € 27,50

****

Kloof Street Swartland Rouge, Mullineux & Leeu Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
57% syrah, 27% grenache noir, 9% cinsault en 7% tinta barocca, druiven afkomstig van 6 verschillende percelen in Swartland, met 7-48 jaar oude stokken. 60% van de trossen zijn ontsteeld en de wijn onderging 11 maanden houtrijping in oude barriques en demi-muids. Expressieve wijn, sappig en verleidelijk aromatisch. Iets vlezig, fruit-gedreven, mooi sap, goed verweven tannine, kruidigheid en drinkbaarheid. Uitstekend prijs-kwaliteitverhouding en mooi bij diverse roodvleesgerechten met kruiden (14%) € 14,95

****

Mullineux Syrah, Mullineux & Leeu Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2020
Syrah, druiven afkomstig uit 6 verschillende wijngaarden en van 3 terroirs: graniet (Paardeberg) rood ijzerhoudend (Malmesbury) en leisteen (Kasteelberg). 80-90% hele trossen en 11 maanden houtrijping.
Elegante wijn met diepte en verfijning. Optimaal rijp donker fruit, mooi sap, fraîcheur, iets floraal en kruidigheid. Klassieke expressie die doet denken aan oude wereld-stijl. Iets jong maar goed rijp, fijnkorrelige tannine en fraaie afdronk. Nu al open, maar heeft materie om zich verder te ontwikkelen. Goede begeleider van lamsvlees. (13,4%) € 29,95

****

Mullineux Schist Syrah, Mullineux & Leeu Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2021
Syrah, druiven afkomstig van wijngaard op de leisteenachtige hellingen van Kasteelberg. Deze rotsachtige bodems beperken de omvang van de wijnstokken, waardoor de trossen en individuele druiven kleiner blijven, met een hogere verhouding van schil tot sap, wat zorgt voor dichtere, meer intense tannine. De wijn onderging 12 maanden houtrijping in Franse eiken vaten (50% nieuw) en 10 maanden in 2000L-foeders.
Serieuze wijn met diepgang en meer Zuid-Afrikaanse expressie van geroosterde tonen, rijp donker fruit, leer, specerijen, kruidigheid en donkere tonen. Verfijnd, goede zuren, ziltigheid, goede tannine, concentratie en mooie afdronk. Grote wijn in ontwikkeling (13%). € 87,50

***

Zamboni Tremor, Mullineux & Leeu Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2020
Gelijke delen syrah, grenache en cinsault uit Kasteelberg met stokken op leisteenbodem. Wijn gemaakt door de zoon van Chris en Andrea, John Zamboni Mullineux. In 2019 maakte hij, op 10-jarige(!) leeftijd, zijn eerste cuvée, Levels. Energieke wijn met fruit-gedomineerde neus, subtiel wilde randjes, peper, iets hartigs, bite, aangenaam. Heeft een uitstraling voor een jonger publiek. € 29,95

Newton Johnson Family Vineyards

Importeur: WineMatters
Het wijnhuis is een typisch familiebedrijf waar vader, moeder en twee zonen samenwerken. Dave Johnson en zijn vrouw Felicity Newton verkochten in 2000 hun grote boerderij Cape Bay in de Hemel en Aarde wijnstreek, wat hun de mogelijkheid gaf om een nieuwe wijnmakerij te bouwen en wijngaarden aan te planten. In 2006 werd de eerste oogst op de markt gebracht. Zij focussen zich voornamelijk op chardonnay en pinot noir. Hun zoon Gordon is de hoofdwijnmaker, ondersteund door zijn vrouw Nadia. Bevan, Gordons broer, is verantwoordelijk voor verkoop en export. Het walvisdorp Hermanus ligt op enkele kilometers afstand, en vanaf het terras van het proeflokaal kun je met een verrekijker bultruggen zien zwemmen.
Het domein omvat 48 hectare aan wijngaarden, waarvan 8 is aangeplant met oude stokken. Ze zijn gelegen op een 200 meter hoge heuvel nabij Hermanus in de Upper Hemel-en-Aarde Valley, de enige appellatie in Zuid-Afrika met stollingsgesteente, wat bijdraagt aan het rechtlijnige, geparfumeerde karakter van hun wijnen. De wijngaarden worden beheerd met aandacht voor biodiversiteit, waarbij 20 hectare fynbos wordt beschermd. Verder ligt de focus van Newton Johnson op precisie en minimalistische interventie om het unieke terroir te respecteren. De druiven worden handmatig geplukt en vervolgens worden ze ’s nachts gekoeld tot 8ºC om de kwaliteit te behouden. De druiventrossen worden zorgvuldig met de hand gesorteerd en direct in de pers geplaatst voor hele-trospersing. Fermentatie gebeurt spontaan zonder toegevoegde enzymen of gisten en zwavel wordt pas vlak voor het bottelen toegevoegd. De wijn rijpt in een combinatie van houten vaten en roestvrijstalen tanks, met slechts een klein percentage nieuw eikenhout. De wijnen worden niet geklaard en slechts grof gefilterd voor het bottelen, wat helpt om de integriteit van de wijn te behouden. Ook werken zij voornamelijk op zwaartekracht, waardoor wijnen nauwelijks hoeven te worden overgepompt. Deze methoden zorgen ervoor dat Newton Johnson Family Vineyards wijnen produceert die het karakter van hun wijngaarden en het terroir van de Hemel-en-Aarde Valley weerspiegelen.
Volgens de wijnmaker is 2022 een goede vintage met een langer groeiseizoen en koelere temperaturen, en een goede kwaliteit fruit.

Newton Johnson
Proefnotities Newton Johnson

****

Family Vineyards Chardonnay, Newton Johnson Family Vineyards, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2022
Chardonnay uit wijngaarden op de middenhellingen op 250 meter hoogte, met porfierische granietbodems met daaronder rode klei. Gerijpt gedurende 11 maanden in barrique (228L) en puncheon (500L) vaten geproduceerd in Bourgogne en op maat gemaakt voor deze wijngaarden. De grootte van het vat varieert per wijngaard, afhankelijk van de leeftijd van de wijnstokken en de expressiekracht van het perceel. Nieuw eikenhout vormt 22% van de uiteindelijke blend. De wijn werd geblend en verbleef nog eens 5 maanden in rvs-tanks.
Serieuze wijn naast de Southend Chardonnay. Complex en rijk, levendige zuren, fijn citrus-gedreven fruit met mooi verweven minerale ondertoon en toasting, subtiele toets van vuursteen, gelaagd en fraaie afdronk en lengte. Sterke concurrent voor de klassieke bourgognes. Uitstekend prijs-kwaliteitverhouding en heeft materie voor verdere ontwikkeling (13%). € 27,95

***

Southend Chardonnay, Newton Johnson Family Vineyards, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2022
Chardonnay van stokken op een graniettoplaag en ondergrond van klei, met zuidwestelijke expositie, 200-300 boven zeeniveau. De wijn rijpt 11 maanden in voornamelijk puncheons (500L) en enkele barriques (228L) uit Bourgogne, met 31% van het volume gerijpt in roestvrij staal. Nieuw eikenhout vormt 11% van de uiteindelijke blend. De wijn werd geblend en nog eens 5 maanden rust in rvs-tanks.
Jeudig, fris en energiek. Veel citrus, iets ziltigs, goed verweven eikeninvloed waar je de puurheid en gematige micro-klimaatinvloed op het fruit terugproeft. Rond middenpalet, aangenaam en goede prijs-kwaliteitverhouding (13,5%). € 17,95

****

Family Vineyards Pinot Noir, Newton Johnson Family Vineyards, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2022
Pinot Noir, van wijngaarden die zich bevinden op de middenhelling (220-290 meter) met verweerd graniet, gebroken kleisteen en fijnkorrelig grind op een ijzerrijke onderlaag. Dezelfde vinificatie als Walker Bay Pinot Noir, met 29% nieuw eiken en 5 maanden rust in rvs tanks voor het bottelen.
Evenals de witte wijn is deze pinot noir een serieuzer wijn met structuur en rijkdom. Nu nog iets gesloten, mooi rijp pinot-fruit, nieuwe wereld-expressie, met klassieke verfijning, iets pikants en specerijen. Goede integratie van alcohol, fraaie tannine en lengte nog in ontwikkeling. Deze wijn vraagt om geduld (14,1%). € 30,95

***

Walker Bay Pinot Noir, Newton Johnson Family Vineyards, Walker Bay, Zuid-Afrika 2022
Pinot noir van jongere stokken uit hun beste wijngaarden, met lagere ligging, porfierische granietbodems met daaronder rode klei, en voornamelijk zuidelijke expositie. 11 maanden houtrijping in Bourgogne-barriques (228L) die op maat gemaakt zijn voor verschillende wijngaarden. Nieuw eikenhout vormt 11% van de uiteindelijke blend. De wijn werd geblend en rustte nog eens 4 maanden in rvs-tanks.
Aromatisch en boordevol krokant fruit, iets getoast, subtiele theeachtige ondertoon met nuances van gedroogde citrusschillen en mooie gastronomische bitters. Toegankelijk en breed inzetbaar bij zowel vlees- als visgerechten (13,9%) € 22,50

***

Falkirk Grenache, Newton Johnson Family Vineyards, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2021
Grenache, bushvines op porfierische granietbodems en onderlaag van ijzerrijke klei, voornamelijk noordelijke of noordwestelijke expositie, gelegen op 220 meter hoogte. De wijn rijpt gedurende 12 maanden in oudere 500L Bourgognevaten en vervolgens een half jaar elevage in 900L foeder na blenden.
Aangenaamd aromatisch profiel, donker fruit, floraal, diepgang en jong maar fraaie tannine. Momenteel nog ingetogen, de wijn heeft verdere ontwikkeling nodig om de verborgen complexiteit te tonen. Goed geïntegreerde alcohol (14,8%).

***

Falkirk Syrah, Newton Johnson Family Vineyards, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2022
Syrah, bushvines, afkomstig van dezelfde omgeving als de grenache-druiven. Ook is deze syrah geproduceerd op dezelfde wijze als de Falkirk Grenache.
Breder en donkere expressie van syrah. Rijp donker fruit, mooi sap en ondertoon van zwarte thee, kruidigheid, goed rijpe tannine. Lengte en verder gelaagdheid nog in ontwikkeling (13,8%).

**

Full Stop Rock, Newton Johnson Family Vineyards, Upper Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2021
GSM blend met 76% syrah, 16% grenache en 8% mourvèdre. Druiven komen van laagst gelegen wijngaarden op 230 meter hoogte, met porfierische granietbodems en een onderlaag van ijzerrijke klei, voornamelijk noordelijke of noodwestelijke expositie.
Syrah-gedomineerde neus, gul, rijp donker fruit, zoethout, kruiden met florale nuance. Verteerbare tannine en prima lengte (13,7%). € 19,95

CC Magnum

Cape Cru Magnums

Speciaal voor Cape Cru Amsterdam heeft een aantal wijnmakers van de Kaap samen een witte en een rode magnum gemaakt. De witte wijn werd door David Sadie en Elizma Overberg geblend en de rode wijn door Niels Verburg van Luddite.

Proefnotities CC Magnums

****

C.C. White Magnum, Cape Cru, Wine of South Africa, Zuid-Afrika 2020
54% chenin blanc, 14% roussanne, 11% sémillon, 4% viognier, 4% sauvignon Blanc, 3% muscat en 3% alvarinho. Maar liefst 19 wijnhuizen waaronder Alheit Vineyards, David & Nadia, Franco Lourens, Mullineux etc., hebben wijn geleverd voor deze cuvée. Deze wijnen zijn afkomstig van verschillende wijngaarden in heel Zuid-Afrika; van Paarl, Swartland, Stellenbosch, Cape Point tot Elgin en de Hemel-en-Aarde Valley. Spontane vergisting en houtrijping in 1000L+ vaten.
Levendige zuren en ziltigheid. Op het palet een ronde textuur, was, hooi, iets floraals, rijpe steenvruchten en napoleonsnoepjes, zonder lobbig te zijn. Goede focus en bite, complete wijn en veelzijdig met eten (13,5%). € 85,- (verkrijgbaar via Wijnkooperij de Lange, Smaragd Wijnen en Bernier Global Wines)

***

C.C. Red Magnum, Cape Cru, Wine of South Africa, Zuid-Afrika NV
56% syrah, 15% mourvèdre, 9% cinsault, 6% grenache, 5% tempranillo en 9% red blend. Spontane vergisting in een open houten vat met voor een deel hele trossen.
Rijpe rood en donker fruit, kruidig, iets hartigs en vlezig. Fraîcheur, ziltigheid, nog wat harde tannine. De wijn is nog in ontwikkeling (13,5%). € 85,- (verkrijgbaar via Wijnkoperij de Lange, Smaragd Wijnen en Bernier Global Wines)