Wijnliefhebbers, wijnhandelaars en schrijvende wijnpers kijken in de tweede helft van april reikhalzend uit naar de nieuwste jaargang in Bordeaux. Voor de Bordelese kasteelheren is deze primeurweek dan ook dé week van het jaar. Een succesvolle degustatiecampagne – men verwacht meer dan 5.000 professionele proevers – creëert voor de producenten de hoop op een gunstige kentering van een markt in crisis.
tekst en proefnotities Hugo Van Landeghem
foto’s Union des Grands Crus de Bordeaux, tenzij anders vermeld
Haut-Bailly
Ongekende valse meeldauwdruk
De wijngaarden genoten tijdens de maand juni van hoge temperaturen (25 dagen met een maximumtemperatuur boven de 25°C), maar binnen diezelfde maand overschreed de neerslag het 30-jarig gemiddelde. De combinatie van hoge temperaturen en hoge vochtigheid veroorzaakte een ongekende valse meeldauwepidemie. De invloedrijke wijnconsultant Stéphane Derenoncourt sprak van de sterkste valse meeldauwaanval sinds meerdere decennia. Volstonden in het droge jaar 2022 vier of vijf sproeistofbehandelingen tegen valse meeldauw, dan waren er in 2023 soms meer dan 20 behandelingen nodig. Als men onvoldoende alert was en te laat ingreep, kon de wijngaard binnen de twee à drie dagen volledig zijn aangetast, met opbrengstverliezen die konden oplopen tot 70 procent. Meer dan ooit was in 2023 een secuur wijngaardbeheer van cruciaal belang. Zo kon een aangepast bladerdakbeheer voor een betere ventilatie binnenin de plant zorgen en moest het uitdunnen van fruit de concentratie en de rijping van de druiven bevorderen. Dit zijn tijdrovende en kostbare interventies waarvoor kleine landgoederen vaak mankracht en financiële slagkracht tekort kwamen om snel en herhaaldelijk in te grijpen. Dat zij de grootste slachtoffers waren van deze virulente valse meeldauw is dan ook niet zo verwonderlijk.
Vooral landgoederen in omschakeling naar biologische wijnbouw leden grote schade
Een zomer met twee gezichten
Juli bleef weliswaar droog, maar leek niet echt op een zomermaand. Een koele tweede helft compenseerde de eerste warme dagen van juli. Eind juli waren vele wijnbouwers wanhopig, niet alleen vanwege opbrengstverlies door valse meeldauw, maar ook door de langzame rijping van de druiven. Op de vroegste percelen stelde men eind juli het midden van de kleurverandering (véraison) vast. De ziektedruk was intussen wel sterk afgenomen. Toch waren er nog twee gunstige maanden nodig om het moreel van de wijnbouwer op te krikken. Gelukkig was de maand augustus 1,5°C warmer en 40% droger dan normaal (met een hittegolf in de tweede helft), gevolgd door een warme maand september met 4,6°C hoger dan gemiddeld. Door een mix van (zeer) warme, droge perioden en twee korte regenbuien konden de druiven zonder grote problemen verder rijpen en aan volume winnen waardoor een deel van het volumeverlies werd gecompenseerd. Over het hele groeiseizoen lag de gemiddelde temperatuur iets lager dan in 2022 waardoor de oogst meestal één tot twee weken later verliep, ook al moet 2023 tot de warme wijnjaren worden gerekend.
Rauzan Ségla
Grote contrasten
Waar in 2022 koelere en nattere percelen bijna even goed presteerden als percelen met een betere drainage en expositie, is dat niet het geval in 2023. De beste wijnen zijn in 2023 afkomstig van de grote terroirs, die minder gevoelig zijn voor meeldauw. Dit vertaalt zich in een genereuze opbrengst in de prestigieuze appellaties (gemiddeld 42hl/ha) tegenover de ‘kleinere’ appellaties (gemiddeld 32 hl/ha). Maar aangezien de minder gereputeerde appellaties het grootste deel van het Bordelese wijngaardoppervlak vertegenwoordigen, verklaart dat meteen ook het relatief laag jaarvolume van 2023. Is de opbrengst sterk verschillend, dan is dat evenzeer het geval voor de kwaliteit tussen de prestigieuze appellaties, die over het algemeen homogeen presteren, en de kleinere appellaties. Bovendien zijn er binnen deze laatste categorie ook nog eens een grote kwaliteitsverschillen tussen de landgoederen onderling, wat een selectie nodig maakt. Daarom krijgt 2023 het predikaat van ‘heterogeen wijnjaar’.
De verschillen in zowel opbrengst als kwaliteit tussen de prestigieuze appellaties en de kleinere appellaties zijn groot
Oogst onder ideale omstandigheden
Het verhaal van de Bordeaux-jaargang 2023 is er een van aanpassingsvermogen en toewijding. Het harde werk in de wijngaard tijdens de maanden juni en juli was de sleutel voor succes in 2023, zowel op kwantitatief als kwalitatief vlak. Het zou echter niet mogelijk geweest zijn zonder de hulp van de zeer warme maand september. De oogst kon onder een stralende zon verlopen. Vooral de later rijpende cabernet franc en cabernet sauvignon konden hiervan meer profiteren dan de merlot.
De wijnen
De droge witte wijnen bezitten naast hun mooie rijpheid ook een uitstekende knapperige zuurgraad en frisse fruitexpressie. Hun aromatisch potentieel en uitnemende frisheid plaatst hen op één lijn met de beste witte wijnjaren.
De rode wijnen hebben een diepe kleur, intense fruitaroma’s en goed gestructureerde maar elegante tannine. De afdoende verschillen tussen dag- en nachttemperaturen tijdens het groeiseizoen, zonder de grote hittegolven van de afgelopen jaren, resulteerden in frisse en levendige fruitsmaken, een evenwichtige en opwekkende zuurgraad, en een goede dichtheid.
2023 belooft voor Sauternes een uitzonderlijke jaargang te worden. De gunstige weersomstandigheden van augustus en september en de mindere gevoeligheid van witte druiven voor meeldauw zorgden ervoor dat de botrytis zich snel en harmonieus kon ontwikkelen. De botrytis leverde alle ingrediënten van een groot jaar: suikerrijkdom gekoppeld aan een hoge zuurgraad en gekonfijt fruit. Maar ook de genereuze opbrengst (10 tot 15hl/ha) stemde na enkele magere jaren de sauternes-producenten tot algemene tevredenheid.
Wat doen de prijzen?
Meerdere Bordelese eigenaars, en niet de minste, bekenden me voor en tijdens de primeurweek dat Bordeaux met de slechtste marktomstandigheden van de laatste decennia werd geconfronteerd. Zowel de wijnhandel als de consument bevinden zich in een onzekere periode door de wereldwijde geopolitieke problemen, de toenemende inflatie en verminderde koopkracht. De handelaars van de Place de Bordeaux zitten nog met ruime onverkochte stocks van vorige goede wijnjaren. Daardoor is hun financiële draagkracht verminderd en is de inmiddels sterk verhoogde interest (vele Bordelese handelaars lenen voor hun nieuwe primeuraankopen) een rem om in primeurs 2023 te investeren. Bordeaux zit in twijfel. Langs de ene kant zou een ingrijpende prijsverlaging – de wijnhandel hoopt op -30% – een heropleving van de markt kunnen betekenen, maar langs de andere kant kan een sterk verlaagde primeurprijs 2023 de verkoop van de duurdere stockwijnen van de afgelopen jaren bemoeilijken. De bal ligt duidelijk in het kamp van de kasteeleigenaars. Blijkbaar hebben zij de les begrepen, want nooit voordien werden de vrijgaveprijzen zo vlug bekend gemaakt, en dit met de verhoopte drastische prijsverlaging.
Proefnotities Bordeaux 2023 en primeur
Pessac-Léognan wit
9,5
Smith Haut Lafitte
90% sauvignon blanc, 5% sauvignon gris, 5% sémillon. Schitterende aroma’s met finesserijk fruit, mineralig, kalkimpressies die worden aangevuld met een florale toets. Zet in de mond aan met een zalvend gevoel, gesteund op heerlijke fruitnuances die zich verder zetten en het middenstuk stofferen met breedte en diepgang. Het bescheiden romig karakter wordt ondersteund door minerale tonen en een subtiele kruidigheid. Een aangenaam bittertje, gekoppeld aan weerkerend fruit zorgt voor grote lengte. Grootse wijn.
9,5
Domaine de Chevalier
70% sauvignon blanc, 30% sémillon. Heerlijk exotisch fruit met ananas en rijpe perzik springt uit het glas en combineert met een rokerige tint, samen met florale tonen. Een ongelooflijk mooie grip die zich dekt met zalig fruit en frisse zuren, een harmonieus middenstuk dat zich met diepgang en verfijning doortrekt tot in de zeer lange droge en fruitige finale. De finale blijft nazinderen door zijn heerlijk fruit en verfijnde houttoets.
9+
Malartic-Lagravière
80% sauvignon blanc, 20% sémillon. Finesserijk fruit met citrusvruchten, pompelmoes en kiwi. De subtiele frisheid wordt niet gestoord door het nieuwe hout, dat eerder voor een toegevoegde complexiteit zorgt. Knappe aanzet in de mond met een enorme frisse expressie en minerale onderbouw. Geschakeerd middenstuk dat naast volume en kracht ook de frisheid als hoofdtoon blijf voeren. Gestoffeerde frisse minerale lengte.
9
De Fieuzal
60% sauvignon blanc, 40% sémillon. Exotisch fruit met perzik en abrikoos, elegant en verfijnd. Sappige en fruitige textuur, geschraagd door frisse zuren. Een goede lengte die vergezeld wordt door een aangenaam pompelmoesbittertje.
9
Pape Clément
Sauvignon blanc, sémillon, muscadelle. Toont zich nog heel discreet in de neus waardoor een ietwat oppervlakkige indruk ontstaat. In de mond daarentegen start de smaak met rondeur en toont hij een evenwichtige ronde structuur met de impressie van rijpe sémillon. Het overdadige nieuwe hout van de vorige jaargangen blijft hier achterwege. Blijkbaar is Pape Clément zoekende naar een nieuw stijl.
9-
Latour-Martillac, Carbonnieux, Bouscaut
Pessac-Léognan rood
Haut-Bailly
58% cabernet sauvignon, 34% merlot, 4% petit verdot, 4% cabernet franc. Dominant zwart fruit dat door zijn uitzonderlijke frisheid en elegantie ietwat aan pinot noir-fruit doet denken. Fraaie smaakaanzet met kracht, textuur van velours die zowel intensiteit als diepgang uitstraalt. Perfecte balans tussen de zuurgraad, het knapperig fruit en de romige textuur. De tannine is delicaat en nobel met een enorme zuiverheid en smaaklengte. Klasrijke Haut-Bailly die zijn aristocratisch karakter met elegantie omhult.
9,5
Smith Haut Lafitte
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Zeer intense kleur. Geconcentreerd fruit met cassis en bosbessen, dat naast zijn rijpheid ook frisheid en complexiteit uitstraalt. Stevige en fruitige aanzet die zonder de minste hapering overgaat naar een perfect uitgebalanceerd middenrif. De frisse zuren vormen een lift naar een zuivere en aangename smaakdiepte. Rijpe en verfijnde tannine vergezelt de lange finale.
9+
Pape Clément
50% merlot, 45% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc, 2% petit verdot. Vertoont aromatische klasse door zijn finesserijk fruit dat naast bramen en cassis ook een dosis grafiet meedraagt. Het nieuwe hout is volkomen door het fruit gedekt. Verfijnde textuur met elegante onderbouw en zalvend fruit. Matige extractie zet de finesse van het fruit extra in de verf, heerlijke balans en een finale die gedragen en verlengd wordt door een ragfijne tanninestructuur. De trend om de wijn meer door finesse dan kracht te laten spreken, is de laatste jaren duidelijk merkbaar.
9+
Domaine de Chevalier
65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot, 5% cabernet franc. Aanvankelijk heel discreet in de neus. Stevig beluchten brengt een fraaie fruitexpressie naar boven met een combinatie van cassis en bramen, aangevuld met tonen van grafiet en een rokerig accent. Perfecte integratie van het nieuwe hout. Ronde aanzet met sappige en verfijnde textuur, het middenstuk heeft een gemiddelde concentratie, knap evenwicht met zowel charme als toegankelijkheid. Voldoende rijpe textuur. De rijpe en gestructureerde tannine vormt onderdeel van de lange finale, vergezeld van een aangename cedertoets.
9
Malartic Lagravière
53% cabernet sauvignon, 42% merlot, 4% petit verdot, 1% cabernet franc. Intense kleur. Dominant zwart fruit in de neus, vooral cassis en bramen. Rokerig en noties van grafiet. De minerale impressie zorgt tegelijk voor een uitnemende fraîcheur. Mooi gestructureerde onderbouw die eerder op elegantie dan kracht of extractie berust. Knappe zoet-zuurbalans waarbij diepgang en concentratie niet ontbreken. Lange en verfijnde afdronk. De laatste jaren sluit Château Malartic-Lagravière meer en meer aan bij de top van de appellatie.
9-
Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion, De Fieuzal, Carbonnieux, Olivier, Picque Caillou
Saint-Julien
Ducru Beaucaillou
83% cabernet sauvignon, 17% merlot. Zeer intense kleur. Het klasrijk fruit bekoort geweldig zowel door ras als distinctie. De geplette bosbessen en bramen etaleren samen met de sterke grafiettonen een geweldige fraîcheur. Een ronde maar intens diepe aanzet die een massa fruit meevoert, gaat naadloos over in een perfect uitgebalanceerd middenrif dat spanning en precisie uitstraalt. De onderbouw is geconcentreerd maar heeft zoveel precisie en heerlijk fruit dat het gevoel van souplesse nooit veraf is. De tannine is tegelijk gracieus en slank en verrijkt de lange verfijnde finale. De grote klasse van deze wijn is het resultaat van een strenge selectie en een al even strenge rendementsbeperking door wegknippen van de overvloed aan trossen tijdens het groeiseizoen.
9+
Branaire-Ducru
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Schitterend Saint-Julien-fruit met precisie en grafiet. Zeer hoge zuiverheid die bij beluchten nog aan diepte en intensiteit wint, een lichte vanilletoets mengt zich zonder nadruk met het heerlijke fruit. Een door fruit gestuurde smaakaanzet gaat over naar een middelmatig geconcentreerd middenstuk waarin balans en verfijning de hoofdtoon voeren. De hele textuur is zijdezacht en getuigt van precisie en verfijning die zijn eindpunt vindt in een lange en frisse finale zonder de minste agressiviteit. Ongetwijfeld heeft de nieuwe kelder met twee keer zoveel cuves als de oude kelder, waardoor een meer perceelgebonden vinificatie mogelijk is, een belangrijk aandeel in het groeiend succes van de afgelopen twee jaar.
9+
Léoville Barton
87% cabernet sauvignon, 10% merlot, 3% cabernet franc. De wijn excelleert door zijn typische Léoville Barton-stijl met subliem en geraffineerd fruit, aangevuld met kwalitatief nieuw hout, toetsen van chocolade en licht rokerige hint. Zet in de mond aan met romige impressie en vervolgt met gemiddelde concentratie. De genuanceerde en elegante onderbouw is de voorbode van een lange finale waarin nobele tannine de hoofdtoon voert.
9+
Léoville Poyferré
62% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Geschakeerde, rijpe en diepe fruitimpressies springen uit het glas. Bosbessen en cassis. Het nieuwe hout is volledig versmolten door de concentratie van het fruit. In vergelijking met de afgelopen jaren heeft men meer de kaart van elegantie getrokken met minder sterke extractie. Met succes overigens, want ondanks het groter aandeel merlot heeft het middenrif stijl en kracht, met de nodige finesse. Nobele tannine en de fijne kruidigheid van de petit verdot ondersteunen de lange afdronk.
9+
Talbot
77% cabernet sauvignon, 20% merlot, 3% petit verdot. De aroma’s blinken uit door verfijning en diepgang, vleugje chocolade en vanille samen met romige hint. Verfijnde textuur met perfecte balans tussen zuren, fruit en gemiddelde vulling. De matige extractie versterkt de elegantie en de verfijnde textuur. Nobele en ragfijne tannine. De kwaliteit van Château Talbot gaat de laatste jaren in stijgende lijn, dank zij verdienstelijk werk van Jean-Michel Laporte.
9+
Beychevelle
61% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% petit verdot. Opwekkende en subtiele fruitexpressie getuigt van rijpe cabernet, ceder en grafiet, aangevuld met een hint van chocolade en vanille. Een aangename licht zoete en fruitige aanzet vervolgt met een karaktervol middenstuk met spanning en precisie. Een verfijnd romig karakter zorgt voor charme en diepte. Zachte en verfijnde tannine met een vleugje chocoladebitter
9+
Gruaud-Larose
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Intense kleur. Geconcentreerd fruit van bosbessen en cassis, overgoten met een laagje grafiet. Heeft de stijl en verfijning van de beste saint-julien-wijnen, waarin vooral de cabernet zijn grote kwaliteiten en ras tentoonspreidt. Krachtige aanzet van rijp geconcentreerd fruit, waarna een krachtige onderbouw volgt, zonder dat hierbij aan elegantie wordt ingeboet. Gebalde maar nobele tannine. Groot bewaarpotentieel.
9
Lagrange, Langoa Barton,
8,5
Gloria, La Croix Ducru Beaucaillou
Pauillac
Mouton Rothschild
93% cabernet sauvignon, 7% merlot. Intense kleur met sprankelende paarse meniscus. Zeer uitgesproken cabernet-neus met zwarte kersen en bosbessen, subtiele kruidigheid en grote finesse vermengen zich met een mix van ceder en grafiet. Start in de mond met smakelijke grip gedompeld in overheerlijk fruit. De textuur heeft diepgang, verfijning en spanning. Mooie densiteit die klasse en rijkdom in een finesserijke stijl etaleert. Verbazende souplesse die geen hint naar gemakzucht maar naar dynamisme en ingetogen kracht uitstraalt. Subtiele ingebouwde en geraffineerde tannine vormen de ruggengraat voor een prachtige en lange finale.
9,5
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
80% cabernet sauvignon, 17% merlot, 3% cabernet franc. Uit het glas excelleert een enorme finesse die vooral het rijpe cabernetfruit met bramen en cassis als basis heeft. Florale toetsen van viooltjes. Het ras en het raffinement van deze supercabernetwijn straalt fraîcheur en diepgang uit en wint met het prachtig nieuwe hout nog aan complexiteit. De textuur is zijdeachtig maar toont tegelijk diepte en densiteit, waarbij het heerlijke fruit als bindend element optreedt. Betoverende combinatie van tactiele mineraliteit en lichte romigheid. Deze gracieuze ondertoon, gekoppeld aan precisie loopt verder tot in de lange finale die met zijn ragfijne en nobele tannine voor een zinderende lengte zorgt. Knap werk van Nicolas Glumineau.
9,5
Pichon Baron
80% cabernet sauvignon, 20% merlot. De geconcentreerde zwartebessenconfituur met een fris accent nodigt uit en palmt de proever in. Toont intensiteit en finesse in zijn aromatische expressie. De grip is omgeven door een massa fruit met vooral cassis en bramen en een vleugje mineraliteit. Gestructureerde en gestoffeerde onderbouw waar men iets meer dan in vorige jaargangen geopteerd heeft voor meer finesse dan kracht. De zachtere extractie verleent het middenstuk een meer aimabel karakter dat bovendien door frisse zuren een lift krijgt. De tannine is precies en rijp. Een stijlrijke Pichon Baron die zijn statige kracht in een meer gracieuze vorm heeft gegoten.
9,5
Lafite Rothschild
93% cabernet sauvignon, 6% merlot en 1% petit verdot. Aanvankelijk manifesteert de wijn een ingetogenheid en discretie die slechts na stevig beluchten een intens fruitige cabernetneus met ras en verfijning ontwikkelt. De textuur valt op door zijn frisse en zijdeachtige ondergrond, waarbij het klasrijk fruit de gemiddelde concentratie vergezelt. Het middenstuk vertoont naast een eerder slanke structuur wel het multidimensionale en genuanceerde karakter van een grote Lafite Rothschild, maar met toch iets minder diepgang dan de 2022. Het klassieke aristocratische karakter wordt in de finale door zijn nobele tannine belichaamd.
9+
Lynch-Bages
71% cabernet sauvignon, 24% merlot, 3% cabernet franc, 2% petit verdot. Geconcentreerd fruit met bramen, cassis en pruimen wekken diepgang en finesse op. Ceder en grafiet combineren met zoethout en een fijne kruidigheid. Het geheel straalt een uitnemende fraîcheur uit. Stevige maar verfijnde grip die overgaat in een middenstuk met medium body waarin de kracht door fruit wordt omhuld. Knapperige zuren zorgen voor spanning en levendigheid maar vormen tevens onderdeel van een klassieke structuur met grote zuiverheid. Nobele en verfijnde tannine dragen bij tot een lange finale. Met de faciliteiten van zijn nieuwe vinificatiekelder heeft Château Lynch Bages nog aan precisie gewonnen.
9+
Pontet-Canet
52% cabernet sauvignon, 39% merlot, 6% cabernet franc, 3% petit verdot. De opvoeding gebeurt voor 50% in nieuwe eiken vaten, 35% in betonnen amforen en 15% in vaten van één jaar. Aanvankelijk heel gesloten geeft de wijn na sterk beluchten de aroma’s vrij van zwarte bessen en cassis, verder beluchten maakt finesse los waarbij de peperige kruidigheid het geheel frisheid bijbrengt. Start in de mond met een mooie romige, charmante textuur die gedragen wordt door subtiele nuances maar niet de diepte haalt van de 2022. Gestructureerde tannine die eindigt met een ietwat strakke impressie in de vrij lange finale. Bijzonder is dat eigenaar Alfred Tesseron geen tweede wijn maakt en alle druiven van gemiddeld 55 jaar oude wijnstokken verwerkt zijn in de grand vin.
9+
Grand-Puy-Lacoste
77% cabernet sauvignon, 23% merlot. Fraaie en verfijnde fruitexpressie waarbij de rijpe cabernet domineert met braambessen en ceder. Opvallend zachte textuur met aimabel en verfijnd fruit. Frisse en levendige zuren brengen spanning in het middenstuk en versterken de precisie. De finale blinkt uit door zijn ragfijne tannine van grote klasse. Dit is een klassieke pauillacwijn van hoog niveau.
9+
Haut-Batailley
71% cabernet sauvignon, 25% merlot, 4% petit verdot. Aromatisch zeer expressief door voornamelijk cabernetfruit met cassis, bramen, framboos en aangevuld door een vleugje ceder en grafiet. Subtiele integratie van nieuw hout van hoge kwaliteit. Elegantie en diepgang zijn de kenmerkende eigenschappen van deze wijn. De smaak munt uit door zijn elegante en verfijnde textuur met hoogstaande precisie. De finale is lang en steunt op ragfijne tannine. Dit is wellicht de beste Château Haut-Batailley sinds de overname door de familie Cazes van Château Lynch Bages.
9
Les Griffons de Pichon Baron
57% cabernet sauvignon, 41% merlot, 2% petit verdot. De tweede wijn van Château Pichon Baron straalt aromatische klasse uit. De souplesse en rondeur van de grip trekken zich door naar een middengebied dat rijkelijk met massa’s fruit wordt gestoffeerd. Heeft breedte en diepgang, geschraagd door een goede aciditeit. Enkel de korrel van de tannine is iets grover dan die van de grand vin. Heeft het niveau van een grand cru classé uit de appellatie Pauillac.
9
Pichon Comtesse Réserve
60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% cabernet franc, 5% petit verdot. De tweede wijn van Château Pichon Comtesse schittert door zijn zwarte fruit en flatterende fraîcheur, aangevuld met noties van grafiet en ceder. Start in de mond met een romig karakter, met veel souplesse en charmerende onderbouw die door zijn frisse zuren levendig blijft, medium body met voldoende diepgang en densiteit. Lange finale waarin de kwaliteit van de tannine zoals verwacht iets moet onderdoen voor die van de grand vin. Zoals zijn overbuur, Pichon Baron, haalt ook deze tweede wijn het niveau van een grand cru classé.
9
Duhart Milon
80% cabernet sauvignon, 20% merlot. Aanvankelijk zeer discreet in de neus. Vraagt om stevig beluchten waarbij het donkere fruit met cassis, framboos en bramen met zijn intrinsieke klasse opvalt. Verfijnde elegante textuur met mooie diepgang en spanning. Hoogstaande precisie die vooral in de finale wordt geaccentueerd door de ragfijne tannine van een perfect rijpe cabernet sauvignon.
9
Clerc Milon
72% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6,5% cabernet franc, 1,5% carmenère, 1% petiti verdot. Vrij gesloten in de neus waarin na walsen en beluchten donker fruit primeert, aangevuld met een fijne kruidigheid. De smaak onthult de rondeur van de merlot en de structuur van de cabernet. Het middengebied ontwikkelt een aangename kruidigheid waarbij de frisse zuren van de cabernet voor diepgang zorgen. Rijke en rijpe tannine met een stevig chocoladebittertje in de finale.
9-
Le Petit Mouton, Grand-Puy Ducasse, D’Armailhac, Batailley, Haut-Bages Libéral, Lynch Moussas
Saint-Estèphe
Montrose
75% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc. Zeer intense kleur met enorm dunne meniscus. Normaal doet een dergelijke kleur enige vragen rijzen, maar geen nood want het vervolg is gewoon grandioos. Intense aroma’s van donker fruit met rijpe bosbessen, bramen en een vleugje munt. Grafiet en ceder worden aangevuld met een rokerige toets en impressies van inkt. De diepte en de klasse van deze aromatische expressie wordt nog versterkt door een zelden geziene fraîcheur en complexiteit. Een wijn om stil bij te worden, die leidt tot meditatie. De aanzet in de mond is een explosie van fruit en finesse, de textuur is zacht en verbergt de onderliggende kracht met zijn multigelaagde structuur, delicaat en precies. Ongelooflijk geraffineerde tannine als in een zijdekleed verpakt. Wat een lengte! Deze Château Montrose is voor mij een kandidaat voor de wijn van het jaar.
9,5
Cos d’Estournel
65% cabernet sauvignon, 33% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot. Schitterende fruitexpressie met een perfecte combinatie van het rijke ietwat weelderige fruit van de merlot en het geraffineerde donkere fruit van de cabernet sauvignon met zijn geplette bramen en bosbessen, samen met een hint van grafiet. De aanzet levert een flatterend mondgevoel maar laat voldoende opening om te evolueren naar een middenstuk waar complexiteit en diepgang opduiken in harmonie met een uitstekende aciditeit. De matige extractie en knappe balans brengen de finesse op de voorgrond, te meer daar het geheel ‘slechts’ onderbouwd is met 12,9 procent alcohol, wat een enorm verschil in mondgevoel betekent tegenover de wijnen uit het vorige decennium. Edele tannine met ras en subtiele kruidigheid vormen de ruggengraat van een lange finale.
9+
Calon Ségur
72% cabernet sauvignon, 15% merlot, 12% cabernet franc, 1% petit verdot. Klassieke cabernetneus die distinctie en klasse uitstraalt. De 72 procent cabernet sauvignon verleent de wijn een aristocratisch allure met intens en tegelijk delicaat fruit, alles gedekt door een opvallende fraîcheur. Start in de mond met schitterend fruit dat door zijn perfecte rijpheid een enorme finesse en complexiteit etaleert. Gelaagde en tegelijkertijd zachte onderbouw die naast zijn elegantie en uitstekende balans de kracht omhult en op de achtergrond houdt. Een minerale impressie en grafiettonen zorgen voor een extra lift en finesse. Magistraal fijne tannine ondersteunt de verfijnde en lang uitdijende finale. Schitterend!
9
Phélan Ségur
758% cabernet sauvignon, 39% merlot, 1,5% cabernet franc, 1,5% petit verdot. Fraaie fruitkorf met precisie en spanning en in tegenstelling tot vorige jaargangen ook meer expressief, verfijnd en een aanzet naar complexiteit. Mooie suave aanzet met zuiver en heerlijk fruit, middengebied met mooie vulling die dat diepgang en nuances etaleert, gesteund door het heerlijke fruit en grafiettonen. Rijpe tannine van optimaal rijpe cabernet sauvignon waarbij de frisheid en de lengte uitzonderlijk zijn. Qua precisie en klasse heeft Château Phélan Ségur een kwaliteitssprong gemaakt en haalt hij nu het grand cru classé-niveau.
9-
De Pez, Pagodes de Cos, Tronquoy, Le Marquis de Calon Ségur, Cos Labory, Meyney
Margaux
Rauzan Ségla
85% cabernet sauvignon, 13,5% merlot, 1,5% petit verdot. Schitterende aroma’s stuiven uit het glas, met een doortastende impressie van cabernet sauvignon-fruit met cassis, bosaardbeien en bosbessen die getuigen van grote puurheid. Een ceder- en grafiettoets versterken het aromatische deel samen met een hint van koffie en vanille. Start in de mond met gedoseerde kracht die verpakt is in een mantel van subliem fruit, waardoor elegantie en verfijning extra dimensie krijgen. Perfecte harmonie tussen fruit, sappige vulling en levendige zuren. Het ras en de elegantie van de tannine is uitzonderlijk mooi. Lang uitgesponnen finale met minerale toets. Grote wijn, jammer van de kleine opbrengst door de impact van valse meeldauw.
9,5
Palmer
50% cabernet sauvignon, 46% merlot, 4% petit verdot. Vertoont in de neus aanvankelijk een gesloten karakter, eerder discreet maar langzaam ontluikt een onderliggende finesse met enerzijds moerbei en framboos en anderzijds noties van cassis en ceder. De smaak getuigt van veel finesse en raffinement die door de levendige zuren een fraaie sappigheid krijgt en de rondeur van het middengebied met een romig karakter omlijst. Wint naar het einde toe aan breedte en diepgang, met een ziltige toets als begeleiding. Nobele tannine die de wijn een uitgesponnen grote lengte bezorgt, samen met een frisse afdronk.
9+
Château Margaux
89% cabernet sauvignon, 5% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Kleur met gemiddelde intensiteit. Fraaie expressie van rijpe cabernet sauvignon met een waaier van frisse fruitnuances met vooral cassis en bramen. Geeft de klasse en het ras van zijn terroir weer zonder de minste vorm van te ver gezochte rijpheid, eerder met het accent op fraîcheur en elegantie. Het nieuwe hout is volkomen opgenomen. Romige en zachte textuur met matige densiteit die in het middenstuk aan diepte en breedte wint. De frisse zuren zijn een belangrijk onderdeel van het frame van deze wijn. De optie voor elegantie vindt men ook terug in de ragfijne tannine en de stijlrijke afdronk.
9+
Brane Cantenac
77% cabernet sauvignon, 20% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot, 1% carménère. Prachtige expressie van perfect rijpe cabernet sauvignon met zijn sublieme fruit dat zowel ras, diepgang als verfijning etaleert. De mix van florale toetsen en minerale tonen verhogen de complexiteit. Een volle suave smaak met zachte en romige textuur is de rode draad door het hele smaakpalet. De elegantie primeert hier op de kracht zonder hierbij het sublieme etherische karakter van de 2022 te halen. Verzorgde en nobele tannine verbergt door zijn perfecte rijpheid dat in deze jaargang het hoogste tanninegehalte ooit werd bereikt, aldus eigenaar Henri Lurton.
9+
Durfort Vivens
92% cabernet sauvignon, 8% merlot. Zeer intense kleur. Geconcentreerde cassis met bramen en zwarte kers domineren in de neus, samen met een heel verfijnde kruidigheid waardoor aan complexiteit wordt gewonnen. De zuiverheid en de finesse tillen de wijn naar grote hoogte, daarbij geholpen door een uitnemende fraîcheur. Een massa heerlijk fruit verpakt de grip en ondersteunt tot in de finale. Het middengebied blinkt uit door harmonie tussen de kracht, het verfijnde zoete accent en telkens opnieuw die frisse minerale ondertoon. Het kwaliteitsniveau van de perfect rijpe tannine plaatst deze wijn in het topsegment van de Médoc. De vooruitgang die Gonzague Lurton de laatste vijf jaren heeft gemaakt, is spectaculair, tevens het resultaat van biodynamische teelt.
9+
D’Issan
70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 2,5% cabernet franc, 2,5% petit verdot. Mooi rijp fruit met voldoende diepte en rijpheid, ontluikende finesse van een elegante margauxwijn. Vrij stevig gestoffeerde textuur met rijp zoet fruit. De onderbouw blijft elegant en vertoont niet de minste zwakte. Goede lengte met verfijnde tannine die een zacht bittertje meevoert.
9+
Ferrière
68% cabernet sauvignon, 28% merlot, 3% petit verdot, 1% cabernet franc. Confituur van bosbessen en kersen maar met een fris karakter, noties van pruimen en een hint van grafiet en cederhout. Uitstekende zuiverheid die niet wordt gemaskeerd door overdreven nieuw hout, wat in het verleden wel vaak het geval was. Ronde en smaakvullende textuur die uitblinkt door intensiteit en verfijning en zonder de minste verzwakking het volledige middengebied dekt. Gestructureerde tannine die opvalt door frisheid en lengte. Groot bewaarpotentieel. Claire Villars-Lurton bevestigt opnieuw het stijgend kwaliteitsniveau van de laatste jaren.
9
Prieuré Lichine
64% cabernet sauvignon, 31% merlot, 5% petit verdot. Intense kleur. Briljante fruitexpressie van zwarte kers, framboos en cassis, vleugje chocolade en vanille. Het nieuwe hout is volkomen verweven en gedekt door het fruit. Romige en fruit-gedragen textuur die het smaakpalet van start tot finale dekt. Het knapperige fruit krijgt een bijkomende lift door de frisse zuren. Mooie rijpe tannine in harmonie met een lange afdronk.
9
Du Tertre
70% cabernet sauvignon, 15% merlot, 11% cabernet franc, 4% petit verdot. Geconcentreerde zwarte bosbessen en noties van grafiet, heeft klasse en een sprankelende fraîcheur. De volle en rijke textuur wordt door een massa fruit gedragen. De frisse zuren zorgen voor elegantie en geven het middenstuk een bijkomende dimensie. De rijpe tannine is een verlengstuk van de uitstekende balans die tegelijk ook garant staat voor een frisse en lange afdronk.
9
Giscours
71% cabernet sauvignon, 22% merlot, 7% cabernet franc. Intense kleur. Zwarte bessen en cassis stofferen het aromatische deel, dat verder wordt aangevuld door een vleugje chocolade en vanille. De volle fruitige aanzet gaat over in een compact en gevuld middenrif met een uitstekende balans. Het zwarte fruit en tonen van grafiet blijven zonder hapering het hele smaakpalet vergezellen. Goede combinatie van kracht en finesse, gesteund door een matige extractie, voert de hoofdtoon. Gestructureerde en rijpe tannine vormt het sluitstuk, en levert tegelijk ook de garantie van een groot bewaarpotentieel.
9
Lascombes
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. De rijpe zwarte bosbessen en cassis krijgen het gezelschap van een vleugje chocolade en vanille, ook een waaier van fijne kruiden. De wijn wint aan complexiteit bij beluchten terwijl het hout op de achtergrond blijft. Start in de mond met een zachte ronde en soepele aanzet die door zijn rijpe dosis fruit mondvullend wordt naar het middengebied toe. De frisse zuren zorgen ervoor dat er spanning is en de wijn aan breedte wint. De matige extractie staat garant voor geknoopte tannine die charme en lengte verzekert. De nieuwe directeur Axel Heinz heeft met zijn eerste vinificatie al duidelijk de lijnen getrokken waar hij met Château Lascombes naar toe wil.
9-
Cantenac Brown, Marquis d’Alesmes Becker, Marquis de Terme, Alter Ego
8,5
Desmirail, Siran, Dauzac, Angludet
8
Labegorce, Monbrison, Rauzan-Gassies
Saint-Emilion
Ausone
60% cabernet franc, 40% merlot. Ondanks een zekere discretie ontluikt bij beluchten de finesse van het sublieme fruit dat zich vermengt met verfijnde kruiden en noties van grafiet, samen met een hint van chocolade en een discrete houttoets. In de mond excelleert een zijdeachtige aanzet die door massa’s fruit wordt gedragen. Het middenrif stoelt op medium body en vertoont een gelaagde structuur met veel schakeringen en diepgang zonder de minste verzakking. De samenstelling van 60% cabernet franc en 40% merlot levert een floraal en tegelijk fluwelig middenstuk dat door zijn frisse zuren levendigheid en spanning oplevert. Zonder opulent te zijn eindigt de wijn met een ragfijne tanninestructuur die ingepakt blijft door weerkerend fruit en kruidige toetsen. Klassieke grote wijn.
9,5
Larcis Ducasse
86% merlot, 14% cabernet franc. Dit is wellicht de verrassing van het wijnjaar 2023 in Saint-Emilion. Deze Larcis Ducasse toont zich als een aristocraat door zijn ongelooflijk fijne en complexe aromatische samenstelling waarin het zuivere en geschakeerde fruit een eenheid vormt met de kruidige toetsen en de hint van chocolade en mokka en dit alles verpakt in een verbazingwekkende fraîcheur. De smaak opent zich met een mondvullende aanzet die door zijn concentratie aan fruit en diepgang een enorme energie en dynamiek uitstraalt, maar waarbij de kalkhoudende frisheid van zijn terroir voor een perfecte balans zorgt. De klasse en de smaakbreedte van de tannine zijn uitzonderlijk. Wat een gracieuze klasse!
9,5
Bélair Monange
98% merlot, 2% cabernet franc. Aanvankelijk discreet en gereserveerder dan de tweede wijn van het kasteel, met name Annonce Belair Monange, maar beluchten brengt de onderliggende finesse naar boven, samen met de kalkachtige fraîcheur van zijn terroir. Heerlijke kern van zoet en geschakeerd fruit wordt discreet aangevuld met een fijne houttoets. Zachte textuur met fluwelige impressie die vanuit de aanzet overgaat naar een middengebied dat zowel genuanceerd is als diepgang vertoont. Naar het einde toe voegt zich een sublieme kruidigheid bij de kalkachtige impressie. Precisie en zuiverheid zijn het handelsmerk van deze wijn, met fluweelachtige tannine als sluitstuk.
9+
Figeac
41% merlot, 32% cabernet franc, 27% cabernet sauvignon. Samenstelling die ietwat verrassend afwijkt van het klassieke patroon van één derde voor elk van de drie druivenrassen. Aromatisch zeer sterk door zijn schitterende fruit dat diepte en klasse brengt, waarin de drie druivenrassen elk hun deel opeisen. Ook hier is de precisie van het fruit gekoppeld aan een enorme frisheid terwijl het nieuw hout volledig is geïntegreerd. De aanzet in de mond is sterk door de cabernet sauvignon getekend terwijl de voortzetting de stempel van de merlot draagt, waaraan vervolgens een florale toets van de cabernet franc wordt toegevoegd. Rechtlijnige textuur met medium body en iets strakke aflijning. De tannine is rijp en vergezeld van een fijne kruidigheid en een minerale toets. Lange afdronk.
9+
Cheval Blanc
52% merlot, 46% cabernet franc, 2% cabernet sauvignon. Zoals steeds imponeert deze Cheval Blanc door zijn finesserijke aromatische samenstelling met overheerlijk fruit waarin kersen, bramen en frambozen een ware fruitkorf vormen, samen met noties van grafiet en een florale toets. In de mond presenteert de wijn zich met een frisse grip met opnieuw dat heerlijke, licht zoete fruit en vervolgt hij met een multidimensionaal middenstuk dat naast zijn uitzonderlijke frisheid ook raffinement uitstraalt. Een matige extractie draagt bij tot een perfecte balans. De zuiverheid van het fruit, de gedoseerde kracht en de dynamiek van de zuren zijn de fundamenten van een elegante structuur. Zeer lange finale met klasrijke tannine.
9+
Angélus
60% merlot, 40% cabernet franc. De cabernet franc wordt in grote houten vaten gevinifieerd en opgevoed om de zuivere fruitexpressie van de cabernet franc-druif te respecteren. In de neus schittert een uitzonderijk mooie fruitschakering met bosbessen, zwarte kersen en een gracieuze aanvulling van bloemige tonen en grafiet. Het ingewerkte hout versterkt door zijn fijne vanilletoets en zeer discrete toast de complexiteit. De ragfijne textuur doet zijdeachtig aan door zijn sublieme fruit dat tegelijk ook diepgang en breedte verleent aan het middengebied, dat uitmunt door precisie en energie. Château Angelus heeft sinds enkele jaren gekozen voor de kaart van finesse en raffinement, wat in de lange finale met gracieuze tannine nogmaals wordt bevestigd.
9+
Pavie
51% merlot, 32% cabernet franc, 17% cabernet sauvignon. De fruitexpressie getuigt van precisie en klasse, frambozen en aardbeien vloeien over in een vleugje vanille en fijne kruidigheid van een perfect rijpe cabernet sauvignon, aangevuld met florale toetsen van een frisse cabernet franc en een verfijnde rondeur. Het smaakprofiel is rond en heeft een suave en zachte textuur, medium body en matige extractie brengen een perfect evenwicht op de voorgrond, waarin kracht en elegantie naadloos samensmelten. De frisse zuren leveren het geheel een minerale tint. Een lange finale met nobele tannine, vergezeld van een subtiele kruidigheid. De stijlverandering van Château Pavie sinds een drietal jaren is een succesvolle keuze voor finesse en precisie met daarbovenop een mooie terroirexpressie, waar voorheen concentratie en sterke aanwezigheid van hout dominant waren. Zeer geslaagde wijn die ondanks zijn toegankelijkheid ook een groot bewaarpotentieel garandeert.
9+
Clos Fourtet
87% merlot, 7% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon. Klasrijk fruit met diepte en verfijning, florale toetsen en kalkimpressies schitteren doorheen de genuanceerde en aromatische finesse, grafiet en ceder. Krachtige aanzet en vervolg met een solide structuur met reliëf en dimensie, waarbij de aciditeit en de krijtimpressie verruimend werken. De tannine is rijp en geschakeerd, heeft naast breedte ook een grote frisheid die voor een lange finale zorgt.
9+
Beau-Séjour Bécot
77% merlot, 23% cabernet franc. Hoogste percentage cabernet franc in de wijn ooit. Voor de eerste maal werden ook de 9 jaar jonge stokken van cabernet franc gebruikt. In de neus vallen naast finesse en ras ook de bloemige schakeringen op die het geheel intensiteit en fraîcheur bezorgen. Suave en zijdeachtige textuur die als velours aanvoelt. Diepgang en verfijning stofferen het middenrif zonder de minste hapering. Ingetogen elegantie en verfijning zijn het keurmerk van deze wijn, samen met een fraaie complexiteit. De afdronk is lang en wordt getekend door ragfijne tannine met een frisse zoutimpressie.
9+
Canon
71% merlot, 29% cabernet franc. Stijlvolle wijn die door zijn klassefruit met zijn bramen, cassis en de hulp van florale tonen het niveau van een premier grand cru etaleert. Wint aan diepgang bij beluchten. Volle rijke smaak met een suave textuur die energiek en dynamisch blijft door zijn opwekkende zuurgraad. Het knapperige fruit is gelaagd en wordt vergezeld door grafiettonen. Elegant en toch voldoende diepgang, met meer concentratie dan de 2021. Uitgestreken lange finale met subtiele kruidigheid.
9+
La Mondotte
80% merlot, 20% cabernet franc. Gesofisticeerde neus met dominant merlotfruit dat getuigt van frisse rijpheid en precisie, aangevuld met een subtiele kruidigheid en heerlijke florale toetsen. Verfijnde textuur met raffinement en reliëf, diepgang en breedte maar met overwegende finesse als rode draad vanaf de start tot in de finale. Smakelijk rijpe tannine met structuur en een licht minerale zoutimpressie.
9+
TrotteVieille
53% cabernet franc, 44% merlot, 3% cabernet sauvignon. Zeer intense kleur, opbrengst 36hl/ha. Enorme fruitconcentratie met frambozencompote, pruimen en cassis. Daarnaast ontwikkelen zich tonen van grafiet en bloemen. Ondanks zijn alcoholgehalte van 15 procent behoudt de wijn een frisse indruk, daarbij geholpen door de kalksteenimpressie van zijn terroir. Volle en brede smaakaanzet die zonder de minste terugval aanhoudt tot in de finale. Een wijn die door zijn kracht opvalt maar nooit rustiek of zwaar wordt. De vettigheid van het middenstuk wordt in evenwicht gehouden door de zuren en de florale toetsen van het hoge gehalte aan cabernet franc. De rijpe en smaakvolle tannine vergezelt de lange finale waarin het 100 procent nieuw eikenhout nauwelijks merkbaar is.
9+
Troplong Mondot
84% merlot, 13% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc. Finesserijke aroma’s met een combinatie van bramen en zwarte bessen, aangevuld met een vleugje potloodslijpsel en verfijnde bloemige toetsen. De textuur is redelijk soepel en tegelijk weelderig zonder de minste afbreuk te doen aan het delicate fruit van een gelaagd middenstuk. De eerder discrete krijtimpressie van zijn terroir wordt bij beluchten versterkt en levert een supplementaire levendigheid en dynamiek. De tannine is gestructureerd en ietwat compact, maar manifesteert een frisse kalkachtige impressie, lange finale. Uitstekend bewaarpotentieel.
9+
Beauséjour Duffau
Merlot, cabernet franc. Royale opbrengst van 46 hl/ha. Aanvankelijk zeer discreet in de neus maar met onderliggende finesse. Beluchten maakt naast raffinement ook bloemige tonen van vooral viooltjes vrij. De elegantie en de ingetogen kracht vormen samen met het florale aspect een harmonieuze textuur, waarin de bijdrage van de kalkimpressie een mooie lift betekenen naar de geraffineerde finale. De optie van de jonge wijnmaakster Joséphine Duffau voor elegantie en verfijning is hier duidelijk merkbaar. Zeer geslaagd.
9+
Pavie Macquin
82% merlot, 17% cabernet franc, 1% cabernet sauvignon. De aroma’s van deze wijn vallen op door hun volle rijpheid die geassocieerd wordt met kruidigheid en een levendige kalkachtige frisheid. De textuur vertoont een middelmatige concentratie maar munt vooral uit door een zuivere fruitvulling en een levendige aciditeit. De gestructureerde onderbouw heeft beluchting nodig om de breedte en finesse verder prijs te geven. De licht zoute mineraliteit en verfrissende tannine stofferen de lange finale.
9+
Tertre Roteboeuf
Merlot, cabernet franc. Bijzondere wijn die in stijl en smaakprofiel afwijkt van alle andere wijnen op de rechteroever. Vandaar dat hij al 20 jaren lang telkens het sluitstuk vormt van mijn primeurweek. Fraaie fruitexpressie met vooral zwart fruit, rijpe donkere bessen en pruimen, aangevuld door mokka, chocolade en gebrande koffiebonen, met daarbovenop een zweem van kruiden en kaneel. Ondanks zijn rijpe indruk blijft het geheel fraîcheur en zuiverheid uitstralen. Licht zoete textuur met donker geconcentreerd fruit dat door zijn zuurgraad nooit loom of vermoeiend aandoet. Diepgang en structuur lopen samen als een rode draad tot in de lange kruidige finale.
9+
Canon la Gaffelière
45% cabernet franc, 35% merlot, 20% cabernet sauvignon. Sublieme fruitschakeringen versmelten met florale toetsen en een duidelijk kalkimpressie tot een aromatische rijkdom die tegelijk ook finesse uitstraalt. Een zalvende fijne textuur zorgt voor een onderbouw met reliëf en nuance, samen met een schitterende ondersteuning van een levendige zuurgraad. Multigelaagde onderbouw die uitloopt met gestructureerde smaakvolle tannine. Knappe wijn.
9
La Gaffelière, Sansonnet, Soutard, Clos Saint Julien, Clos Saint-Martin, Laroze, L’If
9-
La Serre , De Pressac , Grand Corbin Despagne, Saint Georges Côtes Pavie, Le Prieuré, Berliquet, Grand Mayne, Bellefont-Belcier, Clos de l’Oratoire
Pomerol
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Schitterende fruitkorf met zwarte bosbessen, bosaardbeien, bramen en een vleugje zoethout. Dit alles wordt verrijkt door florale toetsen met vooral viooltjes, samen met een hint van vanille en grafiet. Complex. De smaakaanzet is romig met een licht zoet accent dat zich verder opent naar een middenstuk dat reliëf vertoont en stevige dichtheid heeft, maar waarin de finesse, geholpen door de prachtige aciditeit, overheerst. Fraaie mineraliteit. De spanning en de precisie van de smaak zijn overweldigend. Breedte en diepgang worden omhuld door een uitzonderlijke fraîcheur. De zeer lange finale wordt beheerst door edele tannine die instaat voor grote lengte. Grote wijn met de terroirtypiciteit van het plateau van Pomerol, met dank aan Noëmie Durantou.
9,5
Vieux Château Certan
82% merlot, 18% cabernet franc. Excelleert door een aromatische samenstelling met uitgesproken finesse en raffinement. Enorme frisheid en complexiteit springen uit het glas, vergezeld van bosbessen en cederhout, daarbij aangevuld door een vleugje grafiet en de zo heerlijke geur van viooltjes. De verfrissende en stijlrijke aanzet toont meteen ras en raffinement in de hoogste graad. Het prachtige evenwicht met de frisse zuren geeft het geheel een lift van lichtheid en verbergt de densiteit en de kracht van de wijn. De sappigheid van het sublieme en krokante fruit omhult de tanninestructuur in een verbazende lengte met een notie van truffel. Niettegenstaande zijn 14° alcohol heeft de wijn de indruk van 12,5 à 13° alcohol. Hierin onderscheidt Vieux Château Certan zich van de andere toppomerols.
9,5
Trotanoy
100% merlot. In de neus treft men een combinatie van intensiteit, concentratie en grote klasse. Rijpe rode en donkere kers, moerbei en een vleugje zoethout en truffel. De gracieuze rijpheid etaleert finesse. De overheerlijke aanzet imponeert zowel door zijn fijnzinnig zoet als door zijn concentratie die niet voluptueus of superrijp overkomt, maar vergezeld blijft van fraîcheur en een uitstekende balans, geholpen door een frisse aciditeit. Harmonieuze, klasrijke pomerol die zijn nobele tannine gebruikt voor een zeer lange finale.
9,5
L’Evangile
78% merlot, 21% cabernet franc, 1% cabernet sauvignon. Zwarte kersen en bosbessen krijgen het gezelschap van noties van grafiet en lichte toast, samen met een hint van viooltjes. Finesse en precisie gaan hand in hand. De smaakaanzet is getekend door overheerlijk fruit met grote precisie. De diepgang en de fraaie zuren zorgen voor een harmonieuze textuur met een subtiele kruidenimpressie. Finesse primeert op de kracht. Geraffineerde tannine en grote lengte. Voor deze wijn werd 50% nieuw hout gebruikt, de rest werd verdeeld over vaten van één jaar en kleiamforen.
9,5
La Conseillante
88% merlot, 12% cabernet franc. De typische fijnzinnige aroma’s van Château La Conseillante zijn ook dit jaar herkenbaar: zwarte kers, bosbessen, grafiet en de heerlijk geur van viooltjes. De geur imponeert zoals steeds meer door raffinement dan door intensiteit in deze primeurfase. Textuur met ronde schakering en schitterend fruit die verder uitblinkt door een perfecte balans, een fluwelige toegankelijkheid en een smaakprofiel met spanning. Eindigt met een lange afdronk met verfijnde tannine en een aangenaam bittertje van donkere chocolade.
9+
Le Pin
100% merlot. Aanvankelijk zeer discreet in de neus, maar bij beluchten ontdekt men de onderliggende finesse: rode bessen, frambozen en moerbei en een fraaie omlijsting van florale toetsen. De romige, licht zoete aanzet wint aan diepgang naar het middenstuk toe. De subtiele kruidigheid en de precisie van het fruit leveren een harmonieuze en fijnzinnige onderbouw met frisse zuren. Matige extractie zet de kwaliteit van de tannine en de lengte van de afdronk extra in de verf.
9+
La Fleur Petrus
96,5% merlot, 3% cabernet franc, 0,5% petit verdot. De aromatische complexiteit van deze wijn steunt op verfijnd fruit dat naast elegantie ook diepte en vooral frisheid uitstraalt, vergezeld van een minerale en florale toets. Een gladde en soepele start in de mond met dynamische en verfijnde fruitschakeringen krijgen de steun van frisse zuren. Een harmonieuze wijn die aan breedte wint naarmate men de finale nadert die nobele tannine in de afdronk vrijgeeft.
9+
Hosanna
74% merlot, 26% cabernet franc. Verrassend open in de neus, klasrijk fruit met mooie intensiteit, florale en minerale toetsen. Het hout is volledig geïntegreerd. De smaak vertoont een precieze structuur met frisse fruitschakeringen en een matige extractie, een middelmatige concentratie maar gestoffeerd door een zeer goede balans, lange finale met afgeronde en ingepaste tannine. De keuze voor meer elegantie en raffinement werpt de laatste jaren duidelijk zijn vruchten af ten voordele van een betere terroirexpressie.
9+
Clinet
Merlot, cabernet sauvignon. Intense kleur. Excelleert door zijn schitterend fruit met hoge intensiteit en fraîcheur: zwarte kersen en bramen, samen met wat exotische kruiden en grafiet. De sappige en volle textuur ondersteunt de karaktervolle onderbouw die naast reliëf ook diepgang vertoont. Goede balans waarin het rijpe fruit en de concentratie samenvloeien met een goede aciditeit. De lange finale steunt op rijpe tannine met een aangename bittertoets van donkere chocolade. De keuze van meer gedoseerd nieuw hout en gematigde extractie brengt Château Clinet meer en meer bij het kransje van de toppomerols.
9+
Certan de May
65% merlot, 25% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon. In de neus ontplooit zich een combinatie van weelderig maar fris fruit dat naast diepgang ook klasse vertoon. Florale tonen en gedoseerd nieuw hout verfraaien het aromatisch geheel. Gevulde en sappige textuur die structuur en finesse combineert. De tannine is rijp en van een edel niveau. Geslaagde en lange afdronk.
9+
La Violette
100% merlot. Rijpe maar verfijnde aroma’s met een combinatie van framboos en donkere kers, maar ook met een sterke aanwezigheid van viooltjes en rozen. Fraaie, licht zoete rondeur in de aanzet trekt zich zonder hapering of terugval door naar een middenstuk met concentratie en balans, met daarnaast een mooie diepgang en finesse. De finale is lang en verfijnd.
9
Beauregard, Gazin, Rouget, Petit Village, Latour à Pomerol, Vraie Croix de Gay, La Petite Eglise
9-
Feytit-Clinet, Le Bon Pasteur, La Croix de Gay, La Pointe, Bourgneuf, La Cabanne
Haut-Médoc, Moulis
Haut-Médoc
9-
La Lagune
8,5
Cantemerle, Belgrave
Moulis
8,5
Poujeaux, Chasse-Spleen
Sauternes-Barsac
Suduiraut
100% sémillon. Goudgele kleur. Aromatische rijkdom van botrytis met rijpe perzik, abrikoos, ananas, gekonfijt fruit en saffraan waarin het zoetelement heel discreet blijft. Toont een kristallijne zuiverheid. De wijn overdondert vanaf de eerste aanzet door zijn geraffineerd hemels fruit dat de zoete rijkdom volledig op de achtergrond duwt. De verbazende frisheid van de zuren brengt spanning en levendigheid, een harmonieus huwelijk met de subtiele zoete onderbouw. De finale is enorm lang met een aangenaam bittertje, de schil van sinaasappel en een fijne kruidigheid. Grandioze sauternes.
9,5
De Fargues
Sémillon, sauvignon blanc. Aanvankelijk nog enigszins discreet en gesloten maar bij beluchten opent de wijn met klasse: rijpe abrikoos, ananas, gekonfijt fruit en honing. Een rijke maar tegelijk ook verfijnde smaak waarin het zoetelement door de complexiteit van de aroma’s en de sprankelende zuren volkomen opgevangen wordt. De wijn munt veeleer uit door breedte en diepgang dan door een overdreven weelderigheid, waardoor zijn complexiteit de vrije teugel krijgt. Ellenlange finale waarin een subtiele kruidigheid blijft nazinderen. Magistrale sauternes.
9,5
Coutet
95% sémillon, 4% sauvignon blanc, 1% muscadelle. Schitterend fruit met grote charme: perzik en abrikoos, gekonfijte sinaasappelschil en ananas, vleugje honing. Start in de mond met sprankelend fruit en vervolgt met een rijke schakering in het middenstuk zonder de concentratie van de twee vorige wijnen te halen. Maar de fraîcheur en de diepgang die de wijn etaleert, gekoppeld aan die frisse aciditeit, geven hem reeds vanaf de start een grote toegankelijkheid en ongebreidelde charme. Een typische barsac met grote klasse.
9,5
Guiraud
65% sémillon, 35% sauvignon blanc. Verfijnde aroma’s met uitgesproken finesse en fraîcheur die de rijkdom wat op de achtergrond houden. Sappige en verfijnde textuur met intensiteit en diepte. Lange finale waarin gekonfijt fruit weerkeert met een frisse bittertoets. De keuze naar een frissere en elegantere stijl is sinds de overname van Château Guiraud duidelijk merkbaar.
9,5
Rayne Vigneau
72% sémillon, 26% sauvignon blanc, 2% muscadelle. Sprankelende fijne aroma’s met finesse en een variatie aan fruit: passievruchten, lychees, citrusvruchten en ananas, samen met een vleugje gember. De rijke aanzet wordt onmiddellijk gecounterd door levendige zuren, waardoor het middenstuk zowel spanning als zuiverheid etaleert. Lange finale met een puntje bitter en subtiele kruiden.
9,5
Sigalas Rabaud
100% sémillon. Fijnzinnige aroma’s met een combinatie van lychees, ananas en zelfs een uitzonderlijk minerale toets die zelden in een zoete wijn wordt aangetroffen. De aanzet is lichtjes zoet en vervolgt met een middengebied met medium vulling dat zowel elegantie als heerlijk fruit meevoert. Gestoffeerde lengte met verfijning. Knappe prestatie van eigenares Laure de Lambert Compeyrot.
9+
Lafaurie-Peyraguey
100% sémillon. Gekonfijt fruit, limoenschil, gember, citrusvruchten en honing. Heeft ietwat meer rijkdom ten koste van de etherische finesse van vorige wijnen. Volle en rijkelijk gestoffeerde onderbouw die niettegenstaande zijn zuren toch ietwat meer spanning mocht hebben. Lange finale.
9
La Tour Blanche
90% sémillon, 10% muscadelle. Krachtige en volle wijn met zowel volume en geschakeerd fruit: meloen, citroenschil en honing. Start met een stevige smaakaanzet met redelijk wat rijkelijk zoet zonder echter zwaar te worden. Balanceert ietwat tussen de meer elegante en de meer opulente stijl.
9
Doisy-Védrines
Sémillon, sauvignon blanc, muscadelle. Fruitkorf met exotisch fruit springt uit het glas. Ananas, lychees, passievruchten. Heeft naast een goede vulling en discreet zoet ook frisse zuren die het zoet omhullen, een verfijnde structuur met goede lengte.
9
Doisy Daëne
80% sémillon, 20% sauvignon blanc. Fijnzinnige frisse fruitexpressie met citrusvruchten en ananas, aangevuld door florale toetsen. Vrij open in de neus in dit jonge stadium. De smaak is analoog aan de aroma’s met zijn verfijnde structuur die een zekere strakheid vertoont voor een zoete wijn, het middengebied heeft spanning door zijn verfrissende aciditeit. Lange finale met zalvend zoet, gekoppeld aan een aangenaam bittertje.
9-
Raymond-Lafon, Haut Bergeron