Lino en Giuseppe Maga

Lino en Giuseppe Maga

Laten we Lino en zijn zoon Giuseppe Maga maar gewoon producenten van microwijnen noemen. Ze maken namelijk wijnen die niemand anders kan maken.
tekst Louis Janssen, proefnotities Jan van Lissum
Microwijnen hebben een heel eigen handschrift, karakter en stijl, meestal gemaakt door een beetje zonderlinge mensen, zieners of denkers. Zij gaan nog verder. Ze baseren hun filosofie onder andere op overlevering, de familiewaarden, vasthoudendheid, karakter en intuïties. Zelfs binnen hetzelfde oogstjaar mogen er smaak- en aromaverschillen ontstaan. Je kunt het vin nature noemen.
Barbacarlo is genoemd naar de gelijknamige, 4 hectare grote wijngaard in Oltrepò Pavese, Lombardije die al sinds 1886 eigendom is van dezelfde familie. Lino Maga heeft er 23 jaar over gedaan om de wijngaard officieel erkend te krijgen als monopole van zijn familie.
Voor Gino Maga is zijn vak een roeping, geen toneel voor universitair opgeleide specialisten. Mara baseert alles op traditie en gevoel. Nergens komt er chemie kijken. De met de hand geplukte en streng geselecteerde druiventrossen vergisten wild en zonder temperatuurcontroles. Na een kort verblijf (8 maanden) van de wijnen in oude vaten bottelt Mara ze in de lente, en heel bijzonder: de gisting eindigt pas op fles -de verklaring voor de eerder genoemde flesverschillen. Filtering blijft achterwege. De ‘jaarcyclus’ eindigt met een periode van 50 dagen waarin de flessen absolute rust krijgen. Veel mensen ervaren zijn wijnen als een reis terug in de tijd. De houdbaarheid is uitstekend, tot wel meer dan 30 jaren.
barbacarlo label
Veel wijn is er overigens niet. Van de 18 ha zijn er 8 beplant met in ieder geval de rode rassen croatina, uva rara en ughetta, allemaal met oude stokken, maar in zowel de wijngaard Barbacarlo als de Montebuono staan met zekerheid ook andere rassen. Giuseppe Maga oogst alles op hetzelfde moment. Per wijngaard levert dat gemiddeld plusminus 1500 flessen op, dus meer dan 11 tot 14 duizend flessen zijn er per jaar nooit. Die oude stokken geven trouwens op termijn een flink probleem, want de benodigde onderstokken zijn nog nauwelijks voorhanden. Op de etiketten staat geen druivenras vermeld.
montebuono

Zijn eerste eigen oogst was de 65’er, een buitengewoon slecht jaar. Het is allemaal goed gekomen.

Importeur: Troppo Giovane, Amsterdam, tel 06-20587344

Proefnotities

8

Montebuono, Barbacarlo, IGP Provincia di Pavia, Italië 2009
Croatina, vespolina, uva rara, 100 jaar oude stokken, vinificatie in gebruikte vaten; nog veel kleur, geur en smaak, lichte evolutie, sappige aanzet, mals, rond in middenpalet, mooie tannine, goede structuur, balans en lengte € 49,00

8

Barbacarlo, IGP Provincia di Pavia, Italië 2012
Croatina, vespolina, uva rara, 100 jaar oude stokken, vinificatie in gebruikte vaten; goede kleur, spritzig, fris, licht pétillant, fijn, rond, licht drogend inclusief zoetje op het einde, mooi samengestelde wijn, aparte ervaring, goede lengte € 64,00