Domaine de l'Arjolle, Frankrijk
Domaine de l’Arjolle, Frankrijk
Om de wijnbranche een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete herfst-/winterwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen.
tekst Jan van Lissum
Afgelopen zomer werd iedere importeur uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode op te sturen. Deze keer hebben we dat omgedraaid: twee rode en één witte. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen. We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitsgradaties. Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: toegankelijk en karaktervol, met voldoende inhoud om een redelijk vullend seizoengerecht aan te kunnen. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘herfst-/winterwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete herfst- & winterwijnen van onderstaande importeurs:

(w) Irata Pecorino, Clara Marcelli, Offida, Italië 2018
Artisan Wines € 15,00

(r) Cuvée des Pierre, Clos Canereccia, Corse, Frankrijk 2018
Vinoblesse € 12,50

(r) Pago del Cielo Celeste Roble, Torres, Ribera del Duero, Spanje 2019
Walraven Sax € 12,95

(r) Riedl Vines Grenache Shiraz Mataro Carignan, Rolf Binder, Barossa Valley, Australië 2017
Ad Bibendum € 12,00

(r) Vieilles Vignes, Domaine Matray, Juliénas, Frankrijk 2018
Rijkhoff Wijnen € 14,95

(r) Carmenere Gran Reserva, Viña Carmen, Colchagua Valley, Chili 2018
Vinites € 12,95

(r) Equinoxe Cabernet Syrah, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2018
Les Généreux € 13,80

(r) Cuvée, Maurer, Srem, Servië 2018
GoGood € 13,95

Pech Redon
Pech Redon, Languedoc

Vinoblesse

Klein bedrijf met pareltjes van wijnen. Biologisch, biodynamisch en puur natuur staan hier hoog in het vaandel. Karaktervolle, eigenzinnige wijnen waarvan hier drie elegante en plezierige voorbeelden.

Monte Roari
Clos Canereccia
pech_redon
Christian Esteve
Christian Estève, Clos Canereccia
Alessia Bertaiolo
Alessia Bertaiolo, Monte dei Roari
Boscaroi, Monte dei Roari, Custoza, Italië 2019
De kleine 10 ha biodynamisch bewerkte wijngaarden van Monte dei Roari net ten zuiden van het Gardameer zijn verdeeld over talloze kleine percelen en omwille van de biodiversiteit, en balans in de wijngaard, omzoomd door kleine bosschages. De bodem bestaat uit morenische ondergrond met een toplaag van kalkhoudende klei die hier en daar ijzerhoudend is. Eigenaren Alessia en Stefano Bertaiolo zijn lid van het illustere internationale biodynamiegezelschap Renaissance des Appelations.
Field blend van trebbiano, garganega, trebbianello (friulano), fernanda, biodynamisch, vinficatie deels in cementen amfora; impressie van wit fruit voert de boventoon, heel schoon, direct, zuiver, transparante smaak, evenwichtig, heel licht spritzig, zeer elegant (12,5%) € 9,35

Cuvée des Pierre, Clos Canereccia, Corse, Frankrijk 2018
Familiedomein dat voorheen leverde aan een coöperatie, werd vanaf 2010 door gepassioneerde kleinzoon Titi (Christian) Estève langzaam getransformeerd in biologisch, experimenterend (amfora’s, enten oude druivenrassen, cuvées zonder sulfiet), modern wijngoed. Bodem vol galets roulés (rolkeien) van rossig graniet op zanderige klei, waarvandaan sappige, toegankelijke, alom bejubelde wijnen.
50% niellucciu , 25% syrah, 25% grenache, opvoeding op cement; meer kleur, regelmatige geur, licht floraal en mooi fruit, aangename aanzet, mooi sappig, egaal, evenwichtig, toegankelijk met behoud van eigen identiteit, fraaie blend met passende lengte (13,5%) € 12,50

Les Cades, Château Pech Redon, Languedoc, Frankrijk 2019
Château Pech Redon van Christophe Bousquet ligt eenzaam hoog in het massief La Clape, een natuurreservaat en cru van de Languedoc, en hoewel vlak aan zee, het droogste en warmste stukje Frankrijk. De biologische wijnen reflecteren de onbedorven natuur (pijnbomen, cipressen, tijm, rozemarijn, jeneverbesstruiken), de frisse hoogte en invloed van de Méditerranée. Druiven op de kalkrijke bodem rijpen laat en geleidelijk. Binnen 12 maanden gebottelde (rode) wijnen mogen niet de naam La Clape dragen, maar moeten als Languedoc AOP door het leven.
Syrah, cinsault, grenache, carignan, biologisch, 9 maanden rijping op cement; mooie granaatkleur, iets rustieker, intens, krachtig, nog beetje gesloten, superfruitige aanzet, vooral zwart fruit, kruidige ondertoon, tannine is duidelijk voelbaar op de tong, tikkeltje drogend, heerlijke maaltijdwijn met veel lengte (13,5%) € 12,50

Torres
Torres, Spanje

Walraven Sax

Van oudsher een grote speler in de Nederlandse markt, met zowel klassieke als eigentijdse wijnen. Body, typiciteit en inhoud spelen een hoofdrol. Voor de herfst-/winterselectie drie merkwijnen van het invloedrijke bedrijf Torres, stuk voor stuk toegankelijk voor een breed publiek en duidelijk streek-getypeerd.

Pago del Cielo Celeste Verdejo, Torres, Rueda, Spanje 2019
De appellatie Rueda werd in het leven geroepen in 1980 en is daarmee de oudste appellatie in de regio Castilla y León. Ze ligt op het hoogste deel van het Duero-plateau en strekt zich uit over de provincies Valladolid, Segovia en Avila. Het continentale klimaat en de ijzerhoudende alluviale bodem maken Rueda ideaal voor de teelt van sauvignon blanc, viura en vooral verdejo.
Verdejo, 15 dagen fermentatie op rvs, 2 maanden rijping sur lie; directe stijl van verdejo, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, goede balans, fraîcheur, fruitig, smaakvol, wat vollere bitters, doordrinkbare wijn voor breed publiek, no-nonsense wijn (12%)
€ 11,95

Coronas, Torres, Catalunya, Spanje 2017
Coronas bestaat al sinds 1907 en is daarmee het oudste merk van Torres. De wijn wordt naar meer dan 120 landen geëxporteerd.
Tempranillo, cabernet sauvignon, 12 maanden rijping op Amerikaans en Frans eikenhout; correcte kleur, evolutie, broeierige geur, toegankelijk, correct, fruitig, kruidig, heel Spaans (13,5%)
€ 10,95

Pago del Cielo Celeste Roble, Torres, Ribera del Duero, Spanje 2019
Celeste is de eerste ribera del duero van Torres. De wijngaarden liggen op een hoogte van 895 meter boven zeeniveau.
Tempranillo, 3 maanden rijping op Frans en Amerikaans eikenhout; granaatrood, evenwichtige geur, hout is goed opgenomen, smakelijke aanzet, gepolijst van smaak, evenwichtig, toegankelijk voor iedereen, goed inzetbaar (14,5%)
€ 12,95

Celeste Verdejo
Coronas
Celeste Roble
wijngaarden, Torres
Wijngaarden van Torres
Katarzyna
Katarzyna , Bulgarije

Ad Bibendum

Een van de allerbeste importeurs in de Benelux, met Chili, Australië en Spanje als sterke troeven, naast een zeer brede selectie wijnen uit andere klassieke en nieuwere wijnlanden. Kwaliteit met een hoofdletter K, met een sterke link naar de betere gastronomie. In deze selectie drie zeer uiteenlopende wijnen die de kracht en de veelzijdigheid van Ad Bibendum onderstrepen.

Pura Fe
Rolf Binder
Contemplations
Rolf Binder
Rolf Binder, Barossa Valley
Pura Fe Chardonnay Reserva by Antiyal, Casablanca Valley, Chili 2018
Naast de topwijn Antiyal en de premiumwijn Kuyen maakt het sympathieke koppel Alvaro en Marina Espinoza ook meer budgetvriendelijke wijnen onder het label Pura Fe. Pura Fe betekent zoveel als ‘uit puur geloof’. De druiven van deze ‘organic’ chardonnay komen van de koelste regio in Chili – Casablanca Valley.
Chardonnay, biologisch; lichte kleur, crèmige geur met heel apart parfum, in smaak wordt dat nog heftiger, meer vulling en concentratie, harmonieus, naast fruitig ook bloemig, schoon en vullend, goede lengte € 11,95

Riedl Vines Grenache Shiraz Mataro Carignan, Rolf Binder, Barossa Valley, Australië 2017
Blend afkomstig van oude wijnstokken van verschillende wijngaarden, die samen zorgen voor diepte en complexiteit. Wijnmakers zijn Rolf Binder en Christa Deans, broer en zus en de tweede generatie binnen het bedrijf.
48% grenache, 29% shiraz, 15% mataro, 8% carignan, separate vinificatie en 14 maanden houtrijping (60% Frans, 40% Amerikaans) voor elk druivenras; correcte elegante kleur, rijp, evenwichtig, goed gedoseerd, fijne aanzet, aangenaam smaakpalet, prachtige nieuwe-wereldwijn (14,5%) € 12,00

Contemplations, Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije 2018
Het prachtige domein Katarzyna, opgericht in 2002, ligt in Thracian Valley, in het zuidoosten van Bulgarije. Er werd stevig geïnvesteerd in een functionele winery met de beste materialen. De wijngaarden strekken zich uit in de valleien met een uniek terroir. Het klimaat is eerder mediterraan met een frisse wind. De jonge getalenteerde tweeling Ivan en Scilen Kisiov staat in voor de vinificatie.
Merlot, malbec; intense kleur, volle geur met vooral zwart fruit, sappige aanzet, prima zuren, zacht op de tong, mooi gerijpt, fraaie beleving, elegante wijn, heel verrassend € 11,50

Christian Nett
Christian Nett, Weingut Bergdolt-Reiff & Nett, Pfalz

Rijkhoff Wijnen

Klein, jong bedrijf met prachtige bourgognes, maar ook liefde voor Duitse wijnen. Smaakvolle wijnen en een beetje eigenzinnig, soms voor echte connaisseurs, maar vaak ook voor een breder publiek. Hier drie goed inzetbare wijnen uit een iets hoger prijssegment, afkomstig van wijnhuizen met een eigen gezicht.

Steinfass Hanssen Grauburgunder trocken, Weingut Bergdolt-Reiff & Nett, Pfalz, Duitsland 2017
Bergdolt-Reif & Nett is een familiebedrijf in Duttweiler. De geschiedenis gaat terug tot begin 20e eeuw. Het wordt sinds 2008 geleid door Christian en Katja Nett. Aan de buitenzijde ziet het bedrijf er uit al seen Japans theepaviljoen. Christian werkt met hout en beton en is ook in voor nieuwe technieken, zoals bij deze wijn die rijpt op graniet.
Grauburgunder, bijna 12 maanden rijping in een rond vat van graniet; heel licht citroengeel, levendig, speels, fruitig en zuren, toegankelijk voor breed publiek, goede balans en lengte (13,5%)
€ 13,95

Dalheim Spätburgunder trocken, Weingut Gröhl, Rheinhessen, Duitsland 2016
De familie Gröhl houdt zich in Weinolsheim sinds 1625 bezig met wijnbouw. Momenteel beheert de 12e generatie de ongeveer 20 hectare aan wijnstokken. De karaktervolle wijnen danken hun kracht aan de zon en het terroir, maar hun elegantie aan de gevoeligheid van de wijnmaker. Past prima bij geroosterd vlees, hert of eend, maar ook bij een goede pasta.
Spätburgunder; correcte kleur, licht ontwikkeld, intense aromatische geur, fijn op de tong, floraal en licht zwart fruit, doordrinkbaar, fris, elegant, mooie mondaroma’s (12,5%)
€ 13,95

Vieilles Vignes, Domaine Matray, Juliénas, Frankrijk 2018
Domaine Matray is een echt familiebedrijf. Lilian Matray was jarenlang de burgemeester van Juliénas. Juliénas is hun belangrijkste productie. Deze wijn komt van de oudste stokken van het Domaine.
Gamay, 12 maanden rijping in kleine eiken vaten; goede kleurexpressie, mooie geconcentreerde geurwaaier, smaak is meer uitgesproken, rijp, veel materie, fruitig maar ook aards, goede balans tussen geur en smaak, smaakvolle wijn met goede prijs-kwaliteitverhouding
€ 14,95

STEINFASS
Spaetburgunder Dalheim
JULIENAS
Familie Matray
Familie Matray, Beaujolais
Johannes Gröhl
Johannes Gröhl, Rheinhessen
Château Les Croisille
Château Les Croisille, Cahors

Artisan Wines

Klein bedrijf in de regio Haaglanden dat beschikt over een goed smaakpalet: we proeven er mooi geschakeerde wijnen met inhoud en klasse. Stuk voor stuk met aandacht en smaak gekozen. Hier drie wijnen die prima aansluiten bij het seizoen.

PECORINO
MEZZACOSTA
SILICE
team oogst Clara Marcelli
Team oogst Clara Marcelli, Marche
Cantina Menegotti
Andrea en Antonio Menegotti, Veneto

Irata Pecorino, Clara Marcelli, Offida, Italië 2018
Wijngoed gerund door de twee broers Colletta, met ondersteuning van wijnmaker Marco Casolanetti van het bekende wijnhuis Oasi Degli Angeli. Ze namen het domein in 2005 over van hun tante en besloten onder eigen label te gaan bottelen in plaats van druiven te leveren aan lokale coöperaties. De wijngaarden liggen op circa 300 meter boven zeeniveau, tussen de Adriatische kust en de Appenijnen (Monte Sibellini).
Pecorino, biologisch, fermentatie op rvs, 10 maanden rijping op rvs, beton en Frans eikenhout; intens geel, rijpe aromatische geur en smaak, vullend en breed, goede zuurgraad, rijp fruit alom, verleidelijke pecorino, gastronomische wijn bij rijke gerechten. € 15,00

Mezzacosta, Menegotti, IGP Rosso del Veronese, Italië 2015
Het wijnhuis Menegotti te Villafranca, iets ten westen van Verona wordt geleid door de broers Andrea en Antonio Menegotti. Het wijngaardbezit hebben ze deels te danken aan Graaf Mendini. Deze verkocht stukje bij beetje zijn enorme grondbezit om zijn bezoeken aan het casino te kunnen bekostigen. Het laatste stukje land ging in 1950 naar zijn rentmeester, Antonio Menegotti, grootvader van de broers. De Menegotti’s hebben overigens nog steeds veelvuldig contact met de huidige generatie Mendini, onder wie de beroemde architect en designer Alessandro Mendini (o.a. Groninger Museum, koploper treinstel).
70% merlot, 30% cabernet sauvignon, 6 maanden rijping op rvs (80%) en barrique (20%), gevolgd door 6 maanden flesrijping; aan de rand licht ontwikkeld, smeuïge geurwaaier met fraai ontwikkelde aroma’s, zacht, opvallend levendige aanzet, zuren en gerijpt fruit, daarna komen geurimpressies duidelijk in smaak terug, licht peperige ondertoon geeft wijn bite, veel lengte, verrassende maaltijdwijn voor de donkere dagen (13%)
€ 12,50

Silice, Château les Croisille, Cahors, Frankrijk 2018
Cécile en Bernard Croisille verwerven in 1979 het château. De toetreding tot het bedrijf van zoon Germain in 2008 en diens jeugdvriend Nicolas in 2010 zorgt voor een drastische koerswijziging. Geïnspireerd door icoon Pascal Verhaeghe van Château du Cèdre worden vanaf 2010 alle wijngaarden biologisch bewerkt. Ook worden druiven afkomstig van verschillende lieu-dits (percelen) afzonderlijk gevinifieerd. Op die manier wordt de grote rijkdom in de verschillende soorten kalkgronden beter weergegeven in de wijnen.
Malbec, 30-35 jaar oude stokken, biologisch, zandige kiezelbodem met klei en ijzer, 24 maanden rijping in gebruikte eiken vaten; zeer fraaie kleur, egaal, schoon, duidelijk malbec in geur en smaak, veel inhoud, nog gesloten, opeengepakt, superfruitig, licht pepertje, omgeven door sap van donker fruit, uitstekende cahors met vitale tonen en lengte (13%)
€ 14,75

emily-faulconer
Emily Faulconer, chief winemaker, Viña Carmen

Vinites

Uitgebreid en gevarieerd wijnaanbod, van klassiek tot hip, inclusief een aantal topproducenten. Kwaliteit en stabiliteit zijn troef bij deze importeur die goed gefocust is op de ontwikkelingen in de wijnwereld. In deze selectie drie aantrekkelijk geprijsde en goed inzetbare seizoenwijnen die bij een breed publiek in de smaak vallen.

Garnatxa Blanca, Herència Altés, Terra Alta, Spanje 2019
In de wat vergeten regio Terra Alta begonnen Núria Altés en haar man Rafael de Haan in 2010 de bodega Herència Altés. De eigen wijngaarden zijn voornamelijk beplant met oude garnacha-stokken, waaronder de garnatxa blanca. Ze werken er biologisch en deze wijn is dan ook biologisch gecertificeerd.
Garnatxa blanca, biologisch; correcte kleur, rustige geurwaaier, sappige aanzet, toegankelijk, evenwichtig en aangenaam, vulling en spanning, goed inzetbaar, heel fruitig (13,5%) € 10,95

Puteus Riserva, Mocavero, Salice Salentino, Italië 2017
Een van de eerste projecten van de broers Francesco en Marco bij de overname van het bedrijf in 1987 was het produceren van een rode wijn van uitzonderlijke klasse. Doel was een prestigecuvée te maken van de beste druiven die ze voorhanden hadden uit de DOC Salice Salentino. Het resultaat kwam in 1989 voor het eerst op de markt.
Negroamaro, 18 maanden in Franse eiken barriques; correcte kleur, evenwichtige geur, elegante stijl, fruitig, kruidig, mooie zuurgraad, goed inzetbaar, goede lengte (13,5%) € 10,35

Carmenere Gran Reserva, Viña Carmen, Colchagua Valley, Chili 2018
De wijngaard Apalta, in het hart van de Colchagua Valley, heeft het ideale terroir voor de carmenère-druif. Apalta was een van de eerste terroirs die door pioniers als Aurelio Montes werden gezien als de ideale locaties voor wijnbouw van grote klasse. Voor het eerst werd hier gekozen voor de aanplant van wijngaarden op hellingen in plaats van in het vlakke dal.
95% carmenere, 5% cabernet sauvignon, 10 maanden op vaten van Frans eiken; veel kleurdiepte, rijp fruit, aangenaam zoetje, ronde sappige aanzet, rijpe tonen, toegankelijk, goede kruidigheid, tannine, goede structuur, vullend, heel licht plantaardig, veel lengte, goed inzetbaar in restaurant en eetcafé (13,5%) € 12,95

HERENCIA 2
PUTEUS 2
CARMENERE 2
Nuria Altes en Rafael De Haan
Nuria Altes en Rafael De Haan, Herència Altés
Domaine de l'Arjolle, Frankrijk
Domaine de l’Arjolle, Frankrijk

Les Généreux

Betrouwbare kwaliteitsimporteur met een zeer breed gamma dat via de aangesloten winkels in heel Nederland goed verkrijgbaar is. Wijnen voor iedereen, van zeer betaalbaar tot premium kwaliteit. Topleverancier van huiswijnen aan de brede horeca. Onderstaande drie wijnen zijn uitstekend inzetbaar bij echte seizoengerechten.

DMZ 2
CAMINO 2
EQUINOXE 2
Juan Pablo Bonete, Bodegas Piqueras
Juan Pablo Bonete, Bodegas Piqueras, Spanje
Wijngaarden De Morgenzon, Zuid-Afrika
Wijngaarden De Morgenzon, Zuid-Afrika
DMZ Viognier Limited Release, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2019
Deze eikengerijpte wordt gemaakt door de getalenteerde Carl van der Merwe, die steevast kan rekenen op hoge waarderingen in de Zuid-Afrikaanse Platter’s Guide en Robert Parker’s Wine Advocate. De viognierdruiven voor deze wijn komen uitsluitend van eigen wijngaarden. Een deel gebruikt Carl in de blend voor zijn befaamde luxe witte Maestro. Wat overblijft bottelt hij apart als deze DMZ Limited Release.
Viognier; redelijke kleur, hechte viogniergeur, opvallend sappig in aanzet, bijna wulps van dikte en smaakaroma’s, overduidelijk viognier, krachtige inhoud, goede lengte, stevige maaltijdwijn (13,5%)
€ 13,95

Camino de Caza Tinto, Bodegas Piqueras, Almansa, Spanje 2017
Afkomstig van 60 tot 70 jaar oude wijnstokken in hooggelegen wijngaarden. Met een gemiddelde productie van maar één fles per wijnstok is het rendement bijzonder laag. De garnacha rijpt veertien maanden in vaten van 300 liter van Amerikaans eiken en de monastrell in Frans Allier-eiken. Wijnmaker is Juan Pablo Bonete.
70% garnacha tintorera, 30% monastrell, biologisch; redelijk diepe geur, stevig en bijna ruig, opeengepakt fruit omgeven voor veel kruidigheid, toegankelijke maar zwoele aanzet, vullend, gerijpt, geur- en smaakaroma’s volgen elkaar op, breed palet, maaltijdwijn voor stevige wild- en vleesgerechten (14,5%)
€ 10,45

Equinoxe Cabernet Syrah, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2018
François Teisserenc, de wijnmaker van Domaine de l’Arjolle, combineert de rijpheid van de druiven met een aangepaste vinificatietechniek, waardoor minder, maar wel rijpe en zachte tannine onttrokken wordt. De lagering vindt deels in eikenhout plaats en deels in betonnen tanks, die steeds vaker de voorkeur krijgen boven roestvrij staal.
Cabernet sauvignon, syrah; hechte diepe kleur, rustieke geurimpressies, wild, veel zwart fruit, mooi gerijpt, stevige kruidigheid, goede structuur, lange nagalm in smaak, winterse maaltijdwijn bij vlees en wild (14,5%) € 13,80

Oszkar Maurer en The Clash
Oszkar Maurer (Servië) en The Clash (UK)

GoGood

Specialist in Servische natuurwijnen: transparant, zuiver, aards en levendig van karakter, met unieke aroma’s afkomstig van regionale druivenrassen. Verrassende wijnen voor echte liefhebbers.

Kevedinka, Maurer, Subotica-Horgos, Servië 2017
Oszkár Maurer bezit 6 hectare in de noordelijke regio Subotica-Horgos, waar de stokken vooral in zandgronden aangeplant staan. Maurer richt zich op de traditie van deze oudste en ooit beroemde wijnstreek en focust op de druivenrassen die hier vroeger de toon zetten, zoals kadarka, bakator, mézes fehér, furmint en tamjanika. De wijngaarden worden op biologische wijze bewerkt en de witte druivenrassen worden gevinifieerd als orange wines.
Kevedinka, 92 jaar oude stokken, 4 dagen maceratie, orange wine; mooie aroma’s in geur en smaak, rijp fruit en zuren, sappig en evenwichtig, goede concentratie, gastronomische wijn, past goed bij koude visgerechten, droge geitenkaas en geroosterde groente (12%) € 12,95

Cuvée, Maurer, Srem, Servië 2018
De bijna vergeten wijnregio Szerémség (Servisch: Srem), op de hellingen van het Tarcal-gebergte in het huidige Vojvodina, was ooit Hongaars. In de 19e eeuw vestigde de familie Maurer uit Salzburg zich hier om wijn te maken. Oszkár Maurer beschikt er over 9 hectare met oude tot zeer oude percelen; zijn oudste kadarka-stokken dateren uit 1880.
Blaufränkisch, cabernet sauvignon, vulkanische bodem, later geplukt; nog wat toegeplooid, meer vulling en concentratie, hoge zuren, fris fruit, veel spanning (13%) € 13,95

Kadarka, Maurer, Subotica-Horgos, Servië 2019
Onder Servische oenologen en wijnschrijvers geldt Oszkár Maurer als een specialist op het gebied van authentieke, unieke en natuurlijke wijnen in het land. Hij wordt geprezen om het feit dat hij de historische wijnregio’s Srem en Subotica-Horgos hun oorspronkelijke status teruggeeft door bijna verdwenen druivenrassen als furmint en kadarka in ere te herstellen.
Kadarka, zandgrond; lichte kleur, aards, fruitig, hoge zuren, goede balans, soepel en doordrinkbaar (11,5%) € 14,75

CUVEE
KADARKA
Oszkar Maurer
Oszkar Maurer
Maurer Winery
Oude kadarka-stokken