The Wine & Food Association tilt de sherrybeleving in Nederland naar een hoger niveau. Met diverse inspirerende activiteiten, én de Super Copa!
De afgelopen 20 jaar heeft The Wine & Food Association met talloze activiteiten, presentaties, proeverijen en competities in Nederland een nieuw ‘sherrybewustzijn’ gecreëerd. Met name de wijn-spijscompetitie Copa Jerez, bedacht en sinds 2000 georganiseerd en begeleid door Jan van Lissum, bleek een zeer succesvol initiatief om sherry in al zijn verschijningsvormen meer aanzien te geven in de Nederlandse topgastronomie. Zo succesvol, dat er sinds 2005 een tweejaarlijkse internationale editie bestaat. Nederlandse restaurantteams gooiden telkens hoge ogen bij de grote finale in Jerez de la Frontera: tijdens de 8 edities tot dusver werden twee keer een eerste plaats, vier keer een tweede plaats en diverse extra awards in de wacht gesleept.
glazen sherry
Anno 2020 zijn de tijden veranderd. De verkoop van sherrywijnen van hoog niveau in Nederland stagneert. Voor de (supermarkt)consument zijn het nog altijd de goedkope sherrywijnen van instapniveau die het beeld bepalen. In de gastronomie, en dan doelen we met name op restaurants waar creativiteit een hoofdrol speelt, lijkt sherry aan aandacht in te boeten vergeleken met tal van alternatieve dranken: sappen, thee, sake, kombucha, ambachtelijk bier, etc. In de sherryregio zelf is men zich ondertussen aan het beraden op de toekomst, in verband met financiële problemen en mede vanwege de opkomst van uiteenlopende ‘nieuwe’ wijntypes als añada, en rama, single vineyard-wijnen. Daarbij moeten vooral Grupo Navazos en producenten als Willy Perez genoemd worden, die sherry de laatste jaren een nieuw elan hebben gegeven.

Hoofdrolspelers

Kortom, 2020-2021 is een goed moment om de bakens te verzetten en de sherrybeleving naar een hoger plan te tillen.
Het nieuwe platform Masters of Jerez brengt een aantal hoofdrolspelers uit Nederland en België bij elkaar, zoals topsommeliers en topchefs, producenten, importeurs en consumenten, voor educatie, proeverijen, wijs-spijsevents etc. Deze nieuwe vorm van aandacht voor sherry is permanent en verdeeld over de seizoenen van het jaar. Sherry verdient meer aandacht dan die ene week in november.

sherry 11
sherrywijnen

Super Copa: competitie voor de allerbeste wijn-spijscombinaties

Er komt een nieuwe, nationale wijn-spijswedstrijd voor de beste combinatie van amuse, voor-tussen-hoofd en nagerecht en sherry, de Super Copa. De inspecteurs van proefschriftrestaurants.nl zullen voortaan tijdens hun bezoek aan de topzaken van Nederland extra aandacht schenken aan de combinaties met sherry, soms gekozen uit de menu’s, soms op ons verzoek bereid. Op uitnodiging zullen ook middenklasserestaurants en bijvoorbeeld tapas-wijnbars kunnen meedingen naar de diverse onderscheidingen. De 10 beste combinaties uit een kalenderjaar zullen door de chefs en sommeliers worden gepresenteerd in het grote Jerez-paviljoen op Wine Professional, de u bekende wijnbeurs van drie dagen in Amsterdam, met circa 10.000 hooggekwalificeerde bezoekers en beslissers uit de Nederlandse gastronomie en wijnwereld.

De officiële, ceremoniële lancering van het platform Masters of Jerez staat gepland voor januari 2021 tijdens Wine Professional, met als omlijsting allerlei (educatieve) programma’s rond sherry en de gastronomische inzetbaarheid ervan. U ontvangt te zijner tijd een programmaoverzicht.
Daarnaast organiseren we de bekende, jaarlijkse verkiezing van de beste combinatie van fino en manzanilla met Hollandse Nieuwe voortaan via het platform Masters of Jerez. Ditzelfde geldt voor de verkiezing van de beste combinatie van kaviaar en sherry.
Al onze sherry-gerelateerde activiteiten vallen voortaan onder Masters of Jerez. Die events organiseren we zoals gewoonlijk helemaal op basis van onze eigen sherry-expertises en los van allerlei pr-bureaus en promotors.
pale cream

Voorbehoud i.v.m. COVID 19

Voor alle hierboven genoemde activiteiten geldt een voorbehoud. We houden ons te allen tijde aan de meest actuele COVID 19-maatregelen. Dat kan helaas betekenen dat eerder geplande activiteiten en evenementen niet, of alleen in sterk gewijzigde vorm kunnen doorgaan.