nine seconds

DRC 1
DRC 1

Domaine Romanée-Conti, Montrachet, Frankrijk 1972

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Foto achtergrond: Chassagne-Montrachet © BIVB/Aurélien IBANEZ
Achtergrond

Een zeer zeldzame fles, afkomstig van het meest vooraanstaande chardonnay-terroir ter wereld, gemaakt door een van de beroemdste en allerbeste producenten ter wereld. Grand cru Le Montrachet: volgens velen de bakermat van de allerbeste witte wijn. En Domaine de la Romanée-Conti (DRC), een Bourgognedomein met bijna uitsluitend grand cru-wijngaarden, samen ruim 30 hectare. Beide kennen een rijk verleden, dat samenvloeit in 1963, wanneer DRC eigenaar wordt van drie percelen van Le Montrachet, bij elkaar bijna 0,68 hectare.

Le Montrachet
Zo’n 2000 jaar geleden was het een stuk grond waar niets groeide. De Romeinen noemden het de ‘Kale Heuvel’ (Mons Rachicensis). De bodem is arm en bestaat uit een vrij dunne toplaag met kalksteengruis, rode mergel en kiezels, op een ondergrond van harde kalksteen.
Of het de Romeinen ook waren die hier de eerste wijnstokken plantten, staat niet vast. Wel staat vast dat de Cistercienzer Abdij van Maizières hier vanaf 1252 wijngaarden bezat; de Latijnse naam is in die tijd verbasterd tot Mont Rachaz of Rachez.
Le Montrachet is vandaag de dag een langgerekte wijngaard van 9,59 hectare op een hoogte van 250 tot 270 meter. Hij bestaat uit twee min of meer gelijke delen. De ene, traditioneel ‘Le Montrachet’ genoemd, ligt in de gemeente Chassagne-Montrachet, het andere deel – ‘Montrachet’ – in Puligny-Montrachet. De wijngaard vormt het midden van een kluster van vijf grand cru’s: Chevalier-Montrachet in het noordwesten en Bâtard-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet en Bienvenues-Bâtard-Montrachet in het zuiden/zuidoosten.
De zonexpositie is zuid- (het deel in Chassagne-Montrachet) tot zuidoost (Puligny-Montrachet) en de wijnstokken liggen beschut tegen de westenwind. De bodem zorgt voor een perfecte drainage.

In de loop der eeuwen telde Le Montrachet veel (adellijke) eigenaren en raakte de wijngaard door overerving en verkoop versnipperd. Momenteel is hij verdeeld over 18 eigenaren, onder wie Ramonet, Bouchard Père et Fils, Leflaive, Comtes Lafon, Colin, Sauzet, DRC, Marquis de Laguiche (producent: Joseph Drouhin) en Baron Thénard (producent: Remoissenet).

Domaine de la Romanée-Conti
In 1232 krijgt de Abdij van Saint-Vivant in Vosne een 1,8 ha grote wijngaard van topkwaliteit in bezit. Bijna vier eeuwen later wordt hij gekocht door de familie Croonembourg, die hem de naam Romanée geven. Ook kopen ze de aangrenzende wijngaard La Tâche.
In 1760 komt La Romanée in het bezit van Louis-François de Bourbon-Condé/Conti. Na de Franse revolutie draagt de wijngaard de naam Romanée-Conti en wisselt hij diverse keren van eigenaar. In 1869 komt de wijngaard in handen van wijnhandelaar en groorgrondbezitter Jacques-Marie Duvault-Blochet, die ook delen koopt van de wijngaarden Echézeaux, Grands Echézeaux en Richebourg.
Het is het begin van een moeilijke tijd voor de Franse wijnbouw. Na de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871) volgen de Grote Depressie, de phylloxeraplaag, de Eerste Wereldoorlog, de Crisisjaren ’30 en de Tweede Wereldoorlog.
Na het overlijden van Duvault-Blochet in 1874 worden zijn bezittingen verdeeld onder zijn erfgenamen. Het domein Romanée-Conti wordt tijdelijk in tweeën verdeeld, maar is weer één geheel op het moment dat Edmond Gaudin de Villaine beheerder wordt. Hij koopt gebouwen in Vosne-Romanée en laat de naam Domaine de la Romanée-Conti officieel vastleggen.

Dat DRC overleefde en eind jaren vijftig voor het eerst weer winst maakte, is vooral te danken aan de visie en inzet van Edmond Gaudin de Villaine en later Henri Leroy, die in 1942 voor de helft eigenaar werd van het domein. Sindsdien is DRC eigendom gebleven van de families De Villaine en Leroy-Roch.
De percelen in de grand cru’s Echézeaux, Grand Echézeaux en Richebourg die destijds gekocht waren door Jacques-Marie Duvault-Blochet komen weer in het bezit van DRC, en ook de volledige La Tâche, in 1631 eigendom van de Croonembourgs, maakt sinds 1933 weer deel uit van het portfolio.
Henri Leroy was degene die in 1963 drie percelen van de beroemde grand cru Le Montrachet kocht, alledrie in het gedeelte bij Chassagne-Montrachet.

Momenteel staat DRC onder leiding van Perrine Fenal (dochter van Lalou Bize-Leroy) en Bertrand de Villaine en omvat het wijngaardbezit percelen in 9 grand cru’s:

  • Pinot noir:
    Echézeaux (4,67 hectare)
    Grands Echézeaux (3,53 hectare)
    Le Richebourg (3,51 hectare)
    Romanée Saint-Vivant (5,29 hectare)
    La Romanée-Conti (1,81 hectare – monopole)
    La Tâche (6,06 hectare – monopole)
    Corton (2,27 hectare)
  • Chardonnay:
    Corton-Charlemagne (2,91 hectare – in pacht)
    Le Montrachet (0,68 hectare)
Proefnotities
Eerste indrukken

Ontwikkelde, oranje kleur, heel licht oxidatief tintje in de geur, maar ook mooie impressies van abrikozen. Zuren zijn goed geplaatst, fijne textuur en inhoud,
mooi complex geheel met uitstekende inbreng van mineralen en veel lengte.

Na 1 uur

Oranje kleur, licht troebel. Zalvende geur, vullend, rijk maar verfijnd, delicaat mondgevoel. Aroma’s in geur en smaak worden breder en intenser, variatie neemt toe. Wat later komen ook honingtonen en een licht medicinaal accent. Subtiele tint van absint. Fijne rijpe zuren, heel licht oriëntaals tintje, maar ook truffelassociaties. Verrassend mooie balans en nog opvallend levendig, zeer veel lengte.

Na 3 uur

Wijn blijft stabiel in geur en smaak, de aroma’s blijven volop aanwezig en houden zeer lang aan, mineralen vormen de rode draad. Verrassend goede conditie voor een wijn van ruim 50 jaar oud.

Technische gegevens

Totale oppervlakte wijngaarden Domaine de la Romanée-Conti ruim 30 hectare
Oppervlakte percelen in grand cru Montrachet 0,68 hectare
Totale oppervlakte grand cru Montrachet 9,59 hectare (2018)
Hoogteligging 250-270 m
Hellingsgraad gemiddeld 10%
Oriëntatie zuidelijk/zuidoostelijk
Druivenras chardonnay
Bodemsamenstelling kalksteen, kalksteengruis, rode mergel, kiezels
Totale productie Montrachet jaargang 1972 2880 flessen
Oogstjaar 1972 Strenge winter met regen en sneeuw tot in februari. Koel en nat voorjaar, vrij koele en droge zomer. Warm en zonnig in september, met wat buien.

DRC 2