Primeurproeverij bij Château Du Tertre (foto: Artiste-Associé) Photographes

Primeurproeverij bij Château Du Tertre (foto: Artiste-Associé Photographes)

Nog voor één druif was geplukt, bestempelde men het millésime 2015 in Bordeaux als een exceptioneel jaar dat men op het niveau van de topjaren 2005, 2009 en 2010 kon plaatsen. Zijn die hoge verwachtingen waargemaakt? Enige reserve is hier toch op zijn plaats. – Hugo Van Landeghem, foto’s: Union des Grands Crus de Bordeaux

Hoopvolle start
Na een zachte maand januari kreeg Bordeaux met een maandenlange droge periode af te rekenen. Dat leidde tot een vroege en homogene bloei, wat op dat moment een vroege oogst en een goede opbrengst liet verhopen. Vanaf midden juni veroorzaakten de droogte en de zeer hoge temperaturen, die gedurende enkele dagen tot 40°C opliepen, een vertraging van de vegetatie van de plant en zelfs een blokkering ervan op de sterk drainerende zand- en kiezelbodems. Men begon voor een herhaling van het door hittegolven geteisterde millésime 2003 te vrezen. Gelukkig kwam in het begin van augustus de regen op het gepaste moment om de haperende véraison in 48 tot 60 uren te voltooien. Daarna kende de maand augustus zomerse temperaturen zonder uitschieters, maar sommige locaties kregen toch nog met een grote hoeveelheid neerslag af te rekenen. De maand augustus heeft in zekere zin jaargang 2015 gered. Ook september en oktober hadden mooi weer en koele nachten, maar met sterke neerslagverschillen naargelang de locatie.

Impact van de regen
Onweders zijn altijd een lokaal fenomeen. Zowel in augustus als in september kregen het noorden van de Médoc met Pauillac en Saint-Estèphe en het noordelijk deel van de rechteroever met Bourg Côtes de Bordeaux en Blaye Côtes de Bordeaux met een pak meer regen af te rekenen dan het zuiden. De impact van de neerslag was echter groter in Saint-Estèphe met zijn leem-kleibodem, die beter het water vasthoudt, dan in Pauillac met zijn drainerende kiezelbodem.

Primeurproeverij bij Beauregard (foto: Anaka)

Primeurproeverij bij Beauregard (foto: Anaka)

Is 2015 een topjaar?
Een van de kenmerkende eigenschappen of misschien wel de hoofdkarakteristiek van een groots wijnjaar is zijn homogeniteit. Rekening houdend met de intrinsieke kwaliteiten van de appellatie is in een groot jaar de kwaliteit van zowel een simpele médocwijn als van een grote pauillac, elk op zijn niveau, uitstekend. Dat is in 2015 niet het geval. De hoeveelheid neerslag en het tijdstip waarop hij viel, vooral die van juist voor de oogst, is in het noorden niet zonder gevolgen gebleven. Daarentegen hebben de appellaties Margaux, Pessac-Léognan, Saint-Émilion, Pomerol en Fronsac maar weinig regen te verwerken gekregen. Die hebben dan ook goede tot schitterende wijnen gemaakt. Daarom zou ik 2015 als een zeer goed jaar bestempelen, maar niet van hetzelfde niveau als de topjaren 2005, 2009 en 2010. In topjaren is niet alleen de homogeniteit groot, maar is het kwaliteitsverschil tussen de grand vin en de second vin niet zo groot als dat het geval was in 2015. Dat heb ik vastgesteld over de verschillende appellaties heen. Misschien maakt de appellatie Saint-Émilion hierop een uitzondering en verdient die de kwalificatie van topjaar. Zo werd op château Cheval Blanc zelfs geen Petit Cheval 2015 als tweede wijn gemaakt. Van de 41 percelen werd slechts één perceel gedeclasseerd en zelfs onvoldoende geacht om er Petit Cheval van te maken. Het perceel werd naar een generieke derde wijn verwezen! Ook het kwaliteitsverschil tussen de Grands Crus Classés en de Crus Bourgeois was in 2015 aanmerkelijk groter dan in een topjaar.

Oogst bij Cheval Blanc (foto: F. Poincet)

Oogst bij Cheval Blanc (foto: F. Poincet)

Charmante rode wijnen
Primeurwijnen degusteren vraagt veel concentratie van de proever, vooral wanneer de natuur geen helpende hand heeft toegestoken. Het zijn wijnen die amper zes maanden oud zijn en minstens nog een jaar voor verdere opvoeding op vat moeten blijven. Vaak wordt het dan vechten tegen harde tannine en scherpe zuren. Dat was niet het geval met de primeurwijnen van 2015. In 20 jaar primeurdegustaties heb ik haast nooit wijnen geproefd die zo gemakkelijk en toegankelijk waren. Daarin heeft Moeder Natuur een belangrijk aandeel, weliswaar niet in alle appellaties op dezelfde manier. Het mooie weer van augustus en september, zonder uitzonderlijk hoge temperaturen, liet de wijnbouwer toe om zonder stress de optimale rijpheid van de druif op elk perceel af te wachten en de oogst over een lange periode te spreiden. Zo was op château Cheval Blanc de oogst over een recordperiode van 33 dagen gespreid, van 3 september tot 6 oktober. Wat een enorm verschil met de vorige vier millésimes, waar vanwege dreigend rot vaak moest worden geplukt voor de druiven volkomen rijp waren! Over het algemeen waren zowel de cabernet franc als de cabernet sauvignon perfect rijp en lag de zuurgraad ietwat aan de lage kant. Dat verklaart trouwens waarom de primeurwijnen goed te degusteren waren. Maar ook de vroeger rijpende merlot genoot van een perfecte rijping. De gematigde temperaturen van augustus en september en de koele nachten zorgden ervoor dat de merlot met voldoende zuren en een niet al te hoog oplopend suikergehalte kon worden geplukt. In die omstandigheden kon een ‘frisse’ merlot voor uitstekende wijnen zorgen. De wijnen van Saint-Émilion en Pomerol hebben evenwel niet het opulente en rijke karakter van het zonrijke jaar 2009, noch de stevige tannine en pittige zuren van de statige en soms monumentale 2010. Wel bezitten ze in hun jeugd al charme en evenwicht die ze niet alleen vlug drinkbaar maken, maar ook goed zullen laten verouderen. Naar mijn gevoel leunt 2015 dichter aan bij 2010 dan bij 2009. In vergelijking met 2005 is de tannine soepeler en hebben de wijnen wellicht iets minder densiteit. Algemeen vind ik 2015 een heel ‘klassiek’ jaar, niet in de pejoratieve maar in de positieve zin van het woord: wijnen met drinkplezier, iets lichter van structuur dan de wijnen van 2010 maar met voldoende concentratie en diepgang. Daardoor vindt men in 2015 ook meer terroir-getypeerde wijnen, waarbij het stempel van de wijnmaker beter herkenbaar is.

Fraaie droge en zoete witte wijnen
De witte wijnen van de appellatie Pessac-Léognan zijn verbazend lekker, fruitig maar met diepgang. Ze hebben iets meer concentratie dan die van 2014, waardoor ze naast fraîcheur ook meer rondeur vertonen. Zoals in vorige jaren al het geval was, is het overdadig gebruik van nieuw hout achterwege gelaten ten voordele van de natuurlijke fruitexpressie. Ook château Pape Clément heeft zijn lesje geleerd.
Een goed of groot jaar voor rood betekent niet noodzakelijk een goed of groot jaar voor de appellatie Sauternes-Barsac. Toch sporen ze in 2015 naar eenzelfde kwaliteitsniveau. De sauternes en barsacs manifesteren naast densiteit en spanning ook heel wat raffinement. Ze zijn getekend door onvervalste en zuivere botrytis die ze een fraaie aromatische expressie verleent. Hun elegantie is gekoppeld aan levendige zuren. Door de regelmatige en vlotte ontwikkeling van de pourriture noble kon het oogsten over verschillende tris (plukbeurten) worden gespreid, waarbij telkens druiven met jonge en frisse botrytis werden binnengehaald. Met een gemiddelde opbrengst van 17 hl per ha is iedereen tevreden.

Dominique Bèfve, Lascombes

Dominique Bèfve, Lascombes

Verwachte prijsstijging
Bij grote wijnjaren verwacht iedereen dat de prijs van de wijnen zal stijgen, de kasteeleigenaars op de eerste plaats. De vraag is: hoeveel? Er liggen nog steeds voorraden van de hoog geprijsde 2010 in de kelder van de handelshuizen. Zij smeken om een ‘zachte’ prijspolitiek, maar of dat een rem zal zetten op de verwachte prijsverhoging valt sterk te betwijfelen. Op dat vlak zijn de kasteeleigenaars meestal stokdoof. Dominique Bèfve, directeur op château Lascombes, verwacht een stijging van 10 tot 20 procent. Zijn collega Laurent Vonderheyden van château Monbrison denkt dat sommige kastelen met hun prijs boven die marge zullen uitkomen. Het volstaat dat een ‘grote naam’ qua prijszetting buiten de lijnen kleurt of een aantal kastelen zullen hem volgen met als excuus dat hun kwaliteit even goed, zo niet nog beter is. Het is dus nog even afwachten wie als eerste van de gerenommeerde kastelen met zijn prijs naar buiten durft komen. Niemand krijgt graag de zwartepiet van een buitensporige prijszetting voor de 2015 toegespeeld.

Sauternes – Barsac – zoet

Château d'Yquem (© Gérard Uféras)

Château d’Yquem (© Gérard Uféras)

9,5    d’Yquem
Sémillon, sauvignon blanc. Schitterende en complexe aroma’s op basis van fijne botrytis, perzik en abrikoos, samen met gekonfijt fruit. Fijne aanzet met zalvend verfijnd zoet. Fraîcheur en complexe onderbouw. Elegantie en frisse zuren temperen de concentratie. Fraaie en lange finale met aangenaam bittertje. Grote wijn!

9+    Sigalas-Rabaud
85% sémillon, 15% sauvignon blanc. Fraaie aroma’s met finesse en botrytis, complex. Verfijnde attaque met versmolten zoet dat wordt ingepakt door fruit, uitstekende balans met een finesserijke en elegante onderbouw. Lange en frisse finale.

9+    La Tour Blanche
80% sémillon, 15% sauvignon blanc, 5% muscadelle. Goudgele kleur. Rijke maar finesserijke aroma’s met botrytis. Rijke maar evenwichtige smaakstructuur met gekonfijt fruit dat draagt tot in de lange finale met getemperd zoet.

9    Clos Haut-Peyraguey
95% sémillon, 5% sauvignon blanc. Gekonfijt fruit met diepte en fraaie botrytis. Start in de smaak met sappig fruit en rondeur, mooie diepgang en lange verfijnde en frisse finale, getekend door een zuivere fruitexpressie.

9    De Fargues
80% sémillon, 20% sauvignon blanc. Diep gele kleur. Rijke botrytis, finesse. Rijke smaakaanzet met knappe voortzetting in het middenstuk, frisse zuren en gekonfijt fruit ondersteunen de rijke materie. Lange finale. Rijke wijn maar met klasse.

9    Suduiraut
90% sémillon, 10% sauvignon blanc. Exotisch en gekonfijt fruit, rijp maar verfijnd. In de mond vinden we massa’s rijp fruit en mooie levendige zuren, frisse en lange afdronk met een aromatische persistentie.

8,5    Guiraud, Lafaurie-Peyrauguey,  Doisy-Daëne en Coutet

Haut-Médoc – rood

Caroline Frey, La Lagune

Caroline Frey, La Lagune

9-    La Lagune
60% cabernet sauvignon, 30% merlot, 10% petit verdot. Rijpe cassis en verfijning, een vleugje grafiet en mooie integratie van nieuw hout. Goede grip en een gestoffeerd middengebied met rijpe fruitvulling, knappe aciditeit en frisse, rijpe en smaakvolle tannine met  lengte.

8+    La Tour Carnet
53% cabernet sauvignon, 33% merlot, 10% cabernet franc, 4% petit verdot. Combinatie van rood en zwart fruit, elegant en verfijnd. Er is duidelijk minder nieuw hout gebruikt dan in vorige jaren. Matige extractie en elegante onderbouw gekoppeld aan een goed evenwicht. Rijpe tanninestructuur.

8    Cantemerle
59% cabernet sauvignon, 27% merlot, 8% cabernet franc, 6% petit verdot. Diepe kleur met paarse meniscus. Rijpe cassis en grafiet, geïntegreerd hout. Zet in de mond aan met zoet rijp fruit, heeft vulling en structuur samen met een goed evenwicht. Degelijke lengte.

8-    Belgrave
Cabernet sauvignon, merlot. Intense kleur met jeugdige spanning. Geconcentreerd en rijp fruit met fraîcheur. Goede grip met een gestoffeerd middengebied, evenwichtig, gebonden en rijpe tannine.

8-    De Lamarque
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Geconcentreerd zuiver en rijp fruit met vlierbes . Start in de smaak met geconcentreerd fruit, houdt ook het middenstuk onderbouwd met een flinke concentratie en eindigt met rijpe stevige tannine.

Margaux – rood

 9,5     Château  Margaux
87% cabernet sauvignon, 8% merlot, 3% cabernet franc en 2% petit verdot. Slechts 35% werd gebruikt voor de grand vin. Dit is wellicht de beste château Margaux ooit. Reële kanshebber voor de wijn van het jaar! Fantastisch mooie neus met finesse, diepgang en schakering. Bosbessen en zwarte bramen, subtiele houtaroma’s. Romig, elegant en finesserijk fruit stofferen de smaak van aan de aanzet tot in de finale, perfect evenwicht en geraffineerde tannine zorgen voor schitterend lange afdronk. Dit is de meest finesserijke château Margaux ooit. Een hommage aan Paul Pontallier die onlangs op 59 jarige leeftijd overleed. Hij was sinds 1990 directeur op château Margaux.

9+    Palmer
50% cabernet sauvignon, 44% merlot, 6% petit verdot. Vrij discreet qua aroma’s, bosbessen en zwarte bramen, heeft diepgang en een uitgesproken finesse. Romige aanzet die verder glijdt in een fruitige en gestoffeerde onderbouw, een uitstekend evenwicht tussen alcohol, zuren en tannine leidt tot charme met behoud van diepgang. Smaakvolle en nobele tannine. Knappe lengte.

Brane Cantenac

Brane Cantenac

9    Brane-Cantenac
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Finesserijke aroma’s met voornamelijk cassis en rijpe bramen en aangevuld met verfijnde houtaroma’s. Fijne en romige aanzet met zuiver en rijp fruit, heeft nuance en reliëf, maar blijft vooral elegant in zijn structuur. Frisse en geraffineerde tannine. Een voorbeeld van een top margaux.

9    Giscours
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Zeer mooie aroma’s met diep geconcentreerd zwart fruit, opvallende finesse en fraîcheur. Aanzet met sappig fruit, romige en geschakeerde onderbouw, gesteund met een goede aciditeit en eindigend met smaakvolle en rijpe tannine. Knappe Giscours.

9    Rauzan-Ségla
63% cabernet sauvignon, 33% merlot, 3% petit verdot, 1% cabernet franc. Vrij gereserveerde en ingetogen in zijn aroma’s, zoals gewoonlijk tijdens de primeurdegustatie, maar met onderliggende finesse en diepte. Elegante maar gestructureerde onderbouw met finesse en frisse zuren, nobele tannine zorgen voor een lange afdronk.

9    Durfort-Vivens
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Zwart geconcentreerd fruit van rijpe bosvruchten, charmant maar met diepgang, complex en verrijkende integratie van nieuw hout. Zet aan met romig fruit, geconcentreerd en diep en eindigend met rijpe klasserijke tannine. Zeer fraaie wijn, nu op niveau van een deuxième grand cru classé.

9-    Du Tertre
8,5    Rauzan-Gassies, Marquis des Termes , Pavillon Rouge du Château Margaux
8    Lascombes, Desmirail

Saint-Julien – rood

9    Ducru-Beaucaillou
95% cabernet sauvignon, 5% merlot. Prachtige aroma’s met blauwe  bosbessen en cassis, zo diep en geconcentreerd dat het 100 procent nieuw hout volledig is geïntegreerd en nauwelijks wordt opgemerkt. Zuivere en briljante attaque met romig fruit en enorme fraîcheur en uitlopend met gestructureerde ragfijne tannine. Klasserijke wijn met finesse en spanning.

Anthony Barton en Lilian Barton-Sartorius

Anthony Barton en Lilian Barton-Sartorius

9    Léoville Barton
86% cabernet sauvignon, 14% merlot en cabernet franc. Intense neus met diep geconcentreerd fruit, met enorme finesse en diepgang en een mooie aanvulling van fraaie houtaroma’s. Gestructureerde onderbouw die steunt op heel fris en geconcentreerd fruit met levendige zuren. Smaakvolle tannine. Koppelt kracht aan elegantie.

8,5    Léoville Poyferré
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Zeer intense kleur. Geconcentreerde bramen en cassis, fraîcheur en diepte, aangevuld met koffie, chocolade en zoethout. Compacte en stevige vulling met wat tonen van torrefactie, kruidige finale met sterke tannine die gebonden blijft. Heeft meer extractie dan Ducru-Beaucaillou en Léoville Barton.

8,5     Branaire-Ducru
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc. De aroma’s zijn gereserveerd maar vooral door rijpe cabernet getekend, grafiet en cassis. Gemiddelde concentraie met elegantie en verfijning, gekoppeld aan frisse zuren. Rijpe en gestoffeerde tannine.

8,5     Gruaud Larose
60% cabernet sauvignon, 31% merlot, 9% cabernet franc. Diepe fruitconcentratie met zwarte bessen en grafiet. Romige aanzet met veel rijp fruit en goede voortzetting zonder de minste hapering, evenwichtig en verfijnd. Gestructureerde, maar rijpe en frisse tannine zorgt voor een lange afdronk.

8,5    Saint-Pierre
75% cabernet sauvignon, 19% merlot, 6% cabernet franc. Rijp cabernet fruit met cassis en framboos, tonen van licht geroosterde koffie. Start in de mond met zuiver fruit, heeft densiteit en diepte in zijn voortzetting waarbij kracht en elegantie in harmonie blijven. Gestructureerde rijpe tannine.

8+    Gloria
8    Lagrange, Beychevelle
8-    Talbot, Langoa Barton

Pauillac – rood

9,5    Pontet-Canet
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Schitterende aromatische expressie met perfect rijpe cabernet sauvignon met vooral bramen en zwarte bosbessen. Munt uit door een enorme fraîcheur waarbij het hout nauwelijks wordt opgemerkt. Charmante en romige aanzet met verfijnd, zuiver en krokant fruit, elegant en toch geconcentreerd, met een zijdeachtige structuur. Eindigt met rijpe en geraffineerde tannine. Rendement van 33hl/ha en 95% grand vin!

Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

9,5    Pichon Longueville Comtesse de Lalande
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Neus met raffinement en schitterend cabernet fruit met zowel diepte als breedte. Fraaie attaque met een zijdeachtige allure, verfijnde en ragfijne structuur met een finesserijke onderbouw, hoge precisie gekoppeld aan diepgang en uitlopend in een finale met verfijnde tannine. Een pauillac met harmonie en elegantie en uitgesproken finesse. Pichon Lalande is terug!

9+    Lafite Rothschild
91% cabernet sauvignon, 9% merlot. Knappe aromatische expressie met finesse en fijne kruiden, een combinatie van framboos en cassis. Sterk cabernet getekend met 91% cabernet sauvignon. Start in de mond met romig fruit en goede diepgang, een ranke onderbouw ( 12,7 volumeprocent alcohol!) met goed evenwicht.Valt meer op door verfijning en frisheid dan door kracht. Mist op dit moment wat diepgang. Moeilijke fase?

9+    Mouton Rothschild
82% cabernet sauvignon, 16% merlot, 2% cabernet franc. Geraffineerde neus met vooral framboos en cassis, eerder elegant en rijp dan wel diep geconcentreerd. Elegante structuur waarin de kwaliteit van het fruit en de onderliggende levendige zuren voor spanning zorgen, Ingebouwde fijne tannine in de lijn van de onderbouw versterkt in de finale nogmaals de elegantie.

9+    Pichon Longueville Baron
77% cabernet sauvignon, 23% merlot, cabernet franc, petit verdot. Klasrijke aroma’s met diep geconcentreerd en rijp fruit, complex en aangevuld met geïntegreerde houtaroma’s, etaleert naast concentratie ook fraîcheur. Ronde maar diepe smaakaanzet met massa’s fruit, diepte en breedte vullen het middengebied waarna de stijlvolle rijpe tannine voor een lange finale zorgt.

9    Lynch Bages
70% cabernet sauvignon, 24% merlot, 4% cabernet franc, 2% petit verdot. Finesserijke aroma’s met geconcentreerd maar heel fris fruit waarvan vooral de zuiverheid opvalt, perfecte integratie van het nieuw hout met aangename vanilletoets. Ook de smaak etaleert het pure en fijne fruit en ondersteunt de uitstekende balans. Nobele tannine. Kracht en finesse hand in hand. Men werkt op Lynch Bages actueel maar naar finesse dan kracht zoals in het verleden.

8    Clerc Milon, d’Armailhac, Grand Puy Ducasse, Lynch Moussas

Saint-Estèphe – rood

9,5    Calon-Ségur
82% cabernet sauvignon, 18% merlot, cabernet franc, petit verdot. Diepe kleur. Schitterend subliem fruit vanwege een rijpe maar frisse cabernet sauvignon. Diepgang en finesse in harmonie. Het 100 procent nieuw hout valt nauwelijks te bespeuren. Zijdeachtige aanzet met velours  die zich verder zet in een romige onderbouw met densiteit en behoud van elegantie, frisse zuren steunen de nobele tannine tot in de lange afdronk. Dit is een concurrent van château Margaux als wijn van het jaar!

9    Montrose
67% cabernet sauvignon, 29% merlot, 4% cabernet franc. Gereserveerde neus maar met onderliggende finesse zonder de diepgang en de finesse van Calon-Ségur. Stevige en krachtige smaakaanzet met vooral de structuur van cabernet. Evenwichtige onderbouw met goede zuren die overgaan in ietwat compacte tannine waardoor de finale wat streng overkomt. Heeft klasse maar zit in een ietwat moeilijke tussenfase?

9    Cos d’Estournel
75% cabernet sauvignon, 23,5% merlot, 1,5% cabernet franc. Intense kleur. Diep zwart fruit met concentratie en diepte, complexiteit en frisheid etaleren klasse. Goede integratie van het nieuw hout zonder nadrukkelijke toasting. Geconcentreerde en door rijp fruit gesteunde onderbouw met een zachte maar krachtige ruggengraat waardoor kracht en elegantie samengaan. Nobele tannine en lange afdronk.

8    Lafon-Rochet
Cabernet sauvignon, merlot. Verfijnde aroma’s met rijp fruit en voldoende finesse, toont ras en elegantie. Uitstekend evenwicht met harmonie tussen kracht, rijpheid en frisheid. Rijpe tannine.

8-    Cos Labory, Phélan-Ségur , Tronquoy-Lalande         

Pessac-Léognan rood    

9+    Haut-Bailly
60% cabernet sauvignon, 36% merlot, 4% petit verdot. Nog vrij discreet in zijn aromatische expressie, maar met onderliggende finesse, rijp en diep. Romige fruitattaque met goede voortzetting gesteund door intens en rijp fruit samen met een verfrissende aciditeit. Gestructureerde en verfijnde tannine met een kruidige ondertoon. Voor dat laatste is de petit verdot verantwoordelijk die voor het eerst met 4 procent aanwezig is in de grand vin.

9+    Domaine de Chevalier
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit verdot. Subtiele neus met finesse en elegantie met als aanvulling een fijne en discrete houttoets. Licht zoete aanzet gevolgd door een gemiddelde concentratie waaruit diepte en verfijning spreekt. Zijdeachtige en klasrijke tannine stofferen de lange finale.

Pape Clément

Pape Clément

9+    Pape Clément
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Klasserijk fruit met zowel diepgang als finesse. Het nieuw hout is volkomen geïntegreerd en in harmonie met het fruit. Dit was in het verleden wel eens anders. Evenwichtige structuur gedekt door rijp fruit en matige extractie. Smaakvolle en gestructureerde tannine.

9+    Smith Haut Lafitte
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Mooie fruitige aroma’s met diepgang en klasse gekoppelde aan een uitzonderlijke fraîcheur. Het nieuw hout is volledig ingebouwd. Goede aanzet met rijp fruit en lichte toastimpressies, mooie balans met diepgang. Lange finale die uitmunt door rijpe en nobele tannine.

9    Malartic Lagravière
53% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% cabernet franc, 7% petit verdot. Alhoewel nog vrij discreet vallen de aroma’s op door zwart fruit en toetsen van grafiet, heeft fraîcheur en diepte. Goede vulling met reliëf en nuance. Eindigt met smakelijke en fijne tannine.

9    Les Carmes Haut-Brion
45% cabernet franc, 30% merlot, 25% cabernet sauvignon. Flatterende aroma’s met vooral cassis en bosbessen, heeft finesse. Zet in de smaak aan met rijp intens fruit en vervolgt met goede vulling en een kruidige ondertoon. Uitstekende balans geschraagd door frisse zuren en uitlopend in een finale met rijpe tannine.

8    Latour-Martillac, Carbonnieux, Olivier

Pessac-Léognan wit    

Smith Haut Lafitte

Smith Haut Lafitte

9+    Smith Haut Lafitte
Sauvignon blanc, sémillon, sauvignon gris. Schitterende aroma’s met verfijnde fruitschakeringen, finesse en frisheid. Het hout blijft volledig in dienst van het fruit. Een mooie aanzet met fruit en frisse romigheid, uitstekende balans waarin de zuren voor spanning zorgen. Zeer lange afdronk.

9+    Pape Clément
48,5% sémillon, 44,5% sauvignon blanc, 5,5% sauvignon gris, 1,5% muscadelle. Niet helemaal helder. Een nog ietwat reductieve neus, maar met verscholen en onderliggende finesse. Door fruit gedragen evenwicht met gemiddelde concentratie maar heel zuiver en met spanning. Heeft zowel breedte als diepgang. Lange finale.

9+    Domaine de Chevalier
Sauvignon blanc, sémillon. Schitterend fruit met hoogtonige finesse en elegantie gekoppeld aan nuance. Sappige en verfijnde onderbouw met zowel breedte als diepte. Uitstekend evenwicht en aromatische persistentie in zijn finale.

9    Malartic Lagravière
85% sauvignon blanc, 15% sémillon. Nog vrij discreet maar verluchten brengt subtiele fruitaroma’s die tegelijk elegant als rijp zijn. Een smaakvolume dat door sappig fruit wordt getekend, verfrissende zuren en voldoende materie. Fraaie lengte.

9    Larrivet Haut-Brion
Sauvignon blanc, sémillon. Sterk aromatisch met vooral exotisch fruit, blijft fris en elegant met het hout op de achtergrond. Goede vulling met sappige structuur die zich doortrekt vanaf de aanzet tot in de lange finale, waarin het fruit weerkeert.

8,5    Latour-Martillac
8    Bouscaut, Carbonnieux, Fieuzal, Chantegrive (Graves)

Saint-Emilion – rood

9,5    Ausone
50% merlot, 50% cabernet franc. Schitterend fruit met hoogstaande finesse waarin rijpe cassis en zwarte bosbessen opvallen en aangevuld worden door een subtiele kruidigheid. Romige en verfijnde aanzet met zowel breedte als diepte. Prachtige fraîcheur tekent voor een uitstekende balans. Lange finale met frisse en nobele tannine. Grote wijn.

Cheval Blanc

Cheval Blanc

9,5    Cheval Blanc
55% merlot, 45% cabernet franc. Finesserijke aroma’s met rijpe bramen maar ook met florale toetsen die voor complexiteit zorgen. Subtiele kruidigheid van rijpe maar niet overrijpe merlot. Start in de smaak met romig en intens fruit dat zich doortrekt tot in de lange finale die getekend wordt door een zijdeachtige tannine. Perfecte harmonie tussen kracht, elegantie en finesse. Grote wijn.

9+    Angelus
62% merlot, 38% cabernet franc. Fraaie en intense fruitaroma’s met vooral donker rijp fruit, aangevuld met een fijne kruidigheid, complex en fris. Kruidige aanzet met rijp fruit , geconcentreerd maar met voldoende zuren. Uitmuntende zoet-zuurbalans met bijhorende finesse. Lange en verfijnde finale.

9+    Pavie
60% merlot, 22% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Geconcentreerd en genuanceerd fruit met grote klasse en onderliggende fraîcheur. Een smaakaanzet met veel fruit die zich doortrekt met veel reliëf in het middengebied en een fijne kruidigheid, prachtig evenwicht met fraîcheur dat uitloopt met smaakvolle en rijpe tannine. Klasserijke wijn.

9+    Figeac
43% cabernet sauvignon, 28% cabernet franc, 29% merlot. Geconcentreerd fruit met zwarte bes van rijpe cabernet sauvignon (43%!), aangevuld met florale toetsen van de cabernet franc en de romigheid van de merlot. Romige fruitstructuur met veel ras en verfijning. Gestoffeerd middenrif met kruidige toetsen dat door frisse zuren wordt ondersteund. Frisse en lange afdronk. Een statige Figeac met klasse.

9+    Bélair-Monange
Merlot, cabernet franc. Rijp en geschakeerd fruit met veel finesse en diepgang. Krachtige smaakaanzet met veel rijp en intens fruit maar met flink wat zuren ter ondersteuning. Een overheersende fraîcheur zorgt voor spanning en diepgang. Klasserijke en lange afdronk. De beste Bélair-Monange ooit.

9    Canon-la-Gaffelière, Clos Fourtet, Larcis Ducasse, Bellevue Mondotte, Tertre Roteboeuf,  Villemaurine, Bellevue

Pomerol – rood

9,5     Petrus
100% merlot. Schitterend merlotfruit met grote finesse en fraîcheur, bramen en moerbei, romige impressies verweven met een subtiele kruidigheid. Romige en zalvende attaque gevolgd door een matige extractie waarin finesse en frisheid als een rode draad doorheen het middenstuk lopen. Geraffineerde tanninestructuur als sluitstuk. Ontzettend mooie Petrus, een toonbeeld van finesse en elegantie of ook: kracht in een fluwelen handschoen.

9+    Vieux Château Certan
80% merlot, 19% cabernet franc, 1% cabernet sauvignon. Rijpe bramen en cassis met grote finesse, geschakeerd  en complex. Romige aanzet met massa’s fruit en een zijdeachtige textuur. Heeft de concentratie van de merlot uit 2010 en het kasjmier van de rijpe cabernet franc uit 2015. Fraîcheur en edele tannine tekenen voor een lange afdronk.

9+    L’Eglise Clinet
Merlot, cabernet franc. Een fruitkorf met frambozen en aardbeien,  veel diepgang met opvallende fraîcheur. Geen overweldigende concentratie maar een frisse op finesse gesteunde onderbouw met een prachtig evenwicht. Toont zowel breedte als diepgang. Deze l’Eglise Clinet imponeert meer door elegantie en verfijning  dan door kracht.

La Conseillante

La Conseillante

9+    La Conseillante
81% merlot, 19% cabernet franc. Fraaie aroma’s met finesse, aangevuld met een fijne kruidigheid van perfect rijpe merlot, complex. Subtiele aanzet met romig fruit, zet zich verder met een gemiddelde concentratie waarin het fruit en de uitstekende balans de hoofdtoon voeren. Ragfijne tannine. Klasserijke pomerol.

9+    Clinet
90% merlot, 10% cabernet. Schitterende aroma’s met zwart  rijp fruit gekoppeld aan diepgang en fraîcheur, het nieuwe hout is matig getoast en volkomen geïntegreerd. Gestructureerde onderbouw met goed evenwicht, rijp fruit en reliëf. Matige extractie brengt meer de finesse naar voor dan in vorige jaren. Knappe pomerol.

9+    La Violette
100% merlot. Toont zich met geraffineerde aroma’s al vrij open, rijpe framboos en florale toetsen, complex en tegelijk heel frisse impressie van rijpe merlot. Start in de mond met romig fruit, een geschakeerde onderbouw met uitmuntend evenwicht, diepgang en verfijning tot in de finale.

9    Petit Village, Trotanoy, Hosanna, La Fleur Petrus, Gazin, Rouget