David Duband was in 1991 de eerste die op het toen 20 ha grote familiedomein zelf wijn produceerde. Voordien ging de oogst altijd naar de locale coöperatie. David was net afgestudeerd als oenoloog en zag met name Domaine Dujac en Armand Rousseau als grote voorbeelden voor het maken van elegante, terroirgetypeerde Bourgognewijnen. Ook de adviezen van Robert Jayer nam hij ter harte. – Proefnotities Jan van Lissum
Na de eerste wijnen, afkomstig van 1,5 hectare wijnstokken in Nuits St Georges, Nuits St Georges 1er cru “Aux Thorey” en “Les Procès”, werd het domein geleidelijk uitgebreid met percelen in een groot aantal appellaties, waaronder verschillende grand en premier cru’s. Nadat zijn vader in 1995 met pensioen was gegaan, sloeg David de weg in naar biologische teelt. Alle werkzaamheden in de wijngaard zijn sinds 1998 gericht op het verbeteren van de bodemstructuur en het in stand houden van een natuurlijk ecologisch evenwicht. Om de terroirexpressie in zijn wijnen verder te versterken worden de rendementen beperkt door nauwkeurig snoeien van de stokken. Opmerkelijk is de vinificatie van hele trossen die in 2008 is ingevoerd. Doel ervan is de wijnen een lichte bittertoets van de stelen mee te geven, die de pinot noir extra verfijning verleent.
Proefprofiel
Algemeen worden de wijnen van Duband gekenmerkt door hun goede structuur en textuur, en een zekere mate van toegankelijkheid aangestuurd door pure pinot noir-aroma’s. Elegante maar messcherpe zuren snijden door de smaakbeleving, de tannines zijn aangenaam en het fruit is goed gedoseerd aanwezig. Goede combinatie van vulling en spanning. Geur en smaak zijn perfect op elkaar ingesteld. Opvallend is dat bij vrij veel wijnen florale tonen om de hoek komen kijken. De wijnen kenmerken zich door een duidelijke eigen stijl in de Bourgogne. Ze bezitten een homogeen hoog niveau, zijn eerlijk, zuiver en spannend. Al op jonge leeftijd zijn ze goed doordrinkbaar en met het klimmen der jaren ondergaan ze een duidelijke evolutie. Dat de wijnen zich zeer goed lenen als begeleiders van gerechten van niveau, blijkt wel uit het feit dat ze in Frankrijk geschonken worden bij 16 van de 25 driesterrenrestaurants.
Onderstaande wijnen werden geproefd bij restaurant De Vrienden van Jacob (16 G&M) op Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord. De wijnen waren er in uitstekende handen bij sommelier Milton Verseput en zijn team.
7,5 Domaine David Duband, Bourgogne, Frankrijk 2013
Pinot noir, 45 jaar oude stokken, gevinifieerd met 40% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (30% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; vrij licht van kleur, direct fruitige geur, heel schoon, fijne kruidige toets, eerlijk, verteerbaar glas, zuiver, slank en elegant
7,5 Domaine David Duband, Hautes Côtes de Nuits, Frankrijk 2013
Pinot noir, 50 jaar oude stokken, gevinifieerd met 40% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (30% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; fractie meer kleur, duidelijk meer geurdiepte, redelijk intens houtgebruik, schone mondbeleving, frisse hoge zuren, duidelijk kruidige tonen op het einde, iets aan de harde kant in de finale
8- Domaine David Duband, Chambolle-Musigny, Frankrijk 2013
Pinot noir, 40 jaar oude stokken, gevinifieerd met 50% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (30% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; schone kleur, elegante reflex, gerijpt fruit, fijne kruiden als onderlaag, meer karakter, licht peperig, biedt een beetje weerstand in de finale
8 Domaine David Duband, Vosne Romanée, Frankrijk 2013
Pinot noir, 35 jaar oude stokken, kalksteen-, mergel- en kleibodem, gevinifieerd met 50% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (30% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; fraaie kleur, volle geurwaaier, in de aanzet licht wulps van vulling, slank middenrif, fijne kruidigheid, mooie fruitige impuls, goede lengte
8+ Domaine David Duband, Nuits Saint-Georges, Frankrijk 2013
Pinot noir, 50 jaar oude stokken, gevinifieerd met 50% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (30% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; mooie kleur, schone transparante geur, brede aroma’s, floraal, sappig smaakpalet, kruidigheid komt naar voren, knappe lengte
8+ Domaine David Duband, Morey-Saint-Denis 1er Cru Les Broc, Frankrijk 2013
Pinot noir, 45 jaar oude stokken, kalksteen/mergel/kleibodem, gevinifieerd met 70% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; mooie kleur, intense geur, diepliggende aroma’s, geur- en smaakaroma’s komen overeen, mooie vulling, rijk aan fruit, rijp sap, mooi afgeronde aroma’s, goede lengte, evenwichtige morey-saint-denis
8+ Domaine David Duband, Nuits Saint-Georges 1er Cru Aux Thorey, Domaine Frankrijk 2013
Pinot noir, 60 jaar oude stokken, gevinifieerd met 70% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; licht vurige kleur, goede vulling, nog wat gesloten, fruitig en floraal, rijp sap, rijke geur- en smaakassociaties, krachtige ondertoon met vooral kruidige lijnen als belangrijkste factor, vrij krachtige tannines
8,5 Domaine David Duband, Charmes-Chambertin Grand Cru, Frankrijk 2013
Pinot noir, 85 jaar oude stokken, gevinifieerd met 80% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; redelijk vurige kleur, prettige geurwaaier, souplesse in aanzet, fijn en levendig smaakpalet, veel finesse, goed gedoseerde aroma’s, mooie kruiden, levendige finale met fraaie afdronk
9- Domaine David Duband, Latricières-Chambertin Grand Cru, Frankrijk 2013
Pinot noir, 55 jaar oude stokken, gevinifieerd met 80% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; fraaie kleur, vullende geurwaaier, nog licht toegeplooid, subtiele florale tonen, fijne levendige zuren, mooie concentratie, aangename fruitige tonen, goede balans, fijn prikkelend kruidig tintje in lange afdronk
9 Domaine David Duband, Chambertin Grand Cru, Frankrijk 2013
Pinot noir, 60 jaar oude stokken, gevinifieerd met 80% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; fraaie kleur, mooie aanzet, geur en smaak komen overeen, fijn van snit, mooi floraal in combinatie met fruit, fijne kruidigheid, goede balans, warm palet, veel lengte
8 Domaine David Duband, Gevrey-Chambertin, Frankrijk 2013
Pinot noir, 65 jaar oude stokken, kalksteen/klei/mergel/slibgrond, gevinifieerd met 50% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (30% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; fraaie kleur, beetje gesloten, mooi rijp fruit, levendige zuurgraad, goede lichte tanninestructuur, duidelijke kruidigheid, veel lengte
8,5 Domaine David Duband, Chambolle-Musigny 1er Cru Les Sentiers, Frankrijk 2013
Pinot noir, 45 jaar oude stokken, gevinifieerd met 70% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; veel kleur, breed geurpalet, veel inhoud, sappig, fruitig, duidelijke kruidigheid, veel materie, mooie balans, veel lengte
9- Domaine David Duband, Echézeaux Grand Cru, Frankrijk 2013
Pinot noir, 70 jaar oude stokken, gevinifieerd met 80% hele trossen, 17 dagen fermentatie met 5-7 pigeages, 14 maanden houtrijping (40% nieuw hout), 3 maanden flesrijping; veel kleur, sterk floraal, bijna exotisch rijp fruit en cassis, intense geurwaaier, zachte rijping, mals op de tong, heel veel finesse, fijne zuren, veel lengte
Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem, tel 023- 5312240