Zuiver Wijnen wijnen
Enige tijd geleden bezochten we een assortimentsproeverij van Zuiver Wijnen. In dit artikel aandacht voor de geproefde wijnen uit Frankrijk en Italië, in het vervolg komen de overige wijnlanden aan bod.
proefnotities Jan van Lissum
Zuiver Wijnen is een samenwerking tussen Figo van Onna, Merijn van Berlo (resp. sommelier en chef van restaurant Choux) en Dick Stegewerns (Yoigokochi Sake Importers). Merijn zorgt met zijn een gerechten voor een bron van inspiratie voor de twee andere compagnons, die op basis daarvan continu het assortiment aan natuurwijnen vernieuwen en verrijken. Dick is daarnaast al bijna 15 jaar een van de toonaangevende specialisten in Europa op het gebied van natuurzuivere sake; een artikel daarover verschijnt binnenkort op deze site.

Fabio Gea

Net als zijn grootvader Pòtu heeft Fabio Gea iets excentrieks. Pòtu was een fanatiek verzamelaar van druivenrassen en had er zo’n 200 aangeplant staan in de kleine familiewijngaarden in en rond Barbaresco, waaronder verschillende nauwelijks bekende rassen. Fabio werkte aanvankelijk als geoloog voordat hij besloot in de voetsporen te treden van zijn grootvader. Hij herstelde bijna 1 hectare aan wijngaarden, voornamelijk beplant met nebbiolo en wat dolcetto, barbera, grignolino en andere rassen, en bewerkt ze minimaal en handmatig. In de kelder werkt hij met oude eiken vaten, rvs en glasvezel. Van de zes à zeven cuvées die Fabio maakt zijn de meeste vooral gebaseerd op ambachtelijke tradities. Het excentrieke aspect zit hem bij Fabio in zijn experimentele wijnen, zoals de DNAss: gemaakt via een semi-carbonische maceratie in zelfgemaakte zandstenen eieren die drijven in een zwembad. Ook heeft hij porseleinen amforen ontworpen en geeft hij zijn wijnen dikwijls namen die bijzonder tot de verbeelding spreken: Mushroom Panda bijvoorbeeld.

Milan Gataric (Lux) en Jim de Jong (De Jong)

Milan Gataric (Lux) en Jim de Jong (De Jong)

Proefnotities Fabio Gea

9-

Black Grin, Fabio Gea, Vino Rosso, Italië 2019
Grignolino; heel lichte kleur, intens van smaak, goede materie, mooie fraîcheur, finesse, subtiel, goede lengte, zeer verrassend (14%) € 28,00

8,5

Nòtu e l’Albera, Fabio Gea, Langhe, Italië 2018
Nebbiolo, barbera, rijping in oude eiken vaten gevolgd door paar maanden in aardewerken eieren; schoon van kleur, stallig, prachtige smaakaroma’s, prima tannine, velours mondgevoel, beetje drogend door de houtinvloed, gastronomische wijn (14,5%) € 46,00

Cascina Tavijn

Het familiedomein van Nadia Verrua ligt in de heuvels van Monferrato, rondom Asti, en omvat zo’n 7 hectare aan wijngaarden en 5 hectare aan hazelnootboomgaarden. Een groot deel van de wijngaarden zijn oud en zijn beplant met regionale en vaak zeldzame druivenrassen. Zo is de ruchè-druif mede dankzij de familie Verrua uit de vergetelheid gehaald. Daarnaast werkt Nadia met barbera, grignolino en de freisa, vroeger een populaire druif, die lange tijd te kampen heeft gehad met een negatief, goedkoop imago, maar de laatste tijd weer een comeback maakt. De wijngaarden staan aangeplant in een zandrijke bodem en worden biologisch en deels biodynamisch bewerkt. Vinificatie vindt plaats in oude botti, in cement en in glasvezel.

Team wijnbar GlouGlou

Team wijnbar GlouGlou

Proefnotities Cascina Tavijn

8-

Ottavio, Cascina Tavijn, Vino Rosso, Italië 2019
Grignolino; elegante geur, prima inbreng van fruit, levendige zuren, evenwichtig, goede spanningsboog, lekker doordrinkbaar, goede prijs-kwaliteit (13%) € 15,50

8-

Guercia, Cascina Tavijn, Vino Rosso, Italië 2019
Barbera, 70 jaar oude wijnstokken; goede kleur en balans, fruitig, goede materie, prima tannine, aangenaam, lengte (13,5%) € 21,00

Proefnotities overige producenten Italië

8+

Groppea Rosso, Il Ceo, Vino Rosso, Italië 2019
Gropello, carbonische maceratie verzacht het straffe, tannineuze karakter van de druif; goede spanning, zuren goed in combinatie met uitstekende vulling, zeer harmonieus, veel lengte, verrassing (12,5%) € 21,00

8+

Tai Rosso, Daniele Portinari, IGP Veneto, Italië 2016
Tai rosso; mooi ontwikkeld, vullend, aromatisch, goede balans, veel smaak en lengte (13,5%) € 15,00

9-

Derthona, Valli Unite, Vino Bianco, Italië 2017
Timorasso, zeldzame lokale druif; goudkleurig, zeer goede balans, fruitig, mooie vulling, goede zuren, levendig, mooie nagalm (14,5%) € 16,50

8-

Beverein, Carussin, Vino Rosso, Italië, 2018
Nebbiolo, vinificatie in glasvezel; balans, mooie tannine, goede materie, maaltijdwijn, lengte (12%) € 20,00

8-

Bianco, Lamoresca, IGP Terre Siciliane, Italië 2019
Vermentino, enkele uren maceratie, vinificatie op beton; smaakvol, volumineus, goede vulling en smaakbeleving, bitters (13,5%) € 20,00

8-

Nerocapitano, Lamoresca, IGP Terre Siciliane, Italië 2019
Frappato; veel souplesse, fruitig, balans, doordrinkbaar, goede prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 16,00

8-

Rosso, Lamoresca, IGP Terre Siciliane, Italië 2019
Nero d’ avola, frappato; goede materie, tannine, fruitig, structuur, maaltijdwijn (13,5%) € 20,00

8+

Pikadé, Panevino Cagliari, Sardegna, Italië 2019
Carignan, monica; smaakvol, fruitig en zuren, evenwichtig, aromatisch, heerlijk
ca. € 32,50

Domaine de la Bohème

Domein in de Auvergne, in Centraal-Frankrijk, gerund door voormalig IBM-engineer Patrick en Justine Bouju. Ze gingen van start in 2004 na aankoop van een aantal oude tot zeer oude (tot wel 120 jaar) wijngaarden rond Saint-Georges-sur-Allier, onder meer beplant met diverse soorten gamay en bijna vergeten rassen als mirefleurien en limberger. Omdat Patrick van het begin af aan zonder chemische producten en sulfiet werkt, ziet hij zich in slechte oogstjaren genoodzaakt druiven aan te kopen van bevriende natuurwijnbouwers elders in het land. Dat levert bijzondere wijnen op, zoals de Riesling met druiven uit de Alsace en de GM, een blend van druiven uit de Auvergne en uit Zuid-Frankrijk. De eigenzinnige toets van Bouju blijft altijd herkenbaar: de wijnen zijn stuk voor stuk fris, energiek en prettig drinkbaar.

Zuiver Wijnen, Amsterdam, 020-2103090

Team Klaproos Amsterdam

Team Klaproos Amsterdam

Proefnotities Domaine de la Bohème

8

Riesling, Domaine de la Bohème-Patrick Bouju, Vin de France, Frankrijk 2019
Riesling, afkomstig uit de Alsace, fermentatie en rijping in oude foeders; goede jonge aroma’s, mooi fruit, zalvend op de tong, mooi smaakpatroon (12%) € 21,00

8,5

GM, Domaine de la Bohème-Patrick Bouju, Vin de France, Frankrijk 2019
Grenache gris, muscat (uit regio Perpignan), riesling, auxerrois (uit de Elzas), rijping in amfoor en glasvezel; rijp fruit, sappig, aromatisch, veel smaak en vulling, verrassend smaakpalet (12%) € 24,50

8,5

Môl, Domaine de la Bohème-Patrick Bouju, Vin de France, Frankrijk 2019
Syrah, carignan, merlot, cinsault, gamay, muscat, deels afkomstig uit de Auvergne, deels uit Zuid-Frankrijk; veel kleur, mooie blend, licht stallig en aards, fruitig middenpalet, zeer goede balans, lekker (13%) € 19,00

8,5

Sein Pour Sein, Domaine de la Bohème-Patrick Bouju, Vin de France, Frankrijk 2018
Pinot noir d’Auvergne, gerijpt in oude eiken vaten; opvallend stallig, aards, fruitig middenrif, evenwichtige wijn met lengte (13,5%) € 22,50

Proefnotities overige producenten Frankrijk

8-

Frileuse, Clos du Tue-Boeuf, Cheverny, Frankrijk 2019
1/3 sauvignon blanc, 1/3 fié gris (sauvignon gris), 1/3 chardonnay, 8 maanden rijping in gebruikte eiken vaten; mooi fruit, sappig, inhoud met spanning, mooie lengte, aangenaam (12,6%) € 18,00

8,5

Le Franc, Domaine Olivier Cousin, Vin de France, Frankrijk 2018
Cabernet franc, oude stokken; evenwichtige geur- en smaakaroma’s, levendig, aangename inhoud, mooi fruit en prima zuren, heel schoon, goede lengte (13%) € 24,50

8

Les Quarterons, Domaine Sébastien Riffault, Sancerre, Frankrijk 2016
Sauvignon blanc, laat geoogst, 24 maanden rijping op rvs; schoon spel van zuren en fruit, strakke smaak (13%) € 18,00

8

Akmèniné, Domaine Sébastien Riffault, Sancerre, Frankrijk 2016
Sauvignon blanc, 30-50 jaar oude stokken, 25% botrytis; mooi gemaakt, schoon, levendig, smaakvol, sappig, goede ontwikkeling, prima lengte (13%) € 20,00

8,5

Auksinis Maceration, Domaine Sébastien Riffault, Sancerre, Frankrijk 2016
Sauvignon blanc, 50% botrytis, 3 weken maceratie, orange wine; absintachtige geur, evenwichtig, aromatisch, prima structuur en ontwikkeling, atypisch, veel inhoud en lengte, bijzondere wijn (13%) € 54,50 (1,5 L)

8

Olla Rouge, Matassa, Vin de France, Frankrijk 2019
Grenache noir, grenache gris, macabeu; elegant, evenwichtig, doordrinkbaar, lekker fris, heel schoon (11%) € 18,50

8,5

Cuvée Romanissa, Matassa, Vin de France, Frankrijk 2019
90% lladoner pelut, 10% carignan; elegante kleur en geur, subtiel, mooie balans, verleidelijk en doordrinkbaar, fraaie wijn (11%) € 24,50