nine seconds

Szeremley Keknyelu D
Szeremley Keknyelu M

Kéknyelü, Szeremley, Badacsony, Hongarije 2006

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Lekkers Uit Hongarije, Moerdijk, 0168-320225
www.lekkersuithongarije.nl
Achtergrond

Half mei stierf hij op 81-jarige leeftijd: Szeremley Huba, avonturier, controversieel zakenman, levensgenieter, idealist, wijnlegende. Na een aantal corruptiezaken en met een snel verslechterende gezondheid leefde hij de laatste jaren min of meer als een kluizenaar.
Geboren in een adellijke familie stond zijn leven van begin af aan in het teken van avontuur, risico’s nemen en eigenzinnigheid. Als kind wilde hij jager, boswachter of kapitein worden, later fantaseerde hij over een leven als zendeling in donker Afrika.
Hij studeerde onder meer theologie, werktuigbouwkunde, medicijnen en sociologie. Zijn persoonlijke mening stak hij nooit onder stoelen of banken, ook niet als het ging om politiek, en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, zeker niet ten tijde van de Koude Oorlog. In 1967 werd de grond in Hongarije hem te heet onder de voeten en slaagde hij erin om met zijn vrouw en twee jonge kinderen met een sportvliegtuigje naar Oostenrijk te vluchten.
Voordat hij begin jaren negentig terugkeerde naar zijn vaderland liet hij in de hele wereld zijn sporen na. Hij deed zaken in Iran, kocht een Hongaars handelskantoor in Laos, verwierf een diamantenconcessie in Zuid-Afrika en kocht fabrieken en legde hoogspanningsleidingen aan en bouwde een kippenboerderij en een ziekenhuis in Nigeria.

Bij zijn terugkeer in Hongarije was hij een van de allerrijkste inwoners en om zijn privacy te beschermen kocht hij een groot stuk land op de hellingen rondom zijn huis in Badacsony. Omdat hij het zonde vond om de oude wijngaarden op zijn terrein te rooien, besloot hij zich bezig te gaan houden met wijnbouw. Terwijl veel wijnmakers na de politieke omwenteling in het land begin jaren negentig vooral de blik over de grenzen richtten, buitenlandse investeerders zochten en internationale druivenrassen gingen aanplanten, ging Szeremley’s aandacht juist uit naar wat de tradities, de vulkanische bodem van Badacsony en de bijna vergeten inheemse druivenrassen te bieden hadden. Om de kwaliteit van Hongaarse wijn in het algemeen te verbeteren en te promoten richtte hij samen met andere producenten het Pannonisch Wijngilde op.

Mede dankzij de opvallend goede wijnen die hij bleek te kunnen produceren kregen oude rassen als kéknyelü, budai zöld en bakator een nieuwe toekomst en werd het potentieel van de zeldzame kruising zeus serieus genomen. Tal van nationale en internationale wijnprijzen bezorgden Szeremley aan het begin van de 21e eeuw wereldwijde naamsbekendheid.

In plaats van zich volledig te focussen op wijnbouw, wierp Szeremley zich bovendien op als beschermer van een zeldzaam grijs runderras en fokte hij zwarte buffels en mangalica-varkens. Tussendoor vond hij ook nog tijd om zich uit te leven in zijn zeilpassie. Tegenwoordig staat het wijnhuis onder leiding van zijn zoon László.

Hoewel slechts beperkt aangeplant, wordt de kéknyelü wel beschouwd als het vlaggenschip van Badacsony: de wijnen die de druif produceert bezitten naast unieke aroma’s veel diepgang en een groot rijpingspotentieel. Het is echter ook een wat lastige druif, omdat ze vrouwelijk is. De meeste druivenrassen zijn tegenwoordig hermafrodieten: ze bestuiven zichzelf. Om een zeldzame, louter vrouwelijke druif als kéknyelü te verbouwen, heb je twee keer zoveel oppervlakte nodig. Naast elke rij kéknyelü staat een rij met de mannelijke budai zöld – voornamelijk bedoeld om de kéknyelü te bevruchten en daarnaast gebruikt voor blends. Het rendement van de kéknyelü-stokken is onberekenbaar, want afhankelijk van een zonnige, maar niet te warme bloeiperiode en de wind die zorgt voor bestuiving.

Proefnotities
Eerste indrukken

Veel kleur, heerlijke fruitrijke geur, heel aromatisch, gerijpt, mineralig, zuren, licht medicinaal, goût de petrol, licht oxidatief, duidelijk rokerig, zeer schoon, energiek, mooie inbreng van hout, complex, breed inzetbare gastronomische wijn met veel lengte, grote verrassing.

Na 2 uur

De kleurintensiteit blijft stabiel, terwijl het volume van de geur een beetje afslankt. De aroma’s komen nu eleganter naar voren en beter gedoseerd in geur en smaak. De wijn wordt aangenamer.

Na 6 uur

Licht goudgeel uiterlijk, intens, geur- en smaaktonen blijven intact maar veranderen van intensiteit en worden soepeler en meer versmolten, prachtige vulling, mooie bitters verrijken de smaak, vullend, atypische gastronomische wijn met zeer veel lengte. Bijzonder rijk en subtiel met prachtige invloed van mineralen. Dat de wijn het goed doet in uiteenlopende wijn-spijscombinaties bleek bij recente proeverijen bij Puur Zee, De Echoput en een sessie met kazen van Bourgondisch Lifestyle.

Technische gegevens

Totale oppervlakte circa 115 hectare
Aanplant wit: szürkebarát (pinot gris), olaszrizling, kéknyelű, budai zöld, zeus; rood: portugieser, kékfrankos, pinot noir, syrah, bakator.
Druivenras geproefde wijn kéknyelű
Ligging zuidelijke oriëntatie
Bodem vulkanisch, basalt
Microklimaat Het Balatonmeer weerkaatst zonlicht naar de wijngaarden, de basaltbodem houdt ‘s avonds de warmte lang vast
Vinificatie fermentatie op rvs
Oudering 36 maanden in eiken vaten van 1500 en 3000 liter, gevolgd door jaren flesrijping.
Alcohol 13%
Prijs per fles € 19,95

László Szeremley

De huidige eigenaar-wijnmaker: László Szeremley