Zoals gebruikelijk werd de 17e editie van Wine Professional op zondag 6 januari feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Margo Reuten en Petro Kools, restaurant Da Vinci en Gerhard Kracher, Weinlaubenhof Kracher, Oostenrijk.
WP Diamond Awards 2019

V.l.n.r. Gerhard Kracher, Peter van Houtert (namens de KVNW), Petro Kools (Da Vinci), András Kocsis, Ambassadeur van Hongarije

De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden op zondag 6 januari uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in Hotel de l’Europe bij. De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door ZE de heer András Kocsis, Ambassadeur van Hongarije.

De Awardwinnaars van dit jaar zijn:

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren

Als vertegenwoordiger van 115 aangesloten bedrijven, ruim 75% van de Nederlandse wijnbranche, is de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren gezichtsbepalend voor de wijnhandel in Nederland. Al 120 jaar behartigt de vereniging niet alleen met succes de belangen van haar leden, maar stelt zij zich ook op als bewaker van het goede imago van de wijnbranche en het kwaliteitsniveau van de wijnen die in ons land geïmporteerd worden. De KVNW heeft in de loop der jaren gezorgd voor een veelomvattend keurmerk voor wijnhandelaren, stond aan de basis van organisaties die wijn en kwaliteit hoog in het vaandel hebben, waaronder de Stichting Wijncommunicatie en de Stichting Magister Vini, en maakt zich continu sterk voor onafhankelijk wijnonderwijs, betrouwbare en transparante voorlichting over wijn, en – last but not least – voor verantwoorde wijnconsumptie. Mede dankzij de KVNW kunnen consumenten en horeca rekenen op een veelzijdig wijnaanbod dat voldoet aan een breed en voortdurend geactualiseerd pakket aan kwaliteitscriteria.

Margo Reuten en Petro Kools, restaurant Da Vinci, Maasbracht

Restaurant Da Vinci in Maasbracht vierde in 2018 zijn 25-jarig bestaan en behoort sinds eind jaren negentig tot de topzaken van ons land. Dat is voor een groot deel te danken aan de kookkunst en de persoonlijkheid van Margo Reuten, die zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld tot la grande dame van de vaderlandse kookkunst. Samen met haar partner, gastheer-sommelier Petro Kools, geeft ze voorbeeldig leiding aan dit restaurant. Haar kookstijl is elegant, vooruitkijkend, terugkijkend, verteerbaar, aantrekkelijk en Bourgondisch finesserijk. Ze verenigt op geheel eigen wijze klassieke en creatieve elementen in haar gerechten die altijd boeiend zijn, vaak verrassend, maar nooit vergezocht of ‘moeilijk’. Toegankelijkheid is troef bij Da Vinci, op alle fronten. Niet alleen wat op tafel komt valt bij iedereen in de smaak, maar ook het ongespeelde enthousiasme en de oprechte belangstelling van Margo en Petro voor hun gasten. Margo heeft altijd een kleine kwinkslag paraat, een vriendelijk woord, een kleine aanraking of een warme omhelzing. De wijncollectie en de wijn-spijscombinaties van Petro Kools zijn voortreffelijk, de smaken zijn er helder, eerlijk en heerlijk. Onlangs organiseerde hij een van de allermooiste wijnproeverijen van het afgelopen jaar, gewijd aan zijn lievelingswijn, Léoville Las Cases. Da Vinci is een restaurant van niveau waar iedereen graag terugkomt, en de prijzen vallen ook nog mee. Uit eten bij Margo Reuten en Petro Kools is altijd een feestje.

Gerhard Kracher, Weinlaubenhof Kracher, Oostenrijk

Er zijn relatief weinig zoete-wijnproducenten die wereldberoemd zijn. Het 60 jaar oude Weinlaubenhof Kracher in het Oostenrijkse Illmitz is er één van. In navolging van zijn veel te vroeg overleden vader Aloïs Kracher, die het domein internationaal op de kaart zette, slaagt Gerhard Kracher er jaar na jaar met veel precisie in onberispelijke dessertwijnen te produceren die bij tal van toprestaurants op de kaart staan. Het geheim is de perfecte balans: tussen zoet en zuur, tussen concentratie en finesse, tussen spanning en toegankelijkheid. Met name de genummerde reeks Trockenbeerenausleses, de top in Krachers assortiment, vormt jaarlijks een uniek meesterwerk waarmee Kracher zich op een vergelijkbaar niveau positioneert als een Château d’Yquem: oplopend in concentratie en zoetheid en met een onvergelijkbaar mooi gedoseerde botrytisinvloed weerspiegelen ze stuk voor stuk het karakter van het oogstjaar en van de afzonderlijke druivenrassen. Mede dankzij Kracher is dessertwijn in de hogere horeca niet langer het ondergeschoven kindje dat het lang geweest is.