De zoete wijnen

Nee, we noemen ze geen ‘dessertwijnen’, want deze benaming is hopeloos achterhaald omdat het de grote verscheidenheid en hun zeer gevarieerde inzet in de gastronomie ernstig onderschat. De categorie zoete wijnen is misschien niet de grootste van het Proefschrift Wijnconcours, maar wat specialisten op het vlak van zoete wijnen bieden is in vele opzichten inspirerend en intrigerend.

Culinair
Uit een mooie hoeveelheid inzending uit landen als Argentinië, Australië, Chili, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Spanje selecteerde de jury van het 29ste Proefschrift Wijnconcours een reeks wijnen met een ongekende verscheidenheid qua samenstelling, herkomst en stijl. Van licht en friszoet tot rijk en uiterst geconcentreerd en van wit tot rood. Hoe verschillend de beste zoete wijnen zijn en hoe goed ze combineren met diverse culinaire creaties is op 6 en 7 november te proeven tijdens de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional in de Jaarbeurs te Utrecht. De samenwerking met befaamde patisserie van Huize van Wely zal dit alleen maar bevestigen.

Selectie
De jury koos tijdens diverse sessies hun favoriete wijnen voor de finale, waaronder de Monbazillac Cuvée Classique van Château Vari, de Rivesaltes Ambré 17 ans d’âge van Parcé frères, de Museum Muscat van Yalumba, de Latinia Passito van Santadi, Alte Reben Riesling Spätlese van Weingut Loersch, de Rotgipfler Beerenauslese van Weingut Biegler, de Riesling Spätlese Erdener Treppchen van Weingut Dr. Hermann, de Kugelspiel Rieslaner Spätlese van Castell en de les Trois Schistes van Domaine de Montgilet. Allen wijnen met een eigen gezicht, eigen kwaliteiten en soms een heel eigen voorkeur voor het gebruik in de gastronomie. Wat ze allemaal gemeen hebben is een hoge kwaliteit.

Winnaars
De finale van het 29ste Proefschrift Wijnconcours vindt dit jaar plaats tijdens de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional in de Jaarbeurs te Utrecht. Alle finalisten en de uiteindelijke winnaars worden er op maandag 6 en dinsdag 7 november gepresenteerd door hun importeurs en zijn daar voor een ieder te proeven. Het Proefschrift Wijnconcours heeft zich bewezen als uitstekend selectieplatform voor zowel de particuliere liefhebber als professionals uit handel en horeca. Iedereen kan er de beste, meest zorgvuldig geselecteerde wijnen proeven die in Nederland (en België) verkrijgbaar zijn.

Voor meer informatie over de vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional: http://vakbeursgastronomie.nl/

De volledige uitslag van het 29ste Proefschrift Wijnconcours kunt u na 7 november vinden op deze site.