aydie3aVijf opmerkelijke wijnhuizen uit het assortiment van Sauter Wijnen: Château d’Aydie, Château du Cèdre, Domaine Henri Gouges, Domaine Jacques Prieur en Domaine de Trévallon. – Tekst Fred Nijhuis, proefnotities Jan van Lissum

famille

De familie Laplace

Château d’Aydie, Sud-Ouest
De Sud-Ouest kent een lange geschiedenis met vele hoogtepunten. Na een periode van relatieve rust staat de streek weer volop in de belangstelling, mede dankzij de wijnen van Aydie.
De familie Laplace is sinds 1927 eigenaar van Château d’Aydie  en momenteel verzorgen Marie, Jean Luc, François en Bernard Laplace de 58 hectare van hun eigen domein; 49 in Madiran en 9 in Pacherenc de Vic Bilh. In 2005 zijn hier de 6 hectare van Mouréou en Chapelle Lenclos aan toegevoegd, om eigenaar (en neef) Patrick Ducournau in staat te stellen zijn werk als consultant uit te breiden. Het merendeel van de wijngaarden in Madiran is beplant met de tannat, de eigenzinnige druif die zulke kenmerkende wijn voortbrengt. Delen cabernet franc, cabernet sauvignon en de fer servadou vullen de wijnen aan. Voor de pacherenc de vic bilh beschikt men over de traditionele petit manseng, gros manseng, arrufiac en petit courbu. Ook colombard, ugni blanc en syrah worden gebruikt.

Rood

8+       Château d’Aydie, Madiran, Frankrijk 2010
100% tannat, 40-45 hl/ha, 36 maanden houtrijping (20% nieuw hout); zeer donker uiterlijk, homogeen, veel opeengestapelde geuraroma’s, goed gerijpt donker fruit met enigszins zoete impressie, levendige ondertoon, uitstekende balans, goed bewaarpotentieel, wel karafferen (14,5%)  € 19,75

7,5      Château d’Aydie, Madiran, Frankrijk 2008
100% tannat, 40-45 hl/ha, 18 maanden houtrijping (20% nieuw hout); zeer veel kleur, zacht, vol, maar ook meer ontwikkeling, mooi fruit, nu meer gerijpt, licht rustiek qua beleving  € 19,75

Château du Cèdre
De Sud-Ouest kent een lange geschiedenis met vele hoogtepunten. Na een periode van relatieve rust staat de streek weer volop in de belangstelling, mede dankzij de wijnen van Château du Cèdre.

Pascal Verhaeghe

Pascal Verhaeghe

De gebroeders Pascal en Jean-Marc Verhaeghe worden gezien als voortrekkers in de wederopstanding van de historische wijnstreek Cahors. De introductie van biologische wijnbouw en moderne vinificatietechnieken leidde tot een nieuwe generatie wijnen en een algehele renaissance in de streek. De uitgangspunten van de Verheaghes zijn simpel: respect voor de wijngaard, de druiven en het eigen karakter van de wijnen uit Cahors. De ster uit de streek is de cot, de lokale naam voor de malbec die hier zo sterk vertegenwoordigd is. Anders dan de zachte, weelderige malbecs uit Argentinië geeft de druif in Cahors wijnen met veel spanning, ruggengraat en lengte. Pascal Verhaeghe weet hier de nodige complexiteit en elegantie aan toe te voegen. Opmerkelijk genoeg zijn de wijnen altijd heel betaalbaar gebleven en mede daardoor hoog gewaardeerde toppers tijdens o.a. het Proefschrift Wijnconcours.

Rood

7,5      Château du Cèdre, Cahors, Frankrijk 2011
90% malbec (30-50 jaar oude stokken), 5% merlot, 5% tannat, 22 maanden vatrijping; veel kleur, aangenaam fruit, goede zuren, mooie houtinbreng, goede balans en spanning, toegankelijke cahors (13,5%)  € 17,95

8+       Le Cèdre, Château du Cèdre, Cahors, Frankrijk 2011
100% malbec, 40 jaar oude stokken, 24 maanden vatrijping, 80% nieuw hout; diepe kleurintensiteit, nog redelijk gesloten geur, homogeen, opeengepakte aroma’s, tannines worden malser, stevige inhoud, veel materie, hout is zeer goed opgenomen, veel zwart fruit, kruidige onderlaag en toets van donkere chocolade, knappe lengte (14%)  € 39,50

8,5      GC, Château du Cèdre, Cahors, Frankrijk 2011
100% malbec, 50 jaar oude stokken, 24 maanden rijping op nieuwe vaten; intense kleur, veel van alles, moderne stijl, machtig, rijk, vettige ondertoon, soepele gastronomische wijn met veel lengte (14%) € 89,00

Domaine Henri GougesVoorbeeldige bourgognes van Domaine Henri Gouges
De familie Gouges is een begrip in Nuits St. Georges én de rest van de Bourgogne. Jarenlang streden ze tegen fraude en voor de classificatie van cru’s op grond van hun onbetwiste kwaliteit.
Al sinds 1919 is de familie Gouges eigenaar van het domein in Nuits St. Georges. Henri Gouges streed tegen de fraude in de streek tussen 1920 en 1930 en was betrokken bij de toewijzing van en het toezicht op de cru’s. Ook leverde hij van rood naar wit gemuteerde pinot-stokken (pinot gouges genoemd) aan diverse collega’s. De neven Pierre en Christian Gouges zijn de huidige eigenaren.

Klassiek
De 14,5 hectare aan wijngaarden zijn verspreid over diverse percelen. Pierre en Christian behoren tot de eerste wijnmakers die grassen lieten groeien tussen de rijen wijnstokken om erosie tegen te gaan en de wortels te dwingen hun voedingsstoffen dieper uit de bodem te halen. De gemiddelde opbrengst is slechts 29 hl/ha en alle percelen worden separaat gevinifieerd. Na het ontstelen vinden de gisting en weking plaats in cement; een proces van 7 tot wel 18 dagen. Daarna rijpt de wijn gedurende 18 maanden in de traditionele barriques van eiken uit Limousin en Allier, waarvan jaarlijks een kwart wordt vernieuwd. Voor de botteling ondergaat de wijn een fijne klaring en wordt hij licht gefilterd. Het resultaat is een serie klassieke bourgognes op hoog niveau.

Rood

8          Domaine Henri Gouges, Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Pruliers, Frankrijk 2011
Pinot noir; lichte kleurontwikkeling aan de rand, tevens wat ontwikkeling in de geur, hout is mooi opgenomen, rood gerijpt fruit, tannines zijn redelijk mild geworden,redelijk zacht mondgevoel, daaronder fijne kruidige tonen, goede lengte (13%) € 62,50

8          Domaine Henri Gouges, Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Vaucrains, Frankrijk 2011
Pinot noir; aroma’s zijn nog wat gesloten, aangename geur, rood en zwart fruit, ook licht floraal, smaakaroma’s komen overeen met de geur, vooral het zwarte fruit komt hier duidelijker naar voren, veel structuur, goede vulling, aangenaam van smaak, goede balans, mooie lengte € 91,00

prieur 1Jacques Prieur: kwaliteit prioriteit
Het domein dateert van 1870, maar het zijn vooral het heden en de toekomst die imponeren. Mede verantwoordelijk daarvoor is Nadine Gublin, in 1997 door La Revue du Vin de France uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar.
De huidige eigenaren van het wijnhuis zijn de families Prieur en Labruyère. De laatste is ook in bezit van domeinen als Château Rouget in Pomerol, Domaine Labruyère in Moulin-à-Vent en Domaine Christian Busin Verzenay. Daarnaast heeft men grond in Howell Mountain en Carneros in Californië. De dagelijkse leiding van Jacques Prieur is in handen van Martin Prieur. Tot de eigen wijngaarden behoren vijf van de meest exclusieve grand cru’s in de Bourgogne; Le Montrachet, Le Corton, Les Echézeaux, Le Musigny en Le Chambertin. Ook beschikt men over wijngaarden in nog eens 17 andere prestigieuze appellaties. Exclusief is het bezit van de wijngaard Clos de Mazeray in Meursault.

prieur 2Briljant
De kracht van het domaine schuilt niet alleen in het bezit van de vele prestigieuze terroirs, maar vooral in de wijze hoe men deze beheert. Enkele jaren geleden is men de overgang naar biologische wijnbouw gestart, ook hier vanuit een duidelijk visie t.a.v. kwaliteit en duurzaamheid in de toekomst. Gublin heerst in de kelder van Jacques Prieur vanuit een simpele gedachte: “Grote wijnen zijn van nature briljant”.

Wit

8          Domaine Jacques Prieur, Meursault Clos de Mazeray (monopole), Frankrijk 2011
Chardonnay, 16 maanden houtrijping, 40% nieuw hout; citroengeel uiterlijk, vullend, aromatisch, goede balans, fruitig, goede lengte € 48,75

8+       Domaine Jacques Prieur, Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes (monopole), Frankrijk 2011
Chardonnay, 16 maanden houtrijping; goede fraîcheur, mooie houtinbreng, veel mineralen, finesse, goede lengte € 122,50

Rood

8          Domaine Jacques Prieur, Beaune 1er Cru Clos de la Féguine (monopole), Frankrijk 2012
Pinot noir; fraaie kleur, goed gedoseerde geur, mooi pinotfruit, goed gerijpt, veel donker fruit, frisse zuurgraad, intense smaakdiepte, pittige kruidigheid, pepertje, tannines, veel lengte (14%) € 48,00

8+       Domaine Jacques Prieur, Beaune 1er Cru Grèves, Frankrijk 2011
Pinot  noir;goede kleur, compacte geur, mooie vulling, goede fruitinbreng, goede balans en spanning, veel lengte € 51,00

prieur 48,5      Domaine Jacques Prieur, Clos Vougeot Grand Cru, Frankrijk 2011
Pinot noir, 20-22 maanden houtrijping; fraaie kleur, brede aromatische geur, fraai pinot-aroma, balans, goed sap, meer rustiek en breed, hout is goed geïntegreerd, potentieel, nog even geduld hebben  € 131,50

Domaine de Trévallon, unieke wijn
Het combineren van syrah en cabernet was in Frankrijk als vloeken in de kerk. Eloi Dürrbach toonde in 1973 echter aan dat de druiven een hemelse blend kunnen opleveren.
Geïnspireerd door de vermaarde Dr. Guyot besloot Eloi Dürrbach in 1973 om juist deze druiven aan te planten op zijn domein bij Les Baux in de Provence in plaats van mourvèdre, cinsault of grenache. Voor de wijn met zijn eigen, unieke signatuur creëerde hij meer dan 20 kleine wijngaarden in de regio (circa 20 hectare in totaal) en liet hij zich adviseren door George Brunet van Château Vignelaure. Ook voor zijn witte wijn (sinds 1991) volgde Dürrbach zijn eigen gevoel. Hij koos voor de inbreng van marsanne; in strijd met de regels van appellatie, maar beter voor de wijn die hij voor ogen had.

trevallon 4Wijngaard en vinificatie
Op Trévallon hanteert men biologische uitgangspunten in zowel de wijngaard als kelder, vanuit de gedachte dat de natuur zo min mogelijk moet worden beïnvloed. Kunstmest, insecticiden en herbiciden zijn uitgesloten, evenals gecultiveerde gist, aanzuren etc. De druiven van alle percelen en variëteiten worden separaat gevinifieerd en niet ontsteeld. Na de gisting en weking van 2 tot 3 weken rijpt de rode wijn ongeveer twee jaar en de witte circa een jaar in barriques. De karakteristieken van het oogstjaar komen goed tot uitdrukking in de wijnen. De vijf onderstaande jaargangen zijn qua aroma’s en conditie duidelijk verschillend.

Rood

8          Domaine de Trévallon, IGP Alpilles, Frankrijk 2011
Syrah, cabernet sauvignon; fraaie kleur, stallige geurwaaier, redelijk brede aroma’s, soepele en ronde aanzet, smeuïig, sous-boistonen, mooi gerijpt fruit, elegant en krachtig tegelijkertijd, fraaie ontwikkeling, licht kruidig, veel lengte € 45,00

8          Domaine de Trévallon, IGP Alpilles, Frankrijk 2009 (magnum)
Syrah, cabernet sauvignon; nog altijd veel kleur, lichte herfsttonen in geur en smaak, intense aroma’s, goede inhoud, prima balans, tikkeltje drogend in de finale, goede lengte € 95,00

trevallon 58          Domaine de Trévallon, IGP Bouches du Rhône, Frankrijk 2007
Syrah, cabernet sauvignon; fraaie kleurspiegel voor negen jaar oude wijn. Warm, bijna broeierig geurpalet met duidelijke impressie van cassis, licht gekonfijt, licht animaal, leder, gelaagde geur. Zachte aanzet, veel sap, rijke tannine, duidelijk mineralig, vleugje donkere chocolade, goed samengesteld, evenwichtig, zeer veel lengte, aangenaam en toegankelijk voor een Trévallon. € 51,50

8          Domaine de Trévallon, IGP Bouches du Rhône, Frankrijk 2000
Syrah, cabernet sauvignon; fraai fruit in geur en smaak, vullend middenrif, aromatisch, lichte tonen van paddenstoel, mooie ontwikkeling, frisse zuurgraad brengt voldoende spanning, mooi samengesteld

8          Domaine de Trévallon, Coteaux d’Aix en Provence Les Baux, Frankrijk 1987
Syrah, cabernet sauvignon; slanke kleur, veel ontwikkeling, duidelijk hint van champigons en truffel met herfsttonen, slanke verteerbare stijl, dunne nagalm, verrassende balans € 45,00

Sauter Wijnen, Maastricht, 043–3637799,