wijnen paraschos
Het familiedomein Paraschos ligt hoog in de heuvels in de gemeente San Floriano del Collio, vlak tegen de grens met Slovenië, in de provincie Gorizia, regio Friuli-Venezia Giulia. Importeur Bruno Levi della Vida (Vinum Naturale) stelde ons in de gelegenheid kennis te maken met de wijnen van Paraschos, in zijn wijnwinkel Angolo Vinoso. Jannis Paraschos lichtte zijn wijnen zelf toe.
proefnotities Jan van Lissum
Evangelos Paraschos, geboren in Griekenland, verhuisde naar de streek na zijn studie in Triest, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoette. Op zoek naar wijnen voor zijn familierestaurant ontdekte hij de wijnen van Gravner, die hem in 1979 inspireerden om zelf oenologie te gaan studeren en vervolgens veel ervaring op te doen bij Gravner en qua stijl verwante wijnmakers als Radikon.
In 1998 startte hij zijn eigen wijnbedrijf. Van het begin af aan bewerkte Paraschos zijn circa 7 hectare aan terraswijngaarden biologisch, met een duidelijke focus op het handhaven en uitbreiden van de biodiversiteit, om bodem en wijnstokken zo gezond mogelijk te houden. Sinds 2003 speelt de natuur ook de hoofdrol in de wijnkelder: er komen geen sulfiet en andere chemicaliën meer aan te pas, en er worden alleen inheemse gisten gebruikt.
Ponka
Proefschrift sterrenwaardering
Proefschrift geeft geproefde wijnen een sterrenwaardering. In plaats van een rapportcijfer, zoals voorheen, krijgt iedere wijn nu een waardering van maximaal vijf sterren. Ook gerechten en wijn-spijscombinaties worden gewaardeerd met maximaal vijf sterren. Alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een competitie als het Proefschrift Wijnconcours) handhaven we de rapportcijfers.

***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)

Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door Jannis en Alexis, de twee zonen van Evangelos. Wijnmaker Alexis handhaaft de stijl van zijn vader: anders dan bij producenten als Gravner en Radikon het geval is, waar concentratie en complixiteit voorop staan, vallen de wijnen van Paraschos op door hun toegankelijke frisheid en elegantie. Bij de orange wines duurt de maceratie meestal een paar dagen, waardoor de extractie en de tannine niet te sterk aanwezig zijn. De rijping duurt lang en vindt plaats in gebruikte, grote eiken vaten.

Vinum Naturale, Amsterdam, 06-17667047

Bruno en Jannis
Bruno Levi della Vida en Jannis Paraschos
Proefnotities orange

***

Orange One, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2020
50% ribolla gialla, 25% malvasia istriana, 25% friulano, gemiddeld 30-40 jaar oude stokken, mergel-kleibodem (ponka), 30 dagen maceratie en fermentatie in eiken vaten, 30 maanden rijping in grote vaten (15-25 hl) van Slavonisch eiken; schone geur- en smaakaroma’s, rijpe dikke orange wine-toets, intense wijn, rechttoe rechtaan (12,5%)

***

Not, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2020
Pinot grigio, gem. 30 jaar oude stokken, 50% van de druiven onderging 10 dagen maceratie, fermentatie in eiken vaten, 24 maanden rijping in grote vaten (15 hl) van Slavonisch eiken; veel tannine, rijk en aromatisch, sappig, vullend, rijp fruit, lichte absinttoets, evenwichtig, serieuze smaakbeleving, maaltijdwijn met goede lengte (12,5%)

****

Ribolla Selection, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2020
Ribolla gialla, 2 dagen maceratie en fermentatie in amfoor, 6 maanden rijping op Griekse amfoor, gevolgd door enkele maanden houtrijping; dikke oranje kleur, velours mondcontact, evenwichtige inbreng van fruit, vullend, rijke aroma’s, gastronomische wijn met veel lengte (12,5%)

***

Ribolla, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2015
Ribolla gialla; oranje kleur, toegeplooide geurwaaier, fijn medicinaal tintje, sappig mondgevoel, breed, aromatisch, mooi ontwikkeld

****

Amphoreus Malvasia, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2018
Malvasia istriana, sélection massale uit de jaren 1920, maceratie, fermentatie en 12 maanden rijping in Griekse amfoor, 12 maanden flesrijping, alleen geproduceerd in beste oogstjaren; fijne oranje kleur, ingetogen geur, veel finesse, elegante structuur en stijl, harmonieus, mooi ontwikkeld, goede lengte (13%) € 34,00

***

Ponka, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2016
25% chardonnay, 25% sauvignon blanc, 25% friulano, 25% ribolla gialla, picolit, verduzzo en pinot bianco, ponka is de naam van de mineraalrijke mergelbodem in de regio, enkele dagen maceratie en fermentatie in eiken vaten, 36 maanden rijping in grote vaten van Slavonisch eiken; lichtoranje kleur, beetje gesloten, zacht mondcontact, rond, sappige aroma’s, goed fruit, mooie balans en inhoud (13,5%) € 30,00

***

Kai Bianco, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2020
Friulano, wijngaard uit 1936, 2 dagen maceratie en fermentatie in eiken vaten, minimaal 24 maanden rijping in grote vaten van Slavonisch eikenhout; lichte kleur, heel elegant, mooi geïntegreerde aroma’s, subtiel, licht crèmig, geur en smaak komen overeen, fijn mondcontact (12,5%)

Proefnotities rood

***

Noir, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2018
Pinot noir, fermentatie in kleine eiken vaten, 24 maanden rijping in kleine Franse tonneaux en barriques; elegante kleur, schoon, mooi ontwikkeld, vullend en aromatisch, mooie inhoud, lichte aardse ondertoon, toets van absint, opvallend pikante finale, goede balans

**

Noir, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2020
Pinot noir; elegant, schoon, fijne absinttoets, elegant, evenwichtig, puur, aangename vulling, prima lengte

**

Noir, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
Pinot noir; goede kleur, lastige geur, beetje ruig, vullend, veel aroma’s, toch nog mooi geworden ondanks zeer droog en warm oogstjaar, goede lengte

***

Skala Merlot, Paraschos, IGP Venezia Giulia, Italië 2017
90% merlot (60-90 jaar oude stokken), 10% refosco en barbera, 60 maanden rijping in gebruikte Franse eiken vaten van 500 liter; aromatisch, fris, fruitig, duidelijke tannine, breed, harmonieus, sappig, intens, veel smaak en lengte (13,5%)