Voorlopig programmaoverzicht:
Maandag 23 september - finale en winnaars 36e Proefschrift Wijnconcours
Proef zelf de finalewijnen van het 36e Proefschrift Wijnconcours!
Het Proefschrift Wijnconcours is al 36 jaar het keurmerk voor kwaliteitswijnen op de restaurantkaart en in de privékelder. De finaleselectie is ieder jaar weer een ideale afspiegeling van het actuele wijnaanbod in ons land, met de laatste trends, betrouwbare klassiekers, en de meest boeiende vondsten. Wit, rood, mousserend, champagne en zoet: alleen de beste wijnen in iedere prijscategorie krijgen een plaats in de finale, ongeacht druivenras, land van herkomst of smaaktype. Van klassiek wit tot spannend orange, van biologisch tot vin nature, van champagne tot pet nat, van stevig rood tot elegant zoet.
Op de eerste beursdag presenteren de importeurs zelf hun finalewijnen. Daarnaast staan ook de Rosés van het Jaar en de Aquavinum Oester- en Kreeftwijnen 2024 op de proeftafels. Bij elkaar zo’n 100 wijnen die dit najaar toonaangevend zijn en die u zelf kunt proeven!
14.00 uur
Bekendmaking Wijnen van het Jaar en huldiging winnende importeurs
In iedere prijscategorie wordt de winnende wijn bekendgemaakt. De winnende importeurs ontvangen de felbegeerde Proefschrift Wijnconcours-oorkondes.
16.00 uur
Prix du Sommelier
Presentatie van enkele opvallende en verrassende gastronomische wijnen die een waardevolle toevoeging zijn voor iedere restaurantkaart. Aansluitend uitreiking oorkondes aan importeurs van de winnende wijnen.
Dinsdag 24 september - Verkiezing Beste Fromager 2025 en meer
Finale verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar 2025
Het combineren van kaas en wijn is een bijzonder specialisme in de restaurantpraktijk dat meer aandacht verdient. Daarom looft Proefschrift jaarlijks een oorkonde uit voor de beste, origineelste en meest creatieve fromager. De finale bestaat uit twee onderdelen:
- Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen naar eigen keuze (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie)
– Presentatie drie wijn-kaascombinaties naar eigen keuze. De jury let niet alleen op hoe goed een kaas met een wijn matcht, maar laat zich ook graag verrassen door originele, spannende combinaties. Daarnaast tellen ook de toelichtingen mee.
De finalisten zijn:
– Tom Wolters, Het Arresthuis/Damianz, Roermond
– Perry Heneweer, Merlet*, Schoorl
– Sarah Broekroelofs, De Nederlanden*, Vreeland
– Chantal Cazemier, Ratatouille Food & Wine*, Haarlem
12.00 uur
Wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Proeverij met een selectie van de meeste boeiende, spannende en verrassende kwaliteitswijnen van wijnexposanten op de beursvloer. Geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf.
13.30 uur
Spannende smaken van Vin Nature
Geuren en smaken van vins nature lopen verder uiteen dan bij reguliere wijnen het geval is. Sommige wijnen zijn toegankelijk, evenwichtig, fijn, zacht en elegant, maar er zijn ook extremen die zeer ver gaan: heftig in geur en smaak, complex en met intense zuren. Sommeliers die vins nature op de wijnkaart zetten gaan een uitdaging aan en bieden hun gasten een avontuurlijke ervaring die een diner meerwaarde geeft.
15.00 uur
Huldiging Proefschrift Fromager van het Jaar 2025
16.30 uur
Wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Proeverij met een selectie van de meeste boeiende, spannende en verrassende kwaliteitswijnen van wijnexposanten op de beursvloer. Geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf.
Woensdag 25 september - Vin Nature, Masters of Jerez en meer
Wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Proeverij met een selectie van de meeste boeiende, spannende en verrassende kwaliteitswijnen van wijnexposanten op de beursvloer. Geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf.
13.30 uur
Spannende smaken van Vin Nature
Geuren en smaken van vins nature lopen verder uiteen dan bij reguliere wijnen het geval is. Sommige wijnen zijn toegankelijk, evenwichtig, fijn, zacht en elegant, maar er zijn ook extremen die zeer ver gaan: heftig in geur en smaak, complex en met intense zuren. Sommeliers die vins
nature op de wijnkaart zetten gaan een uitdaging aan en bieden hun gasten een avontuurlijke ervaring die een diner meerwaarde geeft.
15.00 uur
Masters of Jerez: uniek en verrassend goed inzetbaar
Masterclass met een bijzondere selectie sherrywijnen (oloroso, palo cortado, amontillado), met de focus op gastronomische inzetbaarheid. De bijzondere geuren en smaken van Vinos de Jerez zijn niet te vergelijken met welke andere wijnen dan ook. Daarom vormen ze een verrijking van iedere restaurantwijnkaart. Presentatie: Fabiola Bonke.
16.30 uur
Wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Proeverij met een selectie van de meeste boeiende, spannende en verrassende kwaliteitswijnen van wijnexposanten op de beursvloer. Geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf.
Deelnemen aan Gastvrij Rotterdam
Het is nog mogelijk om deel te nemen aan Gastvrij Rotterdam 2024. Wil je ook aanwezig zijn op het Wine & Fine Food gedeelte van Gastvrij Rotterdam? Kijk dan voor de diverse deelnamemogelijkheden op deze link.
Meld je nu nog aan via m.grijns@ahoy.nl of bel met Marlies Grijns van team Gastvrij Rotterdam op telefoonnummer 06-26520301.
Bezoekersregistratie en meer informatie: www.gastvrij-rotterdam.nl