Eerder dit jaar verlieten wederom negen producenten de DO Cava. Raventos i Blanc was de eerste producent die de DO in 2012 verliet, gevolgd door At Roca in 2013 omdat ze ontevreden waren over de criteria die de appellatie hanteert. Agustí Torelló Roca, oenoloog van At Roca in Catalonië, legt uit wat er speelt.
tekst Thierry Somers
Waar zijn jullie als producenten precies ontevreden over?
‘Om DO Cava op je label te mogen zetten moet je cava maken volgens de méthode traditionelle, maar het is niet beperkt tot een specifieke regio in Spanje. Je kunt een cava maken in Catalonië, maar ook in Rioja of Extremadura. Het is lastig om te spreken over terroir en typiciteit binnen de DO Cava als je deze kunt produceren met verschillende druiven, klimatologische omstandigheden en bodemsoorten in Spanje.’
Ook is er geen onderscheid in kwaliteitsniveau. Een cava die je in de supermarkt kunt kopen voor 5 euro mag zich net als een verfijnde cava van bijvoorbeeld Bodegas Gramona, DO Cava noemen. Wat dat ook een reden voor jullie om je af te scheiden?
‘Wij geloven in ons unieke terroir, onze wijnbouwmethodes en het werken met lokale druivenrassen en met minimale interventie. Om die reden hebben we de DO Cava zes jaar geleden verlaten en onze wijnen ondergebracht bij de DO Classic Penedès.’
Op jullie etiketten verstrekken jullie veel informatie over jullie cava’s, zoals de gebruikte druivenrassen, foto’s van de stenen van de bodemsoort waarvan de wijn afkomstig is, de hoogteligging van de wijngaarden, de geografische zone binnen Catalonië en de jaargang. Jullie doen dat om de typiciteit van de wijn te benadrukken?
‘Ja, in de DO Classic Penedès moeten alle druiven afkomstig zijn uit een regio binnen Penedès en van één jaargang zijn, want het is niet toegestaan om verschillende jaargangen te blenden. Daarnaast moeten de wijnen altijd organisch gecertificeerd zijn. Alle mousserende wijnen moeten minimaal 15 maanden ouderen. Onze reserva’s ouderen 24 maanden en onze single vineyard-wijnen 48 maanden.’
De negen producenten die zich onlangs hebben afgescheiden (onder wie Gramona, Can Feixes en Recaredo – Red.) noemen zich Corpinnat, wat betekent ‘geboren in het hart van Penedès’. Kun je wat meer vertellen over Corpinnat?
‘Corpinnat is twee jaar geleden opgericht binnen de DO Cava door een groep gereputeerde wijnmakers die constateerde dat de koers van DO Cava meer gericht is op massaproductie en niet op kwaliteit en onderverdeling in regio’s. De Corpinnat-producenten eisten dat er een aantal wijnbouwcriteria werden ingevoerd om meer typiciteit te garanderen, maar toen er geen schot zat in de onderhandelingen besloten ze de DO Cava te verlaten.’
Josep Roca, sommelier Cellers de Can Roca, bij de oprichtingspresentatie van Corpinnat
Het lijkt of de Corpinnat-producenten hetzelfde voor ogen hebben als jullie. Behoort een fusie tot de mogelijkheden?
‘We zijn met hen in gesprek welke richting ze op willen gaan en of een fusie tussen de Classic Penedès en Corpinnat onder de DO Penedès te realiseren valt. We zijn op zoek naar garanties om tot een model te komen waar we de gebieden en de lokale druiven kunnen herevalueren en bekijken wat ons uniek en onderscheidend maakt. Op dit moment weten we nog niet welke kant Corpinnat op wil gaan, dus het is afwachten of we er een gezamenlijk en globaal project van kunnen maken.’