Passopisciaro wijnen
Andrea Franchetti was begin deze eeuw een van de pioniers die de Etna definitief op de kaart zetten als wijnstreek om rekening mee te houden. Zijn zoon Benjamin was onlangs in Amsterdam om bij restaurant Domenica een masterclass te presenteren, onder auspiciën van importeur Bâtard.
proefnotities Jan van Lissum
Het wijndomein Passopisciaro werd in 2000 opgericht door Andrea Franchetti, tot dan toe bekend van onder meer Trinoro in Toscane. Samen met andere pioniers als de familie Benanti, Alberto Graci, oenoloog Salvo Foti en Marco De Grazia (Terre Nere) zorgde Franchetti ervoor dat meer en meer producenten het potentieel van het bijzondere terroir en de inheemse druivenrassen op hun waarde gingen schatten. Ook stond hij mede aan de wieg van de huidige indeling van de regio in ‘contrada’s’: topwijngaarden met unieke eigenschappen, qua hoogteligging, bodemsamenstelling, leeftijd druivenstokken, etc.
Proeverij Passopisciaro
Proefschrift sterrenwaardering
Proefschrift geeft geproefde wijnen een sterrenwaardering. In plaats van een rapportcijfer, zoals voorheen, krijgt iedere wijn nu een waardering van maximaal vijf sterren. Ook gerechten en wijn-spijscombinaties worden gewaardeerd met maximaal vijf sterren. Alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een competitie als het Proefschrift Wijnconcours) handhaven we de rapportcijfers.

***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)

wijngaarden Passopisciaro
Passopisciaro staat sinds 2021 onder leiding van Andrea’s zonen, Benjamin en Giordano. Zij beschikken over 26 hectare aan wijngaarden, op hoogtes tussen de 550 en 1000 meter. De wijngaarden liggen verdeeld over zes verschillende contrada’s op de noordelijke hellingen van de Etna: Rampante, Montedolce, Sciaranuova, Guardiola, Porcaria en Chiappemacine.
De verschillen in hoogte en terroir zorgen ervoor dat elke contrada een wijn oplevert met een onderscheidend karakter, uiteenlopend van elegant en mineralig, tot vol en geconcentreerd. In het portfolio wordt dat weerspiegeld door zes verschillende cuvées op basis van de druif nerello mascalese. Daarnaast produceren ze enkele chardonnays en de rode prestigecuvée Franchetti, gemaakt van petit verdot en cesanese d’affile.

Bâtard, Amsterdam, 020-6625250

Gilles en Benjamin
Gilles Huygen (Bâtard) en Benjamin Franchetti
Proefnotities wit

**

Passobianco, Passopisciaro, IGP Terre Siciliane, Italië 2022
Chardonnay, afkomstig van de contrada’s Guardiola en Montedolce, op 850-950 m hoogte, 10 maanden rijping op beton (70%) en in grote Slavonische vaten (30%); correcte kleurspiegel, rustige geurwaaier, mooi fruit, beetje bijterig, duidelijk kruidig, prima spanning, verteerbaar, goede lengte € 32,50

***

Contrado PC, Passopisciaro, IGP Terre Siciliane, Italië 2021
Chardonnay, van de kleine contrada Passochianche, op 870-1000 m hoogte, rotsachtige, 15.000 jaar oude lavabodem, fermentatie en 10 maanden rijping in grote vaten van Slavonisch eiken; vrij neutrale geur, evenwichtig, mooie vulling, krachtig, smaakvol, zeer kruidige ondertoon, alles in harmonie, inhoud en lengte, geen overdreven aroma’s, complex, fris, levendig en elegant € 69,50

Proefnotities rood

***

Passarosso, Passopisciaro, Etna, Italië 2022
Nerello mascalese, oude stokken, percelen op 550-800 m hoogte, 18 maanden rijping op beton (30%) en in grote vaten van Slavonisch en Frans eiken (70%); vrij lichte kleur, rustige aroma’s, licht ontwikkeld, elegant maar ook vullend, gerijpt fruit, mooi bittertje, aangename kruidigheid, puur en schoon € 35,00

***

Passarosso, Passopisciaro, Etna, Italië 2017
Nerello mascalese, percelen op 550-1000 m hoogte; meer evolutie in kleur, maar nog steeds helder, schoon, mooi licht ontwikkelde geur en smaak, meer vulling en rijping in geur, malse aroma’s, smaak meer intens dan geur, pittige kruidigheid, mooie tannine, evenwichtig, veel lengte

****

Passarosso, Passopisciaro, Etna, Italië 2014
Nerello mascalese; ontwikkelde kleur en geur, vullend, evenwichtig, vrij dikke smaakaanzet, duidelijk kruidig, meer tannine, goed ontwikkeld, beetje drogend in de finale

****

Contrada P, Passopisciaro, IGP Terre Siciliane, Italië 2022
Nerello mascalese, contrada Porcaria op 650 m hoogte, 90 jaar oude stokken, lavastroom uit 1566, dunne laag kalksteen-lava, zeer goede zonexpositie, 18 maanden rijping in grote vaten van Slavonisch eiken; evenwichtige kleur en geur, meer concentratie, fruitig, floraal, fraaie balans, fijne kruidigheid, opvallend mooie tannine, elegant, fijn, veel lengte € 69,50

****

Contrado G, Passopisciaro, IGP Terre Siciliane, Italië 2021
Nerello mascalese, contrada Guardiola, waar het domein is gevestigd, 15.000 jaar oude pyroclastische lavabodem, met lavarots en vulkanische as, 140 jaar oude stokken, 18 maanden rijping in grote vaten van Slavonisch eiken; rustige kleur, elegant en evenwichtig, aangenaam, aromatisch, floraal en aangenaam fruitig, impressie van kersen, levendig, goede fraîcheur, intens smaakpalet, maar blijft slank en doordrinkbaar, minder vullend en intens dan 2022, eerder elegant, prima lengte € 69,50

**

Contrado G, Passopisciaro, IGP Terre Siciliane, Italië 2013
Nerello mascalese, contrada Guardiola, waar het domein is gevestigd, 15.000 jaar oude pyroclastische lavabodem, met lavarots en vulkanische as, 140 jaar oude stokken, 18 maanden rijping in grote vaten van Slavonisch eiken; duidelijk ontwikkelde kleur, licht aromatisch, ontwikkelde tonen, animaal, veel gerijpt fruit, kruidige ondertoon, hoge zuren, langzaam drogende tannine