winery Norman Hardie

De winery met op de achtergrond Lake Ontario

Zijn Cuvée des Amis was een van de verrassingen tijdens de Wine Professional Jubileumproeverij in Sofitel Legend The Grand en in juni was de Canadese wijnmaker Norman Hardie persoonlijk aanwezig tijdens de Wine Challenge Amsterdam.
proefnotities Jan van Lissum
Een maand eerder, in mei, proefden we de wijnen bij restaurant RIJKS®, samen met Norman Hardie zelf en Mitchell Ligthart, ex-sommelier en bevlogen vertegenwoordiger van de Belgische importeur Vinetiq. Wat maakt de wijnen van Hardie zo bijzonder?
Norman Hardie heeft heel wat afgereisd. Hij werd geboren in Johannesburg, studeerde voor sommelier in Dijon en houdt zich nu bijna 20 jaar bezig met wijnbouw in Canada.
Na zeven jaar werkzaam te zijn geweest als sommelier bij Four Seasons Hotels besloot hij in 1996 wijnmaker te worden. Op zoek naar geschikte locaties om zelfstandig aan de slag te gaan reisde hij de wereld over en deed hij veel ervaring op met allerlei wijnbouwmethodes en vinificatietechnieken in Bourgogne, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Oregon en Californië. Zijn aandacht ging daarbij vooral uit naar twee druivenrassen die het goed doen in cool climate-gebieden: chardonnay en pinot noir.
Norman Hardie

Norman Hardie (r) bij de stand van importeur Vinetiq

Dat hij uiteindelijk besloot om zijn bedrijf dicht bij huis, in Zuid-Ontario, te starten was misschien verrassend, maar niet verwonderlijk omdat klimaat en bodem zich uitstekend lenen voor wijnbouw.

Op de oevers van Lake Ontario

De twee regio’s die hij uitkoos om wijnstokken aan te planten, Niagara Peninsula en Prince Edward County, liggen grofweg op dezelfde breedtegraad als de Franse Sud-Ouest en worden gekenmerkt door zeer geschikte kalksteen- en kleigrond. Bovendien liggen ze op min of meer tegenovergestelde oevers van Lake Ontario, Niagara in het zuidwesten, Prince Edward County in het noordoosten. Het enorme meer (19.000 km2 en 244 m op zijn diepst) zorgt de hele zomer voor verkoeling.
’s Winters kan het er behoorlijk koud worden, vooral in Prince Edward County, waar het soms temperaturen tot zo’n 30 graden onder nul bereikt worden. Om de wijnstokken in leven te houden worden ze gedurende de wintermaanden begraven.

Norman Hardie streeft ernaar het terroir optimaal tot uitdrukking te brengen en daarom gaat hij zoveel mogelijk uit van een klassieke, milieuvriendelijke aanpak. Het meeste werk wordt verricht in de wijngaarden, die op deels duurzame en deels biologische wijze worden onderhouden. Alle druiven worden handmatig geoogst, met uitzondering van de riesling de ’s nachts machinaal wordt geplukt.
Bij de vinificatie hanteert Hardie een hands off-benadering. Er worden alleen natuurlijke, autochtone gisten gebruikt en sulfiet wordt slechts mondjesmaat toegevoegd bij de botteling. Filtering vindt niet of nauwelijks plaats. De witte wijnen vergisten sur lie, de rode ondergaan een lange maceratie en in het voorjaar een natuurlijke malolactische fermentatie.
Norman Hardie
Naast verschillende cuvées van chardonnay en pinot noir maakt Hardie ook diverse wijnen, inclusief een orange wine en enkele experimentele wijnen, op basis van andere druivenrassen: riesling, sauvignon blanc, pinot gris, gewurztraminer, cabernet franc, gamay, zweigelt. Alleen in de allerbeste oogstjaren maakt hij de witte en rode topcuvées L (chardonnay en pinot noir).
Team Norman Hardie

Het team van Norman Hardie

De wijnen hebben een geheel eigen signatuur, ze zijn toegankelijk, prettig doordrinkbaar dankzij frisse, elegante aroma’s en een laag alcoholpercentage, vooral bij de rode wijnen. Het maakt ze zeer goed inzetbaar bij verfijnde, lichte gerechten.

Wie de wijnen ter plekke wil proeven is dagelijks welkom in de Tasting Bar bij de winery in Wellington, waar men ook kan genieten van oesters, gerookte forel of pizza direct uit de houtoven.

Vinetiq, Liezele (B), +32 3 336 01 68

Proefnotities wit

8-

Calcaire, Norman Hardie Winery, Ontario, Canada 2020
Chardonnay, pinot gris, riesling, sauvignon blanc, gewürztraminer, fermentatie van alle druiven samen sur lie en rijping op rvs; oranjegeel uiterlijk, lichte invloed van riesling zorgt voor fraîcheur, heel fruitig, schoon in geur en smaak, frisse zuren, licht kruidige ondertoon, pittig tintje, koele smaakbeleving en ook stalig, doordrinkbaar (13,5%) € 19,00

8+

Chardonnay Unfiltered, Norman Hardie Winery, Prince Edward County, Canada 2019
Chardonnay, zachte whole bunch-persing, fermentatie en rijping in Franse eiken vaten van 500 liter; geelgroen van kleur, rijp geel fruit, fijn van snit, zachte, elegante mondaroma’s, mooi afgerond, gedoseerd houtgebruik, blijft fris, evenwichtig en soepel, beschaafd en doordrinkbaar, goede lengte (12,5%) € 32,50

9

Cuvée des Amis, Norman Hardie Winery, Ontario, Canada 2019 (magnum)
Chardonnay, spontane gisting en 12 maanden rijping in 500-litervaten, 6 maanden rijping sur lie op rvs; goede kleur, fraaie geur, goede balans, opvallend elegante aanzet, mooie vullende aroma’s met veel finesse, hout is delicaat opgenomen, mooie bitters, elegant en levendig, verrassend (13%) € 124,50 (magnum)

Proefnotities rood

8,5

Pinot Noir Unfiltered, Norman Hardie Winery, Niagara Peninsula, Canada 2017
Pinot noir, 7 dagen maceratie en spontane gisting, persing met traditionele basket press, 9 maanden rijping in Bourgondische eiken vaten, spontane malolactische gisting; superelegante kleur, duidelijk ontwikkelde accenten, elegant, fijn gedoseerde aroma’s, opvallend mooi fruit, licht opwekkend, subtiel, pinot noir met eigen stijl, prettig om te drinken, bij voorkeur licht gekoeld (11,5%) € 32,00

8+

Cabernet Franc Unfiltered, Norman Hardie Winery, Niagara Peninsula, Canada 2017
Cabernet franc afkomstig van drie wijngaarden met verschillende hoogteligging, persing met traditionele basket press, 18 maanden rijping in Franse barriques, gevolgd door 4 maanden rijping sur lie op rvs; veel kleur, duidelijk cabernet franc, vrij intens maar ook gesloten, veel smaak, atypisch, wat ruige smaaktonen, meer tannine, wild, kruidig, tamelijk kort, koele smaakbeleving (11%) € 27,50