Eric en Marianne de Bruijn

Eric en Marianne de Bruijn

Interview P. de Bruijn Wijnkopers anno 1772

Het familiebedrijf P. de Bruijn Wijnkopers houdt na bijna 250 jaar nog altijd de vinger aan de pols als het gaat om de wijnvoorkeuren van professionals en consumenten. We interviewden Eric de Bruijn tijdens Wine Professional.
tekst Louis Janssen

We schrijven het jaar 1772, tijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ludwig van Beethoven is pas twee jaar oud, Wolfgang Amadeus Mozart moet zijn Die Zauberflöte nog schrijven. De Vierde Engels-Nederlandse Oorlog doemt op aan de horizon en de Franse Revolutie is pas iets voor de volgende generatie. In Overlangel, een dorp binnen de Heerlijkheid Ravenstein in het noordoosten van het huidige Noord-Brabant, is het een drukte van belang. Alle voor Oost-Brabant bestemde wijn wordt hier per schuit aangevoerd, naast graan en hop. De overslag en de scheepswerf in de haven brengen relatieve rijkdom en welvaart naar het dorp aan een zijtak van de Maas. Ook de familie De Bruijn bouwt hier in 1770 een huis. Twee jaar later start Stephan Petrus de Bruijn met P. de Bruijn Wijnkopers. Sinds 1880 is deze oudste wijnhandel van Nederland gevestigd in Nijmegen. Het is vanaf het begin altijd een familiebedrijf gebleven.
P. de Bruijn Wijnkopers

P. de Bruijn Wijnkopers, ca. 1970

Bordeaux en sherry

Eric de Bruijn, zevende generatie en samen met zijn Marianne de huidige directie vormend: ‘Wij lieten toen een door paarden getrokken schuit varen tussen Frankrijk en Overlangel, met fusten van alle grote châteaus van Bordeaux. Vanaf de start concentreerden we ons op de import van Franse wijnen, de rest deed er niet toe. Wel is sherry ooit heel groot geweest, met eigen bottelingen, maar die wijn raakte uit de mode. Het Californische Bernardus is uiteraard een uitzondering.’

Verbreding van het assortiment

Sinds broer Joost eind 2017 uit het bedrijf stapte is de focus op Frankrijk aangepast. ‘Je moet tegenwoordig goed naar de markt luisteren. In de horeca zoekt men ook naar de niet-Franse wijnen en afwijkende vinificatiestijlen als vins naturels en orange wines. De huidige wijnprofessionals weten precies wat ze willen. Daarom hebben we de laatste anderhalf jaar veel research verricht, gereisd, geproefd en wijnmakers bezocht. Ook op internationale beurzen ontmoet je veel interessante mensen die mogelijk bij ons passen. We zoeken opvallende wijnmakers, eigenwijze types die tegen de stroom ingaan. En we willen dat onze opvattingen over wijn dezelfde zijn. Voordat we met iemand in zee gaan, ga ik op bezoek om ter plekke alles te zien. Werkt hij of zij schoon, krijgen we exclusiviteit, hoe is de vinificatie? Uiteindelijk moet ons gevoel goed zijn. Dikwijls brengen ze ook een bezoek aan Nederland. Je neemt ze dan mee de stad in. Ook daar moet je een goed gevoel aan overhouden, want je begint namelijk aan een soort huwelijk. Intussen zijn we ‘getrouwd’ met enkele Spaanse en Italiaanse wijnmakers, zoals Gratavinum uit Priorat, bodega Juan Carlos Sancha uit Rioja en Caiarossa uit Toscane. Italië staat overigens hoog op de verlanglijst.’

‘We zoeken opvallende wijnmakers, eigenwijze types die tegen de stroom ingaan. En we willen dat onze opvattingen over wijn dezelfde zijn’

Vins naturels

Er is ook aandacht voor de vins naturels, al bestaat er geen harde definitie voor deze categorie. ‘Dat is voor ons een wijn waar geen of heel minimale interventie plaatsvond tussen wijngaard en fles. Helemaal sulfietvrij bestaat niet.’ Zo voert men onder andere wijnen van Breton in Bourgueil en Ormiale uit Bordeaux, waar designer Jasper Morrison (o.a. in MoMA) met Fabrice Domercq de maker is van een rosé en vijf rode wijnen met als herkomst Vin de France -op de rode Ormiale na, een AOC Bordeaux Supérieur. De Bruijn: ‘Ze geven een exacte definitie van dit type wijn.’

Slingers

De Bruijn pakte flink uit op Wine Professional. Een grote, mooie stand, drie programma’s* in het grootste theater. ‘We hingen zelf de slingers op, want er was veel te vieren. Het komt maar zelden voor dat een champagnehuis van importeur wisselt, dus als Pol Roger voor óns kiest vieren we feest. De bezoekers konden kennis maken met onze nieuwe aanwinsten en er is flink van gebruikgemaakt. De aanwezigheid van veel wijnmakers is erg goed ontvangen. Sylvain Pataille was er, net als François Mitjavile en Juan Carlos Sancha, de hoogleraar- wijnmaker met zijn afwijkende rioja’s.

* Sylvain Pataille, Marsannay met gerechten van Soenil Bahadoer De Lindehof, Nuenen (ProefschriftRestaurants.nl 8,6, meer dan 100 euro)
* François Mitjavile, Château Tertre Roteboeuf, met gerechten van Restaurant Fred, Rotterdam (ProefschriftRestaurants.nl 8,7 tot 100 euro)
* Juan Carlos Sancha, Rioja, met gerechten van Restaurant Jacobsz, Amsterdam (ProefschriftRestaurants.nl 8,6, tot 55 euro)

P. de Bruijn Wijnkopers, Nijmegen, 024-3229301

Marianne en Eric op Wine Professional

Marianne en Eric de Bruijn tijdens Wine Professional