De route naar ‘eigen’ wijnmakerschap bracht Janneke van de Leer via Chabrol eerst naar Domaine Breton in Bourgueil en daarna bij La Roche Bleu van Sebastien Cornille in Jasnières, waar de lancering van ‘La Belle en Bulle’, gemaakt van pineau d’aunis, dit jaar haar eerste stap op weg naar wijn maken is! tekst Hans van de Meeberg
Dat Janneke van de Leer ‘in de wijn’ belandde was geen vooropgezet plan. Ze studeerde af op geschiedenis en internationale betrekkingen, maar kon niet direct een baan vinden. Om toch geld te verdienen ging ze werken bij Hilton en The Harbour Club, voordat ze ‘op de bluf’ terecht kwam bij Chabrol Wines in Amsterdam.
Janneke 1

Janneke van de Leer

‘Mijn hart ging altijd al sneller kloppen van wijn. Voor mij is wijn een magisch product dat zorgt voor verbinding, leuke gesprekken en samenzijn. Ik kwam al vaak bij Chabrol, waar ik om de hoek woonde. Toen vlak daarna Chabrol nieuwe medewerkers zocht, voor horeca en communicatie, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mijzelf aangeboden. Dat lukte en vanaf dat moment ging het snel. Ik ben iemand van ‘de dood of de gladiolen’ en ben als een gek alles over wijn gaan lezen en studeren tot aan SWEN 3 toe.’
Maar niet alleen het drinken, verkopen en analyseren van wijn sprak Janneke aan, juist ook het wijnmaakproces. ‘Als ik een product verkoop wil ik precies weten hoe alles zit. Dus ben ik wijnmakers van Chabrol gaan bezoeken om bijvoorbeeld met de oogst te gaan helpen.’
Janneke 3
Haar eerste stage was in de Beaujolais bij Christophe Pacalet, die ze al een beetje kende. ‘Daar kwam ik in een soort warme (wijn)familie terecht. Ik was er slechts een week maar het voelde zo fijn, bijna als een soort thuiskomen. Ik was helemaal verkocht, dit waren mijn soort mensen en dit was mijn toekomst. Daar had ik gelijk mijn eerste ‘vondst’ geproefd, de wijnen van Louis-Antoine Luyt, een vriend van Pacalet, die we gingen importeren met Chabrol.’ Met als gevolg dat Rex Neve, de eigenaar, haar nog meer ging betrekken bij het bedrijf en ze samen ook met enige regelmaat op wijnreis gingen.
Gedurende die reizen werd het voor Janneke steeds duidelijker dat haar toekomst lag in de wijngaard. ‘Eerlijk gezegd maakte covid het nog wat makkelijker. Dus ik heb, na overleg met Chabrol natuurlijk, contact met Catherine Breton gezocht. Ze stelde voor om samen met haar zoon Paul, die wat hulp nodig had, de oogst in de wijngaarden in Vouvray te gaan doen. Dat leek mij een superplan: hoe gaaf is het niet om de familie Breton te helpen om Vouvray op te zetten.’
Janneke pakte haar spullen thuis en vertrok. ‘Ik viel met met neus in de boter. De oogst van 2020 was er een van alle plagen. Regen, vorst, onvoorspelbaar weer, schimmels – alles kwam voorbij. Wel stoer om nachten door te halen met het aansteken van hooibalen, door de wijngaard rondrijden om rook te creëren en zo te voorkomen dat de knoppen inbranden. Maar ik merkte wel dat het binnen een familiebedrijf lastig is, door de banden, afspraken en relaties die er zijn, om iets te kunnen toevoegen.’ Ze besloot te stoppen bij Breton. ‘Terug naar Amsterdam kwam niet in mij op. Ik heb een lijstje gemaakt van de wijnmakers die ik kende en die pasten binnen mijn criteria van ‘naast de wijnmaker staan’, van wijnen met een minimale interventie.’
Uiteindelijk belandde ze bij Domaine de la Roche Bleue, van Sébastien Cornille in Jasnières. ‘Die eerste ontmoeting was intens. Ik kwam laat in de middag en we raakten in gesprek, gingen wijnproeven en pas rond drie uur ‘s-nachts vertrok ik naar mijn hotel. De volgende dag stelde hij me voor om als zijn rechterhand in de kelder te komen meewerken met de vinificatie voor de komende oogst.’
Daar maakte Janneke gelijk de problematiek van de koude en natte (na)zomer van 2021 mee. ‘De witte druiven waren nog wel goed, maar een merendeel van de pineau was rot, zodat we een extra selectie van de druiven in de kelder hebben moeten doen. Wat nu, vroegen we ons af. Rosé was geen optie. Met de zuren en de kruidigheid van de pineau d’aunis kunnen we wel een rode pétillant met structuur maken, stelde ik Sébastien voor. Dan werken de onrijpe bitters in het voordeel van de wijn. Bovendien had hij nog wel een onaangeraakt vat 2018/2019 pineau zonder sulfiet. Maar hij had nog wat ‘verzekering’ nodig. Nadat ik vertelde dat iedereen in Amsterdam dit vast wilde hebben, ging hij om. We hebben wel 30 verschillende assemblages gemaakt en geproefd en we kwamen steeds samen op dezelfde uit. Het is een wijn geworden die echt recht doet aan het jaar en de wijngaarden. Een echte co-vinificatie, La Belle en Bulle, mogelijk gemaakt door het ongelooflijke vertrouwen van wijnmaker Sébastien. Uiteindelijk hebben we 3.000 flessen gemaakt, met op het label een illustratie van Nathalie Grenier, een bevriende kunstenares.’
La Belle en Bulle

La Belle en Bulle

Inmiddels is de wijn verkocht aan Chabrol in Amsterdam en aan restaurants in Brussel, New York en Parijs. Janneke ziet haar toekomst voorlopig in Jasnières. ‘Ik ben hier eigenlijk net begonnen en wil mij zeker nog meer bekwamen in het wijn maken. Dit najaar ga ik studeren voor mijn BTS, dat werkt volgens mij beter met praktijkervaring. Daarnaast staan voor mij hier alle signalen op groen. We gaan in de nabije toekomst hier heel coole dingen doen en ik kan mijn werk bij de volgende oogst uitbreiden en veel blijven leren. Op termijn wil ik misschien nog wel eens een oogst bij Louis-Antoine Luyt in Chili doen. Maar dat is voor later’, zo besluit zij.