Signagi

Signagi, in het oosten van Georgië

Je waant je bijna in Toscane, of wellicht zelfs aan de voet van de Chinese Muur, als je op een paar uur afstand van de Georgische hoofdstad Tbilisi aankomt in het stadje Sighnaghi.
tekst Jan-Sebastian van Lissum
Dit is het kloppend hart van Kakheti, de droogste en ook grootste wijnstreek van Georgië. Vanaf de heuveltop kijk je over een immens brede vallei naar het gigantische bergmassief van de Kaukasus dat op de achtergrond oprijst. Om het plaatsje heen loopt een lange muur over de pieken en dalen van de omringende heuvels.

Onoverbrugbare bergketen

De Kaukasus ligt als een onoverbrugbare barrière tussen enerzijds Georgië en anderzijds Noord-Ossetië en Dagestan. Dat moet het voor de oermens, zonder vliegtuigen en bergpassen, nog veel meer geweest zijn. Daarom ook dat de opmars van de eerste mensachtigen hier 1,8 miljoen jaar geleden bleef steken, toen zij vanuit Oost-Afrika via het Midden-Oosten verder naar het noorden wilden trekken. Het duurde echter nog heel lang voordat de mens zich hier sedentair vestigde en begon met het bewerken van het land. Het maken van wijn kwam pas veel later van de grond, in de tijd dat hier overleveringen ontstonden over bijvoorbeeld de Zondvloed, Adam en Eva en Jason en de Argonauten.

Muur rond Signagi

De muur rond Signagi

alaverdi klooster

Het 11e-eeuwse Alaverdi-klooster

Achtduizend jaar oude wijncultuur

Sint Nino kerstende aan het begin van de vierde eeuw Georgië. Net als in Europa speelden de kloosterorden een grote rol bij de ontwikkeling van de moderne wijnbouw. In het 11e-eeuwse Alaverdi-klooster maken de monniken nog steeds hun eigen wijn. Maar de oorsprong van de wijnbouw gaat hier veel verder terug. Bij archeologisch onderzoek werden restanten van achtduizend jaar oude ‘qvevri’ (in de streek Imereti ook wel ‘churi’ genoemd) gevonden. Dit zijn van klei gemaakte kruiken die ondergronds worden ingebouwd om daarin de wijn te laten fermenteren en bewaren op een constante temperatuur van 13-15 graden.

Laag voor laag klei: in 10 dagen een qvevri

Zaaliko Bozhadge (66) maakt qvevri. Wij zochten hem op in zijn bescheiden werkplaats op het platteland. Laag voor laag liet hij ons zien hoe hij (en voor hem zijn voorvaders) al meer dan vijftig jaar qvevri opbouwt met natte klei. Om een qvevri van 500 liter te maken heeft hij 10 dagen nodig, daarna moet deze nog twee weken drogen. Zijn wachtlijst is twee jaar. Bozhadge maakt zich zorgen over de toekomst. Want terwijl veel jonge wijnmakers inhaken op de rage van het maken van wijn via deze oeroude methode, zijn er geen opvolgers die dit zware werk willen doen. ‘En zonder kruiken is er geen wijn voor de marani’s (wijnkelders)’.

Amberwijnen

Volgens Irakli Cholobargia van Georgian Wine zijn wijndruiven hier vanaf het begin onafgebroken verbouwd. En daar zijn de Georgiërs trots op. Zo trots dat zij het maken van wijn in qvevri tot kunst hebben verheven. Maar niet alleen dat, ook tot marketing. Met name veel jonge wijnmakers met interesse in orange wine hebben de bakermat van de wijnbouw herontdekt. Orange is overigens een marketingterm, Georgiërs gebruiken zelf de naam amber, omdat de kleur van de wijn daar meer op lijkt. De amberkleur ontstaat doordat de schillen van de druiven langer dan gebruikelijk in contact met de wijn blijven. Hierdoor is het gebruik van sulfiet eigenlijk niet nodig. En daar is grofweg de brug naar het maken van natuurwijn. Het is overigens niet waar dat amberwijnen uitsluitend in qvevri kunnen worden gemaakt.

Veel jonge wijnmakers met interesse in orange wine hebben de bakermat van de wijnbouw herontdekt

Ontploffingsgevaar

Unesco nam het maken van wijn in qvevri in 2013 op in haar lijst van immaterieel erfgoed. De eivormige qvevri moeten jaarlijks van binnen worden gereinigd. Per dorp zijn er speciale werklui die deze taak op zich nemen, met een mengsel van water, kruiden en sulfiet. Bij kruiken groter dan 800 liter gaan de schoonmakers de kruik ook zelf in. Oneffenheden worden bij de meeste wijnmakers met bijenwas gerepareerd. Na de fermentatie blijft de wijn nog 5-6 maanden onder de grond. Verschillend per streek is het al dan niet verwijderen van de most van de bodem. Bij de fermentatie kan de temperatuur onder de grond in de kruik te hoog oplopen en dreigt ontploffingsgevaar. Om die reden gebruiken sommige wijnmakers dan ook grote keien rondom de kruik in plaats van aarde. De qvevri kan dan ademen. Anderen leggen er koelingsbuizen omheen.

Pheasant's Tears restaurant

Restaurant Pheasant’s Tears

Amerikaanse kunstenaar als voorvechter van Georgische natuurwijn

Een van de pioniers op het gebied van de hedendaagse (natuur)wijnbouw in Georgië is de Amerikaanse kunstschilder John Henry Wurdeman V (1975). Afkomstig uit New Mexico raakte hij op zijn 16e geïnteresseerd in Georgische meerstemmige zang. Tijdens zijn studie aan de Moskouse kunstacademie belandde hij dan ook op zijn 20e in Georgië. Hij streek neer in het plaatsje Signagi, heeft er inmiddels een wijnmakerij en is mede-eigenaar van het gelijknamige restaurant Pheasant‘s Tears. In Tbilisi is hij mede-organisator van de eendaagse natuurwijnproeverij ‘Zero Compromise’.

Communisme vs. inheemse druivenrassen

Te midden van lommerrijke bomen legt Wurdeman op het domein van Chateau Mukhrani uit hoe er eind 19e eeuw nauwe contacten waren tussen de Franse en Georgische aristocratie. Een meer toepasselijke locatie hiervoor is er niet, het kasteel nadert zijn oplevering na een jarenlange restauratie. Bovendien werden hier door die nauwe banden destijds mousserende en bordeaux-achtige wijnen gemaakt. Onder het communisme ging bijna alles verloren. Per familie mocht er nog maar een halve hectare grond in bezit zijn voor eigen gebruik en veel inheemse druivenrassen maakten plaats voor grootschalige voedselindustrie. In de visie van het Kremlin was er hier immers nog maar ruimte voor twee druivenrassen. Toch bleven er juist op deze stukjes privégrond veel druivenrassen bewaard, wat later na de onafhankelijkheid goed van pas kwam tijdens de renaissance van de traditionele Georgische wijnbouw.

Ten tijde van het communisme, waarin officieel nog maar twee druivenrassen toegestaan waren, overleefden veel autochtone druivenrassen op kleine stukjes privégrond

Klonen

Een van de projecten die dit duidelijk laten zien is de Vine Experimental Collection van de Saguramo Nursery. Wetenschapper Zviad Bobkeshvili (48) vertelt hier hoe zij sinds 2009 op 32 hectare land 465 regionale en 250 buitenlandse klonen kweken om deze met elkaar te vergelijken, bestuderen en gebruiken voor het creëren van nieuwe varianten. En dat werkt goed: inheemse druivenrassen als chinuri, rkatsiteli (al sinds de 1e eeuw na Christus hier aanwezig), mtsvane kakhuri (wit) en tavkveri en saperavi (rood) beleefden een wedergeboorte.

Natuurwijn is booming, maar nog steeds beperkt in volume

Wurdeman vertelt hoe er in 2010 nog maar acht natuurwijnproducenten waren, inmiddels is dat vertienvoudigd. Ondanks deze enorme groei is dat slechts 3% van de totale Georgische wijnbouw. Het gaat hier immers om kleine wijnbouwers die wijngaarden bewerken van slechts enkele hectaren. Hoofdmotto is: ‘De wijn doet het zelf, wij doen niets in de wijn’. Wijnbouwers die werkgelegenheid stimuleren komen in aanmerking voor renteloze leningen. Dit heeft de moderne Georgische wijnproductie een flinke boost gegeven. Vorig jaar groeide de export van Georgische wijnen met 23%. Hierbij gaat het met name om confessionele wijnen en ‘chacha’ (brandy), een product waar Georgië ook om bekend staat.

Fabrika

De multifunctionele hotspot Fabrika

Hipsters op Zero Compromise

Onder de naam Fabrika is een stoer voormalig industrieel complex omgevormd tot een eigentijds cluster van hotel, galeries, ontwerpstudio’s en restaurants. Volgens eigen zeggen voor ‘rebellious minds to create and share’. Deze maand nog betitelde Forbes Tbilisi als het nieuwe Berlijn en ‘The Most Exciting City of the Year’. In Skola, een design koffie- en wijnbar aan de flaneerboulevard Rustaveli, wordt een lokaal initiatief als de ‘Act Like a Local’ stadsplattegrond uitgelegd. Deze staat vol met alternatieve tips, en probeert te voorkomen wat er in steden als Amsterdam en Barcelona is gebeurd.
Vandaag is het extra druk in Fabrika. Hipsters met vintage (zonne)brillen, hoeden en modieuze tassen verdringen zich om een plaatsje bij een van de proeftafels te bemachtigen, waar jonge en enthousiaste wijnmakers over hun biodynamische en biologische wijnen vertellen. Of is het natuurwijn? Niemand lijkt echt precies de definitie te weten, zoals ook blijkt in een plenaire sessie met Wurdeman en een voormalig sommelier van Noma. ‘Als wij het al niet weten, hoe wordt de gast dan wegwijs?’ Het lijkt het publiek weinig uit te maken. De dag erna is er voor het grote publiek bij de 275 meter hoge brutalistische tv-toren uit de Sovjetperiode een ander wijnfestival in het Mtatsminda Park, waar ook ‘gewone’ wijnen te proeven zijn.

Culinaire Renaissance

Na het communisme beleefden niet alleen de wijnbouw en de onderdrukte kerk een wederopstanding. Ook op culinair vlak verschenen er na een kaalslag van decennia weer gevarieerde gerechten op de menukaart. Tijdens de Sovjetperiode werden deze alleen nog bij de grootouders thuis in meer geïsoleerde streken van Georgië bereid. De voedselindustrie werd in de Sovjetperiode immers centraal van bovenaf aangestuurd, met het gevolg dat je in Letland ‘borsjt’ op tafel had staan, maar ook duizenden kilometers verderop in Moskou of Tbilisi.

Zijderoute dwars door wijnbouwgebieden

‘De Zijderoute liep dwars door Georgië, dat heeft hier natuurlijk zijn weerslag gehad op het nog steeds rijke aanbod aan verschillende kruiden, specerijen en andere ingrediënten’, aldus de Finse culinair recensente Tiina Rantanen, onderweg naar een van de restaurants. Voormalige herbergen (karavanserai) uit de bloeitijd van de Zijderoutekaravanen staan nog overal in de oude stad van Tbilisi. Hun houten binnenhoven en trappenhuizen ademen nog de tijdgeest van weleer. Elke streek heeft haar eigen gerechten of bereidingswijzen. Op lokale markten zagen we grote hoeveelheden aan verse producten. Die in Telavi was overvol kruiden, specerijen, groenten, granaatappels, ingemaakte dennenappels, honing, noten, kazen, vlees en vis. De markt in Tbilisi deed daar overigens nog een schep bovenop qua grootte en assortiment. Wat je nergens tegenkomt is olijfolie; olie van zonnebloemen en noten is meer gebruikelijk.

houten huizen

Traditioneel pand in de oude binnenstad van Tbilisi

Dakrestaurant Iota Hotel

Dakrestaurant Iota Hotel

De restaurants die wij bezochten waren ook zeer divers. Azarphesha, Bread House en Cafe Littera (Tbilisi) en Pheasant’s Tears (Signagi) waren het meest verfijnd. Old City Wall in de hoofdstad serveerde meer traditionele gerechten zoals zijn vele mezze-achtige schotels, kip geserveerd in melk met knoflook, en de voor Tbilisi typerende paddenstoelen in kaas.

Zilveren drinkbekers

Een avond in Azarphesha is puur beleving. Tussen een antieke piano, brocante schermerlampen en foto’s uit vervlogen tijden pronkt de collectie zilveren drinkbekers van de charismatische eigenaar Luarsab Togonidze. Met zijn dochter zingt hij meerstemmige liederen, aan tafel vertelt hij. Over zijn boek, waarin hij lokale klederdrachten en juwelen uit de 19e-eeuwse Kaukasus bechrijft. Over hoe 350 duizend Georgische soldaten in de Tweede Wereldoorlog omkwamen in het Rode Leger. En over de meer dan honderd natuurwijnen op zijn wijnkaart. Opvallende wijnen hier waren de Vino M’ artville, Tsolikouri 2015 en de Shavkapito 2015. Hierbij werden schapenkaas met de schillen van citroen en worst van varken met bonen gereserveerd.
Een bijzondere traditie in Georgië is het uitbrengen van de toast tijdens de ‘supra’, het feestmaal. Niet kort en krachtig, maar een persoonlijk verhaal waarin de gastheer of gastvrouw de gasten op bijzondere en warme wijze welkom heet. Dit kan de hele avond doorgaan met de nodige hoeveelheden wijn. Soms mag je zelfs uit een van Luarsabs bijzondere bekers drinken.

Luarsab Togonidze en dochter

Luarsab Togonidze en zijn dochter, restaurant Azarphesha

Bij Breadhouse, gelegen naast de historische zwavelbaden, wist men een elegante variant van typisch Georgische gerechten te presenteren. Daarbij vielen in het bijzonder de maiskoeken en verschillende lokale kazen op, soms gerijpt met honing of munt, of zelfs in een asurn.
Chef Gia Rokashvili van Pheasant’s Tears verraste ons met heel bijzondere lokale gerechten zoals bonen met munt, tijm, komijn en koriander, kazen van schaap en geit, gerookte groenten, wilde spinazie met ui en een stoofpot van jong lam met groene pruimen. Hierbij werd de Pheasant’s Tears, Mtsvane, Kakheti 2015 amber dry geschonken.
Tekuna Gachechiladze

Tekuna Gachechiladze, Cafe Littera

Cafe Littera

En dan is er nog een andere charismatische chef, Tekuna Gachechiladze. Haar restaurant Cafe Littera is gevestigd in een voornaam herenhuis in de binnenstad. Vóór de Russische Revolutie behoorde dit huis toe aan de oprichter van de Georgische brandyproductie, Sarajishvili. Wij werden ontvangen met door haar man gemaakte roséwijn, op basis van een ongebruikelijke druif in Khakheti. Er zijn per jaar maar 450 flessen van beschikbaar. Gachechiladze legde uit hoe zij de moderne cuisine die zij in New York leerde kennen, combineert met de lokale Georgische tradities. Ook zij beaamt dat deze lange tijd verloren leken te zijn gegaan; tien jaar geleden was het niveau van traditionele gerechten slecht. Door de geografische ligging hebben deze oorspronkelijk veel invloeden uit het Midden-Oosten, Iran, India en het gebied van de Middellandse Zee. En op die combinatie speelt zij in: ‘Dat is de toekomst voor Georgisch fine dining, ik wil hier een lichte, elegante variatie op brengen’.

Haar gasten vragen veelvuldig om haar signatuurschotels chakapuli van Zwarte-Zeemosselen en haar kharcho, stoofpot van garnalen met walnoten en polenta. Andere gerechten op tafel waren de mix van bospaddenstoelen uit Khakheti, carpaccio van wilde forel met mango en de salade van schapenkaas en aardbei. Wij waren onder de indruk van haar eigengemaakte zonnebloemolie (extra vergine, koud geperst, met geroosterde noottonen).

Wijnbar

De Vino Underground Natural Wine Bar werd zeven jaar geleden geopend als de eerste wijnbar met uitsluitend natuurwijnen. De eigenaresse wees er hier op dat westelijk Georgië met zijn vele regen lichtere wijnen voortbrengt dan het hete Khakheti met zijn zwaardere en tanninerijkere wijnen. De Tsitska-Tsolikouri Nakhshirgele 2014 orange wine is afkomstig van 85 jaar oude druivenstokken en wordt gemaakt door de 4e generatie van dezelfde wijnbouwfamilie.

Natuurwijnpionier en ‘Chinuri Master’

Een van de meest bijzondere wijnmakers die wij bezochten was Iago Bitarishvili (van het wijnhuis Iago’s Wine) uit het plaatsje Chardakhi in Mtskheta. Door sommigen wordt hij ook wel de ‘Chinuri Master’ genoemd, naar de gelijknamige witte druif in de Kartli-regio. Toen hij rond 2000 begon was hij een van de eerste natuurwijnproducenten. Op 2 hectare met 60 jaar oude wijnstokken maakt hij 5.000 flessen per jaar. Anders dan andere wijnmakers gebruikt hij de druivenschillen en most die op de bodem van zijn qvevri achterblijft niet om chacha te maken, maar als organische fertilisatie van zijn wijngaarden. ‘Wijn maak je uitsluitend in de wijngaard, met de best mogelijke druiven’. Hij herinnerde er nog eens aan hoe hij eind jaren negentig nog de Sovjetstijl productie gewend was en zelf op onderzoek uit moest om te leren over andere druivenrassen en technieken. Hij waardeert zelf de lichte verteerbaarheid van amberwijnen en het nobele karakter ervan. Bitarishvili vindt de chinuri het meeste overeenkomst hebben met de druiven chardonnay of chenin blanc, ‘ook al is vergelijken erg lastig’. Hij varieert met het al dan niet in contact laten komen van zijn wijnen met de druivenschillen. ‘Wijngaarden zijn hier met $50.000 per hectare vijf keer zo duur als in Khakheti, omdat wij dichtbij Tbilisi liggen en veel wijngaarden worden gerooid voor bouwgrond’. Enkele van de meest opvallende wijnen van Iago’s Winery waren zijn Chinuri 2014, The Wiz of Z, en de volgens Pet Nat-methode geproduceerde mousserende Chinuri 2015.

Iago Bitarishvili

Iago Bitarishvili

Akhasheni Wine Resort

Akhasheni Wine Resort

Wine resort met zicht op Kaukasus

De familie Chkhaidze maakt al meer dan honderd jaar wijn. Zurab Chkhaidze renoveerde de 19e-eeuwse wijnmakerij van Ilja Chavchavadze en bouwde hier in de directe omgeving een modern wijncomplex met zijn onderneming Kakhetian Traditional Winemaking. Hij houdt daarbij historische tradities in ere maar zet ook moderne productietechnieken in. In zijn Georgische restaurant naast het oude huis serveerde Chkhaidze ons de Saperavi Qvevri Wine 2015 en Guramishvili’s Marani 2015. Eind 2019 hoopt deze ondernemer duizend hectare in productie hebben. Meer dan de helft hiervan is bestemd voor brandy. Chkhaidze ziet ook het potentieel van (wijn)toerisme in Georgië. Daarom opende hij niet ver hiervandaan onlangs te midden van de wijngaarden zijn Akhasheni Wine Resort met veertig kamers. Bij het ontbijt staan verschillende soorten van de Nena-vruchtensappen op het buffet, die Chkhaidze op eigen bodem produceert. Door de brede bogen van de halfronde patio heb je over het grote zonneterras met zwembad een wijds zicht op de Kaukasus.

Borjomi, kuuroord van de Romanovs

Voor wie nog verder de natuur in wil biedt Georgië buitengewoon veel andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld hiking in nationale parken. In het zuiden ligt het kuuroord Borjomi. De Romanovs, de later vermoorde tsarenfamilie, bouwden hier in de bossen hun zomerverblijven, vanwege de gezonde frisse berglucht. Het enige nog bestaande paleis oogt wat vervallen. Het wordt door bewakers met honden bewaakt maar staat verder leeg ‘voor renovatie’. In de omgeving zijn nieuwe hotel- en spacomplexen verrezen die gebruik maken van het bronwater dat hier omhoog borrelt. Dit bronwater staat overigens in veel restaurants van Georgië op tafel. Het architectonisch meest bijzondere hotel is het Golden Tulip Borjomi Palace hotel, gevestigd in de sprookjesachtige voormalige zomerresidentie van de Perzische afgezant in Tbilisi. De houten gevel bestaat uit diverse tinten blauw en aan de wanden en het plafond van de royale veranda van de grootste suite prijken typisch Perzische zilveren decoraties.

Borjomi

Golden Tulip Borjomi Palace

Rondom Borjomi ligt, met ruim honderdduizend hectare, een van de grootste nationale parken van Europa. Afgelopen maand werd het nog geteisterd door hevige bosbranden. In zijn kantoor aan het begin van een van de vele hiking routes vertelde directeur Levan Terbunidze enthousiast over zijn soms wel duizend jaar oude bomen, de tachtig wolven en twintig bruine beren en over hoe je vanaf het hoogste punt de Zwarte Zee kunt zien.
Geboortehuis Stalin

Het geboortehuis van Stalin

Stalin dronk het liefst chinuri

Op de terugweg naar Tbilisi reden we langs het plaatsje Gori, de geboorteplaats van een van de beroemdste Georgiërs. Het bescheiden houten huisje waarin Stalin geboren werd is na zijn dood omgeven door een monumentaal, kritiekloos museum met niets dan lof over de dictator. Stalin schijnt zelf ook de wijnen van zijn geboortegrond gedronken te hebben. Zijn favoriet zou volgens de overlevering de Khvanchkara geweest zijn, die hij aan Roosevelt en Churchill liet proeven tijdens de Conferentie van Yalta in 1945. Op sommige flessen prijkt zijn portret, een marketing tool die het met name in China goed schijnt te doen. Bitarishvili weet echter te vertellen dat Stalin liever de chinuri dronk, omdat die lichter was en hij zijn hoofd er dan bij kon houden als zijn tafelgasten verplicht werden om veel zwaardere wijnen te drinken. Om ze loslippig te maken, met alle gevolgen van dien.