Aanstaande maandag vindt bij Landgoed De Salentein de eerste voorronde plaats van het Grand Concours Bollinger 2021. Twee jaar geleden beleefde de prestigieuze wijn-spijscompetitie zijn primeur en zette het team van De Librije de overwinning op zijn naam. Welk restaurant zal dit jaar de hoogste eer behalen?
pn vz16
Een belangrijke doelstelling van het Grand Concours Bollinger, dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door The Wine & Food Association in samenwerking met Champagne Bollinger (importeur Verbunt Verlinden), is chefs en sommeliers kwaliteitschampagne op zijn gastronomische waarde te laten schatten en serieus na te laten denken over de mogelijkheden om champagne daadwerkelijk te integreren in het restaurantaanbod. Bijvoorbeeld door vaker champagne op te nemen in een wijnarrangement, of als wijnsuggestie bij passende gerechten. Want een glas champagne mag dan bij velen in de smaak vallen als aperitief van niveau en vaak uitstekend passen bij kaviaar, het is zonde om voorbij te gaan aan de uitgebreide gastronomische mogelijkheden die de koning der mousserende wijnen verder te bieden heeft. Veel proeven en creatief experimenteren kan leiden tot verrassende resultaten, zo werd wel duidelijk bij de eerste editie van het Grand Concours Bollinger.
Bollinger in glas
Librije wint

Huldiging van het winnende team van De Librije in 2019

Ermelose eend

Het winnende hoofdgerecht van De Librije, met Ermelose eend

Terugblik 2019

In 2019 bewezen chef Lars Aukema en sommelier Sabas Joosten namens restaurant De Librije dat Champagne Bollinger bij een hoofdgerecht een diner naar hogere sferen kan tillen. Hun gerecht van Ermelose eend met hooi, gefermenteerde sinaasappel en macadamia in combinatie met een glas La Grand Année 2008 bracht de professionele jury in vervoering en droeg in grote mate bij aan de eindoverwinning van het team van De Librije.

Vooruitblik 2021

Maandag 4 oktober treffen vijf restaurantteams elkaar in de eerste voorronde, bij Landgoed De Salentein in Nijkerk. Zij vertegenwoordigen de restaurants De Burgemeester (Linschoten), Het Roode Koper (Leuvenum), RIJKS (Amsterdam), De Groene Lantaarn (Staphorst) en Aan de Zweth (Schipluiden). Ook dit jaar gaat het om het creëren van twee combinaties: een voorgerecht met Champagne Bollinger Rosé en een hoofdgerecht met Champagne Bollinger PN VZ16.

Combinaties en toelichtingen

Ook al kunnen de sommeliers van de deelnemende restaurants niet zelf bijpassende wijnen kiezen, toch zijn hun toelichtingen bij de gepresenteerde combinaties minstens even belangrijk als die van de chefs. Zij leggen bijvoorbeeld uit hoe ze bepaalde geur- en smaakkenmerken van de champagne iets benadrukken of juist afzwakken bij een bepaald gerecht, door te variëren in glaswerk en/of schenktemperatuur. De chefs lichten op hun beurt de keuze van bepaalde ingrediënten, smaken en bereidingswijzen toe en geven aan hoe ze hun gerechten afstemmen op de champagnes.

champagne schenken

De jury bestaat op 4 oktober uit:

  • Peter van Houtert – voorzitter KVNW, importeur Verbunt Verlinden
  • Cas Kratz – hoofdsommelier Restaurant Spectrum, Waldorf Astoria Amsterdam
  • Hans van de Meeberg – Misset Horeca / Proefschrift
  • Jan van Lissum – juryvoorzitter, The Wine & Food Association / Wine Professional

Meer informatie omtrent het Grand Concours Bollinger via info@thewinesite.nl

finalejury 2019

De finalejury van het Grand Concours Bollinger 2019