Door hun veelzijdigheid bieden Vinos de Jerez voor de gastronomie tal van combinatiemogelijkheden, met uiteenlopende gerechten, maar ook bijvoorbeeld met uiteenlopende kazen. Wij beperken ons in dit artikel tot twee sherrytypen – manzanilla en fino – en tien verschillende kazen van Bourgondisch Lifestyle. tekst Jan van Lissum, info kazen Bourgondisch Lifestyle
kazen
Voor wie eens wat anders bij zijn kaas wil proeven dan port, madera of andere zoete wijn. Droge sherrytypen als fino en manzanilla laten zich ook zeer goed inzetten en geven boeiende combinaties, vooral als zowel de kazen als de sherry’s een duidelijk eigen karakter bezitten. De kazen werden geselecteerd op basis van de typen sherry die geproefd werden.

De geproefde kazen:

Monte Enebro

Monte Enebro del Tietar

Pont d'yeu

Pont d’Yeu

La Filetta

La Filetta (Venaco)

Pura Pecora

Pura Pecora Stagionato

Queso Azul

Queso Azul

Monte Enebro del Tietar

Deze bijzondere gepasteuriseerde geitenkaas wordt gemaakt door de legendarische kaasmaker Rafael Beaz en zijn dochter Paloma in Avila, ten noordwesten van Madrid. Het is een vrij jonge kaas, aangezien hij pas geproduceerd wordt sinds 2003. De kaas heeft al meerdere prijzen gewonnen. Jaarlijks worden er maar zo’n 7000 van gemaakt. De kaas heeft de vorm van een boomstronk en heeft een natuurlijk korstje van as en penicilium roqueforti en wordt minimaal 21 dagen gerijpt.
Smaakprofiel: aangenaam frisse kaas met pittige bitter- en kruidentonen, pepertje.

Pont d’Yeu

Deze geitenkaas wordt gemaakt op het piepkleine eiland Île d’Yeu, aan de kust van de Vendée, Loire, West-Frankrijk. Het eiland heeft een oppervlakte van 23 km2en huisvest een kleine 5000 inwoners. De legende gaat dat de kaas zijn naam dankt aan de brug die vroeger het eiland met het vasteland verbond. De korst is lichtgrijs doordat het kaasje wordt bestrooid met as, dit is in mooi contrast met zijn spierwitte pâte. De bijzondere smaak hangt mede samen met het feit dat de grassen het hele jaar zijn blootgesteld aan ziltige zeewinden.
Smaakprofiel: droog, nootachtig met romige/vettige ondertoon, mooie balans tussen zout en zuur en goede smaaklengte.

La Filetta (Venaco)

Iets ten zuiden van Bastia wordt dit roodflorakaasje vervaardigd van gepasteuriseerde schapenmelk. In het Corsicaans wordt een varen ‘Filetta’ genoemd en bovenop dit kaasje is dan ook een varenblad gelegd ter decoratie. Ook kenmerkend voor het uiterlijk van deze kaas is de afdruk van het vergiet.
Smaakprofiel: zeer droog, bijna korrelig, apart karakter, vettige nagalm.

Pura Pecora Stagionato

De Toscaanse koning van de rauwmelkse schapenkazen. De Pura Pecora Stagionato kent een rijke traditie. Voor de Italianen is het een echte tafelkaas en ze willen hem het liefst overal voor gebruiken. De zoetheid en de melktonen maken bij het rijpen plaats voor een meer intense en gestructureerde smaak met een verrassende aromatische complexiteit.
Smaakprofiel: goede structuur, heel strak, droog, pittig, intense smaakbeleving met milde zoetige impressie.

Queso Azul

Afkomstig uit Noordwest-Spanje, gemaakt van gepasteuriseerde schaap- en koemelk. De kaas wordt gerijpt in plataanbladeren, waardoor de luchtvochtigheid wordt gereguleerd. De kaas is daardoor iets droger afgewerkt voor dan de Cabrales.
Smaakprofiel: heftig, vol en rijk, zout, pittig, laurier, associatie met salmiak.

Boeren Goudse Oplegkaas

Cul de Beaujeu: zeer steile helling (tot 45%)

Le Cure Nantais

Cul de Beaujeu: zeer steile helling (tot 45%)

Rouvener

Cul de Beaujeu: zeer steile helling (tot 45%)

Comté Millesimé

Cul de Beaujeu: zeer steile helling (tot 45%)

Veerse Schapenkaas

Cul de Beaujeu: zeer steile helling (tot 45%)

Boeren Goudse Oplegkaas

De Boeren Goudse opleg wordt gemaakt van rauwe koemelk en rijpt minimaal 2 jaar. Hier dankt de kaas dan ook zijn naam aan, de kaas wordt namelijk 2 tot maximaal 4 jaar ‘op de plank gelegd’. Sinds de middeleeuwen wordt er al Goudse Kaas gemaakt, omdat het een belangrijk handelsmiddel was. Tegenwoordig zien we helaas dat de echte boerenkaasmakers langzaam verdwijnen, omdat zij niet kunnen concurreren met de goedkopere fabriekskazen. Heel jammer, want de smaak van echte boerenkazen is ongeëvenaard. Daarom zijn er een aantal instanties die zich inzetten voor het behoud van traditionele ambachten, zoals kaasmaken. Zo heeft bijvoorbeeld de Slow Food foundation deze kaas opgenomen in de Ark van de Smaak, een lijst van bijna verdwenen ambachtelijke producten. 
Smaakprofiel: droog, lekker op de tong, zoutig, zoetje (parfumé) en mooie zuren. Goede structuur.

Le Curé Nantais

Een roodflorakaas gemaakt van rauwe koemelk afkomstig uit het plaatsje Nantes, Frankrijk. De kaas heeft een zeer smeuïge pâte en wordt bewerkt op de korst met wat pekelwater en muscadetwijn.
Smaakprofiel: aromatisch, rustiek, vettig/romig van smaak.

Rouvener

Nederlandse geitenkaas uit Rouveen, Overijssel. De kaas is gemaakt met gepasteuriseerde melk en tevens met vegetarisch stremsel. Een kaas met een rijping van bijna een jaar.
Smaakprofiel: strak, hecht, droog en kort. Evenwichtig, delicaat en aangenaam van smaak.

Comté Millésime

Al eeuwen wordt deze kaas geproduceerd door de kleine boeren in de Jura. Dit gebied kent hele strenge winters en dus moest er een kaas ontwikkeld worden die zowel voedzaam was als een lange houdbaarheid had. Elke Comté vergt ongeveer 500 liter melk. De boeren besloten samen te gaan werken omdat er meerdere kuddes nodig waren om deze hoeveelheid melk te produceren. Het resultaat is deze geweldige kaas. Inmiddels is de Comté zo populair dat het vandaag de dag de meest gegeten kaas is van Frankrijk. Hij wordt gemaakt van de rauwe koemelk van het ras Montbéliard. Deze koeien grazen op de unieke vlaktes van de Jura. De kruiden die daar te vinden zijn komen naar voren in de smaak van de kaas. De Comté heeft een AOC keurmerk, waardoor de kaas aan strenge regels moet voldoen. Onze Comté, alleen gemaakt tijdens de zomermaanden, wordt vervolgens geaffineerd in het beroemde fort van St. Antoine, en daarna door de keldermeester speciaal voor Bourgondisch Lifestyle geselecteerd. De Comté Millésime 2010 heeft 30 maanden rijping gehad.
Smaakprofiel: mooie structuur, zeer aangenaam van smaak, rijk, kruidige tonen, evenwichtig en delicaat.

Veerse Schapenkaas – oud

In Zeeland, op de grens van Walcheren en Zuid Beveland wordt in Veere deze kaas gemaakt. De schapen die de melk geven zijn afstammelingen van het enige echte Zeeuwse melkschaap en ze hebben dan ook een echt stamboek. Het is het enige schaap met witte voetjes. De melk is rijk aan vitamine B13. De schapen blijven zolang mogelijk buiten en eten het zilte gras.
Smaakprofiel: strak, hecht, drogend. Mooie structuur, evenwichtig, rijk en aangenaam van smaak.

Combinaties met manzanilla

We beperken ons tot de meest succesvolle matches die we proefden.
urium en rama
solear pasada en rama
La Goya Pasada
maruja pasada

9

Manzanilla Pasada en Rama, Bodegas Urium, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino, 8 jaar solerarijping, ‘pasada’ wil zeggen: langer gerijpt dan gebruikelijk, waardoor de sherry langzamerhand het karakter krijgt van een jonge amontillado; licht belegen kleur, geraffineerd, ziltig, kamille, zeer fijne geurwaaier en smaakbeleving, vleugje vanille, crispy, prachtige balans en zeer veel lengte, mooie afdronk (15%) € 16,95 (0,5 L) Grapy.nl
Combinaties sherry & kaas
8- In combinatie met Monte Enebro Correcte combinatie, vriendelijk in de aanzet, licht pittig in de finale, redelijke balans. 8 In combinatie met Pont d’Yeu De sherry pakt de vettige toets van de kaas heel goed op. Aromatische en evenwichtige combinatie, rijp en rijk. 8 In combinatie met La Filetta De elegante fruitige tonen van de sherry maken de combinatie toegankelijk. De kaas krijgt iets animaals. 7,5 In combinatie met Veerse Schapenkaas Het fruit en het sap van de sherry vangen de kaas goed op.

8

Manzanilla Pasada Solear en Rama, Saca Primavera 2018, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino; oranjegele kleur, vrij gesloten geur, ingetogen, zacht en homogeen, minder expressie, vullende aanzet, meer schakering in de smaak, ziltig, pepertje, gerijpt fruit, rijk en ontwikkeld, veel inhoud en lengte, maar mist frisheid, gastronomische wijn (15%) Wijnhandel Van Ouwerkerk
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Monte Enebro Fruitige combinatie, toegankelijk en elegant. 8- In combinatie met La Filetta Evenwichtig, rustig en vriendelijk, licht verteerbaar. 8- In combinatie met Le Curé Nantais Evenwichtige, smakelijke combinatie. De aroma’s van sherry en kaas liggen in elkaars verlengde. 8 In combinatie met Veerse Schapenkaas Rijpe, rijke combinatie, smaakvol, evenwichtig en licht verteerbaar. 7,5 In combinatie met Pura Pecora Stagionato Toegankelijke combinatie voor iedereen.

8

Manzanilla La Goya Pasada, Bodegas Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino, circa 7-8 jaar solerarijping; licht tot medium geel, heel schoon, transparant, vullende kamille, homogeen, redelijk geconcentreerd, niet te uitbundig, veel geur en smaak, evenwichtig, duidelijk kamille, veel inhoud, elegant en intens, mooie lengte (15%) Wijnhandel B.J. de Logie € 12,50
Combinaties sherry & kaas
8+ In combinatie met Monte Enebro Goede balans, sympathiek en licht verteerbaar. 8,5 In combinatie met Pont d’Yeu De sherry neemt de aroma’s en de structuur van de kaas heel goed op en maakt de combinatie elegant en licht verteerbaar. 8 In combinatie met La Filetta Vrolijke combinatie, plezierig en elegant. Sherry en kaas gaan uitstekend samen. 8- In combinatie met Le Curé Nantais Crèmige combinatie, aromatisch en vullend, evenwichtig, gastronomisch. 8- In combinatie met Comté Millésime Evenwichtig en gelijkmatig, gewoon lekker. 8- In combinatie met Pura Pecora Stagionato Schoon, evenwichtig en licht verteerbaar.

9

Manzanilla Maruja Pasada en Rama, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino, circa 10-12 jaar solerarijping, 2 bottelingen per jaar; veel kleur, amarillogeel, opvallend anders, complex in geur en smaak, zeer rijk en aromatisch, kamille, rijping, vulling, mineralen, delicaat, gastronomische manzanilla pur sang (16%) André Kerstens € 34,50 (0,5 l)
Combinaties sherry & kaas
8 In combinatie met La Filetta Vooral rijp en aromatisch, veel inhoud, serieuze gastronomische combinatie.

8-

Manzanilla Pasada en Rama Pastora, Bodegas Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino; mooie amarillokleur, ingetogen geuraroma’s, fijne kamille, licht ziltig, atypische smaak, veel intensiteit, prikkelend, vullend en pikant, zeer veel lengte (15%) Wijnhandel Van Ouwerkerk
Combinaties sherry & kaas
8+ In combinatie met Monte Enebro Strak en aromatisch met vulling, evenwichtig en aangenaam, aroma’s van kaas en sherry liggen op één lijn. 8- In combinatie met La Filetta Rijp, aromatisch en lekker. Doet denken aan dessertwijncombinatie.

7,5

Manzanilla, Barbadillo, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino; bleekgele kleur, duidelijk kamille, aardige geur, evenwichtig in geur en smaak, goede lengte, laagdrempelige manzanilla voor aperitief of terras (15%) Wijnhandel Van Ouwerkerk € 7,25
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Monte Enebro Aardige combinatie, eerder wat neutraal, later komen bitters (sherry, kaas) en zilte tonen (sherry) samen.

7+

Manzanilla La Guita, Hijos de Rainera Pérez Marín, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino; strogeel, beperkte geur en smaak met duidelijke kamilletoets, een beetje gerijpt, vullend en aromatisch, veel lengte, beetje bijterig, breed en wat ontwikkeld (15%) Oud Reuchlin & Boelen
Combinaties sherry & kaas
8- In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Rustige combinatie waarin de zilte toets van de sherry mooi aansluit bij het zout en de zuren van de kaas. Gastronomisch.

8+

Classic Manzanilla, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino; licht van kleur, vrij lichte kamilletoets, elegant en evenwichtig, opvallend gelijkmatig, smaakvol, combinatie van sherry en witte wijn, licht crèmig, veel rondeur, rijk aan sap, vullend, stevig, krachtig, gastronomisch breed inzetbaar Horizon Wines € 13,50
Combinaties sherry & kaas
8 In combinatie met Monte Enebro Romige/vettige smaakcombinatie met bitters en umami. De aroma’s van kaas en sherry sluiten mooi op elkaar aan. 8 In combinatie met Pont d’Yeu Toegankelijke combinatie, evenwichtig, plezierig mondgevoel. Mooie rol voor fruitige en nootachtige tonen. 8 In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Licht verteerbare combinatie, evenwichtig en pretentieloos.
la guita en rama
goya-xl-
jarona
maruja

8,5

Manzanilla La Guita en Rama, Hijos de Rainera Pérez Marín, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino; correcte geur, intense smaak, goede inhoud en balans, zeer aromatisch, medicinaal Oud Reuchlin & Boelen
Combinaties sherry & kaas
7+ In combinatie met Monte Enebro Aardig, maar niet groots.

7,5

Manzanilla Goya XL Pasada en Rama, Bodegas Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino; ontwikkelde kleur, ontwikkelde geur, geeft weinig prijs, toegeknepen, licht pepertje, smakelijk palet, mooi ontwikkeld, rijk en rijp, aromatisch, gastronomisch (15%) Wijnhandel B.J. de Logie
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Pont d’Yeu Rustige combinatie met mooie rol voor het fruit en de notentoets van de sherry. Correct.

8-

Manzanilla Jarona, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino, circa 3-4 jaar solerarijping; vrij lichte kleur, breder en voller dan Maruja, meer inhoud en kracht, aromatisch en vullend, homogeen, minder spanning, licht bijterig, eerder eendimensionaal (15%) André Kerstens € 12,50
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Monte Enebro Correct, fruitig en pittig, goede smaaklengte.

9-

Manzanilla Maruja, Bodegas Juan Piñero, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino; redelijk lichte kleur, weinig uitgesproken geur, zeer elegant en verfijnd, zeer slanke smaak, ziltig, kamille, veel verfijning, mineraliteit, evenwichtig, goede spanning, veel lengte, geschikt bij fijne gastronomische gerechten (15%) André Kerstens € 14,50
Combinaties sherry & kaas
8+ In combinatie met Monte Enebro Evenwichtig en licht verteerbaar, fijne accenten, aangenaam. 8,5 In combinatie met Pont d’Yeu Heel schoon en slank, evenwichtig en licht verteerbaar. 8 In combinatie met Veerse Schapenkaas Evenwichtige en smaakvolle combinatie met vulling en spanning.

8

Manzanilla Deliciosa, Bodegas Valdespino, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino; lichte kleur, delicate geur, fragiel, subtiele aroma’s, licht kamille, een en al finesse in de smaak, fruitige touch en kamille in de finale en afdronk, slank en elegant (15%) Verbunt Verlinden € 8,50 (0,375 L)
Combinaties sherry & kaas
8 In combinatie met Monte Enebro Evenwichtig en toegankelijk, licht pikant en rustiek, goede spanning. 8- In combinatie met Pont d’Yeu Correcte combinatie, goede balans en redelijk toegankelijk. 8+ In combinatie met Comté Millésime Fijne combinatie, één op één, redelijk strak en aangenaam. 7+ In combinatie met Rouvener Redelijk elegant, goede balans en spanning.

8

Manzanilla San Léon Clásica, Bodegas Argüeso, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino; amarillokleur met redelijk veel diepte, aromatische en tamelijk vullende geur, goed samengesteld, prikkelende kamilletoets, intens en vullend van smaak, goede rondeur, smaakvol, prikkelend, levendig, rijk en complex, mooie ontwikkeling, veel lengte, gastronomische verrijking (15%)
Combinaties sherry & kaas
8,5 In combinatie met Monte Enebro Fraaie, rijke combinatie met lengte. Intense aroma’s van kaas en sherry. 8- In combinatie met Veerse Schapenkaas Gastronomische combinatie, evenwichtig en redelijk delicaat. 7+ In combinatie met Pura Pecora Stagionato Aardige combinatie, pittig.

8,5

Manzanilla La Goya, Delgado Zuleta, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino; rustige geur en smaak, vettig en breed, aromatisch, veel inhoud en diepgang Wijnhandel B.J. de Logie
Combinaties sherry & kaas
8- In combinatie met Monte Enebro Toegankelijke en plezierige combinatie. De sherry pakt de structuur van de kaas goed op, maar bezit misschien iets teveel fruit. 8- In combinatie met Pont d’Yeu Toegankelijke, stabiele combinatie, maar geen topper. 8- In combinatie met La Filetta Gelijkmatige match, de aroma’s van sherry en kaas liggen in elkaars verlengde. 8- In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Vrij strakke, ziltige combinatie. Rechtlijnig, niets is overdreven. Sherry en kaas respecteren elkaar. 8 In combinatie met Le Curé Nantais Strak, evenwichtig en levendig, licht verteerbaar, goede lengte. Licht medicinale toets.

8

Manzanilla Las Medallas de Argüeso, Bodegas Herederos de Argüeso, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV Palomino fino; amarillokleur met redelijke diepte, bredere aroma’s dan San León, rustiger, goede balans, rijpere smaak, meer ontwikkeld, veel intensiteit, gaat meer richting witte wijn, opvallend fruitig, aromatisch en vullend, minder levendig, mooie manzanilla voor aan tafel, bijvoorbeeld bij complex visgerecht of wit vlees (15%)
Combinaties sherry & kaas
9 In combinatie met Monte Enebro De rijke manzanilla absorbeert de aroma’s van de kaas en er ontstaat een fraaie harmonie. Gastronomische topper. 9- In combinatie met Pont d’Yeu Delicate combinatie met finesse, spanning en lengte. 9- In combinatie met La Filetta Aroma’s van kaas en sherry liggen op één lijn. Delicaat, evenwichtig, elegant, veel lengte. 9 In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Aroma’s van kaas en sherry liggen op één lijn. Delicaat, evenwichtig, elegant, veel lengte. 8- In combinatie met Le Curé Nantais Goede balans, smaakvol, vullend, gastronomische. De sherry krijgt in deze combinatie een licht zoetige impressie. 8+ In combinatie met Comté Millésime Gastronomische combinatie, fris, evenwichtig, breed en fijn. 8 In combinatie met Veerse Schapenkaas Evenwichtige gastronomische combinatie met spanning.

Combinaties met fino

We beperken ons tot de meest succesvolle matches die we proefden.
maestro sierra
gutierrez colosia
fino inocente

9

Fino, El Maestro Sierra, Jerez, Spanje NV Palomino fino; elegante kleur, fijne geur, puur, jong, vitaal, ziltig, beetje kamille, evenwichtige aanzet, smaak is mooier dan geur doet vermoeden, elegantie alom, subtiele fino met prachtige lengte (15%) André Kerstens € 13,95 (0,375 l)
Combinaties sherry & kaas
8- In combinatie met Monte Enebro Mooie balans, fruitig en kruidig, bitters. 8 In combinatie met La Filetta Evenwichtig en elegant. 7+ In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Correct, strak. Aangenaam en rechtljning 8+ In combinatie met Comté Millésime Fijn, delicaat, elegant en plezierig. 7,5 In combinatie met Veerse Schapenkaas Heel schoon maar pikant, levendige ervaring. 9- In combinatie met Rouvener Evenwichtig, elegant en aangenaam. 8- In combinatie met Pura Pecora Stagionato Elegant en plezierig met goede spanning. Kaas en sherry respecteren elkaar.

8

Fino, Gutiérrez Colosía, Jerez, Spanje NV Palomino fino; mooie kleurschakering, elegant en intens, opvallende geur, aromatisch, ziltig, iets kamille, vullend, licht vettig, smaak komt overeen met geur, rijk en aromatisch, mooie balans, veel inhoud en lengte, karameltoon, karaktervol, gastronomische fino (15%) De Wijnwinkel € 13,50
Combinaties sherry & kaas
8 In combinatie met Le Curé Nantais Evenwichtige combinatie, rijk en rijp. 8- In combinatie met Comté Millésime Fruit versus ziltigheid. De sherry is iets te rijp, maar toch lekker in de combinatie. 8 In combinatie met Veerse Schapenkaas Het karakter van de kaas wordt mooi opgenomen door de sherry. Heel evenwichtig en lekker. 8 In combinatie met Rouvener Evenwichtige en elegante combinatie, lekker.

9-

Fino Inocente, Bodegas Valdespino, Jerez, Spanje NV Palomino fino, 10 jaar solerarijping; fraaie kleur, intens strogeel, de geur is rijk, vullend en aromatisch, complex en evenwichtig, regelmatig en voornaam smaakpalet, compact, vullend en rijk, goede zuren, ziltig, subtiel bittertje, nootachtig, intens, zeer veel lengte, serieuze gastronomische fino (15%) Verbunt Verlinden € 14,95
Combinaties sherry & kaas
8,5 In combinatie met Monte Enebro Schoon en evenwichtig, licht verteerbaar en aangenaam. 8+ In combinatie met Pont d’Yeu Schoon en evenwichtig, licht verteerbaar en aangenaam. 8,5 In combinatie met La Filetta Goede balans tussen fruit, zuren en mineralen. Licht verteerbaar. 8 In combinatie met Comté Millésime Goede combinatie, gelijkmatig en evenwichtig, licht pikant. Aroma’s van wijn en kaas sluiten op elkaar aan. 8- In combinatie met Rouvener Aroma’s liggen redelijk op één lijn, aangename match.

8-

Fino, Bodegas Delgado Zuleta, Jerez- Xérès-Sherry, Spanje NV Palomino fino; fraaie kleur, ingetogen geur, vullend maar niet expressief, smaak is beter dan de geur doet vermoeden, ziltig maar ook fruitig, goede zuren, bittertje, rijke toets, redelijk soepel, vullend en toegankelijk, levendig, evenwichtig en aangenaam, goede lengte, breed inzetbare fino (15%) Wijnhandel B.J. de Logie
Combinaties sherry & kaas
7+ In combinatie met Monte Enebro Nootachtig en fruitig, safe. 7,5 In combinatie met Pura Pecora Stagionato Leuke verrassing. Mooi contrast tussen strakke tonen en vulling. Intens maar licht verteerbaar.

9-

Fino en Rama, Gutiérrez Colosía, Jerez, Spanje NV Palomino fino; veel kleur, neigt naar oranje, geur met inhoud en vulling, typisch Colosia, mooi ontwikkelde smaak, rijk en aromatisch, complex, nootachtig, karamel, rondeur, veel inhoud en lengte, prachtige fino (15%) De Wijnwinkel € 21,50
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met La Filetta Fruitig, nootachtig, smeuïg en evenwichtig. 8 In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Meer dan correcte combinatie, goede balans, aangenaam. 8- In combinatie met Comté Millésime Aroma’s van sherry en kaas liggen in elkaars verlengde. Evenwichtige combinatie. 7,5 In combinatie met Veerse Schapenkaas Aroma’s van sherry en kaas liggen in elkaars verlengde. Evenwichtige combinatie, aangenaam.

9

Fino en Rama, Gutiérrez Colosía, Jerez, Spanje NV Palomino fino, andere solera dan de 15%-en rama; amarillokleur, iets meer kleur dan de 15%-versie, fractie dikkere geur- en smaakaroma’s, zalvend/fluwelig op de tong, rond en complex, rijk en verfijnd, evenwichtig (16%) De Wijnwinkel € 21,50
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Pont d’Yeu Volle en rijke combinatie, intens. 8 In combinatie met Boeren Goudse Oplegkaas Evenwichtige combinatie. De smaken van de sherry en de kaas passen goed bij elkaar. 7,5 In combinatie met Rouvener Goede balans, redelijke combinatie maar geen top. 8- In combinatie met Pura Pecora Stagionato Fruitig, alcoholisch en vullend. De aroma’s van de sherry komen dicht bij de kaas. 8- In combinatie met Queso Azul Prima combinatie, de aroma’s van de sherry en de kaas spelen goed op elkaar in.
urium-fino-en-rama
rey fernando classic fino
Antique fino

9

Fino en Rama, Bodegas Urium, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV Palomino fino, 8 jaar solerarijping, ‘en rama’ betekent vrijwel ongefilterd; fractie meer kleur dan de manzanilla en rama van Urium, wasachtige impressie in de geur, schitterende aanzet, delicaat, vers, hint van advocaat, intens en krachtig, rijke, aromatische finale, mondvullend, grootse lengte (15%) € 16,95 (0,5 L) Grapy.nl
Combinaties sherry & kaas
8,5 In combinatie met Monte Enebro Evenwichtig en verleidelijk. De sherry maakt van de kaas een bonbon. 7+ In combinatie met Pont d’Yeu Vrij zachte combinatie, associatie met advocaat. 8 In combinatie met La Filetta Verleidelijke combinatie, vettig en rijp. 9 In combinatie met Comté Millésime Vullend en atletisch, goede balans. De aroma’s van kaas en sherry vormen een eenheid. 8- In combinatie met Veerse Schapenkaas Verleidelijke combinatie. Iets teveel fruit van de sherry, maar toch een goede balans. 7,5 In combinatie met Rouvener Redelijk goede combinatie. De diepgang van de sherry staat perfectie in de weg. 7,5 In combinatie met Pura Pecora Stagionato Sherry en kaas staan los van elkaar. Geen topmatch. 8 In combinatie met Queso Azul Goede match. De vulling van de sherry en het zout van de kaas gaan goed samen en neutraliseren elkaar een beetje.

8-

Classic Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez- Xérès-Sherry, Spanje NV Palomino fino; tamelijk lichte kleur, toegankelijke geur, evenwichtig en aangenaam in geur en smaak, ziltig, vullend, fruitig, goed inzetbaar, fino voor de liefhebber (15%) Horizon Wines € 13,50
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Comté Millésime Niet onaardige combinatie, al gaat de sherry wat over de kaas heen. 7,5 In combinatie met Veerse Schapenkaas Niet onaardige combinatie, al gaat de sherry wat over de kaas heen. 7,5 In combinatie met Rouvener Vriendelijke combinatie, sherry en kaas zijn aan elkaar gewaagd. 7,5 In combinatie met Pura Pecora Stagionato Vrij neutrale combinatie waarin de sherry iets te dominant is. 8 In combinatie met Queso Azul De vettige toets van de kaas sluit mooi aan bij de sherry.

8

Antique Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Jerez, Spanje NV Palomino fino; oranjekleurig, intense en rijke geur, veel smaak, rijk en complex, gastronomische fino Horizon Wines
Combinaties sherry & kaas
7,5 In combinatie met Comté Millésime Redelijke balans waarin de aroma’s van de kaas wat versterkt worden. Lekkere combinatie. 8- In combinatie met Veerse Schapenkaas Vullend, aromatisch en rijk. Goede balans en veel smaak.