Somms tasting bij Bureau

Somms Tasting

De tweede Somms Tasting georganiseerd door Wijnimport J. Bart vond plaats bij Bar Bistro Bureau en was gewijd aan ‘exceptional and exciting wines’ uit Spanje. Hieronder de door ons geproefde selectie wijnen en korte profielen van vijf producenten.
proefnotities Jan van Lissum
Somms wijnen

Bodegas Granbazán / Agro de Bazán

Agro de Bazán wordt gezien als pionier van de regio Rías Baixas. Het bedrijf werd in 1988 opgericht door Manuel Otero Candeira, die als een van de eersten besloot om naast de beperkte eigen productie, afkomstig van in totaal 17 hectare, ook de oogst van een groot aantal geselecteerde kleine wijnboeren op te kopen, om zo volume te creëren bestemd voor verkoop buiten de eigen regio. Zo’n 200 wijnboeren, samen goed voor 45 hectare aan kwaliteitswijngaarden, verkochten hun oogsten. Daarnaast werd veel geïnvesteerd in kelders en apparatuur en werden ervaren wijnmakers aangetrokken. Het initiatief werd een succes, de kwaliteit steeg en er ontstond vraag naar de wijnen. In 2017 werd het bedrijf overgenomen door Pedro Martínez die ook een bodega in Rioja bezit. Hij investeert veel om de albariño’s op een nog hoger kwaliteitsniveau te brengen. Diego Ríos is de jonge veelbelovende Chileense oenoloog met veel ervaring, o.a. in Franken en de Moezel.

Agro de Bazán
Proefnotities Bodegas Granbazán

8+

Don Alvaro de Bazán Albariño, Bodegas Granbazán, Rías Baixas, Spanje 2018
De druiven zijn afkomstig van oude stokken op het hoogst gelegen deel van de Finca de Tremoedo, waar de bodem zeer arm is en de opbrengst laag. De wijn wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren.
Albariño, oude stokken, koude maceratie, fermentatie en 1-2 jaar rijping sur lie in rvs; rustige geur, herkenbare albariño-aroma’s, smaak is interessanter dan geur, intens fruitig, goede rijping en samenstelling, prima zuren, universeel inzetbaar, foutloos, goede lengte, zeer betrouwbaar wijnhuis (13,5%) € 34,25

9-

Veigalobos Albariño, Bodegas Granbazán, Rías Baixas, Spanje 2018
Single vineyard-wijn afkomstig van twee unieke percelen van 3 ha vlakbij de rivier de Umia. De naam Veigalobos betekent ‘wolvenplaats’ en refereert aan het verleden toen hier wolvenroedels samenkwamen.
Albariño, 18 jaar oude stokken op een granieten rotsgrond met alluviale bovenlaag, koude maceratie, fermentatie met 80% van de druiven licht geperst en 20% intact, rijping sur lie in rvs, productie: 2667 flessen; kristalheldere kleur, meer intensiteit in geur en smaak, uitstekende vulling, aromatisch, veel inhoud, complexe wijn, fraai aan tafel, goede lengte (14%) € 53,75

8

Limousin Albariño, Bodegas Granbazán, Rías Baixas, Spanje 2018
De druiven zijn afkomstig het hoogst gelegen deel van de Finca de Tremoedo, waar de bodem zeer arm is en de opbrengst laag.
Albariño, koude maceratie, fermentatie op rvs, 6 maanden rijping in gebruikte Franse vaten van 225 en 500 liter; vrij gesloten geur, levendig en elegant, koele smaakbeleving, intens fruit, citrus, grapefruit, hout is subtiel aanwezig, fraîcheur, fijne bitters (12%) € 27,95

L’Enclòs de Peralba

L’Enclòs de Peralba is een vijf jaar geleden gestart project van Leo en Roc Gramona, telgen van de bekende sparkling-producerende familie. De naam is gebaseerd op de steenachtige, witte kalkbodem van de Sant Sadurní-heuvels in Alt Penedès waar de winery is gevestigd. Doel van het project is in kleine volumes single parcel-wijnen te produceren die recht doen aan de grote variatie aan terroirs van de Penedès. Aan de basis van het project staan geselecteerde percelen van duurzaam en biologisch werkende, ervaren wijnboeren in de streek. In combinatie met minimale interventie in de wijnkelder ontstaat zo een unieke reeks wijnen, die elk hun wijngaard van herkomst weerspiegelen.

L'Enclòs

Leo en Roc Gramona

Proefnotities L’Enclòs de Peralba

7,5

Vi Fi de Masia, L’Enclòs de Peralba, Vino de España, Spanje 2019
De malvasía de Sitges afkomstig van een 266 m hoge, minder dan 1 ha grote, kleiachtige wijngaard Cal Manuel van eigenaar Josep Massana in San Cugat Sesgarrigues. De garnacha blanca komt van de 450 m hoog gelegen, 0,5 ha grote klei-kalkstenen-wijngaard Les Camades met zuid-zuidoostelijke expositie van wijnbouwer Pere Padilla in Can Ferrer de la Cogulla. Productie: 2.753 flessen.
50% malvasia, 50% garnacha blanca, biodynamisch (zonder certificaat), spontane gisting en rijping op betonnen ei en eiken 300-litervat, de garnacha ondergaat eerst 8 uur maceratie; schoon van kleur, vrij strakke geur, aardige smaak, zuren, fris fruit, hout is vrij sterk aanwezig, correcte balans en lengte (13%) € 21,00

8-

El Tòfol Macabeo, L’Enclòs de Peralba, Vino de España, Spanje 2019
De macabeo komt van de 200 m hoog gelegen, ruim 1 ha grote klei-leem-wijngaard Torrent de la Font de Jui, in 1969 met oostelijke expositie geplant net buiten Sant Sadurni d’Anoia. De wijngaard is eigendom van de familie Gramona.
100% macabeo, biodynamisch (zonder certificaat), maceratie gevolgd door spontane gisting, halverwege overgebracht naar eiken vaten van 300 liter, gevolgd door 9 maanden vatrijping; schone kleur, intense aroma’s, brede tonen, smaak beter in balans dan geur, gerijpt fruit, hoge zuren, meer inhoud, mooie bitters, veel lengte, eigenzinnige wijn (13%) € 27,00

8,5

Els Presseguers Xarel.lo, L’Enclòs de Peralba, Vino de España, Spanje 2019
De xarel-lo komt van de 400 m hoog gelegen, 1 ha grote wijngaard Els Presseguers, in 1994 geplant bij Font Freda de Can Rossell. De op het oosten gerichte wijngaard met klei-kalksteenbodem is eigendom van Francesc Pascual. Er zijn 2.000 flessen gemaakt.
Xarel-lo, biodynamisch (zonder certificaat), maceratie gevolgd door spontane gisting, halverwege overgebracht naar gebruikte eiken vaten van 300 liter, betonnen Nomblot-ei van 660 liter en nieuw eiken vat van 500 liter, 9 maanden vatrijping; heel andere aroma’s, goede zuren en bitters, mooi gerijpt, goede intensiteit, hout is zeer goed opgenomen, prachtige balans, xarel-lo met bite, rijp fruit, complete wijn met lengte en goed bewaarpotentieel, goede prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 27,00

Pepe Mendoza

Pepe Mendoza was vele jaren wijnmaker geweest bij het toonaangevende familiebedrijf Enrique Mendoza, voordat hij voor zichzelf begon. Hij beschikt over 24 hectare, verdeeld over percelen in het hoger gelegen Alto Vinalopó (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) en in Marina Alta in het noorden van de appellatie Alicante (10 ha met giró en moscatel de alejandría). De leeftijd van de stokken loopt uiteen van 30 tot bijna 100 jaar. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en tijdens de vinificatie is de interventie minimaal. De vergisting is met uitsluitend natuurlijke gisten en soms gedeeltelijke met hele trossen (tot 30%). De houtinvloed blijft beperkt, net als het gebruik van sulfiet en het alcoholpercentage. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.

Familie Mendoza

Pepe Mendoza en zijn gezin

Proefnotities Pepe Mendoza

8-

Paisaje Mediterraneo Blanco, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2021
De druiven komen van het Benimei perceel in Marina Alta (moscatel) en Serra Forte perceel in Alto Vinalopó (airén en macabeo).
40% moscatel, 40% macabeo, 20% aíren, biologisch; intens fruitig, vitaal, fraîcheur, levendige zuren, geur en smaak komen overeen, licht parfumé, sappig, vol en rijp, toegankelijk, goede prijs-kwaliteitverhouding, verrassend effect door moscatel (12,5%) € 15,50

8+

Pureza, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2019
De Pureza is een orange wine vergist op Juan Padilla-amforen. In sommige amforen ontstaat flor, waardoor de wijn een finoachtig aroma krijgt.
Moscatel de alejandría, biologisch, 6 dagen maceratie en gisting in Juan Padilla-amfoor, orange wine; volle gele kleur, geur van moscatel, strakke wijn vooral in smaak, nootachtige ondertoon, doet denken aan fino, bijzondere finale, evenwichtig, volwassen bitters, verrassend, goede prijs-kwaliteitverhouding (12,5%) € 23,50

8

Paisaje Mediterraneo Tinto, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2019
De druiven komen van de percelen El Veneno en Los Burros in Alto Vinalopó. De druiventrossen worden soms geknipt om overrijpheid te voorkomen.
70% monastrell, 27% gíro, 3% alicante bouschet, biologisch, fermentatie met 30% hele trossen, malolactische gisting, 6 maanden rijping in rvs en eiken vaten van 500 liter; correcte kleur, verleidelijke geur, sappige aanzet met vulling, goede tannine en zuren, spanning, toegankelijk, lengte, goede prijs-kwaliteitverhouding (14,5%) € 15,50

8

Gíro de Abargues, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2018
De giródruif is een ras dat ook beperkt (7 à 8 ha) voorkomt op Mallorca. De giródruif op Sardinië is waarschijnlijk een ander ras. In Alicante bezit Pepe Mendoza 9 ha in Finca de Abargues in het plaatsje Lliber, minder dan 1 km van de zee. Het perceel is geplant tussen 1940 en 1960 en wordt in de traditionele vasosnoei (gobelt) geteeld. Lage plantdichtheid van 1.200-1.300 stokken/ha. Productie: 5.500 flessen.
Gíro, biologisch, fermentatie met 30% hele trossen in kleine tanks, malolactische gisting, 6 maanden 12 maanden rijping in gebruikte Franse eiken vaten van 500 liter; meer kleur, aparte geur, vullend en stevig, afgeronde smaakaroma’s, ook ruige tannine, veel fruit, vrij veel lengte, maaltijdwijn met potentieel (14,5%) € 36,50

Fazenda Prádio

Xabi Seoane heeft de Fazenda overgenomen van zijn ouders die de druiven en andere groenten/fruit in het verleden verkochten. Hij besloot om van de 4 ha grote wijngaard, beplant met mencía, brancellao, merenzao, caíño longo, godello, sousón, espadeiro, loureira en doña blanca, zelf wijn te gaan maken. De overige 6 ha die de familie bezit worden geleidelijk aan ook beplant met wijnstokken. De wijngaarden zijn terrasvormig en kijken uit op de rivier de Miño. Xabi bewerkt de stokken op biologisch/biodynamische wijze en hanteert een filosofie van minimale interventie. De druiven worden relatief vroeg geplukt, wanneer ze nog voldoende zuren bezitten.

Prádio

Xabi Seoane

Proefnotities Fazenda Prádio

8

Mencía, Fazenda Prádio, Ribeira Sacra, Spanje 2019
100% mencía, biologisch, zuidoostelijk georiënteerde wijngaard op 250 m hoogte, arme graniet-zandbodem, fermentatie in granieten lagares, malolactische gisting in 500-litervaten, gevolgd door 8 maanden rijping sur lie; veel kleur en geur, mooi gedoseerde fraaie aroma’s, rijk, goede balans, veel sap, mooie lengte (14%) € 22,95

9-

Pacio, Fazenda Prádio, Ribeira Sacra, Spanje 2018
De Pacio is de topwijn van Fazenda Prádio en de enige blend. Wijnmaker Xabi Seoane beschouwt de Pacio Tinto, een blend van alle rode druiven, als de meest complete wijn in zijn assortiment.
40% brancellao, 23% mencía, 17% merenzao, 15% caiño longo, 5% sousón, biologisch, zuidoostelijk georiënteerde wijngaard op 250 m hoogte, arme graniet-zandbodem, fermentatie in granieten lagares, malolactische gisting in 500-litervaten, gevolgd door 8 maanden rijping sur lie; elegante kleur, versmolten geur en smaak, mooie zuren, levendig, goede inhoud, kruidige ondertoon, plezierige tonen, opvallend goed geslaagde blend (14%) € 46,00

Dominio del Àguila

Jorge Monzón begon samen met zijn vrouw in 2010 Dominio del Àguila in het oosten van de Ribera del Duero. Naast de oude wijngaarden afkomstig van zijn familie hebben ze via aankoop het bezit uitgebreid tot ongeveer 70 hectare, verdeeld over zo’n 200 oude tot zeer oude, veelal gemengd beplante percelen. De wijngaarden worden biodynamisch bewerkt en de grote verschillen in dag- en nachttemperatuur, vooral in de zomer, zorgen voor een optimale rijping van de druiven. Jorge leerde het vak bij Romanée-Conti, Vega Sicilia en Arzuaga Navarro en werkt in zijn stijlvolle 15e-eeuwse wijnkelder op zo natuurlijk mogelijke, traditioneel ambachtelijke wijze.

Dominio del Águila

Jorge Monzón en Isabel Rodero

Proefnotities Dominio del Àguila

9+

Albillo Viñas Viejas, Dominio del Àguila, IGP Castilla y León, Spanje 2018
Het ras albillo (blanca del país) is een autochtoon oud wit druivenras dat gemengd aangeplant staat tussen andere blauwe autochtone rassen als bruñal. Albillo mayor is via natuurlijke kruising met het onbekende ras benedicto de ouder van tempranillo.
Albillo mayor, biologisch; mooie kleur, fijne geurschakering, wat ingehouden, veel finesse, rijp, rijk, aromatisch, vullend, complex, bijzonder harmonieus, mooi van samenstelling, uitstekende lengte, prachtige gastronomische wijn (13%) € 80,95

9-

Pícaro del Águila Clarete Viñas Viejas, Dominio del Águila, Ribera del Duero, Spanje 2020
De blauwe en witte druiven krijgen tegelijkertijd een korte maceratie en worden daarna direct geperst, in beton vindt de débourbage plaats. Daarna vergist de most (co-fermentatie dus van blauwe en witte druivenrassen) 8-9 maanden op hout en wordt de wijn opgevoed als een claret rosé, zoals vroeger ook gebruikelijk in Bordeaux. 16 maanden houtlagering.
Tempranilo, albillo, garnacha, bobal, bruñal, monastrell, tempranillo gris, garnacha blanca, pirules, jaén, moscatel, malvasia, biologisch; koperkleurig, aparte geurexpressie, hoge zuren in geur en smaak, mooi fruit, evenwichtig, ook expressief in de smaak, fris, spanning, levendig, heel schoon, fraaie houttoets, doordrinkbaar en geschikt bij de maaltijd, heel licht crèmig, zeer veel lengte, verrassende wijn uit de Ribera del Duero, Rosé van het Jaar bij het 34e Proefschrift Wijnconcours (13%) € 31,25

9

Reserva, Dominio del Àguila, Ribera del Duero, Spanje 2018
De niet ontsteelde druiven worden met de voeten getreden en gisten (co-fermentatie dus) op beton vaten met regelmatige pigeage, en na de zeer langzame malo op houten vaten rijpt de jonge wijn 29 maanden op voornamelijk Franse eikenhouten vaten. De wijn verlaat pas na ruim 3 jaar de bodega.
Tempranillo, tempranillo gris, garnacha, bobal, blanca del païs, biologisch; veel kleur, smeuïg, vol, aromatisch, versmolten, rijp en rijk, mooie tannine, fraaie balans en lengte, mooie blend (14%) € 74,25

Proefnotities overige producenten

8-

Gaspi Macabeo Tierra Blanca & Roja, Shukrat Khakimov & Viticultores, Valencia, Spanje 2020
Macabeo, biodynamisch, afkomstig van 2 percelen (Tierra Blanca/Tierra Roja), koude maceratie, koele gisting op rvs met eikenhouten staven, 4 maanden rijping sur lie op acaciahout; opeengepakte aroma’s, vrij gesloten, stijlvol, parfumé, omlijst met frisse hoge zuren, crispy, bite, mooie bitters, doordrinkbaar, duidelijke hint van acacia (14%) € 17,95

7,5

Finca Calvestra Merseguera, Bodega y Viñedos Mustiguillo, Pago El Terrerazo, Spanje 2019
De lokale merseguera-druif is verwant aan de torrontés. In de Finca Calvestra is hij geënt op oude bobalstokken. Bodega Mustiguillo van Toni Sarrión is lid van de prestigieuze Grandes Pagos de España (www.grandespagos.com).
Merseguera, biologisch, de Finca Calvestra ligt op 900 m hoogte, lichte persing, fermentatie op barrique, 9-11 maanden rijping in barrique van acaciahout; vullende geur, aardige aroma’s, vooral in smaak, sterke bittertoets, hout is aanwezig, beetje minder geschakeerd, correcte zuren (13,5%) € 24,00

9

As Sortes Val do Bibei, Rafael Palacios, Valdeorras, Spanje 2020
Godello, biodynamisch, afkomstig van zes percelen met 50-60 jaar oude stokken, aangeplant op meer dan 600 m hoogte, granietbodem, rendement: 25 hl/ha, vergisting in Franse demi-muids, gevolgd door 8 maanden rijping sur lie; prima kleur, finesserijke aroma’s in geur en smaak, perfecte balans, fijne ziltige tonen, rijke wijn met mooie concentratie, mineralig, veel lengte, universeel inzetbaar (14%) € 61,00

Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111