Professionele bezoekers van de Wine Challenge Amsterdam, georganiseerd door The Wine & Food Association m.m.v. Pitch PR, kunnen rekenen op een veelbelovend en gevarieerd programma. Veel wijnproducenten zijn zelf aanwezig en verschillende toonaangevende importeurs presenteren hun nieuwe oogstjaren en bijzondere vondsten. In dit artikel een voorlopig overzicht van deze dag.
Logo-WCA-zwart
De eerste editie van Wine Challenge Amsterdam vindt plaats op dinsdag 28 juni, in de Forum Lounge en Ruby Lounge van de RAI Amsterdam. Op de beursvloer staan verschillende importeurs met een fraaie selectie uit hun assortiment. Ook zijn er meer dan 50 producenten afkomstig uit Italië, Zuid-Afrika en Spanje (Jerez, Canarische Eilanden) zelf aanwezig.

Online registratie

Wine Challenge Amsterdam is uitsluitend na online registratie gratis toegankelijk voor professionals werkzaam in horeca en wijnhandel en pers.
Deelname aan de masterclasses van Pitch PR is mogelijk na voorinschrijving via deze link.
Voor diverse proeverijen van The Wine & Food Association kunt u zich op het event zelf inschrijven.

wfa

Voorlopig overzicht programma The Wine & Food Association

The Wine & Food Association presenteert tijdens Wine Challenge Amsterdam een vertrouwde assemblage van proeverijen, masterclasses, presentaties en competities. De meeste daarvan duren 30 minuten, korter en krachtiger dan voorheen, en daarmee niet alleen beter passend bij deze tijd maar ook effectiever.
Finale verkiezing Beste Fromager van het Jaar Eind vorig jaar bereikten twee getalenteerde fromagers de finale: Deborah van Breugel (De Bokkedoorns) en Rianne Slotboom (De Librije). Op 28 juni komen zij tegen elkaar uit in een spannende finale waar u bij aanwezig kunt zijn. Genomineerde en winnende wijnen van het 34e Proefschrift Wijnconcours De voorjaarseditie van het Proefschrift Wijnconcours is gewijd aan de verkiezing van de Rosés, Sparkling wines en Champagnes van het Jaar. Tijdens Wine Challenge Amsterdam zijn alle 47 genomineerde wijnen uit verschillende prijscategorieën te proeven in aanwezigheid van de importeurs. Daarnaast zijn er proefsessies met de winnaars en andere opvallende wijnen. De rosés en sparkling wines worden geproefd in combinatie met verschillende kazen en bij de champagnesessie wordt kaviaar geserveerd. Welke wijnen kunt u verwachten? – de winnaarsgenomineerde wijnen roségenomineerde wijnen sparkling en champagne
kaas
goud
Presentatie Italië In samenwerking met Thompson International Marketing en Daniele Cernilli (oprichter Gambero Rosso) presenteert een groep Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren. In twee masterclasses lichten zij hun wijnen toe.
Afbeelding cernilli

Masters of Jerez: Nieuwe Haring / Sherry Test 2022
Jan van Lissum (Founder Copa Jerez) presenteert een topselectie sherrywijnen. Daarbij aandacht voor decombinatiemogelijkheden met kaviaar en kaas en de jaarlijkse Nieuwe Haring/Sherry Test: welke fino of manzanilla maakt dit jaar de winnende match met Hollandse Nieuwe?

Aquavinum 2022: Mossel-, Oester- en Kreeftwijn van het Jaar
Na het succes van vorig jaar organiseert The Wine & Food Association opnieuw Aquavinum: de verkiezing van de mooiste mossel-, oester- en kreeftwijnen. Tijdens een proefsessie worden de drie genomineerde wijnen per categorie geproefd en na afloop worden de drie winnende wijnen bekendgemaakt.

haring

Voorlopig overzicht programma Pitch PR

Een deel van het programma staat onder auspiciën van Pitch PR en bestrijkt uiteenlopende en zeer boeiende wijngebieden. Er worden tal van wijnen gepresenteerd en verschillende producenten zijn zelf aanwezig. Tijden zijn onder voorbehoud. Voor deelname aan de masterclasses van Pitch PR kunt u zich hier inschrijven. 11.00 uur – Vinos de Jerez Een herontdekking van de stijlen en de smaken van Sherry met tips over foodpairing door Sherry educator en sterrensommelier Job Seuren van restaurant Zoldering* te Amsterdam. 12.00 uur – Canary Wines De ligging in de Atlantische Oceaan ten westen van Noord-Afrika, de vulkanische bodem, het bijzondere microklimaat en de elders vaak nauwelijks bekende druivenrassen: enkele facetten die de wijnen afkomstig van de Canarische eilanden zeer speciaal maken. Leer over de druivenrassen en wijnen van de verschillende Canarische eilanden en proef mee met Master of Wine Cees van Casteren.
logo pitch
sherry
14.00 uur – Zuid-Afrika CAPEWINE 2022 staat in het teken van duurzaamheid en tijdens deze masterclass gaan we dieper in op dit thema. M.m.v. Wines of South Africa. 15.00 uur – Ribera del Duero De wijnen van Ribera del Duero worden steeds populairder in Nederland, Cees van Casteren MW legt uit waarom. Speciaal voor professionals werkzaam in wijnwinkels. 16.00 uur – Te Mata, Nieuw-Zeeland Het oudste wijnhuis van Nieuw-Zeeland (opgericht in 1896) en tevens een van de meest innovatieve wijnproducenten van het land. Te Mata is een van de vijf Icon Wineries en is vooral bekend geworden door zijn chardonnays en cabernet-merlots. Sales Manager Toby Buck vertelt over Hawke’s Bay en laat de hooggewaardeerde wijnen proeven. 16.30 uur – Ribera del Duero 40 jaar Kom kijken en mee proeven tijdens de battle tussen een team van journalisten en een team van sommeliers. Wie weet het meeste over het gebied? Doe mee met de interactieve quiz. 16.30 uur – Sherry Bodegas De aanwezig bodegas presenteren graag hun speciale wijnen en bijzondere jaartallen.
wosa
flessen

Wijnthema’s op de beursvloer

Op de beursvloer staan een viertal wijnthema’s centraal. Producenten uit verschillende Italiaanse, Zuid-Afrikaanse en Spaanse regio’s (Jerez, Canarische Eilanden) en/of hun importeurs zijn zelf aanwezig om hun wijnen te presenteren. Deze wijnthema’s komen ook aan bod tijdens verschillende proeverijen.

Wines of South Africa
Maak kennis met de wijnen van Ridgeback, Perdeberg Wines, Villion Family Wines, Tempel Wines, Overhex Wines, Stellenbosch Hills, Thor Vintners & Co, Rascallion Wines, Van Loveren, Lubanzi Wines, Idun, Boland Kelder, Redamancy, Longridge, KWV, Bruce Jack, Kaapzicht Wines, Barnardt Boyes, Hazendal, Aaldering, Josh Stanley.

Vinos de Jerez
Na lange tijd komt er weer een mooie delegatie bodega’s naar Nederland waaronder Osborne, Valdespino, Rey Fernando de Castilla, Delgado Zuleta, Williams & Humbert, Barbadillo, Gonzalez Byass en Emilio Hidalgo. Herontdek de veelzijdige Sherry Wijnen. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie. Momenteel is The Wine & Food Association op werkbezoek in Jerez, zodat het aantal aanwezige producenten op 28 juni nog kan toenemen.

Canary Islands Wine Growers and Wineries Association
De volgende wijnhuizen mogen we verwachten vanaf de Canarische eilanden:

 • La Higuera Mayor, Gran Canaria
 • El Sitio, Islas Canarias Abona
 • Lacasmi, Valle de Güimar
 • La Haya, Valle de La Orotava
 • Linaje del Pago, Tacoronte – Acentejo
 • Viñátigo, Islas Canarias
 • Ycoden Daute, Isora
 • Los Bermejos, Lanzarote
 • Bodega Elysar, El Hierro
 • Soco Vinícola, Lanzarote
 • Hoya Camaretas-Frontón de Oro, Gran Canaria

Vinos de Jerez
Na lange tijd komt er weer een mooie delegatie bodega’s naar Nederland waaronder Osborne, Valdespino, Rey del Castillo, Delgado Zuleta, Williams and Humbert, Barbadillo, Gonzalez Byass en Emilio Hidalgo. Herontdek de veelzijdige Sherry Wijnen. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie. Momenteel is The Wine & Food Association op werkbezoek in Jerez, zodat het aantal aanwezige producenten op 28 juni nog kan toenemen.

lanzarote wijn

Italië – verschillende regio’s met diverse producenten
Tien à vijftien Italiaanse topproducenten van uiteenlopende wijnstijlen uit diverse regio’s geven op 28 juni acte de présence, in samenwerking met Thompson International Marketing en Daniele Cernilli (oprichter Gambero Rosso). Zij presenteren zelf hun wijnen en nemen tevens deel aan masterclasses. Inmiddels bevestigd zijn:

 • Velenosi, Marche
 • Casale del Giglio, Lazio
 • Famiglia Cotarella, Lazio
 • Cantina Merano, Alto Adige
 • Masciarelli, Abruzzo
 • Tenute Sajni Fasanotti, Trentino
 • Cantine Romagnoli, Emilia
 • Torrevento, Puglia
 • Tenuta Casadei, Toscana
 • Vecchia Cantina di Montepulciano, Toscana
 • Donnafugata, Sicilia
masciarelli

Deelnemen aan Wine Challenge Amsterdam
Wilt u op 28 juni ook uw assortiment presenteren aan een publiek van louter wijnprofessionals? Neem dan nu contact met ons op via js.vanlissum@thewinesite.nl

Wilt u Wine Challenge Amsterdam bezoeken, registreer u dan hier.