Quinta do Piloto

Quinta do Piloto, Setúbal

In het kader van de seizoenenreeks nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete herfstwijnen op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen. Dit is het tweede artikel, het eerste vindt u hier.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Voor de herfsteditie werd iedere importeur uitgenodigd twee rode en één witte wijn in te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen (horecaprijs tot € 10). We kunnen inmiddels rekenen op een met zorg gekozen en mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau.
Sommige wijnen sluiten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er zijn importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen insturen en weer anderen kiezen drie van hun meer vullende, warme wijnen. De importeurs geven zelf per wijn wat interessante achtergrondinformatie. Proefschrift voorziet ze van proefnotities.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler voor herfstwijnen: toegankelijk en karaktervol, met voldoende inhoud om een redelijk vullend seizoengerecht aan te kunnen. Per importeur geven we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘herfstwijn’ verdient een zonnetje (☼).
6 x wijn
2 x wijn
Onze favoriete herfstwijnen van de acht importeurs die in deel 2 aan bod komen:

(r) Generación 73, Bodegas Tempore, IGP Bajo Aragón, Spanje 2020
Vinites € 12,95

(w) Les Chataigniers, Domaine de la Creuze Noire , Mâcon-Fuissé, Frankrijk 2021
Colaris € 13,75

(r) Gorgeous Grenache, Thistledown Wine Company, South Australia, Australië 2021
Wijnimport J. Bart € 15,50

(w) Rajnai Rizling, Gilvesy, Szent György-Hegy, Hongarije 2020
Anfors Imperial € 14,15

(w) Solos de Xisto Alvarinho, Quinta da Aveleda, IGP Minho, Portugal 2020
Ansari Wines € 15,95

(r) Refosco dal Peduncolo Rosso, Tenuta Viscone, Friuli-Venezia Giulia, Italië 2020
Wijnkoperij Okhuysen € 9,95

(r) Selection tinto, Pousio HMR, IGP Alentejano, Portugal 2020
Portugal Wijn Import 10,99

(r) Spätburgunder, Privat-Weingut H. Schlumberger, Markgräflerland, Duitsland 2014
Tire Bouchon € 12,95

ulisse
Tenuta Ulisse, Abruzzen
Cococciola
Imperiale
Garnacha
Bodegas Tempore
Alejandra Sarmiento, Export Manager Bodegas Tempore
Cococciola, Tenuta Ulisse, IGP Terre di Chieti, Italië 2021
De familie Ulisse teelt al ruim een eeuw druiven in de regio Abruzzen. Antonio en Luigi Ulisse onderkenden het potentieel van het gebied en begonnen in 2006 Tenuta Ulisse, in samenwerking met de bekende wijnmaker Marco Falco. Het wijnhuis wordt sindsdien beschouwd als een van de meest geavanceerde en innovatieve bedrijven dankzij de moderne draai die het heeft gegeven aan wijnen gemaakt van inheemse druiven zoals montepulciano, passerina en cococciola.
Cococciola; strogeel, rustige maar eigenzinnige geur, soepel en evenwichtig van smaak, sappig, toegankelijk voor brede doelgroep, mooi fruit, klein bittertje maakt de smaak af (13%) € 11,55

Impériale, Domaine Ouled Thaleb, Zenata, Marokko 2020
De wijngaarden van Domaine des Ouled Thaleb, het oudste wijnhuis van Marokko, werden in 1923 aangeplant op de zand- en schistgronden van Benslimane, 50 kilometer van Casablanca. Vier jaar later, in 1927, kwam de eerste vintage op de markt. De druiven, cabernet sauvignon en grenache, komen van rode kleigronden in de appellatie Zenata. De vinificatie is traditioneel en vindt plaats in betonnen tanks, gevolgd door een rijping in oude eikenhouten vaten.
Cabernet sauvignon, grenache; mooie kleurspiegel, intens, wat ingehouden geur, soepele aanzet, mooi gedoseerd fruit, goede zuren, vriendelijk smaakpalet, verrassende wijn uit Marokko (12,5%) € 9,45

Generación 73, Bodegas Tempore, IGP Bajo Aragón, Spanje 2020
Generación 73 verwijst naar 1973, het geboortejaar van Paula Yago Aznar, de huidige generatie aan het roer van Bodegas Tempore. De wijnranken staan op een kalkhoudende en zanderige bodem rijk aan mineralen. De hoeveelheid neerslag in de regio is laag, het aantal zonuren hoog. Het lage rendement geeft de wijnen extra veel expressie.
Garnacha, biologisch, 2 maanden rijping in nieuw Frans eikenhout; redelijk veel kleur, aangename zuivere geur, mooi granache-fruit, goede zuren, evenwichtig en elegant, prima lengte, goede prijs-kwaliteitverhouding (14%) € 12,95

Croix de St Jean
La Croix de St Jean, Minervois

Les Châtaigniers, Domaine de la Creuze Noire, Mâcon-Fuissé, Frankrijk 2021
Bij Dominique Martin, de vijfde generatie in het familiebedrijf, maakt al vanaf zijn twintigste bourgognes. Hij werkt puur, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De wijngaard Les Châtaigniers ligt op een glooiend plateau tussen Solutré en Saint-Véran en is beplant met hele oude, weinig productieve chardonnay-stokken.
Chardonnay, rijping sur lie, geen hout; bleke kleur, lichte geurwaaier, toegankelijk en smakelijk, fruitig met goede zuren en licht kruidige ondertoon, voldoende vulling, licht crispy, goed inzetbaar (13%) € 13,75

Crianza, Bodegas Ortega Ezquerro, Rioja, Spanje 2019
Afkomstig van meer dan 70 (!) jaar oude stokken tempranillo (80%) en garnacha die aangeplant staan op met rolkeien bezaaide wijngaarden op een hoogte van circa 650 m. De rendementen zijn laag, maar de fruitconcentratie en expressie van de druiven zijn hoog.
Tempranillo; granaatrood, wat toegeplooide geur, typisch Spaanse smaakaroma’s, fruitig, licht kruidig, goede zuren, soepel en toegankelijk, echte maaltijdwijn, goede prijs-kwaliteitverhouding (14%) € 10,95

La Croix du Père Michel, La Croix de Saint-Jean, Minervois, Frankrijk 2020
Familiebedrijf geleid door minervois-specialist Michel Fabre die na zijn studie oenologie in Bourgogne terugkeerde naar zijn geboortegrond om er veel geprezen wijnen te maken. Minervois is de hoger gelegen buur van de Corbières, in het zuidwesten van Frankrijk. Daarom zijn de minervois-wijnen altijd wat frisser en fruitiger.
Grenache, syrah, mourvèdre; roodpaarse kleur, vrij intense geur, opeengepakt, duidelijk aanwezig donker fruit, soepele aanzet, geuraroma’s komen terug in de smaak, serieuze wijn met afgeronde smaak, op het einde meer kruidige tonen, heerlijke wijn om bij te eten, goede prijs-kwaliteitverhouding € 10,95

creuze
ezquerro
croix_du_pere
Creuze Noire
Domaine de la Creuze Noire, Bourgogne
Ezquerro
Ortega Ezquerro, Rioja
Pitnauer
Johannes Pitnauer, Carnuntum
Schoffit
Carnuntum
Gorgeous
Bernard Schoffit
Bernard Schoffit, Alsace
thistledown
Thistledown, South Australia

Sylvaner Tradition, Domaine Schoffit, Alsace, Frankrijk 2019
Bernard Schoffit bezit 16 ha aan wijngaarden, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 60 (!) jaar. In alle wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is zeer beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru-wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Sylvaner; correcte kleur, gerijpte en vullende geur, intens, duidelijk herkenbare sylvaner-touch, heel schoon, ronde smaakbeleving, vol en aromatisch, veel lengte, goed betaalbare gastronomische wijn (13%) € 12,95

Classic Cuvée, Weingut Familie Pitnauer, Carnuntum, Oostenrijk 2019
De druiven voor deze zweigelt worden met de hand geoogst, meestal vanaf half oktober. De vergisting is op roestvrijstaal waarna de wijn 16 maanden opgevoed wordt in gebruikte barriques. De houtinvloed blijft daardoor beperkt en het fruit in de wijn blijft de boventoon voeren. Hans Pitnauer was de stuwende kracht achter de totstandkoming van de regio Carnuntum.
Zweigelt,15 maanden in oude Franse barriques; licht ontwikkelde wijn met spanning, hoge zuren, zacht op de tong, gerijpt fruit, wat tannine, goede kruidigheid (13,5%) € 13,50

Gorgeous Grenache, Thistledown Wine Company, South Australia, Australië 2021
Afkomstig van een aantal oude wijngaarden in de regio’s Riverland en McLaren Vale, waarvan sommige beplant zijn met bush vines, zonder irrigatie. Beide wijngaarden worden afzonderlijk in kleine batches gevinifieerd. De fermentatie wordt in gang gezet met wilde gisten en vindt gedeeltelijk plaats met hele trossen.
Grenache,12 maanden in grote Franse eiken vaten (10% nieuw); elegante kleur, mooi gedoseerde blend, fijn van snit, veel souplesse, redelijk hoge zuren geven mooie fraîcheur, licht spicy ondertoon, hout is knap geïntegreerd, fraaie lengte, verrassend (14%) € 15,50

Rajnai Rizling, Gilvesy, Szent György-Hegy, Hongarije 2020
Het domein ligt op een unieke plek: de 400 meter hoge, oude vulkaan St. George – Szent György-Hegy in het Hongaars – die naar schatting 8 miljoen jaar oud is en sinds ongeveer 4,5 miljoen jaar niet meer actief. Het uit de 17e eeuw stammende bedrijf werd in 2012 gekocht door wijnmaker Róbert Gilvesy, een Canadees van Hongaarse afkomst. De ondergrond bestaat uit verkruimeld vulkanisch basalt, met een bovenlaag van klei, zand of löss. Het klimaat is dankzij de nabijheid van het meer relatief mild, met lange, warme zomers en voldoende regen in mei.
Riesling, biologisch; correcte kleur, uitgesproken riesling-toets in de geur, schoon en tamelijk strak in geur en smaak, zuiver, elegant, zuren blijven aanwezig vanaf de aanzet, veel lengte (12,5%) € 14,15

Terrana, Fattoria Nicodemi, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2021
Alessandro en Elena Nicodemi, broer en zus, runnen het familiebedrijf sinds 1997. Het terroir is erg gunstig: veel warmte, zuidzuidoostelijke ligging op driehonderd meter hoogte en een bodem die bestaat uit klei en kalk. Biologische teelt en duurzaamheid staan voorop: zo wordt de zon ten volste benut door zonnepanelen op het dak en irrigeren zij vanuit hun eigen meer. Een biocertificaat vinden ze overbodig. Wel zijn ze te vinden in de Slow Wine gids van 2015.
Montepulciano, 4 maanden op rvs en daarna nog 2 maanden op fles; veel kleur, intens paarsrood, intens donker fruit in geur en smaak, frisse zuren tot en met de finale, licht kruidige ondertoon, rijk aan sap, goede tannine (13%) € 10,75

Eloquenzia, Severino Garofano, Copertino, Italië 2017
Na jarenlang ervaring opgedaan te hebben als wijnconsultant in Puglia besloot Severino Garofano in 1995 zijn eigen wijnhuis op te richten. Op het landgoed ‘Li Monaci’ kocht hij een oude masseria: een gebouw dat al sinds 1945 in gebruik was voor wijnproductie en waarbij al wijngaarden en kelders aanwezig waren. Hij transformeerde dit tot een wijnhuis waar moderne apparatuur in dienst staat van traditie. Het landgoed grenst aan Copertino, gelegen in het zuiden van het warme Puglia.
Negroamaro, 24 maanden rijping op beton, 3 maanden op fles; nog veel kleur, duidelijk ontwikkeling aan de rand, licht animale geur, mooi omlijst door rijp donker fruit, aangenaam zachte aanzet, geuraroma’s komen terug in de smaak, verleidelijke gastronomische herfstwijn (12,5%) € 11,95

gilvesy
terrana
eloquenzia
xisto
STICKS
VA Tinto

Solos de Xisto Alvarinho, Quinta da Aveleda, IGP Minho, Portugal 2020
Het familiebedrijf Quinta da Aveleda produceert al sinds 1870 vinho verde van niveau. Het bijzondere terroir – deels graniet en deels leisteen – is uniek in de Vinho Verde. Er wordt alleen gewerkt met inheemse druiven, met de focus op loureiro en alvarinho.
Alvarinho, 9 maanden rijping op rvs; geelgroene kleur, correcte geur met mooie aroma’s van de alvarinho, aangename aanzet, veel rijp fruit, licht tropisch tintje, levendige zuren, klein bittertje en pittige impressie in de finale, aromatische maaltijdwijn (13%) € 15,95

Sticks & Stones Red Blend, Casa Ermelinda Freitas, IGP Península de Setúbal, Portugal 2020
Bedrijf opgericht in 1920 door Deonilde Freitas staat nu onder leiding van Leonor Freitas, de vierde generatie vrouwelijk leiderschap. Leonor is de eerste die, vanaf 1997, onder eigen naam wijn ging produceren. Sindsdien is Casa Ermelinda Freitas uitgegroeid tot bekendste bedrijf in de regio en hebben de wijnen talloze onderscheidingen ontvangen.
Castelão, alicante bouschet ,6 maanden hout; diepe en vurige kleur, aangenaam vullende geur, combinatie van druivenaroma’s, houtinbreng en invloed van microklimaat van het schiereiland, rijp, vullend en aromatisch van smaak, zweempje zoet, mokkatoets van het hout, verleidelijke maaltijdwijn voor breed publiek (14%) € 8,95

Villa Alvor, IGP Algarve, Portugal 2020
Villa Alvor, voorheen bekend als Quinta do Morgado da Torre, is een landgoed van 80 hectare met wijngaarden, een wijnmakerij, wijntoerisme en landschapsarchitectuur (lokale flora en fauna). De wijngaarden zijn geplant in kalkstenenbodems die vergelijkbaar zijn met de terroirs van Bourgogne en Provence. De nabijheid van de kust (op minder dan 5 km afstand) biedt de perfecte omstandigheden voor het produceren van Portugese wijnen met hoge kwaliteit.
Touriga nacional, aragones, trincadeira, syrah,7 maanden hout; intense kleur, eerlijke geurwaaier, goede fraîcheur, aangenaam smaakpalet, sappig, evenwichtig en toegankelijk, goed rijp fruit, verrassende maaltijdwijn (14%) € 11,95

Can Feixes
Can Feixes, Penedès
Caü-ha-pè L’Éclipse, Domaine Cauhapé, Vin de France (Jurançon), Frankrijk 2020
Sinds Louis Kat in 1987 op Domaine Cauhapé stuitte, zijn de wijnen van Ramonteu uit de Jurançon een vaste waarde in ons assortiment. De druiven die Henri kiest zijn de typische lokale druivenrassen als gros en petit manseng, camaralet, lauzet en courbu.
Gros manseng, lauzet; fraaie kleur, mooi gerijpte aroma’s van de druiven, vullend, zeer sappig, geur en smaak komen overeen, intense smaak, hoge zuren en bittertje zorgen voor balans en bite, zeer verrassende maaltijdwijn (14%) € 9,25

Negre Selecció, Finca Can Feixes, Penedès, Spanje 2019
De rode Selecció is een wijn gemaakt op het fruit, bedoeld om in zijn jonge jaren van te genieten. De druiven ull de llebre, ofwel tempranillo (70%) en merlot (30%), staan aan de basis en ondergaan een rijping van zes maanden op barriques voor extra body en zachtheid.
Tempranillo, merlot, 6 maanden barriquerijping, biologisch; fraaie kleur, granaatrood, goed gedoseerd geurpalet, mooi merlot-fruit, aangenaam in geur en smaak, mooi ontwikkeld, frisse ondertoon, herkenbaar tempranillo met barriquetoets, goede lengte, mooi op dronk (13%) € 12,95

Refosco Dal Peduncolo Rosso, Tenuta Viscone, Friuli-Venezia Giulia, Italië 2020
De refosco is een autochtone druif uit Friuli. Hij staat bekend om zijn licht aardse smaak. Er zijn vier varianten. Tenuta Viscone maakt van de ‘refosco dal peduncolo rosso’, die kwalitatief gezien de meest interessante is, een wijn die jaar in jaar uit uitblinkt. Hun geheim? De druif lang laten hangen, zodat hij rustig uitrijpt en prachtige aroma’s ontwikkelt.
Refosco; granaatrood met paarse gloed, schone, evenwichtige geur, mooi zwart fruit dat intenser terugkomt in de smaak, zuren zorgen voor fraîcheur, kruidige inbreng, goede balans, opwekkende wijn met uitstekend prijs-kwaliteitverhouding (12,5%) € 9,95

Cauhapé
CanFeixes
Viscone
Domaine Cauhapé
Domaine Cauhapé, Jurançon
Tenuta Viscone
Tenuta Viscone, Friuli-Venezia Giulia
Quinta do Piloto
Quinta do Piloto, Setúbal
Pousio Selection Branco
Pousio Selection Tinto
PARDAIS
Pousio
Pousio HMR, Alentejo
Selection branco, Pousio HMR, IGP Alentejano, Portugal 2021
Duurzaamheid en een evenwichtig ecosysteem staan voorop bij het 1100 ha grote landgoed Herdade do Monte da Ribeira (HMR). Het bestaat vooral uit mediterraan bos met verschillende inheemse bomen, afgewisseld met stukken wild grasland en wijngaarden. Een schapenkudde graast het hele jaar in de graslanden, bossen en wijngaarden. Ook staan er bijenkorven.
Antão vaz, verdelho, alvarinho; typisch Portugese geuraroma’s, helder en schoon, sappig en rijk aan fruit, goede zuren, dorstlessende wijn met bite en mooi bittertje, evenwichtig en vullend, strak maar vooral fruitig (13%) € 10,99

Selection tinto, Pousio HMR, IGP Alentejano, Portugal 2020
De eerste wijngaard van de huidige 43 hectare werd aangeplant in 1989 en de eerste oogst vond plaats in 1992. HMR beschikt over een zeer geavanceerde winery, waar ze wijn maken met de nieuwste technieken, maar zonder de Portugese authenticiteit te verliezen.
Alicante bouschet, syrah, trincadeira; granaatrood, heel aparte geur met veel adem, superfruitig en floraal, heerlijke aanzet, schoon, rijk aan zwart fruit, mooie frisse ondertoon, uitstekende balans, veel smaak en lengte, verfijnde wijn voor deze prijsklasse (14%) € 10,99

Vinha dos Pardais, Quinta do Piloto, IGP Península de Setúbal, Portugal 2019
Begin 20e eeuw besloot de succesvolle ondernemer Humberto Cardoso te investeren in wijnbouw net buiten het stadje Palmela. Hij kocht drie grote landgoederen: Fonte da Barreira, Lau en Alboal, waar hij wijnstokken liet planten. Hij bouwde ook twee wineries, eerst Quinta do Piloto en daarna Adega da Serra, die beide vandaag de dag nog steeds in familiebezit zijn. Met bijna 1.235 hectare aan wijngaarden en een jaarproductie van meer dan 4 miljoen liter wijn waren ze destijds een van de grootste wijnproducenten in Europa. Alle wijn werd in bulk verkocht. Het huidige Quinta do Piloto-project werd geboren in 2008. De focus ligt nu op het bottelen van karakteristieke wijnen van hoge kwaliteit, die de authenticiteit van de streek weergeven, gemaakt in kleine hoeveelheden, met veel passie en vakmanschap.
Touriga nacional, alicante bouschet, castelão; granaatrood, intense geur met kruidigheid in de hoofdrol, sappige aanzet met veel zwart fruit, o.a. cassis, opvallend frisse zuurgraad geeft lengte, mooi ontwikkeld in geur en smaak, elegante wijn met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (14%) € 8,99

Reserva Branco, Quinta da Lapa, Tejo, Portugal 2019
De 100 hectare grote Quinta da Lapa (1706) is een van de oudste wijnhuizen uit het gebied Tejo. Het gebied kan in grote lijnen in drieën worden opgesplitst: Bairro, Campo en Charneca. De wijngaarden van Quinta da Lapa liggen aan de rechteroever van de rivier in het hogere Bairro en het sterk kiezel en kleihoudende Campo. De aanplant bestaat uit nationale en internationale druivenrassen, telkens afgestemd op de bodemsamenstelling, welke heel divers is. Ook het warme en soms zeer droge klimaat speelt daarbij een belangrijke rol
35% arinto, 35% chardonnay, 30% viognier, 4 maanden Frans en Amerikaaans hout; strogeel, verrassend aparte geur, fruitig en floraal, aangename aanzet waarin geuraroma’s mooi terugkomen, hout is knap geïntegreerd, smaakvol, mooie lengte, goed gekozen herfstwijn (13%) € 11,15

Spätburgunder, Privat-Weingut H. Schlumberger, Markgräflerland, Duitsland 2014
Al meer dan 500 jaar wordt er door de familie Schlumberger wijn gemaakt in Markgräflerland. Heden is dat door schoonzoon Helmut. De wijngaarden liggen allen rondom Laufen, een dorp in het zuiden van Baden. Er is één Einzellage: de Altenberg. Sinds 2012 mag men ecologische wijnbouw vermelden en al sinds 2006 is men VdP lid met de Altenberger Wingerte als praalstuk. In 2022 is het bedrijf uitgeroepen tot VdP Weingut des Jahres.
Spätburgunder; elegante kleur, duidelijk herfsttonen in geur en smaak, bosgeur, paddenstoelen, fijne aanzet, mooi versmolten, licht ontwikkeld rijp fruit, fijne zuren, zeer elegant, prima lengte (12%) € 12,95

Grands Cras Cuvée Parcellaire, Pierre Dupont, Morgon, Frankrijk 2017
Pierre Dupont is een producent met wijngaarden in de Rhône, Mâcon en Beaujolais. De wijnen zijn zuiver, precies en over het algemeen toegankelijk.
Gamay; veel kleur, licht aards in combinatie met vooral donker fruit, goede souplesse en inhoud, vrij hoge zuren, uitgesproken kruidigheid, goede balans en lengte (13%) € 13,25

Lapa
MORGON