De internationale finale van de Sherry-spijscompetitie voor chefs en sommeliers, Copa Jerez, is gewonnen door het team van restaurant ‘Podium onder de Dom’ uit Utrecht. Chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg verbluften de jury met de eenvoud van hun gerechten die de bijpassende sherrywijnen voor zich lieten spreken, onder het motto ‘eenvoud is al gecompliceerd genoeg’. Naast de hoofdprijs won Mazairac tevens de prijs voor de Beste Chef.

Fraaie combinaties
De jury was onder de indruk van zowel de gerechten als de fraaie combinaties met sherry. Het voorgerecht bestond uit verschillende bereidingen van oesters met een manzanilla. Het hoofdgerecht, een crépinette van konijn, werd gecombineerd met een oloroso sherry. Tot slot werd het porcini-ijs op Oudwijkerkaas met een medium dry sherry gepresenteerd. ‘We hebben gekozen voor sherry’s die niet overheersen en mooi kunnen aansluiten bij gerechten van Nederlandse kwaliteitsproducten’, aldus sommelier Goos van den Berg.

De wedstrijd
De tweejaarlijkse Copa Jerez werd voor de 7de keer gehouden. Eén keer eerder ging de hoofdprijs naar Nederland: in 2009 won het team van De Lindenhof uit Giethoorn. Het team van Podium onder de Dom liet dit jaar zes andere chef-sommelierteams uit andere landen achter zich: Spanje (Casa Marcial**), Duitsland (Ödenturm), België (Humphrey), Denemarken (Falsled Kro), de Verenigde Staten (En Rama), en het Verenigd Koninkrijk (The Ritz Londen*). De teams worden beoordeeld op de keuze van de sherrywijnen, wijn-spijscombinaties, keuze van de gerechten, originaliteit, presentatie en tot slot de algehele prestatie. De internationale vakjury bestond uit: Josep Roca, François Chartier, Jan van Lissum, Madelaine Jakits, Beltrán Domecq en Andoni Aduriz.
Meer informatie: http://www.sherry.wine/nl/copa-jerez

Podium onder de Dom wint
gerecht 1
gerecht 2
gerecht 3