De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) vierde onlangs haar 115-jarig jubileum in het Muidense Explore. Peter Lute van het gelijknamige restaurant in Oudekerk aan de Amstel toverde een voormalige kruitfabriek om tot een prachtige setting voor dit soort evenementen.

Chef Paul Lute, voormalig premier Jan Peter Balkenende en KVNW-voorzitter Peter van Houtert

Chef Paul Lute, voormalig premier Jan Peter Balkenende en KVNW-voorzitter Peter van Houtert

Het door de KVNW gekozen thema ‘gezondheid en wijn’ zorgde voor een levendige paneldiscussie tijdens het middagprogramma. Hierbij waren specialisten uit de medische wereld aanwezig en werd duidelijk dat de Nederlandse wijnhandel zich terdege bewust is van het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de volksgezondheid.

Een goede gezondheid en het consumeren van wijn bleek terdege goed samen te kunnen gaan. Volgens sommige onderzoekers is wijn zelfs gezond, maar alles met mate natuurlijk. Voorzitter van de lustrumcommissie Olaf Kerstens kon het niet treffender verwoorden: “dit is een vak waar geen 65 jaar bestaat”.

Op een groot scherm werden gedurende de hele avond oude en historische foto’s van de KVNW en haar leden vertoond. Diverse vorige voorzitters waren dan ook aanwezig.

Huidig KVNW voorzitter Peter van Houtert mocht zich verheugen op een dusdanig hoge opkomst dat bij het aansluitende diner extra tafels moesten worden bijgezet. Van Houtert hield een enthousiast betoog waarin hij aangaf dat maar liefst 80% van de Nederlandse wijnhandelaren bij zijn organisatie zijn aangesloten. Samen vertegenwoordigen zij een omzet van 2,5 miljard euro en 2.000 banen. Hij deed dan ook met het door hen gekozen thema namens de sector een pro-actieve handreiking naar de overheid, een “appèl om door de politiek serieus genomen te worden”.

Dat viel in goede aarde bij voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende, die als eregast een speech gaf tijdens het diner, en de overige speciale gasten zoals Lodewijk van der Grinten, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, ambassadeurs van wijnproducerende landen en diverse coryfeeën uit de Nederlandse wijnwereld. Balkenende vertelde zelf de voorkeur te geven aan rode wijn. Hij gaf tijdens zijn speech aan zelf altijd te letten op waar en hoe wijn geproduceerd wordt. “Fair trade, ethiek en arbeidsomstandigheden zijn daarbij voor mij van groot belang”. Balkenende houdt zich als partner bij Ernst & Young veelvuldig met dit soort thema’s bezig. Volgens hem sluit dit dan ook perfect aan bij het thema duurzaamheid dat gedurende deze dag naar voren kwam. Het werd duidelijk dat de KVNW klaar is voor de toekomst: vol dynamiek met enthousiaste leden, duurzaam en gezond.