De winnaars van het 29e Proefschrift Wijnconcours

De winnaars van het 29e Proefschrift Wijnconcours tijdens Taste of Amsterdam

Opwekkend frisse rosés, uitstekende champagnes en attractieve bubbelwijnen

Het Proefschrift Wijnconcours is een van de hoogtepunten op de agenda van de gezamenlijke Nederlandse wijnimporteurs. Al voor de 29e keer in successie keurt een groep wijnprofessionals een groot aantal inzendingen voor een wisselend aantal prijscategorieën – de laatste 15 jaar is de groep vrijwel onveranderd gebleven. Sinds enkele jaren gebeurt dat op een tweetal momenten: in het voorjaar de rosés, champagnes en andere mousserende wijnen, in het najaar de rode, witte en zoete wijnen.
tekst Louis Janssen proefnotities Jan van Lissum

Strenge selectie vooraf
Waarom het Proefschrift Wijnconcours? In tegenstelling tot vrijwel alle andere wijnconcoursen gaat het ons niet om geldelijk gewin. Bij ons geen verplichting om een derde van alle ingezonden wijnen een bronzen, zilveren of gouden medaille te geven. Verder hebben we geen zin in extreem grote inzendingen, en nog veel minder in allerlei inferieure wijnen. In de bijna drie decennia dat ons Wijnconcours bestaat hebben we dat luid en duidelijk gecommuniceerd naar de inzenders. De importeur die mee doet, maakt daarom zelf al een selectie van de naar zijn mening beste wijnen in de gevraagde categorieën. We zijn streng voor de importeurs.

Minimaal 5 keer geproefd
Die strenge selectie vooraf maakt het beoordelen van de ingezonden wijnen niet eenvoudiger. Integendeel. We proeven daarom nooit alléén, omdat een individu niet in staat is dergelijk grote hoeveelheden wijn consequent te beoordelen. Bij ons is elke wijn op zijn minst 5 keer geproefd, en bij de geringste twijfel keert de wijn na enkele uren terug op de proeftafels. Dat is een tijdrovende kwestie, maar waarom zouden we een wijn, waar een jaar werk in zit, maar enkele seconden gunnen?

Trends en bijwerkingen
We organiseren het Wijnconcours ook om de (top)gastronomie en de consument te laten zien wat er nu en in de komende tijd gebeurt in de mondiale wijnwereld. Al vaak is het Wijnconcours de voorspeller geweest van grotere, maar vooral ook de bijzondere, kleinere trends in de wereld van de betere wijnen. Niet dat we elke komende trend steunen overigens: het is onze taak vooral óók de bijwerkingen te laten zien. Een voorbeeld: toen de rosé in ons land een trend werd, meer dan 10 jaar geleden, kregen we grote aantallen flessen te proeven van producenten die de rosé er eventjes bij gingen doen. Hetzelfde doet zich nu weer voor, als gevolg van de mondiále trend van de roséwijnen. Tegenwoordig hebben we er in het concours geen last meer van, en dat is een stevig compliment aan onze wijnimporteurs. Op de bijwerkingen van de populaire vins nature komen we trouwens binnenkort terug.

Hierna volgt per wijncategorie een samenvatting van onze bevindingen, telkens gevolgd door proefnotities van de winnaars en finalewijnen.

Rosé

Dat 5 van de 6 winnende roséwijnen uit het zuiden van Frankrijk komen is voor ons geen verrassing. De Provence biedt uiteenlopende stijlen rosé, van vrolijke terraswijn tot en met serieuze maaltijdbegeleider. Voor elk prijsniveau is er een aanvaardbare fles te vinden, met voldoende sap, fruitigheid of complexiteit. Sommige wijnen blijken echt groots, bijvoorbeeld uit kleinere gebieden als Palette en Bandol. Terugkerende winnaars zijn Domaine de Rimauresq, Pibarnon en Bonnaud. En steeds vaker krijgen we aantrekkelijke roséwijnen uit de rest van Zuid-Frankrijk op de tafels.
Een opvallende groep vormen de roséwijnen waar duidelijk een marketingconcept achter zit. Dat is op zich prima, maar als het succesvol blijkt, is de verleiding groot om onder hetzelfde label de productie gigantisch op te voeren met domeinvreemde wijnen en druiven. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de kwaliteit. Onder één en hetzelfde etiket proef je soms gewoon een andere wijn.
Spanje en Italië produceren uiteraard ook rosé, maar de echt gróte wijnen blonken uit door afwezigheid op het concours. Vooralsnog moeten we het in Nederland vooral doen met de merkrosés.
Duitsland verdient een aparte vermelding. Steeds vaker proeven we rosés van onberispelijke kwaliteit, loepzuiver, opwekkend fris en lekker druiftypisch. We kijken echt uit naar de verbreding van het aanbod van deze wijnen.
Rosés uit de overzeese gebieden geven nog steeds een wellicht te afwijkend smaakbeeld om ons op grotere schaal te kunnen plezieren. Veel merken, te weinig karakter.

Coulon M
Rosé categorie Supermarkt t/m € 7,50

8 – categoriewinnaar

Château Coulon, Corbières, Frankrijk 2015
Syrah, grenache, biologisch; zeer licht roze, schone geur met fijn rood fruit, zuiver en fijntjes, fruitrijke aanzet, klein zoetje, kruidige toets in de afdronk, toegankelijk en smakelijk (12,5%)
Albert Heijn € 5,99

7,5

Saint Roche, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2016
Caladoc, cinsault, biologisch; bleekroze, goed intense geur met rijp fruit, rode vruchtjes, iets kruidig, sappige aanzet, duidelijk zoetje, eindigt schoon en goed fruitig (12,5%)
Albert Heijn € 5,99

7,5

Cuvée Carla, Château Ventenac, Caberdès, Frankrijk 2015
Cabernet sauvignon, cabernet franc, grenache, syrah; zalmroze, rustige geur, lichte aroma’s, rood fruit, kruidig accent, ook kruidig van aanzet, vrij veel zoet, bittertje, correcte balans en lengte (12,5%)
Albert Heijn € 5,99

saint ser M
Rosé categorie Supermarkt t/m € 10

8 – categoriewinnaar

Domaine de Saint Ser, Côtes de Provence Sainte-Victoire, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault, syrah; bleekroze van kleur, mooie evenwichtige geur, zachte ontwikkeling, maar nog altijd fris, wat anijs en fijne tonen van rode vruchten, afdronk is schoon (11%)
Albert Heijn € 9,99

Rosé categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 7,50

8+ – categoriewinnaar

Grenache, Domaine la Colombette, IGP Pays de l’Hérault, Frankrijk 2016
Grenache; licht zalmroze; nette geur, vullend en fris, fijn rood fruit; saprijke aanzet, klein zoetje, mooie zuurgraad, prima balans, fruitig en doordrinkbaar met mooie lengte, universeel inzetbaar, ook aan tafel (11,5%)
Vojacek Wijnen € 6,65 / Heisterkamp Wijnkopers 6,40

8

Pêché de Vignes, Collovray & Terrier, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2016
Merlot, cinsaut, syrah; nette, schone geur, ingetogen, fris rood fruit; lichte structuur, klein zoetje, rijpe tonen, elegante stijl, mooi van samenstelling (13%)
Wijnkoperij Okhuysen € 6,60

7,5

Le Rosé de S, Famille Sumeire, IGP Mediterranée, Frankrijk 2016
Cinsault, grenache; lichtroze; goed intense geur, floraal, fijn rood fruit, besjes en aardbeien met kruidige toets in zowel geur als smaak, mooi sappig en verteerbaar, wat anijs, schoon en aangenaam droog (12,5%)
Les Généreux € 7,30

7,5

Gris Blanc, Gérard Bertrand, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2016
Grenache gris, grenache blanc; zeer lichte kleur, bleekroze; lichte geur, fris, klein rood fruit, mediterraan accent, zuivere aanzet, hint van anijs, mooie zuren, klein bittertje, zeer verteerbaar, toegankelijk voor breed publiek (12,5%)
Sligro € 6,76

7,5

L’Arjolle, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2016
Syrah, grenache; roze met rode gloed; fruitrijke aroma’s, floraal; fruitrijk en goed sappig van smaak, frisse zuurgraad, eindigt mooi droog, gemiddelde structuur, wijn met pit, verteerbare allemansvriend (12,5%)
Les Généreux € 6,95

7,5

Huerta del Rey, Palacio de Bornos, Rueda, Spanje 2016
Tempranillo; rozerood; goed intense geur, veel primair fruit, iets fruitsnoepjes, goede vulling en balans, fruitig, redelijk strakdroog (13%)
Wijnkoperij Okhuysen € 6,80

7,5

Domaine Alzitella, IGP Ile de Beauté, Frankrijk 2016
Niellucciu, grenache; lichtroze, frisse geur, goed gevuld, aardbeitjes, opwekkend van smaak, dropje, kruidig accent, bittertje voor grip (12%)
la vie le vin € 7,45

7,5

Vallevo, Costa dei Trabocchi, Cantina Frentana, IGP Terre di Chieti, Italië 2016
Merlot; kleur neigt naar oudroze, gerijpte geur, aardbeiencompote, slanke aanzet, frisse zuren, eindigt goed droog, veel rijp fruit (12,5%)
Vinea WCT € 6,20

Rotling M
Rosé categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 10

8,5 – categoriewinnaar

Rotling trocken, Rainer Sauer, Franken, Duitsland 2016
Rotling; zeer licht roze, goed intense geur, mooi fris rood fruit, ook florale tonen, loepzuiver, strakke frisse aanzet, hoge zuren, mooi schoon, gemiddelde structuur, opwekkend en smakelijk, mooie typiciteit, verteerbaar (11,5%)
Mark van de Wijn € 9,50

8+

Domaine Saint Ferréol, Coteaux Varois en Provence, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault, syrah; elegante lichte kleur, geur en smaak, mooi sappig, rijk aan fijn rijp rood fruit, mediterrane toets, ingetogen zoetje, mooie balans en lengte (13,5%)
Les Généreux € 8,20

8

Steff, Château Henri Bonnaud, IGP Mediterranée, Frankrijk 2016
Syrah, rolle, biologisch; rijp roze van kleur, elegante en intense geur, rijk aan rijp fruit in geur en smaak , vol smaakpalet, sappig met veel fruit, meer gastronomisch dan een terraswijn, mooie lengte (12,5%)
la Vie le Vin € 9,95

8-

Syrah, Bis by Biscaye, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2016
Syrah; licht zalmroze, nette, neutrale geur, floraal en mediterraan, sappige aanzet, zoet fijn rood fruit, kruidige toets, frisse zuren, levendig en verteerbaar, universeel inzetbaar (13%)
Vinites € 8,50

8-

Spätburgunder, Kranz, Pfalz, Duitsland 2016
Spätburgunder, biologisch; lichte kleur, ronde geur, rijp rood fruit, spritzig, frisse, opwekkende aanzet, elegant, levendige zuren, verteerbaar, uitdagende wijn met mooie spanningsboog en goede lengte (12%)
Winterberg Wijnen € 9,25

7,5

Equilibre Syrah Cabernet Franc, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2016
Syrah, cabernet franc; elegante roze kleur, zachte geur, mooi rijp rood fruit, saprijke aanzet, duidelijk zoete toets, kruidige afdronk, goed smaakgehalte (12,5%)
Les Généreux € 8,90

7,5

Ostatu Rosado, Bodegas Ostatu, Rioja, Spanje 2016
70% tempranillo, 27% garnacha, 3% viura; rustige geur, rood fruit in geur en smaak, zacht, klein zoetje, frisse zuren, goede balans en lengte, verteerbaar met grip, geschikt om bij te eten (13%) Anfors € 9,25

7,5

Mescladis, Domaine Clavel, Pic Saint-Loup, Frankrijk 2016
Syrah, grenache, mourvèdre, biologisch; vrij diepe kleur, neigt naar oudroze, vullende geur, rijp rood fruit, veel kruidige tonen, saprijk, warm en aromatisch, maaltijdwijn (12,5%)
Les Généreux € 9,95

Bonnaud M
Rosé categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 15

8,5 – categoriewinnaar

Château Henri Bonnaud, Côtes de Provence Sainte-Victoire, Frankrijk 2016
85% grenache, 15% cinsault, biologisch; lichte kleur, mooie evenwichtige geur, heel precies, florale tonen met kruidig accent en fijn rood fruit, vullende aanzet, mooi slank, loepzuiver, sappig en smakelijk met goed gedoseerd zoetje, fijne zuren en een kruidige toets, compleet, verleidelijk en elegant (13%)
Vojacek Wijnen € 12,25

8+

Domaine de Rimauresq, Cru Classé Côtes de Provence, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault, mourvèdre, syrah, rolle; zachtroze kleur, evenwichtige geur, iets toegeplooid, mooie intensiteit, floraal, kruidig accent, gloedvolle aanzet met veel sap, rijp fruit en smaak, opwekkende zuurgraad, fijn bittertje, schone en lange finale (13%)
Les Généreux € 13,35

8

Muskattrollinger Rosé trocken, Schnaitmann, Württemberg, Duitsland 2016
Muskat, trollinger, biologisch; heel aromatisch, duidelijk muskaat, sinaasappel/mandarijn, aardbeienconfituur, mooi droog van smaak, frisse zuren, eindigt mooi schoon en droog (11%)
Winterberg Wijnen € 11,50

8-

Grézan, Château de Grézan, Faugères, Frankrijk 2016
Grenache, syrah; lichtroze van kleur; nette geur, frisse rosé met kruidige toets en florale tonen, toegankelijke aanzet, mooi schoon fruit, klein bittertje, mooie zuurgraad, wat anijsdrop in finale, prima balans, goede lengte (12,5%)
Vinea WCT € 12,00

7,5

Prima Donna, Domaine Maby, Tavel, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault; roze met rode inbreng, vullende geur, veel primair fruit, kers en aardbei, in de mond stevig van postuur, vlezig en fruitrijk, goede zuren en balans, maaltijdwijn (14%)
Wijnhandel Léon Colaris € 12,95

7,5

Rimo, Domaine de Rimauresq, Côtes de Provence, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault, syrah; mooie zuivere geur, floraal en kruidig, zachte aanzet, mooi bittertje, goed smaakgehalte, voldoende spanning (13%)
Les Généreux € 10,95

7,5

Dona Maria, Julio Bastos, IGP Alentejano, Portugal 2016
Aragonez, touriga nacional; evenwichtige geur, goed fruitig, mooi kruidig accent, sappige, smaakvolle aanzet, zoetje, maar prima zuurgraad, goede balans, gemiddelde lengte, universele rosé (12%)
Well of Wine € 11,95

7,5

Tiberio, Cerasuolo d’Abruzzo, Italië 2016
Montepulciano; rozerode kleur, fruitrijke geur, veel primaire tonen, krachtige aanzet, hoge zuren, vlezig en opwekkend, schoon einde (13,5%)
Wijnhandel Koninginneweg € 12,50

7,5

Pomponette, Domaine de Sulauze, Coteaux d’Aix en Provence, Frankrijk 2016
Vermentino, grenache, syrah; lekker van smaak, mondvullend, sappig, mooi rijp fruit, evenwichtig, goede fraîcheur en lengte
Karakter Wijnimport € 10,95

R de Rimauresq M
Rosé categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 20

9 – categoriewinnaar

R de Rimauresq, Domaine de Rimauresq, Cru Classé Côtes de Provence, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault, syrah, rolle, cabernet sauvignon; fraaie zalmroze kleur, rijk geurend, vooral in de breedte, minder in de diepte, mooi gevuld en tegelijkertijd elegant, fijne fruittonen, licht kruidig, mooi gedoseerde houtinbreng, volle aanzet, zeer veel sap en smaak, vullend met de juiste spanning, zeer compleet, veel lengte (13%)
Les Généreux € 16,60

8

Rosato, Tenuta delle Terre Nere, Etna, Italië 2016
Nerello mascalese, nerello cappuccio, biologisch; kleur duidelijk tuille, mooie zuivere, intrigerende geur, mineraal, florale toets, pittige kruiden, veel spanning, karaktervolle maaltijdwijn, verrassende Etna-wijn (12,5%)
Les Généreux € 16,80

8

Château Salettes, Bandol, Frankrijk 2016
Cinsault, grenache, mourvèdre; roodkoperkleurig, ingehouden geur, romige aanzet, zacht mondcontact, mooie vulling, aangename maaltijdwijn
Karakter Wijnimport € 17,80

8-

Domaine de la Tour du Bon, Bandol, Frankrijk 2016
Grenache, cinsault, mourvèdre, clairette, biologisch; zalmroze, mooie intense geur, heel kruidig, mooi rijp rood fruit, volle aanzet, stevig bitter, smaakrijk en vullend, mooie balans, maaltijdwijn (13%)
Les Généreux € 18,80

8-

Lampe de Méduse, Château Sainte Roseline, Côtes de Provence, Frankrijk 2016
Grenache, mourvèdre, cinsault, tibouren, syrah, vermentino, sémillon; zeer licht van kleur, krachtige geur met mediterrane tonen en wat hout, in de mond vrij direct, wel mooi smaakgehalte en balans, frisse zuren maken de wijn opwekkend, kruidige en warme toets in afdronk (12%)
Goessens € 18,77

7,5

Héritage, Château Barbebelle, Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrijk 2016
50% grenache, 25% cinsault, 15% cabernet sauvignon, 10% rolle; licht zalmroze, pittige geur, kruidig, frisse zuren, ook kruidig van smaak, mooi rijp fruit, correcte lengte en voldoende spanning, meer ingetogen aroma’s, minder uitgesproken (13%)
Anfors € 16,95

Pibarnon M
Rosé categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 30

9 – categoriewinnaar

Château de Pibarnon, Bandol, Frankrijk 2016
Mourvèdre; mooie zalmroze kleur, intense geur, krachtig, kruidig, mooi rijp rood fruit, wulps, levendige aanzet met goede zuurgraad, dropje, anijs, zeer veel smaak, fraaie balans en veel lengte, mondvullend
Wijnkoperij Okhuysen € 24,50

8+

Petra, Domaine Hauvette, Les Baux de Provence, Frankrijk 2015
70% cinsault, 15% grenache, 15% syrah, biodynamisch; intense zalmroze kleur, intrigerende geur, kruidig, gedroogde bloemblaadjes, vers rijp en ook wat gedroogd fruit, saprijke aanzet, frisse zuren, mooie kruidigheid, verteerbaar met veel karakter, indringende wijn (12%)
Wijnhandel Koninginneweg € 21,50

8

Rosé du Castel, Domaine du Castel, Judean Hills, Israël 2016
Merlot, malbec, cabernet franc, koosjer; zeer lichte kleur, rustige geur, licht geurend naar aardbeien en rozen, vrij veel zoet in de aanzet, stevig bitter in smaak en afdronk, goede vulling, gemiddelde lengte, maaltijdwijn (12%)
Well of Wine € 24,95

Quintessence M
Rosé categorie Wijnspeciaalzaak meer dan € 30

8,5 – categoriewinnaar

Quintessence, Château Henri Bonnaud, Palette, Frankrijk 2015
Grenache, syrah, mourvèdre, cinsault, biologisch; bleekroze, mooie intense neus, fijn rood fruit, mediterraan, hout aanwezig, toasting alom, crèmige toets, brede, weelderige aanzet, zoetje van rijp fruit en hout, fruit is mooi versmolten, heel gastronomisch (14%)
la vie le vin € 32,50

RCM4

Mousserende wijnen

Steeds vaker kunnen mousserende wijnen de vergelijking met champagne glansrijk doorstaan. Werkelijk zeer fraaie wijnen kwamen voorbij. Geen handenvol echter, en dat betekende dat het proefpanel af en toe tandenknarsend een nieuwe reeks flessen opende. Dan weer een agressieve of mondvullende mousse, dan weer een ronduit vervelend smaakbeeld, vaak het gevolg van een te oude fles. En het blijkt gewoon lastig om een goede mousserende wijn voor minder dan een tientje aan te bieden.
Toch kijken we tevreden terug op de gemiddelde resultaten. Mooi mousserend is niet afhankelijk van een bepaald land of regio. Elk van de vier categorieën kreeg een wijn uit een ander land als winnaar. Italië, Oostenrijk, Spanje en Tasmanië (Australië) kregen de oorkondes. Dat toont aan dat de kwaliteit mondiaal breed is, maar ook dat Frankrijk met de mousserende of sparkling wijnen minder scoort in het concours. We vinden het vreemd dat veel importeurs terroirwijnen zoeken, en dan de crémants uit bijvoorbeeld Jura, Bourgogne of Loire grotendeels overslaan. Het heeft ongetwijfeld te maken met hypes. Prosecco verkoopt nou eenmaal gemakkelijker.

Jacobs M
Mousserend categorie Supermarkt t/m € 15

7,5 – categoriewinnaar

Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée, Jacob’s Creek, South Eastern Australia, Australië NV
Chardonnay, pinot noir; schone geur, fijn wit fruit, licht citrus, in de mond wat appel, frisse zuren, gemiddelde structuur, nette lengte, schoon (11,5%)
Albert Heijn € 10,49

Pares Balta M
Mousserend categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 15

8+ – categoriewinnaar

Brut nature, Parés Baltà, Cava, Spanje NV
26% parellada, 30% macabeu, 44% xarel-lo, biologisch; licht gerijpte kleur en geur, zoete appel, smaakvolle aanzet, mooi zuiver, opwekkend, nette structuur, veel sap, impressies van wit fruit en citrusvruchten, mooie schone, droge afdronk, veelzijdige, expressieve wijn met veel lengte (11,5%)
Anfors € 14,00

8

Méthode Traditionnelle Brut, Boutet-Saulnier, Vouvray, Frankrijk NV
Chenin blanc; mooie schone geur, iets gerijpt, zoete en gedroogde appel, vullende smaak, brut, maar toch een zoetje, verweven zuren, goede lengte, veelzijdig inzetbaar (12,5%)
Vinea WCT € 14,00

7,5

Riesling brut Klassische Flaschengärung, Braunewell, Sekt, Duitsland NV
Riesling; zoetje in de aanzet, veel fruit, hoge zuren, impressies van groene appel blijven, mooi droog, schoon en opwekkend, mooi samengesteld (12,5%)
Mark van de Wijn € 12,75

kalkspitz M
Bisol Crede M
Mousserend categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 20

8+ – ex aequo categoriewinnaar

Kalkspitz Pétillant Naturel, Christoph Hoch, Kremstal, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner, zweigelt, gelber muskateller, biodynamisch; oranje en ongefilterd, gist, abrikozenbrioche en gedroogde appel met wat sinaasappel, strakdroge aanzet, goede vulling, sinaasappelzest en gedroogd fruit, prima balans, beluchte stijl van wijnmaken, eindigt mondzuiverend (10,5%)
Champagnist € 16,95

8+ – ex aequo categoriewinnaar

Crede, Brut, Bisol, Valdobbiadene Prosecco Superiore, Italië 2016
85% glera, 10% pinot bianco, 5% verdiso; goed intense geur, rijk aan rijp wit fruit, zuiver en karakteristiek, droge aanzet, levendige zuurgraad, mooi fruit, heel schoon met mooie balans zuren en bitters, goede lengte, heel verteerbaar (11,5%)
Anfors € 17,45

8

Huguet Gran Reserva Brut Classic, Bodegas Can Feixes, Cava, Spanje 2009
Macabeo, parellada, pinot noir; afgeronde geur, mooie rijpe tonen, gedroogde vruchten, abrikoos en wat perzik, ook in de mond evenwichtig en smaakvol, sappig, mooie zuren geven spanning, fijn bittertje naast veel fruit, licht crèmig, lief, heel compleet (12%)
Wijnkoperij Okhuysen € 15,90

8-

Blanc de Blancs Brut, Raventós i Blanc, Cava, Spanje 2014
Macabeo, xarel-lo, parellada, biodynamisch; mooie schone geur, veel wit fruit met frisse appel centraal, toegankelijke aanzet, aangenaam droog, mooie fruitexpressie, prima zuren, schonende afdronk, complete, universele wijn (12%)
Vinites € 15,50

7,5

Cuvée Katharina Brut, Raumland, Rheinhessen, Duitsland NV
Pinot noir, pinot meunier, biologisch; intense geur, gerijpte tonen, veel gedroogde appel en gistige accenten, in de mond veel gerijpte aroma’s en frisse tot groene appel, hoge zuren, nette lengte (12%)
Pasteuning € 18,50

Jansz M
Mousserend categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 30

8+ – categoriewinnaar

Premium Cuvée Brut, Jansz, Tasmania, Australië NV
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier; zachte, afgeronde geur met mooie expressie wit en ook wat geel fruit, aangenaam droge aanzet, prima vulling, saprijk met prima balans en mooie spanning, heel opwekkend (12%)
Verbunt Wijnkopers € 20,95

8-

Extra Brut Millesimato Blanc de Noir, Elisabetta Abrami, Franciacorta, Italië 2011
Pinot nero, biologisch; mooie geur, witte bloesem en wit fruit met accent rode besjes op achtergrond, mooie droge aanzet, goed smaakgehalte, beetje strak, fijne balans (12,5%)
Bubbles by Bruud € 29,95

7,5

Perlé, Ferrari, Trento, Italië 2010
Chardonnay; mooie zachte geur, afgeronde fruittonen, zachte aanzet, mooi ontwikkeld, accenten van gedroogde appel in de afdronk, niet heel uitgesproken maar evenwichtig (12,5%)
Vinites € 29,95

7,5

Blanc de Blancs Brut, Christian Madl, Niederösterreich, Oostenrijk 2010
Chardonnay; nette geur met veel frisse tonen, rinse appel en kiwi, ook wat gerijpte tonen, goed smaakgehalte, opwekkend door zeer hoge zuren, loepzuiver (12%)
Winterberg Wijnen € 26,50

7,5

Premium Rosé Brut, Jansz, Tasmania, Australië NV
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier; zacht zalmroze van kleur, droge aanzet, slanke structuur, florale tonen (rozen), wat besjes, frisse zuren, nette balans en afdronk (12%)
Verbunt Wijnkopers € 20,95

7,5

Grüner Veltliner Sekt, Weingut Steininger, Kamptal, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner; fraaie, uitgebalanceerde geur met frisse tonen en rijp fruit, wat brioche en zest, in de mond soepel, duidelijk zoetje, goede zuren, toegankelijk door zoetje (13,5%)
Verbunt Wijnkopers € 22,95

7,5

Rosé Brut, Elisabetta Abrami, Franciacorta, Italië 2013
70% pinot nero, 30% chardonnay, biologisch; zeer lichte kleur, eerder wit dan roze, krachtige geur, aangename rijpe tonen, impressie van rode besjes op achtergrond, in de mond redelijk zacht, klein zoetje, goede balans en lengte (11,5%)
Bubbles by Bruud € 26,50

7,5

Rosé, Cantina della Volta, Lambrusco di Modena Spumante, Italië 2012
Lambrusco di sorbara; mooie schone geur, heel precies, fijne tonen rode vruchtjes, in de mond strakdroog, levendige hoge zuren, goede bite, heel opwekkend, eindigt mooi schoon, veel lengte (12%)
AltoVino Wijnhandel € 25,00

RCM7

Champagnes

Feest in het proeflokaal! Het panel proefde een van de mooiste series champagnes uit de geschiedenis van het Wijnconcours. Van ‘laag’ tot hoog geprijsd, in elke prijscategorie kwamen meerdere wijnen in aanmerking als eindwinnaar. Uiteindelijk scheelde het maar weinig, het ging gaandeweg vooral om de punten achter de komma. De Champagne bewijst grootste wijnen te kunnen maken in uiteenlopende stijlen: serieus, precies, variërend van fris, verkwikkend en voorjaarsachtig tot en met dik, gerijpt, zijdezacht en gastronomisch. Daarmee toont men bovendien aan dat terroir en druivenras twee bepalende factoren zijn in de productie van kwaliteitswijnen. Eigenlijk is het net als met stille bourgogne of bordeaux. Je kunt dezelfde druiven aanplanten, maar het levert altijd een onvergelijkbare wijn op.
Een feest, dat was het dit keer.

Champagne categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 30

8+ – categoriewinnaar

Réserve Premier Cru, Hugues Godmé, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier, biodynamisch; mooie volle geur, iets gerijpt maar fris en uitnodigend met gedroogde appel en wat abrikoos, aangenaam droge aanzet, gemiddelde structuur, nette balans en lengte (12%)
Champagnist € 29,95

8

Brut Excellence, Gosset, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier; aantrekkelijke, evenwichtige geur met zowel fris fruit als brioche en wat zest, ook qua smaak vullend en met mooie balans, hoge zuren, schone afdronk, maaltijdwijn (12%)
Goessens € 29,31

8-

Cuvée Brut Prestige, Serge Mathieu, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, pinot noir; bescheiden geurend en ook in de mond niet heel uitgesproken, maar wel fris en fijntjes met mooie balans, klein zoetje en schone finale (12%)
Wijnhandel Léon Colaris € 18,95

Leclerc Brut M
Champagne categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 40

8+ – categoriewinnaar

Brut Réserve, Leclerc Briant, Champagne, Frankrijk NV
Pinot noir, pinot meunier, chardonnay, biodynamisch; geurt naar zest en brioche, ook wat abrikoos en perziklikeur, strakke, krachtige aanzet, hoge zuren en bittertje maken de wijn gastronomisch, meer speels, eindigt schonend en drogend (11,5%)
Well of Wine € 39,95

8

Grande Réserve Brut, Gosset, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier; goede mousse, gerijpte geur, associatie met asperges, waaiert breed uit in het glas, crèmig, brioche, mooi fruit, gedroogde vruchten en wat noten, ook breed van smaak, weelderig en vullend met mooie frisse zuren voor spanning en balans, heel gastronomisch (12%)
Goessens € 34,68

8

Tradition Brut, De Sousa & Fils, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier, biologisch; verleidelijke, brede, rijpe geur, goede mousse, crèmig, gedroogd fruit, elegant en fris tegelijk, stevige aanzet, hoge zuren peppen op, fijne fruitbitters, brioche en sinaasappelzest, goede grip (12,5%)
Les Généreux € 35,90

8

Cuvée de Réserve Blanc de Blancs Grand Cru Brut, Pierre Péters, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay; mooie volle geur, licht rokerig, brioche, zest, citrus, groen fruit, frisse, strakke aanzet, hoge zuren, zeer opwekkend, voldoende vulling, mooi bittertje, nette lengte, elegante aperitiefwijn (12%)
Wijnkoperij Okhuysen € 38,90

8-

Grand Cru Blanc de Blancs, Lenoble, Champagne, Frankrijk NV
100% chardonnay; volle geur, crèmig, brioche, ook wit fruit, mooi afgerond, strakke aanzet met hoge zuren, duidelijk bitter, wat nougat in de afdronk, mooie lengte, opwekkend, maaltijdwijn, komt iets tekort (12%)
Sauter Wijnen € 39,50

Agrapart M
Champagne categorie Wijnspeciaalzaak t/m € 50

9 – categoriewinnaar

Les 7 Crus Brut, Agrapart & Fils, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay; levendige mousse, fraaie geur, veel frisse fruittonen, licht floraal, eerder diep dan breed, mooie finesse, in de mond ook jeugdig, fris, slank en complex, veel verfijnde aroma’s en diepgang, lange afdronk, fijn bittertje, expressief (12,5%)
Les Généreux € 42,95

9-

Hommage Grand Cru, Henri Giraud, Champagne, Frankrijk NV
Pinot noir, chardonnay, biologisch; brede, intense geur, veel brioche, abrikoos, perzik, evenwichtig, volle, rijke aanzet, levendige zuren, fraai bittertje, veel fruit en lengte, intense wijn met veel finesse, rijk en complex (12%)
Pasteuning € 48,95

8,5

Dame Jane, Henri Giraud, Champagne, Frankrijk NV
Pinot noir, chardonnay, biologisch; zeer fruitrijke geur, fijne rode vruchtjes, iets gerijpt, gedroogde rozenblaadjes, vullende aanzet, subtiele fruittonen, nette zuren voor mooie spanning, prima lengte, heel verteerbaar en buitengewoon smakelijk, veel lengte (12%)
Pasteuning € 49,95

8+

Brut Nature Grand Cru, Benoît Lahaye, Champagne, Frankrijk NV
Pinot noir, chardonnay, biodynamisch; roze zweem in de kleur, gerijpte tonen in de neus, confituur, brioche en abrikoos, strakke aanzet, veel gedroogde appel, rinse tonen, veel pinot, strakdroog, krachtig, nette lengte (12%)
Champagnist € 45,00

8-

Grand Cru Blanc de Blancs Réserve Brut, De Sousa & Fils, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, biologisch; brede geur, groen fruit, vrij veel citrusvruchten, ook abrikoos en perzik naast terroirtonen, krijtige toets; in de mond fris en breed, mooie spanning, veel sap en lengte, crèmig, wat rijping, maar fruit staat centraal, toegankelijk (12,5%)
Les Généreux € 44,20

8-

Brut Nature, Nathalie Falmet, Champagne, Frankrijk 2012
Pinot noir; lichtroze zweem, redelijk krachtige geur, veel frisse accenten, bijna zilt, krachtige aanzet, mooi sap, veel spanning, bittertje van sinaasappelzest, mooie balans en prima lengte, beetje ontwikkeld, eindigt strakdroog (12%)
Wijnhandel Jan van Breda € 47,50

Leclerc Meuniers M
Champagne categorie Wijnspeciaalzaak meer dan € 50

8,5 – categoriewinnaar

Blanc de Meuniers Premier Cru Brut Zéro, Leclerc Briant, Champagne, Frankrijk NV
100% pinot meunier, biodynamisch; elegante, complexe geur, prachtig fruit, witte vruchten, hint van brioche, veel diepte, krachtige, smaakvolle aanzet, stevige structuur, hoge zuren, zeer vitaal, mooie ontwikkeling, heel uitdagend, veel materie, fraaie balans en veel lengte (12%)
Well of Wine € 139,00

8+

Les Aventures Grand Cru Blanc de Blancs, Lenoble, Champagne, Frankrijk NV
100% chardonnay; volle kleur, rijke, rijpe geur, heel breed en weelderig met brioche, crèmige tonen met bite, gerijpt fruit en een hint van blanke noten, zeer rijke, krachtige, aanzet, veel gerijpte tonen, duidelijk ontwikkeling, bitters van zest, mooi houtgebruik, prachtige toasting, zeer lange afdronk, maaltijdwijn, levendig, gevuld, expressief (12%)
Sauter Wijnen € 98,00

8

Blanc de Blancs Millésimé, Pol Roger, Champagne, Frankrijk 2004
Chardonnay; fraaie evenwichtige geur, mooi geschakeerd met impressies wit fruit en bloesem, meer ontwikkeling in de mond, waaiert breed uit, mooie zuren, crèmige toets, mooie lange afdronk, eindigt schoon (12,5%)
Verbunt Wijnkopers € 78,95

8

Terra Extra Brut, Nathalie Falmet, Champagne, Frankrijk 2012
Chardonnay; veel mousse, elegante geur, complex met mooi fruit, wat florale tonen, brioche en een exotische toets, in de mond krachtig, veel terroir, veel bitters en hoge zuren, gastronomisch, veel lengte (12%)
Wijnhandel Jan van Breda € 75,00

7,5

Brut Millésimé, Pol Roger, Champagne, Frankrijk 2006
Chardonnay, pinot noir; voorname, evenwichtige geur met mooi fruit, appel en citrus, crèmige toets; breed van smaak, mooi gerijpt, voldoende zuren, goede spanning en balans, schone afdronk (12,5%)
Verbunt Wijnkopers € 64,95

7,5

Blanc de Blancs Brut, Barons de Rothschild, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay; relatief bescheiden geur, wit fruit en blanke noten, krachtige aanzet, hoge zuren, vrij veel rinse appel, duidelijk bitter, goede balans, gemiddelde lengte, houtinvloed staat een beetje los van het geheel, droog (12%)
Wijnimport J. Bart € 62,75

7,5

Brut Rosé Millésimé, Pol Roger, Champagne, Frankrijk 2008
Pinot noir, chardonnay; mooie roze kleur, iets gerijpt in de neus, maar ook mooie tonen van fijn rood fruit, smaakvolle aanzet, fris fruit, mooie zuren, goede materie, eindigt fruitrijk en schoon, fraaie balans (12,5%)
Verbunt Wijnkopers € 73,95

RCM8