Le Grand Cru uit Heemstede organiseerde bij restaurant De Bokkedoorns in Overveen (Proefschrift 8,6 – meer dan € 100) een proeverij gewijd aan de wijngoederen Bernhard Ott (O) en Franz Keller (D). Bernhard Ott en Friedrich Keller waren zelf aanwezig om hun wijnen te presenteren.
proefnotities Jan van Lissum

Bernhard Ott, Will en Els Beeren (Le Grand Cru), Friedrich Keller

Bernhard Ott, Will en Els Beeren (Le Grand Cru), Friedrich Keller

Le Grand Cru, de wijnspeciaalzaak van Will en Els Beeren in Heemstede, staat al 33 jaar bekend als een toonbeeld van kwaliteit, een divers aanbod en kennis van zaken. Het assortiment omvat zo’n 600 verschillende wijnen uit de oude en nieuwe wereld en wordt regelmatig aangevuld met interessante vondsten. Will selecteert zijn wijnen meer dan ooit met wijn-spijs in het achterhoofd. Niet alleen omdat Le Grand Cru ook levert aan verschillende horecazaken, maar vooral omdat particuliere wijnliefhebbers – de voornaamste klantenkring van deze wijnspeciaalzaak – tegenwoordig veel vaker op zoek zijn naar kwaliteitswijnen die passen bij een specifiek gerecht, of zelfs bij een compleet menu. Het team van Le Grand Cru heeft in de loop der jaren voldoende ervaring opgebouwd om aantrekkelijke wijnsuggesties te doen of in overleg met consument, cateraar, kookclub of restaurant een wijnarrangement samen te stellen dat mooi aansluit bij de gewenste smaakvoorkeuren en het te besteden budget. Op zoek naar een bijzondere wijn voor een zeer speciale gelegenheid? Vraag dan wat er op voorraad ligt in Will’s Wijnkelder – het segment met de zeldzame kelderschatten.

Team Weingut Ott

Het team van Weingut Ott

Bernhard Ott, Wagram

De ‘instapwijn’ Am Berg en de meer terroirgetypeerde Fass 4 en Der Ott scoren steevast hoog bij het Wijnconcours en de Nationale Huiswijncompetitie van Proefschrift. Bij deze proeverij ligt de nadruk op de Erste Lage-wijnen, waar Bernhard Otts specialisme, de grüner veltliner, nog mooier tot zijn recht komt. De combinatie terroir – van eersteklas wijngaarden in Wagram en enkele in Kamptal, biodynamische teelt (sinds 2006) en veel precisie bij de vinificatie, op rvs, resulteert in topwijnen die het wijngoed in relatief korte tijd internationaal op de kaart hebben gezet. Bernhard kreeg in 1993 de leiding over het toen ruim 100 jaar oude familiedomein en werd in 2008 als eerste producent uit Wagram in de Falstaff verkozen tot ‘Winzer des Jahres’. Zijn Rosenberg 2015 kreeg bij Parker 94-96 punten. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter en de bodem bestaat vooral uit löss, variërend in diepte van 1 tot wel 20 meter en vaak vermengd met grind. In de meeste gevallen zijn de wijnen al op jonge leeftijd zeer aantrekkelijk, maar met name de topcuvées bezitten een uitstekend bewaarpotentieel.

Erste Lagen en proefnotities

Feuersbrunner Spiegel Erste Lage
Samengesteld terroir van rood grind en löss, en zo tevens het fundament voor de klassieke peperigheid en de typiciteit van de beste grüner veltliners. Belangrijk ander kenmerk is hier de klassieke, hoge en zeer verfijnde mineraliteit die de wijnen uit deze Lage meekrijgen. Dit terroir biedt bovendien veel mogelijkheden om de vinificatie te personaliseren, steeds met behoud van de specifieke organoleptische eigenschappen van dat terroir.

Proefnotitie

8

Grüner Veltliner Ried Feuersbrunner Spiegel 1.Lage ÖTW, Bernhard Ott, Wagram, Oostenrijk 2017
Grüner veltliner, biodynamisch, 8 hectare groot perceel met zuidelijke expositie, selectie van de beste en oudste stokken, fermentatie en rijping op rvs; licht groengeel uiterlijk, fruitige geurwaaier, mooie sappige aanzet, smaak komt overeen met geur, goede spanning, rijpe tonen, fijne kruidigheid, goede zuren, licht, fris en evenwichtig, veel lengte € 37,50

Engabrunner Stein Erste Lage
Wijngaard die zich feitelijk bevindt in de regio Kamptal DAC. Breed samengesteld terroir van grind, löss, krijt, geërodeerde gneissterrassen, rood en geel zand, tevens de oorzaak van de tamelijk rijke wijnstijl hier. Mineraliteit is duidelijk aanwezig, mede door de gekozen schilmaceratie van minstens een etmaal.

Proefnotitie

8

Grüner Veltliner Ried Engabrunner Stein 1.Lage ÖTW, Bernhard Ott, Kamptal DAC, Oostenrijk 2017
Grüner veltliner, biodynamisch, bodem van löss, grind en gneiss, iets koeler klimaat dan de bezittingen in Wagram, fermentatie en rijping op rvs; elegante kleur, mooie fruitige aroma’s, smaak komt overeen met geur, veel sap in de aanzet, verleidelijk, rijp, prima vulling, fruit en zuren goed in balans € 37,50

Feuersbrunner Rosenberg Erste Lage
Bodem van diepe löss, geldt hier als ultieme basis voor wijnen met een markante mineraliteit, complexiteit en concentratie, naast verfijning en uithoudingsvermogen. Ideaal voor grüner veltliner.

Proefnotitie en gerecht

8,5

Grüner Veltliner Ried Feuersbrunner Rosenberg 1.Lage ÖTW, Bernhard Ott, Wagram, Oostenrijk 2017
Grüner veltliner, biodynamisch, oudste stokken, de percelen op de Rosenberg zijn al sinds 1889 familiebezit, fermentatie en rijping op rvs; in eerste instantie dichte geur, sappige aanzet, rond, aromatisch, intens, mooie harmonie, meer concentratie dan vorige wijnen, veel potentieel, complex € 37,50

Gerecht:
Kreeft, gepocheerd met diverse soorten tomaat en ansjovis, ijs van Parmezaanse kaas.
Mooi gerecht, fris, mooie zuren, licht verteerbaar.

Proefnotities overige wijnen en gerecht

8-

Grüner Veltliner Fass 4, Bernhard Ott, Wagram, Oostenrijk 2018
Grüner veltliner, biodynamisch, afkomstig van vijf kleine percelen waaronder de Rosenberg-wijngaard, allemaal apart gevinifieerd, fermentatie en rijping op rvs; rustige geur, gedoseerd, zeer jeugdig, frisse, fruitige aanzet, fijne kruidigheid, veel sap, prima vulling, goede zuurgraad, evenwichtig € 18,95

9

Grüner Veltliner Qvevre, Bernhard Ott, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner, tot 53 jaar oude stokken, biodynamisch, afkomstig van Rosenberg-wijngaard, langdurige, spontane fermentatie en maceratie van ontsteelde druiven en vervolgens 8 maanden rijping in Georgische amforen van 500 tot 2000 liter, geen persing en daardoor minder tannineus en minder gekleurd dan de meeste orange wines; fijne geur, volle aanzet, sappig, vullend, prachtige aroma’s, elegante structuur, complexe wijn met veel lengte € 54,95

Gerecht:
Rode mul, gegrild met tartaar van langoustine en coulis van daslook, abrikoos en een beurre blanc van tandoori-kruiden
Mooi samengesteld gerecht, smaakvol met fijne details, subtiele invloed van daslookcoulis, mooi accent abrikoos, smakelijke beurre blanc.

Kreeft en tomaat

Kreeft, gepocheerd met diverse soorten tomaat en ansjovis, ijs van Parmezaanse kaas

Friedrich en Fritz Keller

Friedrich en Fritz Keller

Franz Keller, Baden

Het familiebedrijf Franz Keller ligt in het Zuid-Duitse plaats Vogtsburg in Baden-Württemberg, vlak bij de Franse grens. De plaats maakt deel uit van de Kaiserstuhl, het warmste en zonnigste wijngebied van het land. De bodemsamenstelling is zeer afwisselend, met als grote gemene deler de vulkanische oorsprong en de vruchtbare lössafzettingen, waardoor vooral chardonnay, weissburgunder en spätburgunder hier goed gedijen. Het bedrijf, dat momenteel onder leiding staat van Fritz Keller, beperkt zich niet tot wijnbouw, maar bestaat verder ook uit een wijnhandel, eigen wijnimport, een hotel en drie restaurants, waaronder Schwarzer Adler, dat al sinds 1969 onafgebroken een Michelinster heeft. Fritz’ oudste zoon Friedrich is tegenwoordig verantwoordelijk voor het wijnmaken en onder leiding van vader en zoon heeft het wijngoed de afgelopen jaren een grote kwaliteitssprong gemaakt. Eind vorig jaar werden ze door Falstaff onderscheiden met de ‘Kollektion des Jahres’-award en ontvingen ze van Gault&Millau de titel ‘Winzer des Jahres’.

De Kaiserstuhl

Klein vulkanisch middelgebergte uit het Tertiair (vanaf 23 miljoen jaar geleden) aan de oostelijke rand van de Boven-Rijnse Laagvlakte. Bodem bestaat daarnaast uit een sedimentair deel uit de periode voor de Jura. Löss is hier vanuit het zuiden neergewaaid vanaf 2,5 miljoen jaren terug. Zeer rijk aan (zeldzame) mineralen. Door tektonische activiteiten sterk gecontamineerd geraakt.

De Kaiserstuhl

De Kaiserstuhl

Grosse Gewächse en proefnotities

Oberberger Bassgeige ‘im Leh’ GG
Een van de beste percelen binnen de Bassgeige, hoog op de helling. Zuidelijke expositie, kalkhoudende löss(leem) op vulkanisch fundament, meestal als eerste geoogst. Oude stokken geven vlezige, frisse en minerale kenmerken aan de ook elegante wijnen.

Proefnotitie

8

Oberbergener Bassgeige ‘im Leh’ Weissburgunder GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2017
Weissburgunder, 12 maanden rijping in eiken vaten van 350 liter, 6 maanden op rvs sur lie; vullend in geur en smaak, goede rijpe tonen, duidelijke houtinbreng, intens fruitig, goede spanning, balans, nog jong, heeft tijd nodig (12,5%) € 49,95

Achkarrer Schlossberg GG
Terrassen, met dynamiet aangelegd, löss(leem), kalkhoudend, verweerd vulkanisch gesteente met aandeel tufsteen, geeft ’s nachts warmte af, geeft wijn met complexe en wijngaardeigen aroma’s, zuidzuidwestelijke oriëntatie, hellingsgraad tot soms 80%. Hoe dieper geworteld, hoe meer mineraliteit en structuur. Microklimaat met hooguit 500 ml regen per jaar.

Proefnotities en gerecht

9

Achkarrer Schlossberg Grauburgunder GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2017
Grauburgunder, 12 maanden rijping in grote eiken vaten, 6 maanden op rvs sur lie; mooi ontwikkeld, rijk aan aroma’s, veel volume, levendig, licht medicinaal toontje past goed naast het fruit en de ontwikkeling, goede balans, complex van samenstelling, hout is mooi verweven, veel lengte, aangename wijn (13%) € 49,95

9

Achkarrer Schlossberg Spätburgunder GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2016
Spätburgunder, 18 maanden barriquerijping (35% nieuw); complexe aroma’s met fijne structuur, mooi gerijpt fruit voert de boventoon, goed gedoseerde zuren, complex en intens, goed samengestelde wijn met veel lengte € 92,50

Gerecht:
Kamper lam, gebraden lamsrug en stoof van de nek, cilinder van courgette met doperwt en munt, een eigen jus
Smaakvolle, aromatische wijn-spijscombinatie

Kamper lam, gebraden lamsrug

Kamper lam, gebraden lamsrug en stoof van de nek, cilinder van courgette met doperwt en munt, eigen jus

Jechtinger Enselberg GG
Westelijk deel Kaiserstuhl, met voornamelijk licht en donker geërodeerd vulkanisch gesteente, afgedekt met löss(leem). Bodem maakt lichte, elegante en finesserijke wijnen met fijne zuren mogelijk.

Proefnotitie

8+

Jechtinger Enselberg Spätburgunder GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2016
Spätburgunder, 18 maanden barriquerijping (60% nieuw); fris, fruitig, goede zuren, levendig, goede spanning, elegante stijl, plezierig doordrinkbaar, licht pepertje, goede balans en lengte (12,5%) € 44,95

Oberrotweiler Eichberg GG
Westelijke grens Kaiserstuhl, zuidzuidoostelijke ligging, ligt vol in de zon, sterk gecontamineerde donkere bodem van vulkanische oorsprong (assen), sterk mineraal houdend en die gedurende de nacht de warmte uitstraalt. Bodem geeft tamelijk stevige wijnen, met structuur en associaties van teer en animale aroma’s. Zeer micro typisch.

Proefnotitie

8,5

Oberrotweiler Eichberg Spätburgunder GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2016
Spätburgunder, 18 maanden barriquerijping (35% nieuw); meer breedte en meer sap in het middenpalet, veel zwart fruit, vol, aromatisch, intens maar ook elegant, iets meer houtinvloed maar goed verweven, fraai samengestelde wijn met veel lengte (12,5%) € 65,95

Oberrotweiler Kirchberg GG
Terrassen, kleinste wijngaard 4 ha, koeler dan Schlossberg of Eichberg, in Kaiserstuhl (een van de warmste delen van Duitsland) met zuidelijke expositie, grauw tot zwart verweerd vulkanisch gesteente met o.a. gering aandeel löss(leem) en kalk. De uitermate vruchtbare, doch sterk steenhoudende bodem geeft tamelijk hechte en minerale wijnen die goed kunnen ouderen.

Voor meer informatie en bestellingen:
Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128

Proefnotities

8,5

Oberrotweiler Kirchberg Chardonnay GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2017
Chardonnay, 12 maanden rijping in eiken vaten van 225 en 350 liter, 6 maanden op rvs sur lie; rondeur, licht parfumé, fruitig, rijping, sappig en rond, breed, aromatisch, gastronomische wijn, komt jong over, ook deze wijn moet zich nog verder ontplooien (12,5%) € 69,95

8,5

Oberrotweiler Kirchberg Spätburgunder GG, Franz Keller, Baden, Duitsland 2016
Spätburgunder, 18 maanden barriquerijping (65% nieuw); mooie geur en smaak, fragiele ervaring, fraaie combinatie van fruit en zuren, veel finesse en lengte, harmonieuze wijn (12,5%) € 65,95