Ried Achleiten

Ried Achleiten

Onder leiding van directeur Roman Horvath MW en oenoloog Heinz Frischengruber wordt bij Domäne Wachau gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit, gebaseerd op terroir en techniek. Samen presenteerden ze tijdens Wine Professional een masterclass waarin de topwijngaard Achleiten centraal stond.
proefnotities Ivo Ivanis
Heinz Frischengruber

Heinz Frischengruber

Voor liefhebbers van Oostenrijkse witte wijn staat de regio Wachau bovenaan het klassement. Niet alleen zorgt een lappendeken aan microklimaten (o.a. o.i.v. de bochten in de Donau, de aanzienlijke verschillen in hoogteligging en oriëntatie van de wijngaarden, en de variatie in bodemsamenstelling) voor een boeiende diversiteit, maar ook de kwaliteit van de wijnen is gemiddeld hoog tot zeer hoog.
1344 hectare aan wijngaarden telt de streek. Ongeveer een derde daarvan wordt beheerd door de 250 wijnbouwfamilies die zijn aangesloten bij de meer dan 85 jaar oude coöperatie Domäne Wachau. De mooiste wijngaarden van Domäne Wachau liggen op steile terrassen, versterkt door oude droge stenen muren. Ze maken deel uit van het Werelderfgoed van Unesco. Beroemde namen als Achleiten, Kollmitz en Loibenberg kleuren het assortiment. Daarmee is deze coöperatie de enige in de Wachau met wijnen van álle prestigieuze locaties in de regio.
Domäne Wachau

Domäne Wachau

Domäne Wachau dankt zijn uitstekende reputatie niet uitsluitend aan die wijnen afkomstig van topwijngaarden. Het kwaliteitsstreven strekt zich uit over het hele portfolio. De coöperatie heeft een innovatief systeem ontwikkeld, waarbij de wijnboeren samen zeer intensief bekijken welke kwaliteit op welke percelen behaald kan worden. Ze worden sterk naar kwaliteit betaald: een extra stimulans om veel werk te stoppen in hun beste wijngaarden.
Daarbij komt dat de prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen uitstekend is. De wijnen van Domäne Wachau bieden dus een zeer aantrekkelijke kennismaking met de regio Wachau.

Ried Achleiten

Ried Achleiten, een van de beroemdste wijngaarden van de Wachau, ligt ten oosten Weissenkirchen en is 21,4 hectare groot. De eerste officiële vermelding van de wijngaard dateert uit 1340. De wijnstokken staan aangeplant op terrassen en de hoogteligging loopt uiteen van 210 meter vlak bij de Donau tot 361 meter. De hellingsgraad is gemiddeld 41%, met een maximum van 83%. De bodem is vrij divers, met in de hoogst gelegen percelen een dominante rol voor silicaatrijke gneiss, terwijl in de laagste delen meer amfiboliet voorkomt.

fles Achleiten
Domäne Wachau beschikt over ruim 6 hectare van de Ried Achleiten. De aanplant bestaat voor 55% uit grüner veltliner en 45% riesling; de stokken zijn gemiddeld 40 jaar oud. De wijnen afkomstig van de Achleiten worden gekenmerkt door een elegant, aromatisch, levendig en sterk mineralig karakter en bezitten een groot rijpinsgpotentieel.

Anfors Imperial, Rotterdam, 010-8430696

Proefnotities grüner veltliner

8-

Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2021
Grüner velliner; heldere groengele kleur, wit fruit, groene appels, zachte pétroltoets, mild pepertje, ronde en sappige aanzet, citrus en rijp wit fruit, frisse zuren, fijne mineraliteit, jong met veel fris fruit, goed potentieel (14%, 6,8 g/L zuurgraad, 1,5 g/L restsuiker) € 39,95

8+

Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2017
Grüner velliner; goudgele kleur, wat ingetogen geur, gerijpt en licht belegen, pepertje, wat zoet wit fruit op de achtergrond, breed van smaak, rond en sappig, zachte vettigheid, mooie mineraliteit, frisheid en mild pepertje, krachtige finale met frisse zuren, goede lengte, gastronomische wijn (14,5%, 6,2 g/L zuurgraad, 2,6 g/L restsuiker)

9-

Grüner Veltliner Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2004
Grüner velliner; iets meer kleur dan de vorige wijn, gerijpt wit fruit, o.a. ananas, grapefruit, krijt, zacht rozijnenaroma, smaak komt overeen met geur, ronde aanzet, lekker gerijpt maar door de frisse zuren nog steeds jeugdig, versmolten finale met lichte notentoets, boter en een milde botrytistoets, mooi ontwikkeld

9-

Grüner Veltliner Auslese Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 1969
Grüner velliner; veel kleur, oranjebruinachtig, gerijpte en belegen geur, zachte botrytis en nootjes, sappige aanzet met zacht zoetje, koffie, witte chocolade, sinaasappelschil en noten, fraai ontwikkeld, mooie terroirinvloed, elegante en frisse finale, nog altijd goed levendig, veel lengte (12,5%)

Proefnotities riesling

8,5

Riesling Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2021
Riesling; heldere goudgele kleur, rijp wit fruit, zoete appels, banaan, lychees, rijpe riesling met bloemige toets, frisse aanzet, rijp van smaak, veel kracht en elegantie, prima invloed van mineralen, veel lengte en potentieel (13,5% – 8 g/l zuurgraad – 2,9 g/l restsuiker) € 39,95

8,5

Riesling Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2018
Riesling; iets meer kleur dan de vorige wijn, klassieke rieslingaroma’s, pétrol en vuursteen met voldoende fruit erachter, de smaak is gerijpt en belegen, veel fruit, goede lengte en balans, begint lekker drinkbaar te worden, gastronomische wijn (14% – 5,7 g/l zuurgraad – 2,1 g/l restsuiker)

8,5

Riesling Smaragd Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2000
Riesling; veel kleur, wat gesloten in de geur, licht pétrol, gerijpt fruit op de achtergrond, heeft tijd nodig om zich te openen, rond en breed van smaak, veel sap en body, gerijpt fruit, goede mineralige invloed, nog steeds jong, vettige finale met veel fruit, veel lengte en frisheid, rijpe gastronomische wijn

8,5

Riesling Kabinett Ried Achleiten, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 1982
Riesling; opvallende jeugdige kleur met lichte ontwikkeling aan de rand, pure riesling met pétrol en citrusfruit, levendig van smaak, veel fruit, zachte notentoets, goede balans, fijne zuren en veel fruit in de finale, zeer vitaal voor zijn leeftijd (12,5% – 6,7 g/l zuurgraad – 1,8 g/l restsuiker)