proefnotities Jan van Lissum
Terra Vita Vinum, Anjou
Domein in het hart van de Anjou Noir van Bénédicte Petit en Luc Briand, gekocht van de familie Richou in 2019. Het bestaat uit zeven verschillende terroirs, verspreid over de Anjou Noir, ten zuiden van Angers, en nog een klein stuk land in de Anjou Blanc. Twee Anjou-appellaties die zich onderscheiden door de rijke mate aan kalksteen in de Anjou Blanc en de Anjou Noir die gekarakteriseerd wordt dankzij de rijke bodem van schiste en vulkanisch afzettingsgesteente. Op al deze verschillende stukken land, wordt chenin, chardonnay, cabernet franc, gamay, grolleau, cabernet en sauvignon verbouwd. De vele mogelijkheden die deze veelheid aan terroirs en druiven biedt, heeft de twee wijnmakers doen besluiten om iedere afzonderlijke cuvée slechts één keer te produceren. De biodiversiteit in de wijngaarden wordt in stand gehouden en versterkt en er wordt volledig biodynamisch gewerkt. Bij de vinificatie wordt gebruik gemaakt van de eigen natuurlijke gisten. De wijnen rijpen voornamelijk op rvs. De geproefde wijnen waren van prachtige, homogene kwaliteit.
Proefnotities Terra Vita Vinum
8+
Terre de 3, Terra Vita Vinum, Anjou, Frankrijk 2022
Chenin blanc, blend van 3 wijngaarden (Grand Vau, Rogeries en de Clos des Gabouchons), bodem van schiste en vulkanische rots, 24 maanden rijping, deels op op eiken, deels op rvs, vin nature; heel schoon en zuiver, mooi fruit, goede balans en lengte, aangenaam € 24,41
9
Grandes Rogeries, Terra Vita Vinum, Anjou, Frankrijk 2020
Chenin blanc, bodem van zand en slib op vulkanisch rhyolietgesteente, fermentatie en rijping in oude bourgognevaten en 14 maanden in Italiaanse amfoor; prachtige balans in geur en smaak, levendig, dynamisch en aangenaam, mooie lengte, grootse wijn € 74,50
8,5
Bigottière, Terra Vita Vinum, Savennières, Frankrijk 2020
Chenin blanc, groene zandsteen-schistebodem, 26 maanden rijping in demi-muid (73%), amfoor (15%) en betonnen ei (12%), vin nature; heel aparte geur en smaak, heeft tijd nodig, zeer rijk aan aroma’s, vooral in de smaak, zeer veel lengte, uitstekende chenin blanc, veel wijn voor zijn geld € 38,55
8,5
Chant de la Pierre, Terra Vita Vinum, Anjou, Frankrijk 2021
Gamay, 25 jaar oude stokken, 12 maanden rijping in betonnen ei en gebruikte barriques; fraaie kleur, fruitig, terroirtoets, spicy op het einde, mooie balans en lengte, fijne doordrinkwijn € 30,95
Matthieu Barret nam het 10 ha grote domein in 1998 over van zijn grootvader, die een groot deel van de druiven verkocht aan grote wijnhuizen als Chapoutier en Delas. Matthieu werkt geheel biodynamisch, en versterkt de natuurlijke balans in zijn wijngaarden met o.a. paardenbloemen, brandnetels en kwarts. De bodem wordt met behulp van paarden omgeploegd om de druivenstokken te stimuleren dieper te wortelen en het regenwater af te voeren.
Proefnotities Matthieu Barret
8
Petit Ours, Matthieu Barret, Vin de France, Frankrijk 2022
50% marsanne, 50% roussanne; meer body, rijp, aromatisch en complex, mooi rijp fruit, intens kruidig, aangename maaltijdwijn ca. € 22,50
8
No Wine’s Land, Matthieu Barret, Côtes du Rhône, Frankrijk 2021
50% marsanne, 50% roussanne, wijngaarden in Cornas; veel inhoud, spritzig, fruitig, hoge zuren, goede lengte € 27,38
8-
Petit Ours, Matthieu Barret, Côtes du Rhône, Frankrijk 2021
Syrah, wijngaard op 400 m hoogte, klei-kalksteenbodem met ziltige en fijne keien, 6 maanden rijping op betonnen ei; een beetje toegeplooide neus, rijk en aromatisch met finesse, rijp fruit, kruidige toets, goede balans € 17,10
8
No Wine’s Land, Matthieu Barret, Côtes du Rhône, Frankrijk 2021
Syrah, 40 jaar oude stokken, wijngaarden tussen Saint-Joseph en Cornas, poreuze klei-kalksteenbodem, 13 maanden rijping op beton; zeer fruitig, fris, hoge zuren, levendig en pittig € 24,65
8,5
Brise Cailloux, Matthieu Barret, Cornas Frankrijk 2020
Syrah, 7 jaar (50%) en 30 jaar (50%) oude stokken, granietbodem, 4 weken fermentatie, malolactisch op 4-8 jaar oude eiken vaten, 12 maanden rijping op betonnen ei (50%) en oude eiken vaten (50%); fraaie kleur, intens, nog wat gesloten geur, wijn met inhoud, intens en vullend, zwart fruit, hoge zuren, mooi ontwikkeld, fraaie lengte € 47,85
Rita & Rudolf Trossen, Mosel
Domein opgericht in 1978 in het wijndorp Kinheim-Kindel, Midden-Moezel. Het bezit bestaat uit 16 kleine percelen, samen 2,2 hectare, gelegen op steile hellingen. De bodem van verweerde grijze en blauwe leisteen geeft de wijnen fijne fruitaroma’s en een duidelijke mineraliteit. Rita en Rudolf Trossen bewerken de wijngaarden op biodynamische wijze en leggen zich sinds 2010 toe op de productie van natuurwijnen, zonder toevoegingen als sulfiet en zonder filtratie.
Proefnotities Rita & Rudolf Trossen
8-
Silbermond Riesling Feinherb, Rita & Rudolf Trossen, IGP Landwein der Mosel, Duitsland 2022
Riesling; mooie schone riesling, heerlijk fris fruit, rijk en aromatisch, plezierige wijn met goede balans en lengte ca. € 21,00
8-
Schieferblume Riesling, Rita & Rudolf Trossen, Mosel, Duitsland 2022
Riesling; aromatisch en vullend, mooie rieslingexpressie, rijk en evenwichtig, aangenaam doordrinkbaar € 22,20
8+
Madonna Riesling Purus trocken, Rita & Rudolf Trossen, IGP Landwein der Mosel, Duitsland 2020
Riesling, pre-phylloxeraperceel met een madonnabeeldje aan de top van de wijngaard; meer vulling, aromatisch en intens, fraaie rieslingtonen, goede balans, sappig, schoon en eerlijk, aangenaam glas ca. € 38,00
8,5
Hubertus Riesling Purus trocken, Rita & Rudolf Trossen, IGP Landwein der Mosel, Duitsland 2022
Riesling, 40 jaar oude stokken in het hart van de Hubertuslay; meer kleur, intense geur, aromatisch en evenwichtig, geconcentreerde riesling, mooie vulling, rijk, goede lengte € 46,84
De familie Tschida maakt al sinds de 19e eeuw wijn in Illmitz (Neusiedlersee) en Christian bewerkt nog steeds enkele van deze oude familiewijngaarden. Toen Christian in 2003 het familiedomein overnam, vonden vele voormalige klanten zijn manier van wijn maken bespottelijk: alcoholarm en te hoog in mineraliteit en sappigheid. Inmiddels geniet Tschida een cultstatus onder natuurwijnliefhebbers en staan zijn wijnen op de kaart van vele toonaangevende restaurants. Het meest opmerkelijke aan Tschida is dat hij 30% van de ‘free run’ gebruikt. Hierdoor krijgen zijn wijnen een bijzonder elegant karakter, zeer zuiver en soms zelfs licht.
Proefnotities Christian Tschida
8+
Birdscape pink, Christian Tschida, Burgenland, Oostenrijk 2022
70% blaufränkisch, 30% field blend, wijngaarden op 115-240 m hoogte, 10 jaar oude stokken, bodem van kalk, kwarts en schiste, vin nature; toegeknepen geur, fruit staat voorop, fris, rijp, hoge zuren, mooie spanning, heerlijk glas € 36,08
8,5
Felsen II rot, Christian Tschida, Burgenland, Oostenrijk 2021
Syrah, wijngaarden op 115-240 m hoogte, 30 jaar oude stokken, bodem van kalk, leisteen en kiezel, 12 maanden rijping op gebruikt eiken vat van 1000 liter, vin nature; heerlijk fruitig en aards, aromatisch en aangenaam, prima lengte € 60,04
8,5
Stockkultur Pinot Noir, Christian Tschida, Burgenland, Oostenrijk 2021
Pinot noir, oude stokken alleen ondersteund door een paaltje, bodem van kalk, kwarts en leisteen, vin nature; heel subtiel in geur en smaak, goede balans tussen fruit en zuren, fijn van structuur, mooi samengesteld, verrassend (11,5%) € 82,12
In 2000 nam Claus Preisinger zijn vaders wijngaarden aan de Neusiedlersee, nabij Gols, over, na ervaring te hebben opgedaan bij Weingut Nittnaus en in Californië. De oorspronkelijke 3 hectare breidde hij uit tot 19 hectare, verdeeld over 64 percelen voor het merendeel beplant met blaufränkisch, en verder st. laurent, zweigelt, pinot noir, weissburgunder, grüner veltliner en welschriesling. De bodem bestaat uit kalksteen en kalkhoudende zandsteen. Claus is ook mede-oprichter van de Pannobile (2004), een collectief uit Burgenland van negen wijnboeren (met o.a. Nittnaus en Pittnauer) die vanaf 1994 strikt biodynamisch de wijngaarden bewerken en natuurwijn maken.
Proefnotities Claus Preisinger
8,5
ErDELuftGRAsundreBEN Grüner Veltliner, Claus Preisinger, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Grüner veltliner uit Preisingers topwijngaard Edelgraben, 40 jaar oude stokken, 6 dagen semimaceratie onder koolzuur in amfoor met steeltjes (20%) en zonder steeltjes (80%), 8 maanden rijping op amfoor, 4 maanden op eiken vat van 1000 liter; aromatisch en vullend, mooie concentratie, evenwichtige gastronomische wijn met uitstekende lengte € 35,74
8
Pinot Noir, Claus Preisinger, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2020
Pinot noir; mooie levendige fruittonen, goede zuren, evenwichtig, duidelijk eigen stijl, correcte lengte, verrassend € 38,79
8
Blaufränkisch ErDELuftGRAsundreBEN, Claus Preisinger, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Blaufränkisch, uit Preisingers topwijngaard Edelgraben, 15 en 20 jaar oude stokken; fruitig, aromatisch en vullend, mooie structuur van de blaufränkisch, goede lengte, zeer aangenaam € 38,56
Ook geproefd
Overige proefnotities
8
Champ des Alouettes Riesling, Christian Binner, Alsace, Frankrijk 2020
Riesling, afkomstig van lieu-dit Lerchenfeld, klei/granietbodem, late oogst, biodynamisch, 18 maanden rijping, vin nature; fris en fruitig, goede zuren, mooie vulling, fraaie balans € 28,75
8
Muscat, Christian Binner, Alsace, Frankrijk NV (2020/2021)
Muscat, oude wijngaarden, bodem van löss en kalkhoudend slib, twee zeer verschillende jaargangen gecombineerd, 50% van de trossen onderging 8 maanden schilmaceratie, rijping sur lie in oude eiken vaten, orange wine; helder, zuiver, evenwichtig, mooie lengte, bijzonder elegant en aangenaam € 29,85
8
Sinner, Hors Ciel, Vin de France, Frankrijk 2021
Carignan, terret blanc, 80 jaar oude stokken, bodem van geoxideerde klei, kalksteen, zandsteen, kwarts en krijt, vin nature; fruitig en fris, evenwichtig en doordrinkbaar, aangename maaltijdwijn € 21,15
9
Coteaux de Bassenon, Jean-Michel Stéphan, Côte Rôtie, Frankrijk 2019
40% syrah, 40% serine, 20% viognier, 30 tot 123 jaar oude stokken, bodem van graniet, migmatiet en biotiet, fermentatie met deels hele trossen, 24 maanden rijping in oude barriques, vin nature; veel kleurdiepte, rustige geur, aromatisch, veel rood fruit, mooi spel van rijpe fruittonen en aangename zuren, mooie vulling, beklede tannine, smaakvol, prachtige finale, veel lengte, gastronomische wijn € 102,38
8
Les Binardes, Jean-Michel Stéphan, Côte Rôtie, Frankrijk 2019
90% syrah, 10% viognier, 12 maanden rijping 50% op 2 tot 6 jaar oude vaten, 50% op rvs, vin nature; intens en krachtig, hoge zuren, pittige tannine, nu heel heftig, duidelijk nog te jong, serieuze maaltijdwijn met veel inhoud € 94,02
8
Le Clos, Domaine du Séminaire, Côtes du Rhône Villages, Frankrijk 2021
Marsanne, klei-kalksteenbodem, rijping op betonnen ei; vrij gesloten geur, rijk en complex, beklede aroma’s, delicaat, goede lengte, prima prijs-kwaliteitverhouding € 17,01
8
Domaine du Séminaire, Côtes du Rhône Villages Valréas, Frankrijk 2022
80% grenache noir, 10% syrah, 10% mourvèdre, oude stokken, klei-kalksteenbodem, fermentatie op beton, rijping op rvs; rijp donker fruit, puur en intens, schoon, goede tannine € 12,75
8-
Kékfrankos, Barnag, Balaton, Hongarije 2022 (magnum)
Kékfrankos, 8 dagen maceratie en fermentatie, 12 maanden rijping sur lie in Hongaarse eiken vaten en rvs; fris, elegant, schoon en evenwichtig, aangenaam doordrinkbaar € 22,72
8-
Carbonet, Barnag, Balaton, Hongarije 2022 (magnum)
Cabernet franc, cabernet sauvignon, kalksteenbodem, de naam van de cuvée verwijst naar de maceration carbonique, 14 dagen fermentatie van hele trossen in open vaten, gevolgd door 10 maanden in barriques; prima fruit en zuren, fraaie balans en lengte, goede blend, aangenaam doordrinkbaar € 26,14