Le Vineur organiseert met regelmaat boeiende themaproeverijen via Zoom onder de titel Online Deepdive. Deze keer aandacht voor de bijzondere pinot noirs van Rose & Arrow Estate in Oregon.
proefnotities Jan van Lissum

De Willamette Valley in Oregon staat al lang bekend als een van de meest geschikte streken voor de pinot noir-druif buiten Europa. Voormalig Hollywood producent Mark Tarlov was ervan overtuigd dat het potentieel van de Amerikaanse wijnstreek nog lang niet voldoende naar waarde geschat werd en dat er wijnen gemaakt konden worden die zouden kunnen wedijveren met topwijnen uit de Bourgogne. Acht jaar onderzoek ging eraan vooraf, voordat zijn Rose & Arrow Estate een feit was. Met oenoloog Louis-Michel Liger-Belair (Bourgogne) en terroirspecialist Pedro Parra (Chili) aan zijn zijde selecteerde hij 1200 hectare aan wijngaarden die na grondige research werden teruggebracht tot 60 hectare. Van die 60 hectare bleef uiteindelijk bijna 2,1 hectare over verspreid over meerdere percelen. Het resultaat van het project: zeven wijnen, gemaakt in zeer kleine volumes, elk met een geheel eigen karakter bepaald door hun specifieke terroir. Wine Spectator was zeer enthousiast. Net als wij, na het proeven van de eerste jaargang, 2017.

De wijnen staan vermeld op proefvolgorde.

rose and arrow 1

8+

Worden Hill, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 1,6 hectare, bodem: zanderige mengeling van rood ijzer, silt/klei en basalt, 13 jaar oude wijnstokken, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); correcte kleur, duidelijk nieuw hout en getoaste aroma’s in geur, fijn gedoseerd, sappig, donker fruit, hoge zuurgraad, veel impressies van custard, aangenaam, balans, schoon, zuiver, doordrinkbaar, veel finesse, toast in lengte (12,8%) 2904 flessen geproduceerd, € 99,95

8,5

Hopewell Hills, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 0,53 hectare, zwakke helling op het zuidoosten, bodem: lichte silt en klei op gefragmenteerde rots, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); custardgeur, houtinvloed, hier meer structuur, goede zuren, rijp donker fruit, meer fraîcheur, dik rijp fruit in de mond, precies gemaakt, veel materie, mooie balans, blijft wat gesloten, maar intens van smaak, veel lengte – 3456 flessen geproduceerd € 122,95

worden hill
rose and arrow 2

9-

Yamhill Close, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 0,8 hectare, basaltrots met laagjes silt en klei, keien en kiezels, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); evenwichtige, vrij toegeplooide geur, minder sterke tonen van hout, meer diversiteit, levendig, inhoud en spanning, veel meer finesse, fijne zuren, goede mineraliteit, getoast, meer rustig, mooi fruit, intens, heel veel souplesse en lengte – 2352 flessen geproduceerd € 134,95

9-

Worden Hill Black Walnut, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 0,42 hectare, zuidelijke helling op 270 m hoogte, leemachtige verweerde basalt, kiezels, zand, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); beetje dichte geurwaaier, dichter bij Franse pinot noir, hier meer fruit dan in de vorige wijnen, mooie materie, veel sap, aromatisch, vullend, balans, rond, hecht smaakpatroon, directe stijl, elegant, veel lengte – 2460 flessen geproduceerd € 159,95

Rose_and_Arrow-Label

9-

Hopewill Hills Gathered Stones, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 0,34 hectare, zeer zwakke zuidoostelijke helling op 100 m hoogte, dunne toplaag, veel stenen, zwartgrijze basaltrots, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); dichte kleurschakering en geurwaaier, opeengepakt, mooie balans, rijk, complex, elegant op de tong, veel sap, rijp, pinot noir en mineralen, mooie toasting – 2928 flessen geproduceerd € 199,95

9

Worden Hill Red Dust – 1st Expression, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 0,18 hectare, zuidoostelijke helling op 300 m hoogte, rode leemachtige basalt, vulkanisch, rijk aan kiezels, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); andere geur, hecht en aromatisch, zacht, rijp, prachtige tannine, rijk palet, intense smaak, mooie aroma’s, diepgang, veel lengte – 1476 flessen geproduceerd € 254,95

9,5

Amity Hills Stonecreek – 1st Expression, Rose & Arrow Estate, Willamette Valley, Oregon 2017
Pinot noir, 0,25 hectare, zuidoostelijke helling op 200 m hoogte, hechte laag basaltkeien, 5-6 dagen koude maceratie, 15-20 dagen fermentatie met wilde gisten, 12-18 maanden rijping op medium getoaste Seguin Moreau-vaten (20-35% nieuw, 15-25% 1 jaar oud, 15-25% 2 jaar oud, 12-20% neutraal); gesloten geur, rijk fruit, veel inhoud, stijlvol, klassiek, balans, veel finesse, mineralen zijn duidelijk aanwezig en worden niet gehinderd door toasting, zwart fruit, veel lengte – 1776 flessen geproduceerd € 319,95

Le Vineur, Hilversum, 06-27369300

Gathered Stones