proefnotities Jan van Lissum
De drie soorten kaviaar
Perle Imperial
Russian Asetra
Baeri Classic
Brut Grande Réserve, Dehours & Fils, Champagne, Frankrijk NV
70% pinot meunier 25% chardonnay 5% pinot noir, 26% reservewijn; intens strogeel uiterlijk, elegante geur, mooie mousse, fijn en prikkelend, schoon palet, fruitig en opvallend, impact van de zuren, licht verteerbaar, goede lengte, inzetbaar als aperitief € 37,00
7 In combinatie met Perle Imperial
De crèmigheid van de champagne heeft een neutraliserend effect. Pas in de finale ontstaat iets van aansluiting. De wijn absorbeert het zout en het vet, goede balans maar niet spannend.
8 In combinatie met Russian Asetra
Betere combinatie, de mousse krijgt hier de kans om te blijven sprankelen, goede aansluiting, mooie inhoud.
7,5 In combinatie met Baeri Classic
De champagne is aan de lichte kant, toch nog redelijke aansluiting.
Exclusiv’T Blanc de Meunier Brut, Eric Taillet, Champagne, Frankrijk NV
Pinot meunier; strogeel van kleur, minder mousse, vol van geur, brede aroma’s, hoge frisse zuren in aanzet, veel groen fruit, beetje mollig, eerder champagne om iets bij te eten, correcte balans, wat heftig en stevig (12%) € 36,00
6 In combinatie met Perle Imperial
Bluseffect, de smaak van de champagne wordt droog, de kaviaar is sterker dan de champagne.
6,5 In combinatie met Russian Asetra
Machtig, ziltig, bluseffect, minder enkelvoudig dan Perle Imperial.
7,5 In combinatie met Baeri Classic
Mooie balans en structuur, aangenaam.
68% pinot noir, 32% chardonnay, oogst 2017 en restanten van 2014, 2015, 2016; diepe kleur geel, rijp, brede open geur, brede en fijne mousse, hint van peer, rijpe aroma’s in aanzet, veel smaak, meer houttonen, hoge zuren en mooie bitters, volle mondbeleving, mousse vanaf middenrif tot en met finale duidelijk aanwezig, levendige gastronomische champagne (12,5%) € 52,50
6 In combinatie met Perle Imperial
De champagne is zeer dominant en walst over deze kaviaar heen.
7 In combinatie met Russian Asetra
Redelijke balans tussen kaviaar en champagne, rijke aroma’s kunnen de krachtige kaviaar aan, aardige wijn-spijscombinatie.
8+ In combinatie met Baeri Classic
De champagne maakt de fijne kaviaar levendig, er ontstaat een mooi en verfijnd samenspel, lange smaakvoortzetting.
Chardonnay; vrij lichte tint, fijne mousse, opvallende geur, fijne aanzet met mooi gedoseerde aroma’s, daarachter licht crèmig, goed versmolten, zuren en fijne bitters, de mousse blijft zorgen voor afwisseling, aromatisch smaakpalet met vanilletonen en rijp fruit (12%) € 45,00
7 In combinatie met Perle Imperial
Lichte, makkelijke combinatie, redelijk neutrale ervaring.
7,5 In combinatie met Russian Asetra
De mousse maakt het visachtige in de kaviaar aangenaam en zorgen voor levendigheid, redelijke balans.
8,5 In combinatie met Baeri Classic
Evenwichtige combinatie van mousse, chardonnay en crèmigheid versus ziltigheid, mooi!
Chardonnay, 48 jaar oude stokken; licht uiterlijk, vitale geur, geurpalet overheerst, sappig, groen fruit, prikkelende aanzet, mousse is goed aanwezig, licht houttoets, juist in afdronk heel levendig, crispy, zuren (12,5%) € 48,00
7 In combinatie met Perle Imperial
Lekkere combinatie, wijn en kaviaar liggen op één lijn, toegankelijk. De champagne vangt de ziltigheid van de kaviaar goed op.
7+ In combinatie met Russian Asetra
Vet versus mousse, zuren en fruit. De champagne past bij de aardse toon van de kaviaar.
8 In combinatie met Baeri Classic
De mousse, de houtinvloed en de structuur van de champagne combineren mooi met de kaviaar.
60% pinot noir, 40% chardonnay, 60% 2015, 40% 2014/2013; heel fraaie kleur, elegante vullende geur, licht crèmig, geur- en smaakaroma’s komen overeen, duidelijk pinot noir, vrij correcte mousse, mist wat sprankeling, eerder stille wijn met veel smaak, aromatisch, houttonen, eerder egaal dan geschakeerd, brede finale (12%) € 45,00
7 In combinatie met Perle Imperial
De wijn zwakt de zware toets van de kaviaar af. Aardige combinatie maar geen echte finesse.
7,5 In combinatie met Russian Asetra
De mousse en de zuren brengen de kaviaar tot leven. Correcte combinatie.
9 In combinatie met Baeri Classic
Rijke combinatie waarin wat gebeurt. Met name de mousse geeft een extra dimensie aan de match en zorgt voor prachtige balans en smaakvoortzetting.
Chardonnay; lichtgeel uiterlijk, vooral fruit in de geur, groene appels, fris, levendig, geur- en smaakaroma’s komen overeen, mooie sprankelende mousse, rechtlijnig, strak, fruit, hoge zuren, schoon palet, fijne bitters, plezierige champagne, evenwichtig en opvallend levendige zuurgraad, goede lengte (12%) € 46,00
6,5 In combinatie met Perle Imperial
De wijn is iets te fruitig, hij neutraliseert de kaviaar en biedt geen toegevoegde waarde.
6,5 In combinatie met Russian Asetra
Ook hier blijkt de wijn wat te fruitig voor de kaviaar. Er is geen sprake van balans of verrijking. Wel is de combinatie licht verteerbaar, met een beetje crèmige toets.
7 In combinatie met Baeri Classic
Hier vindt wat meer wisselwerking plaats tussen het fruit van de champagne en de aardse tonen van de kaviaar. Goede balans.
Chardonnay; licht van kleur, fijne belletjes, rustige geur, veel fijne mousse in aanzet, mooi gedoseerde aroma’s, fijn van smaak, vitaal, mooie zuurgraad, mousse blijft tot en met finale de wijn begeleiden, prima champagne (12%) € 55,00
7,5 In combinatie met Perle Imperial
Redelijk goede balans tussen de crèmigheid van de champagne en het zoute en olieachtige van de kaviaar.
6 In combinatie met Russian Asetra
De kaviaar blokkeert de champagnearoma’s. Mat, inktachtig.
6 In combinatie met Baeri Classic
Harde combinatie, grondachtige smaak is dominant.
60% pinot noir, 40% chardonnay; licht van kleur, kleine mousse, vrij weinig geur, grof, brede aroma’s, fruitig, zuren, mist schakering, stoere champagne (12,5%) € 47,50
8+ In combinatie met Perle Imperial
De champagne bezit voldoende kracht evenwichtig te combineren met de kaviaar, gastronomisch geheel. Prima match.
8 In combinatie met Russian Asetra
Goede balans, ook hier bezit de champagne voldoende aroma’s en vulling om de match aan te gaan. Gastronomisch, safe.
8 In combinatie met Baeri Classic
Prima combinatie. De champagne lijkt vreemd genoeg eleganter te zijn geworden. Licht inktachtige toets.
Chardonnay; licht van kleur, eerder breed dan fijn, fruitige aanzet, lichte vanilletonen, mooie mousse, meer elegant, licht crèmig van smaak, evenwichtige smaakbeleving, goed gerijpt, gastronomische champagne (12%) € 55,00
7,5 In combinatie met Perle Imperial
De champagne lijkt zoet te worden, toegankelijke combinatie maar niet bijzonder.
8,5 In combinatie met Russian Asetra
De champagne drukt de aardse toets van de kaviaar wat naar beneden, mooie balans, crèmige toets.
8 In combinatie met Baeri Classic
De champagne geeft de kaviaar een facelift. Goede balans, gastronomisch.
85% pinot noir, 15% chardonnay, 40% reservewijn; correcte kleur, redelijk fijne mousse, stijlvolle geur, heel veel mousse in aanzet, schoon, fris, helder, vrij strak maar ook krachtig, intens, breed smaakoppervlak, crèmige ondertoon (12%) € 36,00
7- In combinatie met Perle Imperial
De champagne is te crèmig, de aroma’s gaan langs elkaar heen, geen bijzondere match.
7+ In combinatie met Russian Asetra
De crèmigheid van de champagne verdunt de zoute toets van de kaviaar. Eerder toegankelijk.
8+ In combinatie met Baeri Classic
Mooie balans tussen crèmige toets en ziltigheid, de champagne wordt elegant.
Pinot noir; licht van kleur, open geurwaaier, intens, beetje vettige vulling, veel mousse, breed, hint van vanille, grof, bitters zijn meer aanwezig tot en met finale, gerijpte tonen (12%) € 51,00
7 In combinatie met Perle Imperial
De aroma’s van de champagne en de kaviaar zijn samen okay, maar niet groots, bijna neutrale combinatie.
7,5 In combinatie met Russian Asetra
Rustige balans, geen verrassing, correct.
8+ In combinatie met Baeri Classic
Aangename gastronomische combinatie, mooie balans tussen crèmige toets en ziltigheid.
L’Atelier du Champagne, Amsterdam, 06-14048504
House of Caviar & Fine Food, Den Haag, 070-4278210