zaal1

foto: Wijnstudio

Op 21 juni organiseerde Essencia do Vinho in opdracht van de IVBAM in het Amstel Hotel een proeverij met uitsluitend maderawijnen. Daarnaast verzorgde Rui Falcão (wijnjournalist en maderakenner) op een zeer rustige en professionele manier voor een select gezelschap een masterclass met wijnen van Madeira. – Kyra van Lissum

madeira1Van de  acht wijnproducenten op Madeira waren er vijf aanwezig voor deze proeverij: Blandy’s, Henriques & Henriques, Justino’s, H.M. Borges en Vinhos Barbeito. Het laatstgenoemde domein heeft Proefschrift vorig jaar zelf mogen bezoeken onder leiding van Ricardo Diogo V. Freitas tijdens een wijnreis met Horizon Wines en Ovino.  Het artikel daarover werd vorig jaar gepubliceerd in Proefschrift 28.4. De proeverij in het Amstel was boeiend en bijzonder omdat het niet vaak voorkomt dat er zoveel maderawijnen van verschillende producenten naast elkaar geproefd kunnen worden.

Hieronder de notities van de acht wijnen die werden gepresenteerd tijdens de masterclass.

ribeiro real 1a8,5 Ribeiro Real, Barbeito Sercial 20 Years Old, Madeira, Portugal
Sercial; oranjekleurig, impressies van sinaasappel en abrikoos, goede zuren, droogste stijl van alle druiven van madera, geur- en smaakaroma’s komen overeen, mooie balans, prettige aroma’s, veel frisse tonen, bijzonder harmonieus, goede lengte, zeer droge finale maar ook fris, door de hoge zuurgraad komt de wijn droog over

8- Henriques & Henriques Terrantez 20 Years Old, Madeira, Portugal
Terrantez; veel kleur, dikke geurwaaier, breed, aromatisch, rijpe tonen, intens, mooie kruidigheid, hint van jodium, goede balans, strakke finale

8+ Ribeiro Real, Barbeito Tinta Negra Medium Dry, Madeira, Portugal 1998
Tinta negra; combinatie van bruin en oranje, komt eerst beetje gesloten over, sappige aanzet, aromatisch, geur-en smaakaroma’s komen overeen, hint van kandij en rietsuiker, toegankelijk, aangenaam, schoon van smaak

8- Cossart Gordon Bual, Madeira, Portugal 2005
Bual; elegante kleur, aangename geurwaaier, speels, verteerbaar, impressies van kandij en mandarijn, goede zuren, souplesse, lengte

8- Blandy’s Bual Colheita, Madeira, Portugal 2002
Bual; intense kleur en geur, zelfs beetje vettig, geur heeft een beperkte lengte, aangenaam op de tong, evenwichtig, mooie ontwikkeling, stijlvol, medium zoet, heel fris, fraaie drogende finale

HH 2000 a8 Single Harvest Boal, Henriques  & Henriques, Madeira, Portugal 2000
Bual; intense kleur en geur, zelfs beetje medicinaal en vettig, fijne tonen, mooie toets van kandij, zeer droge finale

7,5 Justino’s Madeira Colheita, Madeira, Portugal 1995
Tinta negra; groen randje, prettige geur, bruine-suikerzoetje, veel souplesse, hint van kandij, doordrinkbaar, toegankelijk, malse mondbeleving in aanzet, kruidige strakke finale, behoorlijk zoet, maar mooie strakke finale

7,5 Justino’s Madeira Colheita, Madeira, Portugal 1998
Tinta negra; intense kleur, vrij gesloten geurwaaier, mooi opeengepakt, duidelijk zoet, goede balans, toegankelijk, goede spanning in finale

Importeurs:

Blandy’s:  Neerlands Wijnhuis, Groot Ammers, tel 0184-662080
Vinos Barbeito: Horizon Wines, Almere, tel 036-5400708
Justino’s: Sligro
Cossart Gordon: André Kerstens, Den Haag,  tel 070- 4278321
Henriques & Henriques: Port and Wine Company, Hilversum, tel 06- 5123530