Castello di Momeliano

Castello di Momeliano en de wijngaarden van Luretta

Eind jaren tachtig plant de familie Salamini druivenstokken in de heuvels rond hun dorp Gazzola bij Piacenza. Zonder ervaring met wijnmaken, maar wel met veel proefervaring starten Lucio Salamini en zijn vader Felice hun wijndomein Luretta – een geweldig wijnavontuur!
Proefnotities Ivo Ivanis

Het domein ligt in het dal van de rivier de Luretta. De wijngaarden liggen in plukjes verspreid op de hellingen. Er is grote biodiversiteit en de ondergrond varieert. In de kelders van Castello di Momeliano rijpen wijnen op barriques, het wijnbedrijf ligt er naast.
Na turbulente eerste jaren heeft Luretta een eigen stijl ontwikkeld. Lucio geeft aan dat ze de typiciteit van terroir en druivensoorten uit willen drukken in de wijn. Dat begint met de juiste druif op de juiste plaats. ‘Vervolgens willen we de best mogelijke druiven bij de oogst. Daarom werken we biologisch’. Alberto Faggiani is de voormalige wijnmaker van domein Jermann in Collio. Met zijn komst in 2012 realiseert Lucio een verdere kwaliteitsimpuls. Al proevend bepalen ze het oogstmoment – voorheen door te meten – en de wijnen vergisten voortaan met eigen gisten.

Wijnmaker Lucio Salamini

Wijnmaker Lucio Salamini

Volle smaak, frisse afdronk

Van oudsher zijn de lokale gerechten vol en wat boers. De wijnen hebben daarbij als functie de mond te schonen. Daarom zijn zowel de witte als de rode wijnen vol van smaak en fris in de afdronk. Luretta maakt zuivere, smaakvolle flessen van de lokale druiven barbera, bonarda en malvasia en van chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon en pinot noir. Onderaan de hellingen bevat de bodem meer klei en van de druiven die daar groeien maakt Lucio onder de naam Castel Vento, zijn tweede label, breed inzetbare witte, rode en zoete wijnen.
De wijnen van Luretta en Castel Vento bieden veel drinkplezier tegen zeer correcte prijzen en zijn bovendien prima inzetbaar in de gastronomie.

Pierre Ache Wijnen, Maastricht, 06-28279927

Geproefd tijdens Wine Professional 2018

7,5
Castel Vento Sauvignon Blanc, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2016
100% sauvignon blanc. Veel kleur, rijpe sauvignon blanc, aromatisch tropisch fruit, Nieuwe Wereld-type, breed van smaak, licht zoetige afdronk, frisse zuren, goede lengte.

8-
Selín dl´Armari, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2015
100% chardonnay, 9 maanden op 100% nieuw Frans hout. Iets meer kleur dan de vorige wijn, boterige chardonnay, brioche en duidelijke houttoets, brede aanzet, veel lengte, frisse zuren, duidelijk hazelnoot in de finale, rijpe chardonnay.

8-
Boccadirosa, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2016
100% malvasia di candia aromatica. Goede kleur, zeer aromatische muskaatachtige geur, lychees en druivige toets, de aanzet is zoetig en licht geparfumeerd, frisse zuren in de finale, duidelijke muskaattoets. € 15,50

7,5
Castel Vento Cabernet Sauvignon, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2015
100% cabernet sauvignon. Jonge kleur, roodpaars, zwart fruit, pruimen en cassis, de smaak is zoetig met veel hout, vanille met redelijke lengte, mist wat spanning.

8-
Luretta, Colli Piacentin Gutturnio Superiore, Italië 2015
Barbera, bonarda, 9 maanden op Frans hout waarvan 30% nieuw. Jonge kleur, frisse en elegante geur, rood fruit, kersenbonbon, frisse aanzet met kersenfruit, vanille, rond met frisse zuren en een mooie balans. € 12,95

8
Pantera, Luretta, IGP Emilia, Italië 2015
Barbera, bonarda, cabernet sauvignon, 9 maanden Frans hout waarvan 50% nieuw.
Jong van kleur, uitbundige geur, kersenbonbons, wat bloemig, roosjes, zoetige aanzet, goede zuren, iets teveel hout op dit moment, vanille, zoetige finale, jong, heeft tijd nodig, goed gemaakte wijn.

8
Carabas Barbera, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2013
Barbera, 10 maanden op frans hout waarvan 50% nieuw. Jonge, levendige kleur, klein rood fruit met lichte aardse tonen, frisse aanzet, kersenbonbons, ronde toch stevige tannines, schone afdronk met goede lengte. € 18,95

7,5
Corbeau, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2009
100% cabernet sauvignon, 12 maanden op frans waarvan 50 % nieuw. Nog steeds jonge kleur, belegen kruidige geur met veel pruimen, de smaak is rond en versmolten, kruidig rond en zacht.