Vincent Couche, Champagne

Leo Hillinger

Leo Hillinger nam na zijn modellencarrière in 1990 het verouderde familiebedrijf, met slechts 0,4 hectare, over van zijn vader. Hij volgde wijnbouwstages in Californië en Duitsland en investeerde in de bouw van een hypermoderne vinificatieruimte, wijnkelder en proeflokaal annex winkel, dat eruitziet als een soort zwevende kubus.
proefnotities Ivo Ivanis

Vanuit het proeflokaal heb je een fantastisch uitzicht over de ruim 81 hectare wijngaarden. Het bedrijf ligt op het snijpunt van Mittelburgenland en Neusiedlersee-Hugelland. De aparte DAC Leithaberg ligt grotendeels in dit laatste gebied.

Hillingers filosofie is duidelijk: ‘Werken zonder compromissen, de druif laten spreken’. Dit levert wijnen op met uitdrukkingskracht die representatief zijn voor het terroir. Omdat de wijnmaker niets aan het toeval overlaat is het niveau van zijn gamma zeer hoog, van de basis-grüner veltliner tot zijn topcuvee HILL 1. Bovendien schuwt hij het experiment niet: zo maakt hij van sangiovese-druiven uit de naburige ‘nursery’ een vin nature – meer dan opmerkelijk.

Pascal Doquet

Proeflokaal Weingut Hillinger

Pascal Doquet

Hill Lounge, Weingut Hillinger

Rondom het bedrijf ligt de beroemdste wijngaard uit Jois, de Leithaberg. In deze wijngaard direct achter het bedrijf heeft hij een zogenoemd ‘Weinlehrpfad’ aangelegd; hier komen scholieren en toeristen om de diverse druivenstokken van dichtbij te bestuderen. Ook leert men hier over de verschillende snoei- en bindmethodes van de moderne wijnbouw.

David Reynaud

Rondom het bedrijf ligt de beroemdste wijngaard uit Jois, de Leithaberg

Op het ‘Weinlehrpfad’ kunnen scholieren en toeristen de druivenstokken van dichtbij bestuderen

Dat Leo Hillinger een wijnmaker van de moderne tijd is maakt hij wel duidelijk met zijn doordachte marketing. Het logo met de omgedraaide twee L-en is landelijk bekend, mede doordat hij in zeven verschillende steden een wijnbar heeft, waar uitsluitend zijn wijnen verkrijgbaar zijn. Ook blijft hij creatief nadenken over nieuwe trends en is hij niet bang om de traditionele weg te verlaten. Hij helpt bijvoorbeeld jonge ondernemers met het opstarten van een bedrijfje: zo heeft hij inmiddels geïnvesteerd in gezondheidsvoeding, racefietsen en sportkleding. Dit alles geeft hem naamsbekendheid, wat weer een positieve uitstraling heeft op zijn wijnen.

Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum, 0541-292222

Geproefd tijdens Wine Professional 2018

7,5

Blanc de Noir, Leo Hillinger, Burgenland, Oostenrijk 2016
100% pinot noir, fermentatie en oudering in rvs. Lichtroze tint, zachte, geparfumeerde geur, tropisch fruit, sappige en ronde aanzet, licht zoetig met wat noten, mooie zuren en lengte, frisse, zomerse wijn (12,5%)

8

Sauvignon Blanc Natural, Leo Hillinger, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, biologisch, 4 weken maceratie, oudering in oude vaten, geen zwavel en filtering, vin nature. Goudgele, licht troebele kleur, mild oxidatieve toets met sinaasappelschil en rijp fruit, brede geur, nootachtige aanzet, sappig met veel smaak, elegant fruit, mooie zuren, zachte tannines, zuiver met lange en elegante finale.

8

HILL 2, Leo Hillinger, Burgenland, Oostenrijk 2013
80% chardonnay 20% sauvignon blanc, biologisch, oudering 9 maanden in barriques waarvan 50% nieuw. Veel kleur, tropisch fruit, mango, engelse zuurtjes uit blik, vet in aanzet, hazelnoot en toast, veel smaak en materie, goede zuren, jong, een gastronomische wijn.

8,5

[sandjo’ve:ze] NATURAL, Leo Hillinger, Burgenland, Oostenrijk 2016
100% sangiovese, fermentatie in oude eiken vaten, oudering in rvs, vin nature.
Licht van kleur, zacht animale toets, veel kersenfruit, elegante geur en aanzet, zachte houttoets, ronde tannines, mooie lengte, elegant en verteerbaar.

8

Pinot Noir Terroir, Leo Hillinger, Burgenland, Oostenrijk 2015
Pinot noir, 3 weken fermentatie, 12 maanden rijping op hout waarvan 50% nieuw. Mooie kleur, rood fruit, intense geur, bramen en lichte bloemigheid, vol van smaak, duidelijke houtinbreng, goede lengte en sap, mooi rond en toegankelijk, zeer drinkbaar.

8+

HILL 1, Leo Hillinger, Burgenland, Oostenrijk 2013
50% merlot 25% zweigelt 25% blaufränkisch 20 maanden nieuw hout. Donkerrood, veel kleur, rijpe en rijke geur met veel houttonen en expressief jammig fruit, de smaak is vol en krachtig, mooi fruit, goede balans, veel te jong, heeft tijd nodig.