Mark Haasdijk (Champagnist) organiseerde bij restaurant De Ertepeller in Papendrecht en bij Cave Rokin in Amsterdam speciale proeverijen gewijd aan Champagne Geoffroy. Jean-Baptiste Geoffroy was zelf aanwezig om zijn wijnen toe te lichten.
proefnotities Jan van Lissum
Champagne Geoffroy is sinds 2008 gevestigd in Ay, maar de wijngaarden – in totaal zo’n 35 percelen, bij elkaar 14 hectare – bevinden zich voornamelijk rond het dorpje Cumières, centraal in de Marnevallei. De familie Geoffroy houdt zich hier al sinds de 17e eeuw bezig met druiventeelt. Begin jaren vijftig zette Roger Geoffroy de stap naar eigen wijnproductie. De huidige eigenaar Jean-Baptiste is zijn kleinzoon. Hij staat bekend om zijn levendige kwaliteitschampagnes waarin het terroir duidelijk tot zijn recht komt.
De wijnen zijn niet biologisch gecertificeerd, maar Geoffroy werkt in de wijngaard en bij de vinificatie met zo weinig mogelijk ingrepen. In de nieuwe winery in Ay maakt hij gebruik van traditionele Coquard-persen en het sap wordt getransporteerd met behulp van zwaartekracht. Door malolactische fermentatie te voorkomen zorgt hij ervoor dat zijn wijnen een natuurlijke frisse zuurgraad behouden. Ze ondergaan een flesrijping van tussen de 3 en 8 jaar voordat ze uit de kelders komen.
Primeur voor Nederland tijdens deze degustaties was de prestigecuvée Terre Millésime 2006; deze cuvée heeft ruim 10 jaar flesrijping gehad.
Champagnist, Amersfoort, 06-41684108

Proefnotities
8
Pureté Brut Nature, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk NV
50% pinot meunier, 40% pinot noir, 10% chardonnay, blend van 2012 en 2013; rijpe tonen, vooral breed, intense zuren, strak en levendig, goede fraîcheur, veel lengte € 39,50
8-
Expression 1er Cru Brut, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk NV
50% pinot meunier, 40% pinot noir, 10% chardonnay, 20 jaar oude stokken, 30% reservewijn, blend van 2013 (30%) en 2014 (70%); 50% pinot meunier, 40% pinot noir, 10% chardonnay, 20 jaar oude stokken, 30% reservewijn, blend van 2013 (30%) en 2014 (70%); schoon, gefixeerd op fris fruit, geur en smaak komen overeen, schone aanzet, voldoende spanning, spritzig op de tong, hoge zuren, mooi strak, jong wit fruit maakt na enkele jaren plaats voor geel fruit, o.a. abrikoos, mirabel € 38,50
8,5
Volupté 1er Cru Brut, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk 2011
100% chardonnay, gevinifieerd in 50% barriques en 50% demi-muids; licht gouden kleur, licht crèmig, hoge zuren, elegante inbreng van de chardonnay, spannende wijn, levendig, mooie droge finale, veel lengte € 49,75
9
Empreinte 1er Cru Brut, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk 2012
75% pinot noir, 25% chardonnay, 30 jaar oude stokken, 80% gevinifieerd in eiken vaten; mooie keur, compleet andere geur, breed, aromatisch, sap, balans, fruitig, goede zuren, redelijk complex, veel lengte, fraaie champagne € 44,75
9-
Rosé de Saignée 1er Cru Brut, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk 2013
100% pinot noir, 25 jaar oude stokken; redelijk intense geur, licht kersenfruit en cassis, heel aparte aroma’s, doordrinkbaar, intens, licht, veel fraîcheur, gevaarlijk lekker, goede lengte € 48,50
8,5
Terre 1er Cru Millésime, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk 2006
70% pinot noir, 30% chardonnay, voor optimale terroirexpressie worden druiven van de oudste percelen (tot 50 jaar) geselecteerd; veel kleur, aromatisch, intense geurwaaier, mooi gerijpt, breed met veel spanning, goede balans, lengte € 75,00
8,5
Extra Brut Millésime, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk 2005
53% chardonnay, 30% pinot noir, 17% pinot meunier, voor optimale terroirexpressie worden druiven van de oudste percelen (tot 50 jaar) geselecteerd, vinificatie op eikenhout, minimaal 8 jaar flesrijping; mooie kleur, duidelijk andere geur, meer gesloten, heel licht oxidatieve tonen, decanteren aan te raden, prachtig rijk palet, vol en spannend € 85,00
9+
Volupté 1er Cru Brut, Champagne Geoffroy, Champagne, Frankrijk 1990
Chardonnay, pinot noir; veel kleurintensiteit, aromatisch, crèmig, goede spanningsboog, rijk, complex, fijn kruidig, hint van tabak, veel lengte, prachtige champagne, perfecte conditie, breed inzetbaar in gastronomie