Müllheimer Weinmarkt

De Müllheimer Weinmarkt beleefde eind april zijn 137e editie

De drukbezochte Müllheimer Weinmarkt is in ons land weinig bekend en dat is onterecht want dit is een fenomenale wijnmarkt. Op deze presentatie staan uitsluitend de wijnen van het zuidelijke Markgräflerland en die wijnstreek is heel veelzijdig.
tekst Albert de Jong

Het groene Markgräflerland is gesitueerd nabij het Zwarte Woud, in het weidse heuvellandschap tussen de steden Freiburg en de Zwitserse Bazel. Hier liggen schilderachtige oorden, met vaak prachtige vakwerkhuizen omgeven door wijngaarden. De streek is vooral bekend om zijn geurige droge witte wijnen van de gutedel-druif, maar heeft ook een prachtig arsenaal aan andere wijnen, die steeds meer worden ontdekt. Want deze wijnstreek, met zijn vele valleien en bijbehorende microklimaten, biedt met zijn kalkrijke ondergrond een waar paradijs voor de pinot-druivenrassen. Deze heldere wijnen geuren en smaken hier verleidelijk fris naar het benutte burgunder-druivenras. Qua stijl neigen ze regelmatig naar de elegante, ietwat gespierde, exemplaren uit de Jurastreek in Frankrijk.

Het potentieel voor de rieslingdruif is hier nagenoeg gelijk. Zo durf ik rustig te schrijven dat grote delen van het Markgräflerland veel overeenkomst hebben met de beroemde Grosses Gewächs-wijngaarden Morstein, in Rheinhessen, en Kalkofen te Deidesheim. Want ook daar domineert de aanwezige kalkbodem de koele frisse puurheid van de riesling en spätburgunder.

Naast die uitstekende wijngaarden heeft men hier aan nieuw wijnbouwtalent ook geen gebrek. Voorbeelden van opkomende toppers zijn Schlossgut Ebringen, Martin Wassmer, Fritz Blankenhorn en het wijngoed Claus Schneider te Weil am Rhein. Dit laatstgenoemde familiewijngoed komt de laatste jaren kwalitatief sterk naar boven drijven en maakt enorme furore met de mineralige, koele exemplaren van de fantastische wijngaard Weiler Schlipf.

Baden - Markgräferland

Het uitgestrekte wijnbouwgebied Baden, met linksonder, nabij de Franse en de Zwitserse grens, Markgräferland

De oudste wijnmarkt van Duitsland

De Müllheimer wijnmarkt is de oudste in zijn soort en werd dit jaar voor de 137e keer gehouden. Het is de belangrijkste wijnpresentatie van het jaar en het uithangbord van de regio waarbij iedereen aanwezig is. Dit jaar waren er weer vele honderden bezoekers die maar liefst 356 wijnen konden proeven, afkomstig van 51 wijngoederen.
Mijn belangstelling gaat hier vooral uit naar de burgunder-druivenrassen, de riesling en natuurlijk de gutedel. Deze wijndruif heeft, buiten de streek zelf, vreemd genoeg weinig reputatie en dat is onterecht. Want een juiste gutedel, buiten de streek zelf vaak chasselas genaamd, is heel veelzijdig. Hij kan een heerlijk koele, verkwikkende dorstlesser zijn, met weinig alcohol en een mineralengloed, maar ook een vlezige, materierijke wijn. In zijn jeugd geurt een levendige gutedel vaak naar vers geplukte appels, bloemen en heeft hij zelfs iets krijtachtigs. Ik proefde prachtige exemplaren bij Schlossgut Ebringen, Winzerhof Ebringen, Martin Wassmer, Rieger, Heinemann, Staatsweingut Freiburg, H. Schlumberger en Lämmlin-Schindler.

Gutedel-Cup

Een vast onderdeel van de wijnmarkt is de presentatie van de Gutedel-Cup, voor de beste wijnen van het jaar. De wijnen worden hiervoor ingedeeld in vier aparte categorieën: Qualitätswein, Kabinett en International voor de droge wijnen en één categorie voor dessertwijn. Vermoedelijk door een te groot aanbod aan wijnen en een te weinig vakbekwame jury waren de Cup-winnaars dit jaar, in tegenstelling tot de geweldige keuzes van de voorafgaande jaren, jammergenoeg niet meer dan prima middenklassers.

De gutedel is een zeer veelzijdige druif die nog te weinig bekendheid geniet

Müllheimer Weinmarkt