Jan van Lissum, regisseur van deze fameuze proeverij bereidt zich voor

Jan van Lissum, regisseur van deze fameuze proeverij bereidt zich voor

Het is nu al een van de meest legendarische proeverijen van 2014: de Air, Temperature & Time Experience tijdens Chefs Revolution in Zwolle. Talrijke coryfeeën uit de Nederlandse en internationale topgastronomie en wijnhandel namen deel en de uitkomsten waren volgens organisator Jan van Lissum niet eens verrassend. Volgens hem bewees de proeverij opnieuw dat druif en terroir zich niet zo maar prijsgeven, hoe goed de proevers ook mogen zijn.

Bijna 40 mensen namen deel aan de proeverij, onder wie erkende toppers als Thomas Sommer uit Duitsland en de laatste sommelier van ElBulli, Ferran Centelles uit Spanje.

Aan tafel ook arrivés als Noël Vanwittenberg, Harrie Baas, Bernard Tesink, Edwin van de Goor en Ronald Opten. De jonge generatie bestond onder anderen uit Kim Veldman (De Leest***), Lotte Wolf, Adrian Zarzo Habraken, Cindy Borger en Wouter Denessen. Job Seuren van De Librije zorgde dat iedereen de juiste wijnen blind geschonken in het glas kreeg.

De 12 geproefde wijnen kwamen uit de inzendingen voor het 26e Proefschrift Wijnconcours. Het zijn niet automatisch de winnaars, maar ze werden voor deze proeverij geselecteerd op hun bijzondere en eigenwijze kenmerken.

De opzet was eenvoudig, de opdracht helder en eenduidig, het resultaat buitengewoon verbluffend: vrijwel iedereen werd op het verkeerde been gezet. De proeverij eindigde in een Babylonische smaakverwarring. ‘Hoe is dit mogelijk?, zo sprak iemand zijn verbazing uit. ‘Het bewijst weer eens dat het glas, de temperatuur en het druivenras, mits op de perfecte wijze gehanteerd, een extra dimensie aan wijn geven.’ Een van de grootste sommeliers ging wellicht het verst met de uitspraak: ’We moeten opnieuw bij nul beginnen.’

In het volgende nummer van Proefschrift, de Jaargids Wijn, gaan we verder in op deze gedenkwaardige proeverij.