Oogst bij Istenic

Oogst in de wijngaard van Istenič

Een van de meest verrassende producenten die te gast waren bij Wine Professional 2020 was Miha Istenič, zoon en opvolger van de Sloveense sparkling wine-pionier Janez Istenič.
proefnotities Jan van Lissum

Janez Istenič was een pionier toen hij in 1968 onder eigen naam zijn eerste sparkling wine produceerde. In die tijd maakte Slovenië nog deel uit van Joegoslavië en waren alle grotere wijnbedrijven staatseigendom. En slechts één daarvan bracht een mousserende wijn op de markt. Istenič werkte sinds 1960 bij het grootste staatswijnbedrijf van het land, waar hij de positie van hoofd-wijnmaker bereikte. In de tussentijd bleef hij doorstuderen en zo kreeg hij de kans om tijdelijk in de Champagnestreek te werken. De ervaringen die hij daar opdeed inspireerden hem om als eerste privéproducent in het land een mousserende wijn te gaan maken. Een extra stimulans speelde daarbij het succesvolle voorbeeld van Robert Mondavi die in 1966 in Oakville, CA zijn eigen revolutionaire familiewijnbedrijf was gestart.
Miha Istenič

Miha Istenič presenteert zijn wijnen tijdens Wine Professional

Bizeljsko

In Stara Vas kocht Istenič een leegstaand boerderij met een 0,1 hectare grote wijngaard. Stara Vas ligt in de wijnregio Bizeljsko, in het oosten van het land, tegen de grens met Kroatië. De wijngaarden liggen hier op een hoogte van tussen de 170 en 350 meter boven zeeniveau. Het klimaat zorgt er voor ideale restsuiker- en zuurniveaus voor de productie van mousserende wijnen en de unieke, silicaatrijke bodem geeft de wijnen een extra mineralige dimensie.

Door zijn studie en ervaring kreeg Janez Istenič naam als expert. Hij werd regelmatig verkozen tot voorzitter bij internationale wijnproeverijen en was voorzitter van de Joegoslavische wijnmakersassociatie. In 1988 haalde hij zijn Masters met een dissertatie over de productie van mousserende wijn. Hij werd vervolgens assistent-professor ‘Kelderen van wijn en wijntechnologie’ .

Uitbreiding

Uiteindelijk koos Janez ervoor om zich volledig toe te leggen op de productie van hoogwaardige mousserende wijn. Vanaf 1990 is de kwaliteit en het productievolume van de wijnen van Istenič snel gestegen. In 1995 liet hij een nieuwe, moderne winery aanleggen, helemaal ingericht voor een betere en schonere productie en omringd door 3 hectare aan jonge wijngaarden. In 2006 volgend nog eens 3 hectare in Drenovec, dat bekendstaat als de beste wijnbouwlocatie in Bizeljsko. De winery die hier stond werd compleet gemoderniseerd.

Wijngaarden van Istenič

Wijngaarden van Istenič

Anno 2020

Janez bleef trouw aan zijn eerste liefde, mousserende wijnen gemaakt volgens traditionele methode, maar ging daarnaast ook stille wijnen en aceto balsamico produceren. Istenič is tegenwoordig een modern bedrijf met een keldercapaciteit van 500.000 flessen. Janez’ zoon Miha, tot voor kort een succesvol manager van een rockband, heeft inmiddels de dagelijks leiding op zich genomen.

Miha en Janez Istenič

Miha en Janez Istenič

Geproefd

Wij proefden de wijnen van Istenič tijdens Wine Professional, bij een bezoek van de importeur aan Proefschrift, en we toetsten de gastronomische inzetbaarheid van enkele van deze bijzondere mousserende wijnen tijdens een bezoek aan restaurant De Nederlanden in Vreeland. Hieronder twee voorbeelden.

No 1 Cuvée Speciale

No 1 Cuvée Speciale

8,5

No 1 Cuvée Speciale, Istenič, Bizeljsko-Sremic, Slovenië NV
60% chardonnay, 30% rumeni plavec, 10% pinot noir, blend van verschillende oogstjaren, minimaal 3 jaar flesrijping, alleen geproduceerd in de beste oogstjaren, in een beperkt volume; aparte geur met veel fruit, mooie mousse, goede smaak, groen fruit, pruimen, granny smith, opwekkend, verfrissend, evenwichtig palet, knappe zuurgraad, passend droog, schoon, toast is goed gedoseerd, licht nootachtig, crispy mondgevoel, breed inzetbare sparkling wine met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, decanteren aan te bevelen (12,5%) € 17,50

Gerecht De Nederlanden
Oester, appel, wodka, kaviaar
Heerlijk levendige combinatie met oester. Mooi spel tussen de frisse toets van de appel en de zilte tonen en vettige smaak van de oester en de kaviaar.

Wijn & spijs
De wijn sluit perfect aan. De combinatie is evenwichtig, toegankelijk, elegant en licht verteerbaar.

Rumeni Muskat

Rumeni Muskat Extra Brut

8,5

Rumeni Muskat Extra Brut, Istenič, Bizeljsko-Sremic, Slovenië NV
100% rumeni muskat; lichte kleur, heel fijne mousse, frisse muscat, bloemig, parfumé, toets van mandarijn, levendig, geur- en smaaktonen komen overeen, subtiel en spannend, doordrinkbaar, zeer verrassend (11,6%) € 17,50

Gerecht De Nederlanden
Oester, zwartebonensaus, rode peper
De pittigheid van de oosterse bonensaus is precies gedoseerd, zodat de smaak van de oester helemaal overeind blijft.

Wijn & spijs
Heel verrassende, eigenzinnige combinatie met deze Rumeni Muskat. Het fruit van de druif en de invloed van de pikante saus zijn essentieel voor de match. De peper heeft een perfect gedoseerde invloed en het fruit van de muskat heeft voldoende expressie, zodat de smaak van de oester als het ware op een levendig podium wordt geplaatst.

Parelwijn, Lisse, 06-22612939

Ook geproefd

7,5

Gourmet Rosé Brut, Istenič, Bizeljsko-Sremic, Slovenië 2016
100% pinot noir; lichte zalmkleur, lastige geur, beetje monotoon, smaak is veel beter, goede vulling, allemansvriend, goede balans en dosering, lichte toets van framboos (12,5%) € 17,50

8+

Gourmet Rosé Extra Brut, Istenič, Bizeljsko-Sremic, Slovenië 2016
100% pinot noir, experimentele wijn, nog niet in de verkoop; wat meer kleur, veel mousse en spanning, breed en zeer intens, mooi groen fruit, sappig en smaakvol, prachtige frisse zuren, fijn bittertje, crispy en energiek, meer body, zeer veel lengte, verrassende ervaring, universeel inzetbaar

9-

Rare Brut Nature, Istenič, Bizeljsko-Sremic, Slovenië 2018
80% rumeni plavec, 20% chardonnay, zonder sulfiet;
heel aparte geur, associatie met furmint, heel open, vullend en aromatisch met veel finesse, intense wijn met diepgang en zeer goede balans, frisse zuren, levendig groen fruit, licht crèmige ondertoon en fijn bittertje, complete wijn (11,26%) € 27,50

8,5

Prestige Extra Brut, Istenič, Bizeljsko-Sremic, Slovenië 2013
70% chardonnay, 30% pinot noir, meer dan 4 jaar flesrijping, alleen geproduceerd in uitzonderlijke jaren; lichte zalmkleur door de ontwikkeling, breed van geur- en smaakaroma’s, mooie spanning en mousse, groen fruit, veel frisse zuren, subtiele houtinvloed, goede vulling, fraaie droge finale, mooi ontwikkeld, zeer goed inzetbaar in gastronomie, veel lengte, na enige tijd dikke bitters, honing, heel rijk en complex (12,4%) € 21,50