nine seconds

Wehlener Klosterberg PB D
Wehlener Klosterberg PB M

Wehlener Klosterberg*** Pinot Blanc, Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2014

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Verbunt Verlinden, Tilburg, 013-5498400
www.verbuntverlinden.nl

Achtergrond
Markus Molitor was pas 20 toen hij – de achtste generatie – de leiding over het familiebedrijf kreeg. Hij was toen al bijna tien jaar zijn vaders rechterhand, kende de wijngaarden en de seizoenen door en door en beheerste alle werkzaamheden. De 3 hectare die de familie bezat, breidde hij in de loop der jaren uit tot meer dan 15 uitgelezen percelen, samen bijna 40 hectare, langs de Mosel en de Saar. Elk met een eigen microklimaat en beplant met het meest geschikte druivenras, geworteld in steile tot zeer steile (tot 80%) leisteenhellingen Een deel bevat oude tot soms zeer oude en ongeënte rieslingstokken (de oudste 100 jaar). 94% van de aanplant bestaat uit riesling, 6% uit pinot blanc en pinot noir. De percelen maken deel uit beroemde wijngaarden in de regio, waaronder Bernkasteler Lay, Graacher Domprobst, Erdener Treppchen en Wehlener Sonnenuhr.
De grote spreiding van de percelen en de toplocaties maken het Molitor mogelijk om jaarlijks met veel precisie een breed scala aan wijnen te maken, elk met een eigen karakter gecombineerd met de herkenbare Molitor-eigenschappen: diepgang, een stevige structuur, terroirinvloed en een levendige elegantie.

De wijngaarden worden op biologische wijze bewerkt en de druiven worden zeer streng geselecteerd. De handmatige oogst vindt relatief laat plaats en in verschillende tries. Afhankelijk van het perceel, de plantdichtheid, de ouderdom van de stokken en het oogstjaar ligt het rendement tussen de 10 en 55 hl/ha. Bij de vinificatie wordt niets aan de wijn toegevoegd. Natuurlijke, autochtone gisten brengen de fermentatie op gang en de koele, in leisteen uitgehouwen kelder met hoge vochtigheidsgraad zorgt dat deze langzaam verloopt. Na de gisting, in grote eiken vaten, blijven de wijnen nog een aantal maanden in contact met de fijne gistcellen om meer diepgang te krijgen. Als een van de weinige producenten in de regio maakt Molitor gebruik van houtrijping. De wijnen van basiskwaliteit, ongeveer 50% van de productie, rijpen op rvs, de rieslings van hoger niveau in grote houten vaten en de pinot blancs en pinot noirs in Franse barriques.

De kleur van de capsules geeft het type wijn aan. Wit staat voor droog, grijsgroen voor feinherb en goud voor natuurlijk zoet en edelzoet. Is de naam van de wijn voorzien van 1 tot 3 sterren, dan geven deze het kwaliteitsniveau van de wijn aan – om het onderscheid aan te geven wanneer dezelfde locatie verschillende wijnen oplevert, of tussen verschillende jaargangen. Het percentage nieuw hout dat wordt gebruikt hangt af van het kwaliteitsniveau.

De Wehlener Klosterberg Pinot Blanc 2007 was Wijn van het Jaar bij het 21e Proefschrift Wijnconcours. De hier geproefde jaargang 2014 bereikte de finale tijdens de Wines of Germany Gastro Cup 2018. In 2006 werd Markus Molitor uitgeroepen tot beste producent van Riesling Feinherb en Riesling Spätlese en in 2014 kreeg hij de Falstaff Wijntrofee toegekend.

Proefnotities
Eerste indrukken

Citroengele kleur, potdicht met intense, unieke aroma’s, o.a. marsepein, breed geschouderd, geur en smaak komen overeen, heftig, heel veel wijn, medicinale toets. Zeer verrassend: de conditie en de aroma’s zijn totaal anders dan je verwacht van een pinot blanc en van een wijn van Molitor. Voor veel mensen lastig op zijn waarde te schatten. Prijs van de huidige jaargang (2016): € 43,50

Na 1 uur

De geur is veel minder heftig en de medicinale toets is wat naar de achtergrond verdrongen. Evenwichtig en eigenzinnig. Geur en smaak lopen in elkaar over. Vullend, meer en meer fruit, rijpe toets, beetje marsepein, vloeiende bite, zeer sterke invloed van mineralen, licht oxidatief, enorme lengte, schitterende gastronomische wijn voor de echte liefhebber.

Na 2 uur

De geuraroma’s zijn grotendeels intact gebleven, maar zijn nu minder expressief. Meer fruit en sap, klein bittertje van de houtinvloed, vullend, rijp, rijk en complex en zeer veel lengte. Eerder een meditatiewijn of een sublieme maaltijdwijn bij een gerecht van hoog niveau. De mineralen overtreffen de aroma’s van de druif. Zeer bijzonder dat een pinot blanc zo complex kan zijn.

Na 6 uur

Rijpe fruittonen, rond, sappig, aromatisch, vitaal, geeft energie, nu duidelijk een dikke, rijke pinot blanc, maar dan wel een met zeer afwijkende aroma’s. Fraaie amandeltoon begint op te komen.

De volgende dag

De geur is duidelijk veranderd, rijpe tonen en een zoetje nemen nu de overhand. Gastronomische wijn met duidelijke invloed van mineralen en veel lengte. Nog zeer aangenaam om te drinken. Rijk geur- en smaakkarakter, subtiel notig, met nu nog meer amandelassociaties en een hint van marsepein.
Toen deze jaargang op de markt kwam was het voor de meeste mensen niet hun favoriet uit het gamma van Molitor. De aroma’s waren compact, het karakter van de wijn introvert en blind zou je er zeker geen pinot blanc in herkennen. Slechts enkele kenners hadden destijds door dat er iets heel bijzonders in hun glas zat. Nu pas, anno 2020, horen we van meer liefhebbers dat ze dit een geweldige wijn vinden.

Technische gegevens

Wijngaard Wehlener Klosterberg, het centrale gedeelte van Molitors wijngaarden, gelegen op steile hellingen rondom de winery, zuidelijke oriëntatie.
Bodem steenachtige bodem van verweerde leisteen met hoog ijzergehalte
Wijnbouwmethode biologisch
Vinificatie spontane, trage gisting bij lage temperatuur in grote eiken vaten
Opvoeding in Franse barriques
Alcohol 13%

Markus Molitor

Markus Molitor