nine seconds

CDP_blanc
CDP_blanc kopie

Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf-du-Pape blanc 2009

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Colaris, Weert, 0495-532462
www.colaris.nl

Achtergrond
Het domein Clos du Mont-Olivet in Châteauneuf-du-Pape dankt zijn naam aan een historische, ommuurde wijngaard, een lieu-dit die tegenwoordig Montalivet heet. Hier staan de oudste wijnstokken van het bedrijf, en de wijngaard werd al vermeld in 1547.

Clos du Mont-Olivet ontstond in 1932, met het huwelijk van Séraphin Sabon en Marie Jausset, die een aantal wijngaarden van haar vader erfde. Het was een van de eerste bedrijven in de regio die onder eigen label wijn gingen bottelen. Kleinzonen Jean-Claude, Pierre en Bernard Sabon zorgden voor een gestage uitbreiding van het wijngaardbezit.
Tegenwoordig staat het bedrijf onder leiding van drie achterkleinkinderen van Séraphin: Thierry (zoon van Jean-Claude en wijnmaker sinds 2001), David en Céline (zoon en dochter van Pierre, wijngaardbeheer en administratie). Bernards dochter Mylène begon in 2013 met haar vaders erfdeel een eigen bedrijf: Serre des Mourres Sabon de Rocheville.

Het huidige wijngaardbezit van Clos du Mont-Olivet omvat bijna 50 hectare, verdeeld over Châteauneuf-du-Pape (21 ha), Lirac (14 ha), Côtes-du-Rhône (10 ha) en IGP Pays du Gard (3 ha).

De percelen in Châteauneuf zijn tussen de 21 are en 3 hectare groot en bevinden zich voornamelijk in het noorden en oosten van de appellatie. Ze liggen verspreid over 15 lieu-dits, te weten: Palestor, Chemin de Sorgues, Les Marines, Le Moulin à Vent, Les Parrans, Les Cabanes, La Font du Pape, Coste Froide, Les Blachières, Bois Seneseau, Montalivet, La Crau, Les Bousquets, Pied de Baud en Bois Dauphin.
Het overgrote deel van de aanplant hier is bestemd voor de productie van rode wijnen. Grenache noir is het belangrijkste ras in de assemblage, gevolgd door syrah, cinsault en mourvèdre. Bijrollen zijn er voor de overige toegestane rode druivenrassen, counoise, picpoul noir, terret noir, muscardin en vaccarèse.
2 hectare is beplant met witte rassen, voor de productie van châteauneuf-du-pape blanc: clairette, bourboulenc, roussanne, grenache blanc, picpoul blanc en picardan.
De wijnstokken zijn gemiddeld 60 jaar oud, met op sommige percelen uitschieters tot 90 jaar.

De meeste wijngaarden hebben een zuidelijke oriëntatie, maar de spreiding aan kleine percelen brengt een grote variatie aan microklimaten, hoogteliggingen en bodemsamenstellingen (vnl. zand, zandsteen, klei, kwartsiet, rolkeien en kiezels) met zich mee. Dit maakt het enerzijds mogelijk om voor nieuwe aanplant van elk van de 15 verschillende druivenrassen de meest geschikte locaties te selecteren. Anderzijds krijgt de wijnmaker ieder jaar een mozaïek aan basismateriaal in handen, waarbij elk perceel een eigen uitdrukking geeft aan het/de daar aangeplant(e) druivenras(sen). Zo kan hij, afhankelijk van oogstkwaliteit en de rijping, ieder jaar per cuvée een optimale blend samenstellen.

Met wijnmaker Thierry Sabon aan het roer heeft Clos du Mont-Olivet zich de afgelopen twee decennia ontwikkeld van een producent van betaalbare kwaliteitswijnen tot een boegbeeld van compromisloze, klassieke châteauneuf-du-pape-wijnen van hoog niveau. Het wijnhuis heeft trends als het toepassen van meer extractie of het gebruik van nieuw hout consequent naast zich neergelegd en focust vooral op rigoureus werk in de wijngaard. Ploegen tussen de rijen, groene oogst, lage rendementen (soms onder de 25 hl/ha), handmatige oogst en strenge druivenselecties vormen de basis. Spontane en lange fermentatie op beton, met wijngaard-eigen gisten, oudering in gebruikte foeders, demi-muids en/of barriques en ongefilterde botteling maken het af.
Het levert karaktervolle, rijke rode châteauneufs op, met een elegantie die soms doet denken aan bourgogne. Goed te drinken op jonge leeftijd, maar vooral interessant na een lange kelderrijping, wanneer ze een fraaie diepgang en complexiteit hebben gekregen.
De toegankelijk geprijsde côtes-du-rhône-wijnen van Mont-Olivet bieden veel kwaliteit en drinkplezier en vormen een uitstekend opstapje voor een eerste kennismaking met de hogere cuvées, waaronder de topwijn Papet, met 80% grenache van de oudste stokken, die alleen in de allerbeste oogstjaren gemaakt wordt.

Proefnotities
Eerste indrukken

Citroengeel tot oranje van kleur. Evenwichtige geur, eerder rustig en verfijnd, met opvallend mooi gerijpte, ontwikkelde tonen, nog wel wat toegeplooid. Geur- en smaakaroma’s komen overeen. Unieke, fijne smaakbeleving, alles zit op zijn plek en is goed versmolten. Gerijpt, licht ontwikkeld, evenwichtig. Mooi fruit, passende zuren en licht bittertje. Zeer aangename gastronomische wijn met zeer veel lengte.

Na 2 uur

Heel bijzondere geurwaaier blijft verrassen, net als direct na de opening van de fles. Stijlvol, delicaat, evenwichtig. Sappige, evenwichtige smaak, met intens gerijpte tonen omgeven met veel zuren. Nadrukkelijke impressies van abrikoos en gedroogd fruit. Duidelijke terroirinvloed komt naar voren. De wijn evolueert traag en blijft lang de aroma’s behouden die in eerste instantie uit de fles komen.

Na 4 uur

De wijn is nog steeds in goede conditie, geur en smaak zijn homogeen gebleven. Smaakvol, met impressies van abrikoos en perzik, daaronder gerijpte tonen. Fijne geur en smaakconcentratie blijven behouden. Gastronomische wijn met power en diepgang.

Technische gegevens

Wijngaarden Châteauneuf-du-Pape (21 ha), Lirac (14 ha), Côtes-du-Rhône (10 ha) en IGP Pays du Gard (3 ha)
Druivenrassen rood: grenache noir, syrah, cinsault, mourvèdre, counoise, picpoul noir, terret noir, muscardin en vaccarèse; wit: clairette, bourboulenc, roussanne, grenache blanc, picpoul blanc en picardan.
Assemblage geproefde wijn 30% clairette, 30% bourboulenc, 25% roussanne, 14% grenache blanc, 1% picpoul blanc en picardan
Herkomst druiven geproefde wijn de lieux-dits Montalivet, Le Chemin de Sorgues en Les Cabanes.
Expositie zuid
Bodem klei/zand
Oogstjaar 2009 fris en vochtig voorjaar, zeer warme zomer, veel invloed Mistral
Rendement 25 hl/ha
Vinificatie handmatige pluk in de ochtend, persing van hele trossen, na een nacht bezinking fermentatie in 1 jaar oude fusten (roussanne) en rvs tanks (overige rassen)
Opvoeding sur lie, in fust (roussanne) met batonnage en in rvs zonder batonnage, geen malolactische gisting, assemblage vlak voor de botteling
Alcohol 13,8%
Productie 8133 flessen

Familie Sabon

V.l.n.r. Jean-Claude, Thierry, Céline, David en Pierre Sabon